Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Nieuws] Nieuw interview met Jeff Hawkins, oprichter van Palm Inc.

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 06 maart 2007


Palm Addicts heeft een exclusief interview gehad met de oprichter van Palm Inc., Jeff Hawkins. Hij vertelt in dit interview over zijn andere bedrijf, Numenta, dat menselijke intelligentie onderzoekt. Daarnaast geeft hij zijn mening over de toekomst van Palm.

Omdat het originele interview erg omvangrijk is, zal in dit artikel een samenvatting worden gegeven van de belangrijkste informatie.

Het interview begint met enkele vragen over Numenta, het 'andere' bedrijf dat Hawkins opgericht heeft en dat zich bezighoudt met het overzetten van menselijke intelligentie op computers. Het bedrijf is geboren uit het Redwood Neuroscience Institute, een non-profitorganisatie. Numenta heeft de eerste stappen gezet en een toolkit uitgebracht waarmee programmeurs zelf kunnen experimenteren met het simuleren van menselijke intelligentie op de computer. Het menselijk brein kan bijvoorbeeld eenvoudig een plaatje van een hond onderscheiden van een eend. Computers hebben er vandaag de dag nog genoeg moeite mee. Dit komt omdat ze niet zo denken op de manier zoals mensen denken. Daarnaast kunnen ze niet van herinneringen gebruik maken zoals mensen dat doen. Jeff Hawkins heeft eerder over dit onderwerp een boek geschreven, genaamd "On Intelligence".

Het tweede deel van het interview gaat over Hawkins' bezigheden bij Palm. Met name wordt genoemd het 'mysterieuze' nieuwe produkt van Hawkins' zelf, dat geen traditionele handheld of smartphone is. Hawkins zegt dat hij meer hints gaat geven op het D5 Conference in mei van Walt Mossberg, een bekende tech-journalist van de Wall Street Journal en een oude bekende van Hawkins.

Op de overnamegeruchten reageert hij laconiek. Volgens hem zijn er om de zoveel maanden altijd wel geruchten, en bovendien vindt hij zijn werk - het ontwerpen van nieuwe producten - te leuk om ook nog eens aandacht te geven aan de constante stroom van geruchten. Volgens Hawkins' is Palm sinds lange tijd niet meer zo gezond geweest. Het heeft de rechten op het PalmOS teruggekocht, de oprichters Ed Colligan, Donna Dubinsky en Hawkins' zelf zijn weer terug in het bestuur, het bedrijf maakt winst, en heeft een heleboel cash in de bedrijfreserves. Dat was een tijd geleden wel anders, toen het bedrijf geen controle meer had over het eigen OS, en de oprichters allemaal de laan uit waren gestuurd. Hij geeft ook aan dat een van de belangrijkste redenen om Windows Mobile te gaan gebruiken is, dat het lange tijd erg onzeker was of Palm ooit wel de ontwikkelingsrechten op het PalmOS terug zou krijgen.

Tenslotte zegt hij ook dat de Palm-fanaten nog eventjes geduld moeten hebben, omdat de tijd tussen het ontwerpen en daadwerkelijk produceren van een compleet nieuw product ongeveer twee jaar is. Nog voor het einde van 2007 kunnen we van Palm dus een verrassing verwachten....


Bron: PalmAddicts: Jeff Hawkins talks to Palm Addict

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Gazpacho
06-03-2007 13:34:00

Gazpacho
Hij heeft *wel* gelijk dat het terugkrijgen van de rechten op PalmOS een belangrijke stap was. Maar dat betekent dus ook tegelijk dat de splitsing een falikante mislukking was (voor zover dat nog niet duidelijk was ) voor zowel de hardwarekant als de software kant van Palm, waardoor met name aan de softwarekant ze in feite twee jaar stil hebben gestaan met de ontwikkeling. Er is nooit een goede opvolger voor PalmOS 5 gekomen.

Dat Palm (nog) winstgevend is en veel cash heeft zegt op zich niet zoveel in bedrijfskunde-termen: als je naar het portfolio kijkt, zie je dat ze maar een of twee producten hebben die als melkkoeien verkopen (PalmOS en WM Treo's), maar waarvan het totale marktaandeel van het merk van bijna marktdominatie teruggeslonken is naar 5-10%. Wat dat betreft teert Palm dus meer op naam en faam dan op wat ze daadwerkelijk klaarspelen op de markt in het heden. Maar goed, het is wel een optelsom van al deze factoren hoe aantrekkelijk een merk en een bepaald product van een merk is.

Palm is in mijn ogen altijd erg traag geweest met innoveren, en haalt soms 'simpelheid in gebruik' door de war met 'te simpel ten opzichte van de concurrentie'. Mijn gevoel is altijd geweest dat Palm in het hogere mobile computing-segment in Europa vrijwel al het marktaandeel aan WM heeft verloren omdat in de periode dat GPS heel, heel sterk in opkomst was (rond 2002-heden) PalmOS met de OS4-apparaatjes geen vuist kon maken tegen de iPaqs, de Casio's, de Toshiba's etc.

Anders dan in de VS wilde hier iedereen opeens GPS hebben, je buurman, je schoonvader, je collega en die schaften daartoe een PocketPC aan, en nooit een Palm, omdat daar geen Tomtom Navigator voor beschikbaar was, maar rare halfoplossingen zoals Rand McNally of een OS4 Digimap die objectief vergeleken met de GPS-oplossingen van de PocketPC's natuurlijk geen vuist konden maken. Een onbekend bedrijf als Mio, die met ingebouwde GPS-PocketPC's vanuit het niets opeens 8% marktaandeel had, vergelijkbaar met Sony, door alleen maar Navigatie-PocketPC's in Aldi's en Lidl's te verkopen bij wijze van, dat zegt toch wat. Het duurde eeuwen voordat Tomtom Navigator 4 voor PalmOS beschikbaar kwam, terwijl bij de PocketPC's meer en meer mensen prima rondreden met versie 2 en 3 voor PocketPC. GPS was de killer-app voor de opkomst van PocketPC's en Palm heeft die boot in Europa falikant gemist vanwege achterlopende specs.

In Amerika is GPS nooit een killer-app geweest, en ik denk dat dat ook de reden is waarom Palm daar relatief weinig marktaandeel heeft verloren.

Palm moet in mijn ogen nu oppassen dat er niet hetzelfde gebeurt: zeggen dat je alles 'simpel voor de gebruiker wil houden' en daardoor van alles mist wat betreft innovatie. Dat het marktandeel van marktleider teruggezakt is naar <10% wereldwijd zegt mijns inziens genoeg. 2007 is met het terugkopen van de PalmOS rechten, de definitieve ondergang van de niet-connectieve handhelds als significante productlijn, en het dalende marktaandeel, cruciaal voor Palm.

Zo, dat wilde ik even kwijt.
Door SpeedDemon
06-03-2007 21:31:14

Ben wel benieuwd waar ze mee gaan komen dan. De geruchten over een eventule verkoop blijven ook maar aanhouden....
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android