Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

domo

domo

domo is sinds februari 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 98 nieuwtjes geschreven.

domo gebruikt in het dagelijks leven een HP Pre3.

Bekijk alle nieuwtjes van domo

[Nieuws] Kogel door kerk: webOS wordt open source

 

Door: domo


Publicatiedatum: 09 december 2011


HP heeft zojuist via een persbericht bekend gemaakt webOS niet te verkopen, niet te begraven, maar open source beschikbaar te maken. HP benadrukt dat het de intentie heeft om webOS te blijven ontwikkelen, terwijl anderen dat binnenkort ook kunnen doen. HP hoopt hiermee webOS een betere kans te geven om zich te ontwikkelen en een weg te vinden naar gebruikers.

"webOS is the only platform designed from the ground up to be mobile, cloud-connected and scalable," stelt Meg Whitman, HP's directrice. "By contributing this innovation, HP unleashes the creativity of the open source community to advance a new generation of applications and devices." HP zal actief betrokken blijven bij het webOS project en de ontwikkeling ook sturen om fragmentatie tegen te gaan. Er bestaat immers de kans dat een project in meerdere richtingen gaat ontwikkelen, zonder duidelijke gezamenlijke voordelen. Eťn voordeel lijkt er voor huidige webOS gebruikers te kunnen onstaan: vele webOS-Internals patches en andere ongemakken kunnen zo wellicht beter verholpen worden. In ieder geval hoeven de leden van webOS-Internals nu niet langer te vorsen naar de werking van allerlei systemen. Of de laatstgenoemden hierin een rol willen spelen is overigens niet duidelijk (en meer een suggestie mijnerzijds).

Lees hier de rest van het persbericht van HP openbaarde terwijl men tegelijkertijd een informatiebijeenkomst belegt voor het webOS personeel. Daar zal meer bekend worden wat deze beslissing betekent voor de medewerkers en gebruikers. Wellicht dat HP ook enig licht kan schijnen op het idee van geschikte hardware en welke stappen men daarvoor voorziet. Zonder hardware is enkel webOS immers weinigen tot nut. Of en hoe HP zelf webOS zal toepassen in de toekomst is nog onduidelijk.

Wanneer de code beschikbaar komt is evenmin duidelijk en dit kan nog een behoorlijke tijd vergen. Immers is niet alle code binnen webOS eigendom van HP. Het zou dus kunnen zijn dat delen niet openbaar gemaakt kunnen worden, iets dat zeker het geval gaat zijn in de netwerktechnologie achter een OS waar octrooien en dergelijke een belangrijke rol spelen.

Het nieuws is pas twintig minuten oud en zal vanavond zeker nog ontwikkelen. Maar we kunnen na lang wachten stellen dat de patiŽnt nog niet overleden is. Het is nu de hoop van HP dat anderen meehelpen de patiŽnt van de beademing te halen.

Bron: HP to Contribute webOS to Open Source

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door RoelvdV
09-12-2011 20:27:34

RoelvdV
Volgens mij heeft mijn TouchPad gewoon de adem ingehouden tot dit nieuws. Vanavond ging het apparaat waarop ik dit tik weer te werken na meerdere dagen niets te willen doen!

Het internet is al flink in beweging, ik ga weer verder lezen en genieten.

gr, Roel
Door deMol
09-12-2011 20:48:41

Prima bericht lijkt mij. Zo kan iedereen er iets mee.Ik bedoel hardware fabrikanten. Ik ben benieuwd.
HP maakt eigen besturingsysteem WebOS opensource | Mobile | Tweakers.net Nieuws
Door domo
09-12-2011 20:52:44

domo
Verder lezen kan onder meer in deze FAQ van HP.

Voorlopig krijgen huidige gebruikers gewoon nog updates, zoals Pre2 gebruikers vandaag nog hebben kunnen ervaren. Nieuwe toestellen sluit HP niet uit, maar ze lijken daarvoor vooral naar anderen te kijken (zoals ook Android op allerlei apparaten opduikt). Misschien dat een eventuele open source community kan ontstaan die het mogelijk maakt webOS te draaien op toestellen die normaliter Android draaien. Of anders hippe magnetrons Al blijft dat dan een niche, niet iets voor de massa die nodig is om webOS voldoende populair te maken.

Voorlopig lijkt het erop dat medewerkers bij HP nog een rustige kerst tegemoet gaan. "(...) one thing that's clear is that we all still have jobs," aldus een medewerkster op Twitter.
Door RoelvdV
09-12-2011 21:16:43

RoelvdV
Eerste interview met Meg Whitman direct na het webOS nieuws: wellicht toch nieuwe tablets in de toekomst, maar geen smartphones meer: Whitman: HP will make new webOS tablets, eventually, but not smartphones | The #1 HP webOS, TouchPad, Pre, and Veer Community | PreCentral.net

gr, Roel
Door apeka
09-12-2011 21:18:41

apeka
Positief nieuws in elk geval. Dit is een uitkomst die ik niet had gedacht..
Zouden er nu ook (weer) updates komen voor de Pre3 met webOS 2.20?.
We wachten het verdere nieuws gespannen af, maar de eerste stap is gezet..
Door rx_shorty
09-12-2011 21:57:09

rx_shorty
Ik kan dit alleen maar toejuichen!
Opensource zou ideaal zijn, mits het volledig is en op tijd...
Door domo
09-12-2011 22:13:25

domo
Zie ook het artikel op The Verge, een interview met Whitman en ene Marc Andreessen direct nadat ze met het webOS team hebben gesproken. Samenvattend is er nog veel onduidelijk, webOS als open source project moet nu op de kaart gezet worden. Daar kunnen nog enkele valkuilen in zitten. HP wil in principe voor meerdere jaren hier achter gaan staan om te zorgen dat het tractie krijgt op de markt, maar er zal wel adoptie moeten zijn lijkt mij. HP wil waarschijnlijk webOS wel gaan leveren op tablets.

Smartphones zullen zeker niet meer vanaf HP komen, dus de vraag is in hoeverre webOS geschikt wordt gemaakt voor smartphones (webOS 3 en vooral het Enyo framework zijn dat niet in mijn ogen). Als men nog iets wil met smartphones en enige open source ontwikkeling vruchten kan afwerpen is het nodig dat de fragmentatie verdwijnt. Dus geen webOS 1, 2 en 3 onderhouden, daar is geen capaciteit voor, terwijl een interface voor een tablet en smartphone teveel verschilt om op ťťn hoop te gooien. Die keuze zou al wel eens een heel lastige kunnen worden, maar goed, ik loop op zaken vooruit.
Door deMol
09-12-2011 22:15:09

Het kan natuurlijk ook een hele slimme set zijn. Kijk naar Android. Zelfde laken een pak. Is in principe opensource, op wat onderdelen na waaraan google verdiend. Dus dit is de eerste stap naar eenzelfde idee als Android. Wie pakt de handschoen op
Door domo
09-12-2011 22:21:39

domo
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door deMol Bekijk bericht
Het kan natuurlijk ook een hele slimme set zijn. Kijk naar Android. Zelfde laken een pak. Is in principe opensource, op wat onderdelen na waaraan google verdiend. Dus dit is de eerste stap naar eenzelfde idee als Android. Wie pakt de handschoen op
Het is wellicht de meest laagdrempelige manier om anderen over de streep te trekken. Plus, een eerste hack van webOS op een HTC Evo 3D is er al...
Door deMol
09-12-2011 22:46:40

Je weet niet hoe een balletje rolt n.a.v je tweede bericht over wel op tablets en niet op telefoons. Android is ook specifiek een telefoon OS en draait ook op tablets zonder telefoon. HP mag dan alleen tablets willen maken met het webOs. Volgens het artikel op tweakers stelt HP:

"Andere fabrikanten mogen bovendien met het OS aan de slag, zo zegt HP."
HP maakt eigen besturingsysteem WebOS opensource | Mobile | Tweakers.net Nieuws

En of die andere hardware fabrikanten er net zo over denken moeten we nog maar afwachten. Voorlopig is de smartphone markt groter dan de tablet markt.En dat zie ik nog niet snel veranderen. HTC heeft er maar eentje, de Flyer.

After all. De onderliggende laag is allemaal Linux met een eigen GUI erop. In mijn ogen is alles mogelijk. En die mogelijkheden zijn alleen begrens aan je eigen fantasie.

Daarbij betalen Samsung en LG Microsoft per verkochtte Android powered telefoon een bedrag. Dus financieel gezien zou er voor HP ook nog een leuk cent te verdienen zijn. Wie weet wat er allemaal besproken is bij die vergadering, Jij? Ik niet.Zoals ik al schreef. Misschien is het allemaal gepland. HP heeft flink geld verloren aan het webOS en willen graag wat terug hebben, lijkt mij.

Samsung betaalt Microsoft voor Android-smartphones en -tablets | Mobile | Tweakers.net Nieuws

Ik ga achteruit leunen en wacht het allemaal gelaten af.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android