Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Nieuws] Palm Treo scoort plaats nummer twee op tevredenheidspoll

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 05 november 2007


Uit een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau JD Power blijkt, dat de Palm Treo op plaats nummer 2 staat wat betreft de tevredenheid van gebruikers. Reden om te juichen? Misschien, maar een ander onderzoek laat weer een totaal ander beeld zien.

In het onderzoek van JD Power werd er gekeken naar zes factoren: gebruiksvriendelijkheid, OS, ontwerp, audio, batterijduur en gebruikstoepassingen. Het merk dat op nummer 1 terechtkwam, is RIM met de Blackberry smartphones. Dit merk behaalde 702 van de 1000 punten. Niet ver daarachter vinden we op de tweede plaats twee merken: Palm met de Treo's (698 punten), en Samsung (ook 698 punten).

Kirk Parsons, een van de senior onderzoekers bij JD Power, zegt dat RIM zo hoog scoort omdat ze zichzelf hebben gedifferentieerd van de overige aanbieders, door services aan te bieden die belangrijk zijn voor zakelijke gebruikers, en dat in te pakken in een lichtgewicht, gebruiksvriendelijk geheel.

Uit het onderzoek blijkt ook, dat het Operating System wel degelijk een grote rol speelt bij de gebruiksvriendelijkheid van een toestel. Het PalmOS wordt in het onderzoek geroemd om het gebruiksgemak bij alledaagse handelingen, zoals het bekijken van de agenda, het voeren van telefoongesprekken en de logica van de schermindeling. Daarentegen scoren apparaten met Windows Mobile volgens het onderzoek goed in gesprekskwaliteit, en ook om de bevinding dat er veel ringtones standaard beschikbaar zijn op de toestellen.

Ik vraag me af hoe representatief dit onderzoek is. Dat het OS een rol speelt in gesprekskwaliteit ontgaat me helemaal: zowel bij PalmOS als Windows Mobile speelt het OS geen enkele rol in het doorgeven van geluidskwaliteit, maar heeft de gebruikte GSM- of CDMA-hardware en bijbehorende firmware de grootste vinger in de pap. Daarnaast is het niet echt een feature van Windows Mobile zelf, dat fabrikanten veel eigen ringtones op hun smartphones meeleveren.

Tenslotte kan er ook nog gewezen worden op een eerder marktonderzoek van onderzoeksbureau ChangeWave, waar bijvoorbeeld de Apple iPhone wél in is meegenomen.De iPhone staat daar fier op nummer één, en RIM op twee. Maar Palm en Samsung staan achter LG en Nokia aanmerkelijk lager op de ladder.


Bron: 2007 Business Wireless Smartphone Satisfaction Study | J.D. Power and Associates

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Rinus
05-11-2007 14:27:30

Rinus
Citaat:
Daarentegen scoren apparaten met Windows Mobile volgens het onderzoek goed in gesprekskwaliteit
Citaat:
Dat het OS een rol speelt in gesprekskwaliteit ontgaat me helemaal
Dat het OS een rol speelt in geluidskwaliteit wordt als ik bovenstaande samenvatting goed gelezen heb ook helemaal niet beweerd: Er wordt gezegd dat de geluidskwaliteit van de apparaten waar Windows Mobile op draait over het algemeen beter is.
Natuurlijk heeft het OS daar weinig invloed op. Het kan echter wel zijn dat een bepaalde OS-leverancier meer geld over heeft voor verdere verbetering van de geluidskwaliteit van de apparaten waarop hun OS wordt geïnstalleerd. Microsoft is nu eenmaal kapitaalkrachtiger dan de ontwikkelaar van PalmOS(weet ondertussen ook niet meer wie daarvoor verantwoordelijk is.)

mzzls,
Rinus
Door Gazpacho
05-11-2007 14:44:59

Gazpacho
Citaat:
The study also finds that customer satisfaction varies depending on the type of operating system—RIM, Palm, Microsoft Windows Mobile or Symbian— being used in the smartphone device, as each system has its own advantages. For example, customers note that the Palm system’s basic features are easy to use, such as making and receiving calls; checking voice mail; using the keyboard and key pads; and understanding display screen symbols. In comparison, smartphone devices using the Microsoft Windows system perform well with regard to call quality, particularly when it comes to sound quality and having a wide variety of preloaded ring tones to choose from.
1) Ze zeggen eerst dat het OS invloed heeft op de tevredenheid bij gebruikers

2) Daarna gaan ze dieper op deze stelling in, en zeggen ze dat Windows Mobile devices goed scoren op het gebied van geluidskwaliteit.

Microsoft sponsort HTC of Palm niet als het gaat om geluidskwaliteit, GSM-radio's of oortjes: dat is echt het probleem van de hardwarefabrikant zelf, en heeft dus werkelijk helemaal niets met het OS te maken.

Het is hetzelfde als wanneer je zou zeggen dat de kleur van auto's iets te maken heeft met de tevredenheid van de eigenaars, en dat je dan daarna uitlegt dat het komt omdat rode auto's zuiniger zijn met benzine. Dat slaat nergens op.
Door Rinus
05-11-2007 17:47:12

Rinus
Nee, wat ik probeerde duidelijk te maken is dat omdat microsoft meer geld heeft, zij zich in kunnen kopen bij de duurdere (lees kwalitatief betere) fabrikanten, die vervolgens devices ontwikkelen specifiek geschikt voor windows mobile met o.a. dus die kwalitatief hoogwaardigere microfoons/speakers.

Als het al andersom werkt en de fabrikanten microsoft geld moeten betalen om voor hun OS producten te mogen ontwikkelen, kom je weer op hetzelfde uit; de rijke fabrikanten, ja die met die kwalitatief hoogwaardigere apparaten, kunnen zich microsofts licenties permitteren.

mzzls,
Rinus
Door Gazpacho
05-11-2007 18:12:53

Gazpacho
Ik vrees dat 'rijke fabrikanten' erg weinig te maken hebben met 'hoogwaardige componenten'

Winst = omzet - kosten

Men gaat niet de kosten verhogen omdat men toch al zo rijk is, zo werkt kapitalisme helaas niet. Daarnaast denk ik dat de prijs voor een licentie op PalmOS, Windows Mobile of Symbian alledrie in dezelfde orde van grootte zitten.

Bovendien: RIM hoeft helemaal geen licensiekosten te betalen aan zichzelf en is schatrijk vergeleken met Palm of HTC, dus als we jouw redenatie volgen moet RIM de meest hoogwaardige componenten kunnen kopen.
Door bluevoice
05-11-2007 18:36:19

bluevoice
Interessante discussie. Laten we even de Treo 680 en de Treo 750 als voorbeeld nemen. Is het dan niet zo dat de Treo 750 een betere geluidskwaliteit en bereik heeft omdat dit toestel het UMTS standaard gebruikt? En UMTS werkt onder PalmOS bijvoorbeeld niet.
Door Gazpacho
05-11-2007 18:44:58

Gazpacho
Nee, want ik bel alweer een week op GSM/GPRS, aangezien ik op dit moment tijdelijk Telfort Prepaid zonder mobiel internet gebruik. En ik moet zeggen dat de belkwaliteit niet beter of slechter is geworden vergeleken met UMTS.

Als het aan het OS lag, moeten *alle* modellen van een bepaald OS vrijwel *dezelfde* kwaliteit spraak noteren, en dat is gewoonweg niet zo. Ik ken hele brakke WM-toestellen qua geluid en hele goeie (zoals de Treo 750).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android