Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Nieuws] Palm gaat de Foleo Mobile Companion niet uitbrengen

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 05 september 2007


Het is even slikken, maar helaas toch waar: Palm heeft zojuist bekend gemaakt dat de Foleo Mobile Companion niet wordt uitgebracht. Het nieuws is schokkend, aangezien de Foleo binnen enkele weken gelanceerd had moeten worden.

Palm's CEO Ed Colligan gaf dit slechte nieuws te kennen op de officiële bedrijfsblog van Palm. Colligan zegt hierin, dat Palm nu bezig is met een nieuw next-gen software platform om PalmOS Garnet te vervangen. Volgens hem is het verstandiger om alle pijlen daar op te richten, en geen Foleo-productlijn op te starten.

Hij zegt dat het management uiteraard niet over één nacht ijs is gegaan, en dat het eigenlijk gekkenwerk is om zo dichtbij de lancering een product niet uit te brengen, maar hij vindt dat alles bij elkaar opgeteld, dit toch de juiste keuze is.

Jeff Hawkins, de uitvinder van de Foleo, en Colligan zelf denken wel dat er in de toekomst een plek is voor een Foleo II, met een betere uitvoering dan de huidige Foleo. Hij geeft toe dat de respons voor de huidige Foleo nogal lauw was, en dat er zeker nog het één en ander aan te verbeteren valt.

Dit grapje kost Palm zo'n $10 miljoen op de balans, maar op de lange termijn denkt Colligan dat Palm hierdoor juist geld zal besparen. De eerste reacties door gebruikers op de blog van Palm zijn verassend positief van toon. Het lijkt alsof iedereen wel besefte dat de Foleo het moeilijk zou krijgen op de markt, en dat ondanks de tijdsdruk het annuleren van het product misschien wel de beste keuze was.

Lees het originele bericht op de blog van Palm.


Bron: The Official Palm Blog

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Asjemenou
05-09-2007 01:24:21

Asjemenou
........

Asjemenou
Door Gazpacho
05-09-2007 01:29:51

Gazpacho
Mja, dat was een stuk korter geweest ja.
Door george
05-09-2007 07:52:48

george
Wat een zware beslissing, maar ik denk wel verstandig.
Palm moet nu eens met iets goeds komen.
Door bartveld
05-09-2007 07:55:05

Verbazingwekkend hoe begrijpend iedereen reageert op de blog. Niemand die zegt dat dit er op wijst dat de bedrijfsvoering, planning en productontwikkeling bij Palm een volslagen zooitje moet zijn. Ja hoor, heel moedig om deze o zo moeilijke beslissing te nemen. Maar in feite hadden ze dit in de conceptfase van het product al moeten doen, n.a.v. gedegen marktonderzoek. Het zou me niet verbazen als dit dan de definitieve neergang van Palm inluidt.
Door palmdoc
05-09-2007 08:05:24

palmdoc
Door Vincent
05-09-2007 08:35:07

Vincent
neeeeeeee, ben ik nou de enige die niet kon wachten op de Foleo? Hier kan ik nou wel weer van balen.

De Foleo zag ik juist zitten omdat ik er van overtuigd ben dat webapplicaties de toekomst hebben en dan is zo'n 'licht' apparaat perfect. Geen grote laptops mee zeulen maar wel overal de benodigde software gebruiken.

Dat was mijn gedachte althans over de Foleo.
Door postbus31
05-09-2007 09:04:03

postbus31
Was ik uiteindelijk toch een voorstander van de Foleo, en was al aan het sparen.......... en dan dit @"(*&?#.........
Door bartveld
05-09-2007 09:04:18

En dan nog dit: gisteren ging de Foleo-documentatie on-line. Vandaag wordt de Foleo geannuleerd. Duidt dat nu niet op paniek? In 24 of 48 uur zijn ze dus 180 graden gedraaid.
Door SpeedDemon
05-09-2007 09:07:27

Dit lijkt me inderdaad paniekvoetbal.
Ik denk dat er te weinig pre-orders binnen zijn voor de Foleo en dat ze bang werden voor een flop.
Door RobB
05-09-2007 09:41:08

RobB
Citaat:
We will, of course, continue to develop products in partnership with Microsoft on the Windows Mobile platform, but from our internal platform development perspective, we will focus on only one.
Het angstige gevoel komt bij mij op dat palm zich voortaan gaat concentreren op MS Windows Mobile. Op zich geen slecht idee, ze hebben met de 750 bewezen dat ook met dit platform prima apparaten te maken zijn.

Ik denk dat de softwareleveranciers (Tealpoint, Windriver, Normsoft, LogMeIn om maar een paar te noemen) zich volgende keer wel twee keer bedenken voordat zij iets gaan ontwikkelen voor een palmOs/ALP/Linux platform wat Palm misschien gaat uitbrengen.
Door gast
05-09-2007 09:41:34

Kreeg het bericht vanmorgen per mail, waarschijnlijk omdat ik mij had aangemeld als belanghebbende. Ik had er graag een gekocht, om tekst op te verwerken en te internetten. Ik kan mij voorstellen dat het 'dubbele platform' argument de doorslag heeft gegeven, gekoppeld aan het feit dat bepaalde problemen met synchronisatie niet snel opgelost konden worden en multimediamogelijkheden onvoldoende ontwikkeld konden worden (you tube). Op het ontbreken van dit laatste was toch wel veel kritiek. Het is logisch dat Palm zich op dit moment wil concentreren op het uitbrengen van haar nieuwe Palm OS II en niet op het verhelpen van dit soort problemen bij de Foleo. Ik hoop maar op Foleo II en zoek vooreerst een alternatief.
Door gast
05-09-2007 09:46:11

@ RobB: goed lezen, ze willen zich concentreren op één eigen OS en gaan daarnaast (maar niet primair) door met Win Mob.
Door george
05-09-2007 10:12:25

george
Win Mobile...........daar zakt nou echt m'n broek van af.
Door ariekanarie
05-09-2007 10:28:34

ariekanarie
Jammer, ik was toch wel benieuwd of Jeff gelijk heeft dat de Foleo markt potentieel heeft. De reden waarom ze nu stoppen is een goede, maar ik vind het wel heel zwak dat pas nu de beslissing wordt genomen. Zou besturings systeem van de Foleo toch tegenvallen of niet voldoende klaar zijn?

Nu ja, ik zie meer toekomst in de duidelijke lijn die nu wordt ingezet dan een beetje Garnet, beetje Linux, beetje WindowsM.
Door Coenox
05-09-2007 10:29:31

Coenox
Nee, ik krijg hier ook geen positief gevoel van. Ik lees op Amerikaanse sites ook dat de nieuwe smartphone die op 12 september gelanceerd wordt waarschijnlijk een Windows OS heeft en geen Palm.
Door domo
05-09-2007 11:09:48

domo
Lichtelijk verbazend... Waarom heeft Palm (bij twijfel) niet in een eerder stadium de Foleo al laten zien als concept / mogelijke richting? Natuurlijk, je loopt de kans dat een ander met het idee aan de haal gaat, maar je voorkomt dat je een model moet annuleren. Ik neem aan dat de productielijnen van de Foleo al gereed waren en er dus overbodige kosten gemaakt zijn (die 10 miljoen dollar).

Ik vind het blijk geven van waardeloos management, op allerlei niveaus. Maar goed, je moet ergens ingrijpen en beter laat dan nooit. Misschien heeft niemand iets durven in te brengen tegen Jeff Hawkins' beste idee ooit en viel het resultaat uiteindelijk te duur uit; niet commercieel haalbaar dus.
Door bartveld
05-09-2007 11:22:37

Citaat:
Ik vind het blijk geven van waardeloos management, op allerlei niveaus. Maar goed, je moet ergens ingrijpen en beter laat dan nooit. Misschien heeft niemand iets durven in te brengen tegen Jeff Hawkins' beste idee ooit
Precies. Ik kan niet anders dan denken dat daar een stel hobbyistische sukkels zit. Wel leuke dingetjes bedenken, maar niet kijken of iets commercieel ook rendeert. En dan is er blijkbaar iemand die op het aller- allerlaatste moment nog de stekker uit durft te trekken. Terecht, maar het had natuurlijk nooit zo ver mogen komen. Palm wordt op een knullige manier geleid en dat zal haar ondergang zijn, daar ben ik inmiddels van overtuigd. Zelfs als er een nieuw platform komt, voorzie ik dat Palm een zooitje maakt van de implementatie. Over een paar jaar draaien we allemaal WM.
Door MendriX
05-09-2007 11:44:38

Pfff! Ik had er heel graag eentje willen hebben. Nou ja zeg, dan maar wachten op de volgende Treo...
Door Coenox
05-09-2007 13:04:32

Coenox
Volgens mij moeten er al een hoop foleo's geproduceerd zijn, die gaan dan denk ik de shredder in. Jammer. Zou er graag mee ge-experimenteerd hebben. Zouden er over tijdje toch niet een paar op Ebay verschijnen ?

Ik denk toch dat Palm hiermee een behoorlijke imagodeuk oploopt en ook de aandelen zullen er last van krijgen. Ik denk dat ze er met een schadepost van $10 miljoen niet zijn.

Misschien is dit wel het einde van Palm.....
Door arievk
05-09-2007 13:41:31

Of juist een eerste indicatie dat ze geluisterd hebben naar de open brief van Engadget:

http://www.engadget.com/2007/08/21/dear-palm-its-time-for-an-intervention/

De Foleo was bestemd een niche-markt, en zonde van alle resources die het verder zou opslokken. Alle hens aan dek voor een stabiel OS en een nieuwe Treo.
Door gast
05-09-2007 13:43:08

't Ja... Wat moet je daar op zeggen.

Sterk staaltje van het management. Getuigt van lef...
Neen, sorry. Als je een concept hebt en je wil het uitproberen dan vermoed ik dat je een aantal stappen overloopt.
A. is er behoefte naar zoiets?
B. indien er geen behoefte is in zoiets, zijn we in staan om de mensen te laten denken dat ze het echt wel nodig hebben?
C. doen we een marktonderzoek... prijsvork zetten
D. kunnen we iets maken dat daar op trekt, met een winstmarge.
E. kunnen we het verder ontwikkelen of andere partners warm maken

Ik weet niet in welke mate dit allemaal gebeurd is, maar als je op (ik weet al niet meer welke beurs) een gebrekkige presentatie heeft van je het van het product, een mega flashpresentatie maakt met je nieuw product. Een dan na een tijdje het apparaat moet afvoeren (en naar ik vermoed ook enkele verantwoordelijken voor dit project), nog voor het effectief in de winkels ligt?!

Sorry, voor mij is dat geen lef... Sorry Hawkins, this time you are wrong... Waarmee ik geen stenen gooi naar Hawkins. Maar er is in ieder geval iets serieus mis daar!!! En ik zou echt niet willen dat mijn 680 mijn laatste Palm is...
Door Atomsk
05-09-2007 14:23:32

Opzich een verstandige beslissing. Wanneer je bijv. keek naar de reactie op tweakers.net op de aankondiging van de Foleo waren deze grotendeels (terecht IMO) negatief. Maar daar houd het wat mij betreft dan ook op qua goed nieuws.

Dit geeft opnieuw aan dat Palm zeer slecht management heeft die niet weet wat ze moeten gaan doen. Het is triest, maar Palm is gewoon gedoemd om te verdwijnen binnen een paar jaar. Doet me denken aan Commodore destijds, die hadden ook een leuk revolutionair product (de Amiga). Alleen ze vergaten voldoende aan productontwikkeling te doen en veel omzet ging verloren aan bar slecht management.
Door gast
05-09-2007 14:30:21

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door arievk Bekijk bericht
Alle hens aan dek voor een stabiel OS en een nieuwe Treo.
Eigenlijk liever niet 'een nieuwe treo'.
Akkoord ze zijn goed, maar het mag eens iets anders zijn hoor. Zoals het door jou geciteerde artikel zegt..
'Al 4 jaar zelfde behuizing, zelfde OS'

Neen, vernieuwen is de boodschap!
Door metck
05-09-2007 15:47:06

metck
Nou niet te zwartgallig: de Treo is voor zakelijke gebruikers, vooral in de VS, een (zo niet: de) best verkopende pdaphone.

En die Foleo: erg jammer. Ik had 'm wel willen gebruiken...
Door gast
05-09-2007 15:52:09

[off topic]
Begrijp me niet verkeerd. Het concept treo is voor mij ok. Maar het mag iets gerestyled worden, en er mag een aantal features bijkomen. i.p.v. dezelfde soep in hetzelfde bordje. En als men te lang gezelfde ontwerpt, dan is de producent (zeker in deze markt) daar na een tijdje op uitgekeken.
Door metck
05-09-2007 15:58:51

metck
Hupla, daar heb je denk ik helemaal gelijk in. Als ik kijk naar wat ik allemaal met mijn Treo kan, welke software er voor is en de stabiliteit van het toestel (helemaal in vergelijking met wat windows mobile apparaten van vrienden) dan heb ik echt waar voor mijn geld.
Door gast
05-09-2007 16:01:15

Laatste keer [off topic]
Voor mij is de treo 680 perfect, alleen die wifi mis ik. En nu terug naar de Foleo.
Door robvanvliet
05-09-2007 17:02:08

robvanvliet
Ik werd eigenlijk heel enthousiast over de Foleo toen ik de developer documentatie aan het doorbladeren was: Eindelijk een compleet open, super portable, platform. Ik kan me wel herinneren dat toen de eerste geruchten over de Foleo begonnen er sprake was dat Jef Hawkins een prototype aan de developers van Palm presenteerde. Hij meldde daarover dat de helft er dol enthousiast over was, maar dat de andere helft er helemaal niets in zag. Ik heb sterk het gevoel gehad dat bijna niemand het een echt goed idee vond, maar men er op vertrouwde dat Jef als visionair het wel bij het rechte eind zou hebben. Maar ook hij kan er dus naast zitten, zo bleek wel uit de negatieve ontvangst van de foleo...
Door Peter Bulthuis
05-09-2007 18:28:57

Peter Bulthuis
Dan toch maar een Dana...
Door rudyheidenis
05-09-2007 18:34:18

rudyheidenis
Ik denk niet dat dit de ondergang van Palm hoeft te zijn. Je kunt zeggen wat je wilt, qua gebruiksvriendelijkheid kan er nog steeds niets op tegen de Treo-lijn. Verbeter die snel en grondig en Palm heeft weer wat troeven in handen....smartphones are here to stay.
Door mafie
05-09-2007 20:48:31

Dit is echt balen voor mij , keek echt uit naar de Foleo....

Ben toe aan een nieuwe laptop en dit was precies wat ik zocht. Klein, licht en gaat 5 uur mee. En de voor mij benodigde programma's (webapplicaties) gewoon draaien via het Internet.

Hopen maar dat er snel een Foleo II komt.
Door Peter Bulthuis
05-09-2007 21:00:58

Peter Bulthuis
Ja, het leek mij ook een goede oplossing om ter plekke verhalen te tikken. Dit lukt ten dele ook wel op de Treo zelf, maar niet echt handig/ snel genoeg tijdens vergaderingen en interviews. Zo'n bluetooth keyboard valt in de praktijk ook tegen, omdat het beslist op een stevige ondergrond moet liggen en je het niet op je schoot kunt gebruiken. Daarnaast blijft het een klungelige combinatie met de Treo.

Aan de andere kant vind ik het wel een goede beslissing om nu eerst alles op de smartphones te zetten. (Hadden ze eigenlijk meteen moeten doen, in plaats van eerst hun tijd te verdoen aan de Foleo!)
Want als er geen goede smartphones zijn, is er ook geen companion nodig.
Ik vond het meteen in het begin al raar dat ze de Foleo op een soort Linux lieten draaien en ondertussen met een andere Linux-versie bezig waren als opvolger van Palm OS.
Door koekiemonster
05-09-2007 21:46:04

koekiemonster
Wat moet je hier nu op zeggen?
Ik stapte in op de tweede pagina, ervan uitgaande het begin van het bericht al te kennen, bleek het toch een helemaal nieuw en bijzonder onaangenaam verrassend bericht te zijn.
Het is voor mij in ieder geval volstrekt onverklaarbaar; was de Foleo nog te slecht om de consumentenmarkt op te gaan en had hij eigenlijk nog getest en verder uitontwikkeld moeten worden, maar zou dat een zinloze investering geweest zijn?
Werd er echt zo weinig marktpotentieel in de Foleo gezien dat annuleren beter was?

Op een paard wedden lijkt me sowieso niet verstandig; het is beter om een complete productlijn aan te bieden dan alle pijlen te zetten op één (nieuw) besturingssysteem. Want laten we wel wezen, het enige waar Palm vandaag de dag op inzet is Treo's. Voor de rest komt er bar weinig van Palm. De Foleo zou een mooie verbreding van het productgamma geweest zijn als je 't mij vraagt. Maar het management denkt er blijkbaar anders over.
Door Peter Bulthuis
05-09-2007 23:00:46

Peter Bulthuis
Ik ben erg benieuwd of dit nu ook gaat betekenen dat we de nieuwe smartphones van Palm ook veel eerder kunnen gaan verwachten dan tot nu toe werd gezegd!
Door koekiemonster
06-09-2007 19:40:25

koekiemonster
Ik zou niet te hoog inzetten . Hoewel de Centro zo langzamerhand aardig dichtbij lijkt te komen. Maar dat is (wederom) een evolutionair apparaat; qua specificaties meet 'ie zich (hoogstwaarschijnlijk) aan de huidige Treo's, alleen het jasje is anders.

Dus kom op Palm, verras ons. Kom met een leuk, verfrissend en vernieuwend apparaat. Dat mag wat mij betreft ook een smartphone zijn, maar dan eens iets echt nieuws.
Een update van de traditionele pda-lijn (de Tungstens en Zires) zou me ook niet verkeerd lijken. Maar daar horen we waarschijnlijk tegen sint juttemis weer wat van. En ik maar verder werken op m'n oude trouwe iQue. Tja, noem mij maar eens een andere (PalmOS!) pda met ingebouwde gps.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android