Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Smaus

Smaus

Smaus is sinds mei 2001 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 103 nieuwtjes geschreven.

Smaus gebruikt in het dagelijks leven een Overig.

Bekijk alle nieuwtjes van Smaus

[Opinie] Wat kan er beter aan Palm-software?

 

Door: Smaus


Publicatiedatum: 28 maart 2007


Ik ben sinds 2000 Palmgebruiker en sinds 2001 lid van de Palmclub. Na al die jaren (en inmiddels vijf Palm-handhelds verder) vind ik nog steeds dingen waarvan ik denk: "Goh, da's toch jammer, dat had er in moeten zitten". En dan heb ik niet over Wi-Fi...

Een simpel voorbeeld: waarom kan een Treo 650 niet standaard een 'call-log' bijhouden? Daar gebruik ik nu Takephone voor.

Nog een voorbeeld: ik gebruik nu SharkMsg om telefoonnummers die ik door omstandigheden niet kan/wil opnemen direct een standaard-SMS te sturen. Waarom zit dit er niet standaard in?

En een heel simpele: aangezien ik geen wekker heb, gebruik ik mijn telefoon als wekker. Nu gebruik ik daarvoor mijn werk-Qtek omdat ik daarmee drie alarmen in kan stellen; op de Treo is dat er maar eentje. Niet wereldschokkend, maar het is wel iets dat ik handig vind (ook omdat ik meestal bij het eerste alarm niet wakker word).

Wat vinden jullie? Wat zijn nou die kleine dingen die niet in PalmOS zitten, waarvan je denkt: "Was dat nou niet een kleine moeie geweest?"...


Bron: http://www.1src.com/headlines/show/01854.tml

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Gazpacho
28-03-2007 08:04:30

Gazpacho
De hele phone-applicatie en Worldclock zijn geen PalmOS applicaties he? Dat zijn gewoon applicaties die door Palm Inc. erbovenop zijn gebouwd.

Eigenlijk is de vraag dus: wat kan er beter aan de standaard software van Palm en de standaard software van PalmOS

Nou, als er in ieder geval 1 ding beter moet, dan is het Blazer, de bijgeleverde webbrowser. Wat betreft rendering, snelheid, features en gebruiksgemak echt hopeloos. Als je een "compelling web experience" wil leveren (Colligan's woorden, niet de mijne), geef dan ook de mogelijkheid om pagina's op de geheugenkaart op de slaan in plaats van alleen in het RAM. De RAM is bij de meeste Palm apparaten al zo pietluttig toebedeeld. Had een werkende back-knop gemaakt (op de Treo 650). Had het sneller op laten starten ivm DBCache flushen. Etc.
Door gast
28-03-2007 08:41:03

De 320*320 die weergegeven wordt als 160*160 in de meeste applicaties... Spijtig. Als je ziet wat een DialByPhoto kan...
Door Gazpacho
28-03-2007 08:48:58

Gazpacho
Ouch, ook dat zeker. Functioneel hoeft niet gelijk te staan aan "de laatste mode uit de jaren '90 van de vorige eeuw". De tranen springen mij in mijn ogen als ik naar het standaard PalmOS scrollbalkje kijk. Wat is dit, 4 bits/16 grijstinten? :')
Door gast
28-03-2007 09:05:20

Toch maar opletten dat we niet te negatief worden, en dat we fora van 'de andere kant' de pap in de mond geven bij vergelijkend discussies
Misschien zal in juni als Hawkins zijn nieuw project onthult, heel wat anders te zien zijn.
Door RolfY
28-03-2007 09:18:03

RolfY
Er zijn inderdaad een aantal "work arounds" nodig om om de "problemen" en tekortkomingen heen te werken. Zo gebruik ik Agendus om een “betere” (sommige personen vinden de standaard agenda heel goed) agenda te krijgen met een aantal extra functies (contacts bijvoorbeeld).
PalmaryClock Wireless 1.1.1 gebruik ik om de tijd goed te kunnen zetten na een reset, Reset Doctor 1.8 om mijn netwerk instellingen goed te krijgen na diezelfde reset. 2Playme 3.6 voor de wekker en om mijn telefoon aan te zetten met pincode (en weer uit natuurlijk). Cardreader om de sd-kaart te kunnen lezen schrijven zonder de kaart er uit te halen (dat klepje kan volgens mij stuk, en dan….?). 14allCalc om een goede wetenschappelijke rekenmachine te hebben. Uninstall om de programma’s weer goed van mijn palm te kunnen verwijderen en een backup-programma zou er eigenlijk ook standaard in moeten zitten (Resco Backup). ZLauncher voor wat “eyecandy” en tenslotte PalmPDF om pdf’jes te kunnen lezen.
Allemaal zaken die er volgens mij best wel standaard in kunnen zitten.
Door Gazpacho
28-03-2007 09:26:16

Gazpacho
Ik ben het met je eens wat betreft de cardreader programma (dat mag van mij zelfs in het OS, anno 2007) en het backup programma (die mag Palm standaard erbij doen). Sony Clie had overigens *en* een cardreader programma *en* een Backup programma standaard.

Ik vind niet dat het missen van een fatsoenlijke filemanager in het OS of het missen van een cardreader functie in het OS tegenwoordig nog kan. In 1996 had je inderdaad nauwelijks portable MP3's, kon je zeker geen office documenten op je PDA meenemen, had je nog geen digitale camera met foto's e.d., maar de laatste jaren is het argument "het PalmOS is zo simpel in gebruik dat een filemanager niet noodzakelijk is" gewoon kul geworden.

Als je nu een Secure Digitalkaart erin propt krijg je de programma's in Palm/Launcher te zien. Een beginneling hopeloos op zoek naar zijn documenten of foto's kan zoeken tot hij een ons weegt. Hoezo intuitief?

Ik weet zeker dat dit in de volgende PalmOS versie eindelijk aangepakt wordt. En zo is de cirkel weer rond naar de notie dat we nog steeds met PalmOS 5.4.9 opgescheept zitten, niet omdat het de bedoeling was of dat het zo'n enorm goed product is, maar omdat met al die rompslomp Palmsource of Palm zelf nooit echt meer verbeteringen in het OS zelf geschreven heeft, de laatste 5 jaar.

Wat Colligan ook zei tijdens de kwartaalcijfers: 3G snelheden (UMTS) is niet mogelijk met het huidige PalmOS. Daar zullen de fundamenten echt op de schop moeten om met de tijd mee te gaan. En dat werd tijd ook.
Door gast
28-03-2007 14:16:06

Ik ben het eigenlijk met iedereen eens hier.

PalmOS kan veel beter. En het zijn stuk voor stuk simpele oplosingen. Een Cardreader en file manager vind ik dat standaard in een OS moet zitten.

Ik hoop gewoon dat dat geheimeproject ons iets moois brengt. Ik kan me nog zooo herrineren, een paar jaar geleden, toen ik las over een PalmOS 6 (ik toen in bezit van TE). Ik zag screenshots en was helemaal verkocht: ''de volgende palm die ik koop wordt er eentje met PalmOS 6 Cobalt!''. We kennen verder allemaal de trieste gang van zaken en ik eindigde met als volgende palm een TE2 met PalmOS 54. Garnet

Ik vind PalmOS nog steeds geweldig, maar het heeft idd veel punten waar verbetering noodzakelijk is en ik snap niet waarom daar niks aan gedaan wordt. PalmOS kon zooo mooi zijn als ze er fatsoenlik mee door waren gegaan. Dan hadden we nu meer te kiezen dan OF WM OF symbian OS voor de sterk opkomende smartphone. PalmOS is enkel en alleen op de Treo.

Ik bedoel, '''PamOS kan geen 3G UMTS snelheden aan''. Dit is toch TE triest voor woorden. er staat dadelijk al een opvolger voor UMTS te trappelen en PalmOS kan geeneens UMTS aan?!?!?!

shame, shame....

greetz
Door postbus31
28-03-2007 14:31:03

postbus31
Even ter overdenking:


Alsof bij WM alles koek en ei is


Door rx_shorty
28-03-2007 14:52:25

rx_shorty
Het blokkeren van nummers.
Verschillende melodieen bij mensen.

Dit zijn alleen telefoonfuncties
Ook het pulldown menu bij de treo 680 mis ik... die snelknoppen waren erg handig bij de 650.

Een "pauze" / "freeze" functie voor een programma. Zodat als je het afsluit niet helemaal moet beginnen, zie blazer. Al zijn hier idd handige alternatieven voor.

Een file explorer is ook geen overbodige luxe.
Door jurgen_dewilde
28-03-2007 17:09:33

jurgen_dewilde
Het kan aan mij liggen (of mn software: firmware 01.71 Versie 1.20-ENA), maar ik heb standaard een call-log en ik gebruik geen extra applicatie hiervoor.
Deze is gewoon onder de 'Favorites Button' te plaatsen.
Door Gazpacho
28-03-2007 17:47:03

Gazpacho
@ Postbus31: Nee, WM heeft weer andere tekortkomingen, dus waar we als Palm gebruiker zeker op mogen richten is het beste van de twee werelden. WM heeft namelijk onmiskenbaar elementen die met de tijd mee zijn gegaan en niet zouden misstaan in een next-gen PalmOS. Het huidige Garnet had idealiter al 2-3 jaar geleden opgevolgd moeten worden met iets wat Cobalt niet heeft mogen zijn.
Door eric40
29-03-2007 23:16:36

SuperSmaus, je geeft volgens mij net verkeerde voorbeelden. Jurgen_dewilde heeft gelijk wat betreft de Call Log, maar als je bedoeld dat je deze niet kan bewerken op de PC door Palm software, dan heb jij gelijk.
En wat betreft een extra button voor een standaard sms bij weigeren telefoontje is net standaard aanwezig in de Treo 680. Voor de Treo 650 zou je SharkMsg kunnen gebruiken, wat je noemt. Maar ik heb vroeger daar gebruik van gemaakt maar vond het maar niks. Ook al had ik de telefoon aangenomen, toch kwam na het verbreken ervan SharkMsg om de hoek zijlen. En het kon geen verschil tussen vaste telefoons (geen sms) en mobieltjes. Maar zonder SharkMsg kan het toch vrij simpel op de Treo 650. Stappen: Telefoon weigeren - 2x telefoonknop indrukken - call-log selecteren - waarna laatste beller is geselecteerd - message schermknop selecteren - standaard bericht of eigen bericht verzenden. Iets meer stappen, maar niet irritant (mij mening) als SharkMsg.
Voor de wekker gebruik ik de Agenda. Gewoon een repeat zetten met alarm voor de werkdagen. Je kan dan net zoveel wekkers maken als je wil. De World Clock alarm is inderdaad niks.
Waar ik denk dat Palm een steek heeft laten vallen is de integratie tussen de PIM applicaties. Je kan nu wel een telefoon in de agenda invoegen, maar bij selecteren direct bellen was veel mooier geweest. Terwijl dit weer wel in de Blazer zit. Of via Contacts alle afspraken zien bij een bepaald contact en er eventueel naar toe kunnen springen. Of alle memo's/journaal die bij dat contact horen kunnen zien. Of in de Agenda of Memo direct de contact gegevens van een contact zien via een popup of link.
Een ander tekortkoming is geen gelinkte databases. Het had zo mooi geweest als ik een bedrijf invoer en daar alle contacten onder kan hangen, waarbij ik weer via hun thuis adres weer kan zien wie daar allemaal wonen en waar zij weer werken, enz, enz. Nu zit er alleen een simpele 'duplicate contact'.
Verder lijkt de interface spartaans en zou simpel aangepast moeten kunnen worden, maar de bediening (vooral via de D-pad op mijn Treo 650) vind ik uitstekend (simpel).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android