Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

domo

domo

domo is sinds februari 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 98 nieuwtjes geschreven.

domo gebruikt in het dagelijks leven een HP Pre3.

Bekijk alle nieuwtjes van domo

[Nieuws] Einde van Carbon & Graphite voor webOS

 

Door: domo


Publicatiedatum: 15 april 2012


De makers van de populaire Twitterclients Carbon en Graphite (voor de TouchPad), Dots & Lines, hebben vandaag bekend gemaakt hun applicaties niet langer te ondersteunen. Op korte termijn zullen de applicaties verdwijnen uit de App Catalog. Updates die nodig zouden zijn om de applicaties te laten werken na toekomstige wijzigingen van Twitter zijn daarmee van de baan. Onlangs bracht men nog een update uit voor Carbon nadat de applicatie meer dan een half jaar met problemen kampte. De ondersteuning voor Graphite was al evengoed matig.

De redenen voor dit besluit zijn allereerst dat men zelf geen webOS meer gebruikt en dat de investering in goede ondersteuning tijd vergt en voor webOS niets meer kan opbrengen aan nieuwe inkomsten. Eerder gaf men al aan dat door de openheid van webOS het illegaal kopiŽren en installeren van applicaties een serieuze tegenslag was. Hoewel dit fenomeen op Android evengoed speelt is de markt voor potentiŽle consumenten veel groter, waardoor het financieel beter te behappen is.

Hiermee komt een einde aan een populaire applicatie, ingegeven door de moeilijke situatie rondom webOS. Alternatieve applicaties zijn er gelukkig nog wel, zoals Spaz of Phnx (Project Macaw voor de TouchPad).

Bron: Ľ End of the line for Carbon & Graphite on webOS Carbon/Blog

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door apeka
15-04-2012 15:53:53

apeka
Als dit een ternd gaat worden en meer ontwikkelaars ophouden met apps voor webOS te maken of te ondersteunen, zal het snel gebeurd zijn met webOS. Ik begin mijn Pre3 steeds meer als een des-investering te zien, jammer, want het is en blijft een prima toestel. Ik vrees ook dat er niet veel is te verwachten met webos OS, want de Pre3 heeft immers nooit officieel bestaan...
Ben ik nu te negatief?
Door domo
15-04-2012 21:21:59

domo
De Pre3 heeft gewoon ondersteuning vanuit HP. Het toestel heeft officieel gewoon de verkoopkanalen gezien, al is het niet lang. Het is niet te verwachten dat er nog updates komen voor webOS hardware, daarvoor heeft HP simpelweg de mensen niet meer in dienst (of die zijn te druk met Open webOS). Of en wanneer webOS nog van de grond komt is pas eind dit jaar te zeggen.

Voor Dots & Lines is het een simpele afweging. Een app in de App Catalog betekent dat je 'm moet ondersteunen en dat kost tijd. Als je maar met z'n tweeŽn bent en er brood op de plank moet komen dan is het kiezen geblazen. Geen tijd eraan willen besteden betekent dat je eventuele ondersteuning niet waar kan maken. Daarom is de app uit de App Catalog verwijderd.

Dat laatste betekent overigens wel dat als je Carbon nog zou willen installeren na een herinstallatie (of webOS Doctor procedure) dit niet langer mogelijk is. De App Catalog heeft de applicatie simpelweg niet meer. Dit zou wel een zorgelijke trend als anderen het voorbeeld gaan volgen. Om begrijpelijke redenen (piraterij) staat HP het niet toe dat je een backup maakt van de gehele inhoud van het toestel, maar in dit geval betekent dat wel dat applicaties ťťnmaal gekocht niet automatisch voor altijd beschikbaar blijven.

Overigens heeft men Dots & Lines al gevraagd of ze ervoor open staan Carbon open source te maken. Dan zou dit probleem verholpen kunnen worden. Dan zou het ook mogelijk moeten zijn de applicatie werkend te houden wanneer Twitter hun interfaces wijzigt.
Door rx_shorty
17-04-2012 00:11:46

rx_shorty
Persoonlijk vind ik het erg jammer dat ze het nu al laten vallen...

Niet meer en niet minder...

Wat betreft WebOS, het Opensource gedeelte moet vaart gaan maken.
Maar ik blijf voorlopig bij mijn Pre3.
Door marcaussems
24-04-2012 07:53:38

Gisteren de touchpad gerestored en Graphite is niet meer te bekennen, slecht hoor.
Door rx_shorty
24-04-2012 09:53:20

rx_shorty
Ja joh? Zelf al uit de Store verwijderd?
Dus ook geen backup beschikbaar?

Dat is wel heel erg slecht!
Door apeka
24-04-2012 10:37:17

apeka
Binnen enkele minuten na het bekend worden dat Carbon er mee stopte, was deze applicatie ook al verdwenen uit de app catalog...De makers hebben de stekker er meteen de stekker uitgetrokken.. Beetje 'rude' vond ik ook..
Door rx_shorty
24-04-2012 11:25:10

rx_shorty
Deze makers krijgen van mij geen support meer...
Zowel niet nu als in de toekomst op een ander OS of wat dan ook.
Ik vind het belachelijk om mensen zo in de kou te laten staan.
Door domo
24-04-2012 14:18:59

domo
Yup, de apps zijn weg uit de App Catalog. Dat was ook de reden om er een bericht van te maken. Het is een vrij rigoureus besluit, maar vanuit de makers kan ik het ook wel begrijpen. Als ze de applicatie nog langer beschikbaar houden verkopen ze iets waar ze geen support meer voor leveren en dat is ook niet correct. Helaas kan je een applicatie niet afschermen voor potentiŽle kopers en tevens behouden voor eerdere kopers. In het geval van een game is dat niet zo'n punt als je support stopt, de applicatie staat op zichzelf. Maar is een Twitter-client is slechts een interface voor Twitter en je moet dus de veranderingen van dat platform volgen. Zonder support zou dat aflopende zaak zijn.

Wat ik zelf heb gedaan is kopie gemaakt van de applicatie 'voor het geval dat...' Misschien dat men de code overdraagt aan een ander of openbaar maakt, daar was enige hoop of discussie over direct na deze aankondiging.
Door rx_shorty
24-04-2012 15:22:53

rx_shorty
Snap best dat je geen support maar levert.
Maar je kunt ook best in de catalogus erbij zetten dat er geen support meer op is.
Of freeware maken, maakt mij het uit. Zolang het maar beschikbaar blijft waar je voor betaald hebt.

Niet iedereen heeft een backup gemaakt, als is dat achteraf blijkbaar dus noodzaak
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android