Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Opinie] Palm Foleo: gevoel en verstand

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 31 mei 2007


Het is een laptop! Nee, het is een UMPC! Nee, het is de eerste versie van de langverwachte 3e productlijn van Palm: de Palm Foleo Mobile Companion.


De Palm Foleo moet er samen met de Palm Treo voor zorgen dat de laptop voortaan thuisgelaten wordt wanneer je op stap gaat. Voor een korte beschrijving van de Foleo, zie dit eerdere artikel. Kijkend naar de reacties op de Foleo bij de online Palm-communities, kun je redelijkerwijs concluderen dat men voor het grootste deel nogal teleurgesteld is in datgene wat de Foleo uiteindelijk geworden is. Op het eerste gezicht lijkt de Foleo een halfbakken net-niet laptop die dezelfde functies moet gaan vervullen als wat UMPC's horen te doen. Nu waren de verwachtingen ook wel erg hooggespannen: de belofte dat dit het mobiele gebruik van computers totaal zal veranderen, tot het gerucht dat dit misschien het eerste zelf-denkende computer zou kunnen zijn met invloeden uit het onderzoek van Numenta, het andere bedrijf van Jeff Hawkins waar men 'Menselijke intelligentie' probeert te ontrafelen. Okee, dat laatste was achteraf gezien wellicht een beetje te hoog gegrepen.


De grootste vraag die er bij de mensen rondgaat, is waarom iemand de Foleo zou willen hebben, terwijl een laptop op het eerste gezicht alles doet wat de Foleo ook doet. Is Palm nu helemaal gek geworden? Dit is gelijk ook het grootste bezwaar van potentiele kopers ten opzichte van de Foleo: een enorm hoge acceptatiedrempel, wanneer je het vergelijkt met een laptop. Waarom een Foleo en een laptop kopen? Of nog erger: waarom een Foleo én een laptop meezeulen op reis? In mijn ogen is dat tijdens de presentatie niet helemaal naar voren gekomen.


Wij willen veel met onze apparaten kunnen doen. Wij willen powertoys hebben waarmee we kunnen spelen, van alles zouden kunnen doen én waarmee we ook nog eens productief kunnen zijn. Als wij op die manier naar de Foleo kijken, zouden we nooit kunnen bedenken waarom iemand deze halfbakken laptop zou willen hebben. En wij zijn goed met mobiele apparatuur, dus wij zullen het wel weten toch? Nou, misschien niet. Ik vrees dat de Foleo niet voor de gemiddelde tech-freak of Palmclubber is gemaakt. De Foleo is er voor de onwetende zakenman die veel reist en realiseert dat hij zijn laptop primair maar voor drie dingen gebruikt: e-mail, surfen op het web en Office.


Misschien een enge gedachte voor ons, maar er zijn mensen op de wereld die het niks uitmaken of het ding een aanraakgevoelig scherm heeft. Welke processor er in het apparaat zit. Welk besturingssysteem het heeft. Het ding moet gewoon e-mail kunnen ontvangen, kunnen internetten en Office-documenten kunnen openen en opslaan. Kortom: alles wat een gemiddelde (klein)zakelijke gebruiker dagelijks op de weg gebruikt. Daarnaast moet het een relatief groot scherm hebben, en een fijn toetsenbord zoals op de laptop of desktop-computer. Allemaal eisen waaraan de Foleo meer dan voldoet. En daarbij: behalve dat de Folio slechts 1 kg weegt, gaat hij ook nog eens ongeveer 2x zo lang mee als een laptop, zonder externe voeding. En de Foleo springt meteen aan als je op de aan/uit-knop drukt. Dat is uniek. Palm heeft hiermee een simpele oplossing aangedragen, precies waar het bedrijf voor wil staan (Zen Of Palm), en waar Jeff Hawkins het over had tijdens de presentatie op de D5 conference.


Ik zie veel potentie voor de Foleo als apparaat waarmee verkopers van een bedrijf aan de slag kunnen. Op het Linux-platform zal relatief makkelijk bedrijfspecifieke applicaties gebouwd kunnen worden, waarmee gegevens in real-time terug naar het bedrijf verzonden kunnen worden. Voor die bedrijven waarbij een pda nu te klein is en een laptop te duur of omslachtig, kan het open platform van de Foleo een uitkomst zijn voor werknemers die veel op pad zijn bij klanten.


Het grootste probleem voor Palm is het aan de 'normale' man brengen van dit product. Mensen willen altijd meer dan ze hoeven. Denk aan de zakenman die een DualCore HuppeldePup met 2 GB RAM en een 160 GB harddisk van in totaal 3.5 kg rondzeult, maar alleen e-mail, web en Office gebruikt. Denk aan de journalist die 3 kg aan 'Dell' in zijn rugtas heeft zitten en zijn rugspieren hem dat niet in dank afnemen. Wanneer Palm erin slaagt om bij deze mensen de knop om te draaien, dat ze die laptop NIET nodig hebben, omdat ze 99% van de tijd datgene doen wat de Foleo ook kan, en waarbij de Foleo goedkoper, lichter en kleiner is, en daarbij ook nog eens veel langer meegaat, dan komen we ergens. Als die knop omgedraaid is, en de "berusting" er is, dan zal men de Foleo een eerlijke kans geven. Maar dat zal heel, heel moeilijk worden voor Palm.


Dat gezegd hebbende, hebben we het niet eens gehad over de andere kerncompetentie van de Foleo: het synchroniseren met de Treo. Ik denk namelijk niet dat die functionaliteit het breekpunt gaat worden voor de acceptatie van de Foleo. En bovendien zal de Foleo met iedere Bluetooth-smartphone samen moeten kunnen werken. Deze is immers alleen bedoeld om de Foleo op het internet te krijgen op plekken waar geen Wi-Fi is.


De Foleo doet precies wat de meeste mensen willen met een laptop. Helaas weten mensen niet wat ze willen en nemen ze liever het zekere voor het onzekere: een laptop die veel te veel kan, maar waarbij de volle potentie niet volledig wordt benut. Kan de Foleo dit gevecht tussen ratio en gevoel in zijn voordeel beslechten?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door gonny
31-05-2007 08:55:48

gonny
Gaz, je slaat de spijker op z'n kop: als ik op conferenties en andere evenementen ben, zie ik mensen alleen maar wat internetten en mailen. Voor mij is het echt een ideaal apparaat, waar ik al een tijdje op zat te wachten. Ik zat te wachten op de 'ideale' UMPC... maar ja, die dingen zijn groot, zwaar, lawaaiig, worden, heet, gaan niet zo lang mee.

Jammer dat de Foleo ook niet zo lang meegaat, maar voor de rest deugt het wel, voor typewerk onderweg zou het prima zijn. Een waardige opvolger voor mijn Dana. Ik hoef niet onderweg te videobewerken (heb een mooie iMac thuis staan waarop dat prima kan). Maar ik vrees dat het publiek daar heel anders over denkt: die willen inderdaad een monsterlaptop die alles kan.
Door hbest1982
31-05-2007 09:13:10

fantastisch geschreven, jij slaat precies de spijker op zijn kop.
Door notgo
31-05-2007 09:15:59

Ik vind het zo gek nog niet. Ik heb ook wel behoefte aan een kleine laptop die makkelijk in je koffer kan en waarmee ik af en toe via Wifi kan browsen en mail kan checken.
Kleine en lichte laptops zijn echter behoorlijk duur. Voor mij in ieder geval te duur voor de keren dat ik hem gebruik.
Ben benieuwd wanneer hij in nederland beschikbaar komt.
Door metck
31-05-2007 09:27:59

metck
Palm heeft in elk geval de ballen om te signaleren dat de ontwikkeling van pda en smartphone vastloopt op het (te kleine) scherm en het (gebrekkige) toetsenbord, al is dat van de Treo toch wel erg goed.

En Gaz: goed stuk! Wat denk jij zelf? Ik denk dat mensen, helaas, niet zullen bezwijken voor de (laptop) Zen van Palm, maar zullen blijven gaan voor toeters en bellen die niet gebruikt gaan worden.

Ik heb nu een ibook (12") dat ik gekocht heb omdat het een Mac, omdat 'ie licht is en compact. Ideaal voor het archiefonderzoek dat ik de laatste maanden heb verricht. En als ik kijk naar de internationale conferenties die ik heb bezocht dan worden de zware laptops enkel en alleen gebruikt voor het maken van aantekeningen (vooral Amerikanen doen dat), even snel emailen en het bekijken van conference papers. Ik denk dat de Foleo dus ook voor onderzoekers een waardig opvolger van de Ibook kan zijn. Heeft iemand trouwens al meer informatie over de specs?

Wat ik trouwens wel apart vind, en wellicht onnodig verwarrend, is de Treo die er bij de introductie van de Foleo mijns inziens met de haren wordt bijgesleept. Dat begrijp ik niet goed, want de Foleo heeft Wifi en bovendien kan elke gsm met BT gebruikt worden. Door die Treo er zo nadrukkelijk bij te betrekken heb je kans dat mensen zonder Treo zich laten afschrikken.
Door Peter Bulthuis
31-05-2007 09:53:45

Peter Bulthuis
Het apparaat staat of valt met de prijs, denk ik. Als er een schappelijk prijskaartje aan hangt, is het een mooie aanvulling op je Tréo.
Daarnaast zie ik er wel mogelijkheden in om er verslagen op te kunnen schrijven. Daar is de Tréo net wat te klein en een gewone laptop te groot voor.
Door Peter Bulthuis
31-05-2007 09:57:18

Peter Bulthuis
Ik blijf het wel jammer vinden dat er geen Palm OS op zit. Dan had je namelijk alle applicaties op je Tréo ook op de Foleo kunnen draaien. En dat had het apparaat wel heel wat meer mogelijkheden gegeven.
Door metck
31-05-2007 10:11:12

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis Bekijk bericht
Ik blijf het wel jammer vinden dat er geen Palm OS op zit. Dan had je namelijk alle applicaties op je Tréo ook op de Foleo kunnen draaien. En dat had het apparaat wel heel wat meer mogelijkheden gegeven.
Oude applicaties zijn volgens mij gewoon te gebruiken op de Foleo via een compabiliteits-layer (???).

En de prijs zal vermoedelijk zo'n EURO 700 worden. $499 (en daar is reeds $100 introductiekorting van af), dus $599 zonder korting. Dan naar Europa en daar is alles van Palm relatief duurder, dus ik schat zo'n EURO 700. En dat is wel erg veel.
Door Gazpacho
31-05-2007 10:16:27

Gazpacho
Ik zat al een beetje te wachten op de reactie van Michael Mace, ex-Palmsource, en imho een van de beste tech-schrijvers op het internet.

Citaat:
My bottom line, based on what I know today: As a standalone mobile data device, the Foleo is uninspiring. As a potential challenger to the notebook PC, I want to believe, but the proof will be in the third party apps.
Mobile Opportunity: Palm Foleo: It's a PC, dummy
Door eric40
31-05-2007 10:31:51

Dat de Folio licht is en geen opstarttijd heeft is volgens mij het enige voordeel. De batterij is met zijn schamele 5 uur de grootste zwakte, aangezien Dell al notebooks met Dual Core, 160GB HD verkoopt voor 750 euro waarbij de batterij maar liefst 7 (ZEVEN) uur mee gaat. Voor 150 euro meer heb je dus een monster t.o.v. de Folio. Maar ja, dat heb je als je de Treo 680 batterij in de Folio plaats .
Op een vlucht naar Singapore heb je dus niets aan de Folio omdat de Folio voor continue gebruik is gemaakt. Nou ja, alleen het stukje boven Europa dan.
Door Gazpacho
31-05-2007 10:39:00

Gazpacho
Je mist het hele punt: jouw monsterlaptop weegt 3x zoveel als de Foleo. Als jij voor een conferentie naar Singapore moet voor 3 dagen, dan is de Foleo samen met je Treo een veel handzamere combi. Dan laat je de laptop lekker thuis. Tenzij je tijdens de conferentie in Singapore de laatste films wil torrenten, "Green vomit wave" en andere filmpjes op YouTube wil bekijken, en nog eens massief wil Photoshoppen.

Daarnaast zie ik niet hoe je enorm opschiet in het vliegtuig als je 7 ipv 5 uur kunt doorwerken zonder stopcontact. In het vliegtuig naar Singapore wil ik ook gewoon film kijken met de onboard amusementsprogramma's van het vliegtuig. De beoogde 5 uur van de Foleo is overigens met Wifi aan. Zonder wifi gaat het ding langer mee.
Door metck
31-05-2007 10:50:10

metck
Als ik in het vliegtuig zit vind ik het wel fijn om in elk geval de mogelijkheid te hebben om een film te kunnen kijken mocht het onboard filmprogramma niets zijn.
Door Gazpacho
31-05-2007 10:57:24

Gazpacho
De Treo is daar veel beter voor geschikt.

Had ook liever gezien dat ze in de Foleo een processor of player in hadden geduwd waarbij films *wel* out-of-the-box mogelijk zou zijn, maar zoals iemand gisteren tegen mij zei: onderschat de Linux community niet. Lang hebben we op de Palms het moeten doen met het brakke MMplayer, maar toen iedereen de hoop opgegeven had kwam opeens TCPMP.
Door Peter Bulthuis
31-05-2007 11:01:53

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
De Treo is daar veel beter voor geschikt.
Da's waar, maar die mag je niet altijd gebruiken in het vliegtuig.
Door Gazpacho
31-05-2007 11:21:49

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis Bekijk bericht
Da's waar, maar die mag je niet altijd gebruiken in het vliegtuig.
Alleen bij opstijgen en landen niet, maar zelfs dan mag je officieel geen MP3 speler of andere elektronica gebruiken. In volle vlucht mag je van alles doen, laptop, foleo, treo, iPhone, etc.
Door metck
31-05-2007 11:30:38

metck
Daarom kun je bij de Treo ook overduidelijk aantonen bij het cabinepersoneel dat "Phone off" is. Nooit problemen mee gehad in volle vlucht.
Door SpeedDemon
31-05-2007 12:58:55

Ik vind de Foleo wel een mooi apparaat. Ik denk echter dat het staat of valt met de prijs zoals ook eerder al is gemeld. Alles wat de Foleo kan kan een laptop ook en dan heb je nog een aantal extra functies. Ik zat voorheen veel op hotelkamers en dan is het wel lekker dat je DVD's kan kijken op je laptop. Het grote voordeel van de Foleo is dat hij instant on is. Ik heb echter wel gemerkt dat als je de laptop in sleepmode zet hij er ook bijna direct is als je erom vraagt. Afhankelijk van de hoeveelheid software die nog open staat. Voor mijzelf zie ik niet gelijk een bonus.
Door Gazpacho
31-05-2007 13:18:20

Gazpacho
Wat ik als killer-app mis bij de Foleo is een soort *gratis*, *standaard*, 200 MB online-storage van documenten, die real-time gesynct worden met de Foleo. Geen gezeik met USB sticks, altijd een backup van de laatste versie van de documenten op je Foleo, die je ook op je Desktop en je Treo kunt gebruiken. De enige backup mogelijkheid is nu op je Treo, maar dan moet je wel weer een SD-kaart hebben, etc. etc. Online is veel makkelijker met sharen.

MyPalm Beta van Palm zal hopelijk dit in de toekomst kunnen
Door jempen
31-05-2007 13:20:33

Ik zie wel veel potentie in de foleo, al zullen er wel veel third party ontwikkelaars mee aan de slag moeten gaan om het ook voor de mensen zoals ons aantrekkelijk te maken. Ik zelf zou het wel gebruiken als hulp bij mij studie. Wat ik me afvraag is het mogelijk om een USB muis aan te sluiten en zo makkelijker te browsen met opera?
Door metck
31-05-2007 13:29:37

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Wat ik als killer-app mis bij de Foleo is een soort *gratis*, *standaard*, 200 MB online-storage van documenten, die real-time gesynct worden met de Foleo. Geen gezeik met USB sticks, altijd een backup van de laatste versie van de documenten op je Foleo, die je ook op je Desktop en je Treo kunt gebruiken. De enige backup mogelijkheid is nu op je Treo, maar dan moet je wel weer een SD-kaart hebben, etc. etc. Online is veel makkelijker met sharen.

MyPalm Beta van Palm zal hopelijk dit in de toekomst kunnen
Een online backup is inderdaad handig en veilig maar heeft als probleem dat je afhankelijk bent van een wifi-verbinding. Een gprs-verbinding via je Treo is in elk geval onvoldoende. Ik mag er toch van uitgaan dat het sdcard-slot in de Foleo geschikt is om backups mee te maken?!
Door Gazpacho
31-05-2007 13:36:57

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck Bekijk bericht
Een online backup is inderdaad handig en veilig maar heeft als probleem dat je afhankelijk bent van een wifi-verbinding. Een gprs-verbinding via je Treo is in elk geval onvoldoende. Ik mag er toch van uitgaan dat het sdcard-slot in de Foleo geschikt is om backups mee te maken?!
Dat mag ik hopen.

Maar ik had het meer over het gemak en plaatsonafhankelijkheid. Verander iets op je Foleo: boem, meteen gesynct op je Treo. Dus waarom niet de lijn doortrekken naar je desktop? Dan is online storage het handigst. Zelfs een GPRS verbinding is voldoende om een documentje van 200 KB te downloaden. Je hoeft niet alle 100 MB in een keer te downloaden natuurlijk .

Past ook in de lijn van MyPalm: online services aanbieden, zodat je locatieonafhankelijk bent. Altijd een backup, ook al zit je achter een wildvreemde computer. Zie ook Google docs: online bewaren van documenten en eventueel collaboreren.

Ja, ik vind het ook vreemd dat ik het zie zitten met de Foleo hoor, en zelfs niet voor mij persoonlijk.
Door RobB
31-05-2007 13:39:10

RobB
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jempen Bekijk bericht
.... al zullen er wel veel third party ontwikkelaars mee aan de slag moeten gaan om het ook voor de mensen zoals ons aantrekkelijk te maken. .....
En die gaan pas aan het werk als de markt voldoende groot is. Je ziet nu al een verschuiving van PalmOs naar Windows Mobile en ik denk niet dat palm dit met dit produkt zal stoppen of omdraaien. Iedereen, en ook de ontwikkelaars, zat te wachten op een revolutie op pda gebied, niet een zoveelste laptop.
Door jempen
31-05-2007 13:42:07

Voor een officieel persbericht:
Pride PR is het PR bureau van palm
Vind je ook een highres foto
Door Gazpacho
31-05-2007 13:46:10

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB Bekijk bericht
En die gaan pas aan het werk als de markt voldoende groot is. Je ziet nu al een verschuiving van PalmOs naar Windows Mobile en ik denk niet dat palm dit met dit produkt zal stoppen of omdraaien. Iedereen, en ook de ontwikkelaars, zat te wachten op een revolutie op pda gebied, niet een zoveelste laptop.
Maar hoeveel van dit soort Linux laptops (klein, open platform, groot keyboard, groot scherm) zijn er op dit moment? Op een hand te tellen toch? En de Linux-community is er bij uitstek een voor de hobbyist zonder winstoogmerk, dus marktgrootte is denk ik van minder belang dan bij PalmOS en/of WM.

Ik las in een ander artikel dat de meest teleurgestelde mensen inderdaad te vinden zijn in de hoek van de PDA-liefhebbers. Is ook wel te begrijpen.
Door metck
31-05-2007 13:57:58

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jempen Bekijk bericht
Voor een officieel persbericht:
Pride PR is het PR bureau van palm
Vind je ook een highres foto
Wat een ontzettend slecht persbericht. Er staan nog opmerkingen in, de redigeerfunctie is zichtbaar en de vertaling van Engels naar NLs is slecht. En dan ook nog als Doc verspreiden... Als ik Palm was zou ik het wel weten met dit prbureau.

Ik vind nu juist dat het feit dat de Foleo op Linux draait een grote vooruitgang. Het palmOS is duidelijk aan het eind van haar ontwikkeling en door over te stappen op Linux boort Palm een grote groep creatieve en vaak gratis software-makers aan.
Wij, als smartphone- en / of pda-bezitters, kijken misschien vanuit dit verkeerde perspectief naar de Foleo. De Foleo is simpelweg geen pda laat staan smartphone. Het is een laptop, of notebook, of subnotebook.
Door eric40
31-05-2007 14:31:44

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Je mist het hele punt: jouw monsterlaptop weegt 3x zoveel als de Foleo.
Dat is ook zijn voordeel, zoals ik ook zei. Wat mis ik dan!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Daarnaast zie ik niet hoe je enorm opschiet in het vliegtuig als je 7 ipv 5 uur kunt doorwerken zonder stopcontact.
Dat zeg ik ook niet. Palm brengt de Foleo als een apparaat met een uitmuntende batterijduur. En dat vind ik niet na wat ie (niet) kan. Wat zit er nou in qua hardware. Lijkt mij, kan geen inhoudelijke specs vinden, dat voor opslag van flashgeheugen gebruik gemaakt wordt, want voor zware applicaties is ie niet gebouwd. Dus vermoedelijk geen HD. Ook geen DVD speler. Geen zware grafische kaart. De enige wat stroom vreet is het beeldscherm. Daarom vind ik 5 uur wel slecht als een Dell 7 uur kan draaien met wél al deze stroomvreters erin. En ik kom met Singapore aanzetten omdat Palm wel een slag kan slaan als de Foleo tijdens zo'n hele vlucht continue gebruikt kan worden. Want welke notebook kan dat! De Foleo is meer bedoeld voor zakenmensen. En mensen die vaak vliegen zijn vaak zakenmensen. Die vinden het niet prettig om bij elke tussenstop op een vlieghaven hun notebook te moeten opladen, vooral in Amerika. Sommige nemen zelfs stekkerdozen mee, zodat als alle stopcontacten vol zitten zij een stopcontact kunnen delen met een ander . En als dit dus niet meer zou hoeven bij een Foleo, dan zou dat hem heel interessant kunnen maken. De Foleo had gewoon minimaal 15 uur moeten kunnen draaien.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
De beoogde 5 uur van de Foleo is overigens met Wifi aan. Zonder wifi gaat het ding langer mee.
Waar heb je dat gelezen? Ik heb tot noch toe alleen gelezen van ongeveer 5 uur. Stel dat het met WiFi is, dan nog zal dat bij gemiddeld of zelfs minimaal gebruik daarvan zijn. Palm kennende gaan ze over het algemeen via connectie via de Treo uit. Vrijwel iedereen heeft daar toch een Unlimited dataplan en dat bespaart weer op de WiFi stroomvreter. Met WiFi zou het dus wel eens aanzienlijk minder zijn. Tenzij bij Palm echt staat dat de 5 uur met continue WiFi aan is.
Door gast
31-05-2007 14:35:41

Ik denk dat de ontgoocheling bij velen is dat ze een volledig nieuw OS gingen zien met de zen van palm en multitasking, gecombineerd in een nieuw model zoals ik bv zou kunnen een waarderen: een tx met uitschuifbaar keyboard.
Persoonlijk zou ik heel tevreden zijn moest de techniek van de foleo kunnen gebruikt worden met je tx en je treo 680, zodat je beide toestellen zou kunnen syncen. Maar dat kan dus niet.

(oh ja, voor de volledigheid. ik weet dat er een nieuw OS in zet, maar ik bedoelde iets zoals de langverwachte cobalt)
Door jean-paul
31-05-2007 14:40:53

jean-paul
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck Bekijk bericht
Wat een ontzettend slecht persbericht. Er staan nog opmerkingen in, de redigeerfunctie is zichtbaar en de vertaling van Engels naar NLs is slecht. En dan ook nog als Doc verspreiden... Als ik Palm was zou ik het wel weten met dit prbureau.

Off-topic
Wat is er mis met .doc? Ik heb als journalist nog nooit een persbericht in een ander formaat gezien en ik zie er dagelijks toch zo'n 10-15 in m'n persmailbox komen... misschien dat het op universitair niveau in .pdf-formaat moet, maar normaal gesproken stuurt iedereen gewoon in .doc (want makkelijker te kopieren naar verschillende cms'en enzovoorts). En buiten de markering (die aangebracht is om journalisten te attenderen dat de link niet als definitief mag worden beschouwd) zie ik verder geen redactieopmerkingen hoor. Je trekt nu wel erg hard en makkelijk van leer. Ik heb het persbericht overigens niet geschreven en heb er verder ook geen belang bij .. je opmerking viel me gewoon op in negatieve zin.

Door Gazpacho
31-05-2007 14:46:22

Gazpacho
Goeie discussie, Eric!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eric40 Bekijk bericht
Waar heb je dat gelezen? Ik heb tot noch toe alleen gelezen van ongeveer 5 uur. Stel dat het met WiFi is, dan nog zal dat bij gemiddeld of zelfs minimaal gebruik daarvan zijn. Palm kennende gaan ze over het algemeen via connectie via de Treo uit. Vrijwel iedereen heeft daar toch een Unlimited dataplan en dat bespaart weer op de WiFi stroomvreter. Met WiFi zou het dus wel eens aanzienlijk minder zijn. Tenzij bij Palm echt staat dat de 5 uur met continue WiFi aan is.
Niet gelezen, dan wel gehoord: tijdens de presentatie zei Hawkins dat die 5 uur *echt* vijf uur werken is, dus met surfen, e-mail en Wifi aan. Ik denk zelf dat de waarheid wel ergens in het midden ligt, dus als je offline werkt dat je de batterijduur zeker een paar uur kunt rekken.


Citaat:
Wat zit er nou in qua hardware. Lijkt mij, kan geen inhoudelijke specs vinden, dat voor opslag van flashgeheugen gebruik gemaakt wordt, want voor zware applicaties is ie niet gebouwd.
Nope, als jij denkt dat je meer dan web, e-mail, Office nodig hebt, dan moet je een monsterlaptop meesjouwen. Dus als je wil video-editten, Photoshoppen, Matlabben en Unreal Tournament 3 wil spelen in het vliegtuig, is de Foleo niet voor jou.

Citaat:
Dus vermoedelijk geen HD.
Nope. Interne RAM was ergens rond de 100 MB las ik, maar je hebt een interne CF (CompactFlash) slot waarin je een paar GB kan dumpen. Veel betere oplossing dan bijv. het ingebakken geheugen van de Lifedrive of iPhone, imho.

Citaat:
Ook geen DVD speler. Geen zware grafische kaart.
Eh, nee. Mag hopen van niet, zeg.

Citaat:
De enige wat stroom vreet is het beeldscherm. Daarom vind ik 5 uur wel slecht als een Dell 7 uur kan draaien met wél al deze stroomvreters erin.
Jouw Dell heeft een batterij die even zwaar is als de hele Foleo.

Citaat:
En ik kom met Singapore aanzetten omdat Palm wel een slag kan slaan als de Foleo tijdens zo'n hele vlucht continue gebruikt kan worden. Want welke notebook kan dat!
Jij werkt 13 uur nonstop door in het vliegtuig? Welke deadline moet jij halen? Ik verwacht dat zonder Wifi de Foleo een paar uur bovenop de 5 uur doet, en als jij nog even een dutje doet van een paar uur, kom je ook nog eens zonder jetlag aan in Singapore.

Citaat:
De Foleo had gewoon minimaal 15 uur moeten kunnen draaien.
Dat respecteer ik uiteraard, en ik ben ook heel benieuwd naar de echte cijfers met scherm op laagste contrast, en zonder Wifi e.d.

Weet je, de meeste kritiek die ik lees op het web komt eigenlijk hierop neer: "Palm heeft geen Windows of Mac notebook gebouwd, boehoehoe"

Daar heb ik maar één ding op te zeggen: "Duh"
Door GJHartog
31-05-2007 15:11:34

GJHartog
Wat een ding! Ja, ik kan ook wel wat negatieve dingen verzinnen (voor 500 dollar heb ik ook een laptop) maar uit het oogpunt waarvoor dit ding ontworpen is vind ik het een heel mooi apparaat. En batterijduur? dat zal vast nog wel groter worden in de toekomst, als er leveranciers komen met oplossingen hiervoor.

Voor nu? Ik wacht af tot hij in NL leverbaar is en ga er dan een bestellen voor op de zaak. Eens kijken of hij de verwachtingen waar kan maken. Ik denk namelijk dat de Foleo heel veel voordelen biedt voor een aantal gebruikers. Want webbrowsen op linux = citrix kunnen draaien = gewoon een volwaardige werkplek hebben, waar je ook wilt met minimale gewichten of volumes!
Door metck
31-05-2007 15:22:29

metck

Off-topic
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul Bekijk bericht

Off-topic
Je trekt nu wel erg hard en makkelijk van leer. Ik heb het persbericht overigens niet geschreven en heb er verder ook geen belang bij .. je opmerking viel me gewoon op in negatieve zin.

Het bestanddsformaat was maar een van mijn punten. Die redigeeropmerking staat er trouwens helemaal op het eind in. Ik neem aan dat je het wel met me eens bent dat de tekst voor een professioneel prbureau onder de maat is? Zinnen in de eerste twee alinea's als
Citaat:
"Deze krachtige combinatie is voor zakenmensen die productiviteit hoog in het vaandel hebben staan hét complete mobiele apparaat voor e-mail, attachments en toegang tot het internet."
en
Citaat:
"De Foleo mobile companion kan onmiddellijk worden aan- en uitgezet en biedt snelle navigatie, een compact en elegant ontwerp en een batterij die bij gebruik tot 5 uur meegaat" (duh, bij geen gebruik gaat de batterij dus langer mee )
kunnen toch niet? En dan heb ik het over de vele andere spel, stijl- en taalfouten nog niet eens gehad... Eigenlijk ben ik nog mild geweest

Weet iemand trouwens waar de Foleo op loopt? Oplaadbare batterijen/accu of is er ook een mogelijkheid om 'gewone' batterijen te gebruiken. Is dat laatste het geval dan ben ik tevreden.
Door Gazpacho
31-05-2007 16:36:17

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog Bekijk bericht
Voor nu? Ik wacht af tot hij in NL leverbaar is en ga er dan een bestellen voor op de zaak. Eens kijken of hij de verwachtingen waar kan maken. Ik denk namelijk dat de Foleo heel veel voordelen biedt voor een aantal gebruikers. Want webbrowsen op linux = citrix kunnen draaien = gewoon een volwaardige werkplek hebben, waar je ook wilt met minimale gewichten of volumes!
GJ, wat verwacht jij van de Linux-community wat betreft de Foleo? Is dit eindelijk de 'massaproductiemodel' Linux-subnotebook met groot scherm en ditto toetsenbord waar ze echt wat mee kunnen uiteindelijk?

En aangezien je vast veel meer materie erover leest dan ik, heb je linkjes naar Linux-websites/fora waar over dit dingetje wordt gesproken, en is de algemene sfeer daar beter dan de huidige grafstemming op de Palm-community sites?
Door GJHartog
31-05-2007 16:44:45

GJHartog
Poe. ik denk dat het nog te vroeg is om daar écht een antwoord op te geven. Ik ben het wel met je eens dat de huidige grafstemming een beetje overtrokken is. Ik ben zelf echt zwaar enthousiast over dit ding, denk dat er hier ook zeker één gaat komen. Qua systeembeheer ben ik meer de Microsoft-man, waar Linux voor mij (qua werk en privé) echt een bijproduct is.

Maar gezien de mogelijkheden en de bekendheid van Palm denk ik dat het daar wel goed mee zit. Het zal wel tijd kosten voor er echt specifieke applicaties komen denk ik, buiten natuurlijk de al beschikbare office en versamail.

Of dit het massaproductielinux notebook gaat worden? Dat hangt voor een groot deel van Palm af; hoe 'open' is de source, met andere woorden, hoe makkelijk kunnen Linux-adepten gaan 'hacken' friemelen en programmeren aan de Foleo. Als de Foleo een soort AppleTv wordt dan zit het wel goed denk ik. (appletv was binnen de kortste keren gehackt en draaid nu volwaardig OSX, dus voor heel weinig geld heb je nu een full options Mac staan, het enige wat Apple deed was foei zeggen en vervolgens zijn ze in de States niet aan te slepen, ondanks dat heel veel mensen die hackerij nooit zullen doen, maar het is een hit)
Door rudyheidenis
31-05-2007 17:39:02

rudyheidenis
Als (gedeeltelijke) laptopvervanger zie ik er zeker ook wat in. Een product voor de zakelijke markt. Die instant synchronisatie moet trouwens wel vlekkeloos gaan werken, anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan als je Treo of Foleo een keertje thuis laat...overigens zie ik nog steeds het revolutionaire waar zo vaak over gesproken is, niet terug in dit product.

Net iets gelezen van een zakelijke gebruiker: niet erg hoopvol voor Palm> PalmAddicts: Foleo - Who is the Target?
Door PowerUser
31-05-2007 23:01:14

Het is -inderdaad- precies de Psion MC400 uit (jawel) 1989 (!!!)

Auwwwwww, Palm. Dat moet pijn doen. De Psion MC400 kon 60 uur meegaan, dit ding 5 uur. Auw.
Door metck
31-05-2007 23:04:34

metck
Dit is wel heel erg appels met peren vergelijken. Kleurenscherm? Grootte van het scherm? Email/internet in 89? Wifi?
Door eric40
01-06-2007 00:06:44

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door PowerUser Bekijk bericht
Het is -inderdaad- precies de Psion MC400 uit (jawel) 1989 (!!!)

Auwwwwww, Palm. Dat moet pijn doen. De Psion MC400 kon 60 uur meegaan, dit ding 5 uur. Auw.
Ahh, nu begrijp ik de korte batterijduur. De Psion MC400 gebruikte 8 AA batterijen om 60-75 uur te kunnen werken, maar met een Ni-cad (oplaadbare) batterij maar 20 uur. Zie Magic Castle - The Psion MC Homepage .
Weet nog wel van vroeger bij de Psion 3a dat ik altijd twee AA batterijen gebruikte van Duracel. Deze hadden een lading van meer dan 2000mAh per stuk . Andere merken zaten vaak net onder de 2000mAh. Terwijl oplaadbare batterijen vaak rond de 900mAh per stuk zaten. Tegenwoordig halen sommige AA batterijen de 3000mAh. 8 stuks zouden dus bijna 24.000mAh leveren.

Palm, plaats naast de accu ook een batterijhouder voor een heleboel AA batterijen. Degene die langer dan 5 uur gebruik willen maken, zonder de mogelijkheid te hebben op tussentijds op te laden, kunnen dan de AA batterijen plaatsen. Misschien worden die 5 uur dan wel 25 uur! En dat verkoopt.
Maar beter is natuurlijk een betere en grotere accu.
Door bluevoice
01-06-2007 00:23:45

bluevoice
@Gaz: Mooi artikel . Precies wat ik zat te denken (het 2e gedeelte dan). Wat me wel opvalt is dat veel gebruikers die in eerste instantie het helemaal niets vonden nu het concept toch meer gaan begrijpen.
Door Gazpacho
01-06-2007 00:33:34

Gazpacho
Ja, DBCache moet ff geleegd worden.
Door bascee
01-06-2007 01:14:21

bascee
Haha, toch nog stees blij met mijn t3... zelf met de huidige levenstijd van de batterij van 1,5 uur.. zucht
Door eric40
01-06-2007 10:23:09

Ik heb nog eens verder gezocht hoe het staat met oplaadbare batterijen. Want het zou betekenen dat na 10 jaar tijd de capaciteit van oplaadbare batterijen toen al aan hun limiet zaten. Een oplaadbare AA-tje kon toen ongeveer 900mAh leveren. En nu de Treo 650 accu 1600mAh (accu formaat ongeveer 2 AA-tjes groot).
Wat blijkt, er zijn nu oplaadbare AA-tjes die 2700mAh leveren.

Wie kan mij nou vertellen waarom grote accu blokken veel minder leveren dan één enkele AA-tje. Word het dan niet tijd dat al die accu blokken, die vaak ook niet gelijk zijn over verschillende apparaten, weggegooid worden en men gewoon overstapt op AA-tjes?
Ik heb liever een apparaat wat bijvoorbeeld plat is en boven of onder een uitstulping heeft voor de AA batterij en veel langer op een batterij werkt, dan één die helemaal plat en iets dikker is maar vaker opgeladen moet worden. AA batterijen zijn ook goedkoper en overal verkrijgbaar. Qwa grote is een AA-tje ook veel kleiner. Hij is alleen dik. Denk nu aan een Treo 650/680 zonder accublok. Deze kan dus héél plat worden. Maar boven het scherm waar de luidspreker zit, zit een bobbel iets dikker dan een AA-tje-tje. Zou iemand daar moeite mee hebben? Ik i.i.g. niet!

Wordt dit nu de nieuwe slogan?
- Weg met de accublok, terug van AA-tje!
Door Ce
01-06-2007 10:51:25

Ce
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bluevoice Bekijk bericht
@Gaz: Mooi artikel . Precies wat ik zat te denken (het 2e gedeelte dan). Wat me wel opvalt is dat veel gebruikers die in eerste instantie het helemaal niets vonden nu het concept toch meer gaan begrijpen.
Ook na twee nachtjes slapen zie ik nog steeds helemaal niets in het concept en blijf ik het zien als een vreselijk overbodig product.

Als je de flash animatie van Palm zelf ziet zijn de "selling points" de instant on en de e-mail sync optie. Als het een zakelijk toestel is..waarom wordt de agenda niet gesynchroniseerd? Wel foto's....geen muziek? een processor waar men liever niet over rept omdat ie zelfs te zwak is voor you tube filmpjes.

Ze presenteren de foleo altijd samen met een Treo. Enerzijds dom omdat je op deze wijze de indruk wekt dat je eigenlijk twee devices moet kopen om van de sterke kanten van beide producten gebruik te kunnen maken anderzijds is de Treo waarschijnlijk de enige (het zijn geruchten...ik geef het toe) smartphone die optimaal van het concept gebruik kan maken tot nu toe.

Hoe graag ik Palm ook een "killerdevice" toewens....de Foleo zal in mijn ogen slechts voor een beperkte groep interessant zijn. De rest zal zich enkel verbazen over het feit dat een device van 500 euro (700 euro...?) wel erg weinig kan en snel verder kijken in de hoek van de "echte" laptops.

Zojuist las op treocentral.com een verslag van een interview met Hawkins. Hier werd aangegeven dat de Foleo puur gericht is op de zakelijke markt...de executives.
Op treocentral is tevens een filmpje te zien over de mogelijkheden van de Foleo. Het is bij genant te zien hoe snel ze klaar zijn met de softwarematige mogelijkheden van het toestel en blijft het bij het instant on-off en de vormgeving van het toestel.
Door gast
01-06-2007 11:09:33

Eric40, en eventuele anderen die zich afvragen waarom de capaciteit van zo'n platte batterij niet groter is...

Je moet niet alleen kijken naar het aantal mAh, maar ook naar het voltage. Als je deze vermenigvuldigt krijg je het aantal Watt-uur dat zo'n batterij kan leveren.

Een AA met 1,2 V en 3000 mAh kan dus 3,6 Wh leveren
Een Treo 650 batterij op 3,7 V en 1800mAh kan 6,66 Wh leveren. Geef mij dus maar de platte batterij dan.
Door bascee
01-06-2007 11:37:53

bascee
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GORby Bekijk bericht
Je moet niet alleen kijken naar het aantal mAh, maar ook naar het voltage. Als je deze vermenigvuldigt krijg je het aantal Watt-uur dat zo'n batterij kan leveren.
Dat wilde ik ook gaan plaatsen, ik kreeg het toevallig gister nog in mijn natuurkunde examen. Ik zit er trouwens over te denken zelf een nieuwe accu in m'n T3 te zetten.
Door eric40
01-06-2007 13:03:45

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GORby Bekijk bericht
Een AA met 1,2 V en 3000 mAh kan dus 3,6 Wh leveren
Een Treo 650 batterij op 3,7 V en 1800mAh kan 6,66 Wh leveren. Geef mij dus maar de platte batterij dan.
Stom van mij dat ik dat over het hoofd heb gezien. Ik was helemaal gefixeerd op de mAh waarden. Wat jammer nou. Zag het al helemaal zitten, een Treo bijna zo plat als een iPod met alleen een verdikking bovenaan voor de AA batterij.

Update: Zag net op Fan.tv | De Digitale Revolutie | AAA-batterij in Philips telefoons wat ik bedoelde. Alleen dan met een AAA batterij en alleen als reserve.
Door rudyheidenis
01-06-2007 15:30:38

rudyheidenis
Goed, dat van die batterijduur snap ik nu wel. Niet iets waar dit apparaat op afgebrand zal gaan worden vermoed ik. Het feit dat het op de zakelijke markt gericht is volgens Hawkins, vermoedde ik al toen ik de originele eerste presentatie (gedeeltelijk) zag. Maar ook ik denk dat de zakelijke markt niet massaal de BdCache gaat legen en overstag dus zal gaan voor de Foleo. Een MacBook gaat ook al bijna drie uur mee trouwens (sorry, over batterijduur zal ik het niet meer hebben ).

Geen synchronisatie van de agenda? Dat zal toch niet?
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android