Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds December 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Opinie] Ontwikkelaars storten zich op Windows Mobile en laten PalmOS links liggen?

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 02 May 2007


Sascha Segan van Gearlog.com heeft een opiniestuk geschreven over het aantal softwaredownloads van de verschillende mobiele platformen. Kijkend naar de cijfers van Handango, lijkt het erop dat ontwikkelaars zich massaal op Windows Mobile storten.

Segan merkt op dat Handango, een van de grotere softwarewinkels voor mobiele softwaretitels, interessante cijfers heeft vrijgegeven over het aantal softwaretitels per platform dat aan hun online winkel is toegevoegd het afgelopen kwartaal. Deze zijn als volgt:
  • Windows Mobile Pocket PC - 843x
  • Symbian - 825x
  • Windows Mobile Smartphone - 273x
  • Palm OS - 253x
  • RIM - 203x
Wat betekenen deze cijfers? Volgens Segan geeft het vooral het verval van het PalmOS weer. De cijfers liegen niet: ontwikkelaars, die vooral interesse hebben in toekomstige verkoop van hun software, zien het blijkbaar niet echt zitten met het huidige PalmOS. Nu zou je kunnen zeggen dat voor het PalmOS alles al ontwikkeld is wat er te ontwikkelen valt, maar dat is nogal een zwak argument, aldus Segan.

De goede cijfers van Symbian herinnert Amerikanen eraan dat zij niet de enigen op de wereld zijn, aangezien Symbian vooral een grote speler is buiten de Amerikaanse markt. RIM van de Blackberries heeft de minste nieuwe software, maar dat men het Blackberry-platform niet alleen als een veredelde e-mail machine ziet, maar iets waar je daadwerkelijk andere software op kunt zetten, is een grote stap.

De grote winnaar lijkt Windows Mobile te zijn. In de USA is Windows Mobile aan een opmars bezig, met verschillende modellen bij verschillende mobiele operators. De populariteit van de telefoons en de flexibiliteit van het OS lijkt zeer aantrekkelijk te zijn voor software-ontwikkelaars.

Bonus feit: wat zijn de #1 producten die door gebruikers van de verschillende platformen worden gedownload van Handango? Voor Blackberries is dat een voice dialing programma, om met spraak een nummer te kunnen bellen. Voor PalmOS is het een synchronisatieprogramma voor Outlook. Voor Symbian een e-mail programma en voor Windows Mobile het programma MobiTV. Wat zegt dit over de verschillende OS'en en hun gebruikers?

Bron: Palm Fails, Windows Triumphs With New Software #s - Gearlog

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door rudyheidenis
02-05-2007 12:31:36

rudyheidenis
Dat elk Os zijn tekortkomingen heeft blijkt er sowieso uit. Voor wat betreft de gebruikers? Een erg complex verhaal, niet eenvoudig om daar conclusies aan te verbinden toch? Of heb je wat suggesties?
Door metck
02-05-2007 12:43:22

metck
Ach ja statistieken. Men kan uit de cijfers ook makkelijk concluderen dat PalmOS qua softwaretitels een grote voorsprong genoot (geniet?) en dat WindowsMobile die achterstand eindelijk begint in te halen.
Laten we nou niet te hard alles wat met PalmOS en Palm te maken heeft de grond intrappen.
Door RobB
02-05-2007 13:15:23

RobB
Het is wel een feit dat enkele 'grote' softwareleveranciers gestopt zijn met het ontwikkelen voor palmOs.
Heeft natuurlijk mede te maken met de onduidelijkheid over de toekomst van het palmOS.
Door Gazpacho
02-05-2007 13:18:39

Gazpacho
Sommige ontwikkelaars zien het wel zitten om door te gaan:

Citaat:
The More Things Change

On Tuesday, Palm released the first official word on their new, Linux-based operating system. Palm’s announcement was a welcome dose of déjà vu.

Back when we started out on Newton, Palm was the new kid on the block. As we watched, it became the dominant player, and Newton began to fade. In February of 1998, Apple pulled the plug on Newton. Fortunately, we’d already begun the migration to Palm, so this just accelerated our actions. However, the loss of a platform is never enjoyable (especially one that was as fun as the Newton was). For the past several years, we’ve watch Palm cede more and more of the market to other operating systems (Windows Mobile and Blackberry, here in the US; Symbian in Europe).

Palm’s ‘new foundation’, however, is pretty much the ‘low fuel’ light for Palm OS as we know it. Sure, the new devices will most likely run OS 5 (Garnet) applications, but all the new, cool features will not be available unless you’re running natively.

So, again, we’ll be making a platform transition. However, this is now a known path for us: after the jump from Newton to Palm, the Palm to Linux switch will be smoother and more predictable. In addition, after shedding the limits that Garnet has imposed upon us, a fresh new OS with a solid core is going to be a breath of fresh air.
The Handheld Mac » Blog Archive » The More Things Change (StandAlone Software van o.a. Quicknews)
Door metck
02-05-2007 13:19:36

metck
Ja, dat snap ik wel Rob. Maar ik vind de teneur bij ons Palmclubbers, en (voormalig??) PalmOS-fans, de laatste tijd wel erg negatief. Elk nieuwtje is op de een of andere manier wel zo te draaien dat het uitdraait op iets negatiefs voor Palm. En dan heb ik het nog niet eens over azijnpissende webloggers die hun eigen frustraties over het uitblijven van een in hun ogen geschikte Palm(OS)-pda botvieren...
Door Gazpacho
02-05-2007 13:24:23

Gazpacho
Ga zelf een nieuwtje of opiniestuk schrijven zou ik zeggen.

Of zoek een limonade-pissende weblogger die een positief stuk schrijft, en vertaal dat voor publicatie hier op de Palmclub, zoals ik dat met het bovenstaande stuk ook heb gedaan.

Of de makkelijkste manier, geef je suggesties door op de linkdump:

http://www.palmclub.nl/cms/compat.php?p=linkdump

Alle interessante nieuwtjes worden gepubliceerd. Maar het beste is natuurlijk als je zelf een nieuwtje of opiniestuk ter publicatie schrijft.

Even een vergelijking: voor elk positief Feyenoord-artikel dit seizoen vind je 10 negatieve. Ook op zogenaamde 'fansites'. Is dat zo raar, gezien de huidige situatie in de eredivisie voetbal, of geeft het gewoon de algemene tendens weer?

Als ze weer beter draaien en er meer reden is om te juichen, zullen de artikelen wel positiever uitvallen hoor. Maar tot die tijd kun jij er wat aan doen als je vindt dat het anders kan. Stuurlui en wal!
Door domo
02-05-2007 14:36:06

domo
Misschien wachten ontwikkelaars af hoe het gaat lopen met de opvolgers van het huidige PalmOS. Zodra er nieuwe apparaten op de markt komen zal de software ook wel aantrekken, als die apparaten populair worden. Maarja, het is lastig tijd en energie te stoppen in pda's die al twee jaar oud zijn en geen opvolger krijgen (zo lijkt het) en de Treo-lijn is sinds de Treo 600 ook een herhaling van zetten. Met uitzondering van de WM Treo's. Zou al die nieuwe WM software voor de Treo's zijn?
Door metck
02-05-2007 15:14:54

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Ga zelf een nieuwtje of opiniestuk schrijven zou ik zeggen.
Lange tenen Bovendien, hier gaat het toch niet om "schrijven" maar om vertalen, zoals je zelf ook zegt.
Op een bepaald moment ontstaat er een bepaalde, negatieve, teneur in de schrijfsels/vertaalsels over Palm(OS) en dat wordt dat overgeschreven, deels herhaald, uitgekauwd et cetera. Ten eerste heeft dat met nieuws niets te maken (of zoals mediacriticus Joris Luyendijk zou zeggen: schrijf dan op dat er geen nieuws is) en ten tweede krijg je zo een wat zurige sfeer binnen een forum dat er mede ook voor bedoeld is om je enthousiasme voor Palm(OS) te delen met anderen.

Overigens , de procedure om nieuwtjes aan te leveren is mij bekend. Misschien dat anderen er iets aan hebben. Misschien kun je daar een nieuwtje over schrijven
Door RobB
02-05-2007 15:26:24

RobB
Mijn reactie is zeker niet negatief bedoeld.
Wat ook tot de mogelijkheden behoort is dat ontwikkelaars zich al hebben geconcentreerd op het nieuwe OS en geen applicaties meer maken voor het bestaande systeem. En deze cijfers staan uiteraard nog niet in dit lijstje.
Door Gazpacho
02-05-2007 15:46:27

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck Bekijk bericht
Lange tenen Bovendien, hier gaat het toch niet om "schrijven" maar om vertalen, zoals je zelf ook zegt.
Op een bepaald moment ontstaat er een bepaalde, negatieve, teneur in de schrijfsels/vertaalsels over Palm(OS) en dat wordt dat overgeschreven, deels herhaald, uitgekauwd et cetera. Ten eerste heeft dat met nieuws niets te maken (of zoals mediacriticus Joris Luyendijk zou zeggen: schrijf dan op dat er geen nieuws is) en ten tweede krijg je zo een wat zurige sfeer binnen een forum dat er mede ook voor bedoeld is om je enthousiasme voor Palm(OS) te delen met anderen.

Overigens , de procedure om nieuwtjes aan te leveren is mij bekend. Misschien dat anderen er iets aan hebben. Misschien kun je daar een nieuwtje over schrijven
Nou, *schrijf* dan zelf eens een opiniestuk. Lever iets aan, vertaal iets, waarvan jij denkt van "prima stuk zeg, dat past echt goed bij de Nederlandstalige nieuwsvoorziening!". Gebruik de linkdump om positieve verhalen uit te lichten die als nieuws gebruikt kunnen worden.

Weet je wat zo goed is aan mensen zoals Shaun McGill van pda247? Die hebben een mening (positief of negatief) en steken hun nek uit door erover te berichten, omdat er altijd wel mensen zijn die menen dat het beter/slechter/anders moet, maar het bij zeuren in de kantlijn houden.

Jij hebt de mogelijkheden om je te profileren met een opiniestuk, of indien jij denkt dat wij bewust (!) alle positieve nieuwsstukjes uit de nieuwsqueue houden, dan heb je de mogelijkheid om ons erop te wijzen door positief nieuws aan te dragen. Geef voorbeelden van hoe het moet dan.

Als jij vind dat het nieuws zuur is, vind/zoek nieuws en schrijf/submit een link om het zoeter te maken. Het wordt aangemoedigd en niemand houdt je tegen. Dit heeft niets met lange tenen te maken, maar met het plassen in je eigen zwembad, omdat je vindt dat het water niet schoon genoeg is. Stuurlui en wal.
Door metck
02-05-2007 16:08:14

metck
Lezen: ik schrijf nergens dat bepaald nieuws niet in de queue wordt gezet
Wat ik zeg is dat het nieuws over Palm(OS) voor 99% rondom hetzelfde thema draait: namelijk negatief. Aan bijna elk nieuwtje wordt, ook door jou ook al is het veelal een vertaling van een nieuwtje van een andere site, een negatieve spin gegeven. Dat is geen nieuws (schrijf dat dan op!!!) en met je nek uitsteken heeft dat al helemaal niets te maken. Op dit moment steek je eerder je nek uit, en dat blijkt wel uit je erg stekelige reactie, door juist te pleiten voor een wat vriendelijkere benadering van Palm(OS). En vergeet ook niet dat de Palmclub een enthousiasmerende taak heeft? En is het niet zo dat de continue variatie op hetzelfde negatieve thema daar weinig mee te maken heeft?
Door Gazpacho
02-05-2007 16:19:56

Gazpacho
Citaat:
Wat ik zeg is dat het nieuws over Palm(OS) voor 99% rondom hetzelfde thema draait: namelijk negatief.
Jij weet ook dat de Palmclub zelf geen nieuws genereert buiten eigen opiniestukken om. Waarom deze website de schuld geven als het leeuwendeel van de elders gegenereerde nieuws niet geweldig positief is tegenwoordig?

Citaat:
Aan bijna elk nieuwtje wordt, ook door jou ook al is het veelal een vertaling van een nieuwtje van een andere site, een negatieve spin gegeven. Dat is geen nieuws (schrijf dat dan op!!!)
Daarom staat er ook [opinie] voor het stuk , en ik sta garant voor het feit dat ik in nieuwberichten niets aandik, maar de toon van het originele bericht bij de vertaling behoud. Als ik iets wil bekritiseren, doe ik dat wel in een bericht *onder* het nieuwsbericht. Dat was de afspraak en jij weet ook dat ik me daarnaan hou. Nogmaals, is dan niet het probleem dat er tegenwoordig weinig positief nieuws over het PalmOS wordt gegenereerd? Help dan meezoeken en dump positieve verhalen in de linkdump.

Ik heb een huisgenootje die altijd wat te zeuren had als we gezamelijk gingen eten. Oplossing van hem: zichzelf wat vaker aanbieden om te koken.

Citaat:
En vergeet ook niet dat de Palmclub een enthousiasmerende taak heeft?
Zeg, we doen ons best hier hoor! Voor de laatste keer: help mee en lever links aan naar positief, nieuwswaardig nieuws, vertaal of produceer zelf opiniestukken, of help een beginner aan het handje.

Citaat:
En is het niet zo dat de continue variatie op hetzelfde negatieve thema daar weinig mee te maken heeft?
Ik zoek me rot maar er is nu eenmaal meer negatief nieuws dan positief nieuws tegenwoordig. Zoek jij beter? Lever maar aan via de linkdump. Jij hebt het zelf in handen. Als je *alleen* maar generiek positief nieuws wil lezen, moet je maar de pressroom induiken van Palm.com.
Door Gazpacho
02-05-2007 16:22:23

Gazpacho
En nu houden we allebei op met deze discussie hier en gaan we verder in het Editor subforum.

Andere mensen staat het vrij te reageren op het onderwerp, uiteraard.
Door domo
02-05-2007 16:25:21

domo
Ehm, heren zullen we weer on-topic gaan? Dus de gesuggereerde teloorgang van nieuwe software voor PalmOS versus andere platformen...
Door metck
02-05-2007 16:36:02

metck
Die teloorgang is een HOAX!

Door Gazpacho
02-05-2007 16:37:31

Gazpacho
Ah, iemand heeft me bij het ootje genomen, da's nu duidelijk na al die jaren.
Door metck
02-05-2007 16:45:50

metck
Eindelijk dringt het tot je door
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android