Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Smaus

Smaus

Smaus is sinds mei 2001 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 103 nieuwtjes geschreven.

Smaus gebruikt in het dagelijks leven een Overig.

Bekijk alle nieuwtjes van Smaus

[Gerucht] Open-source variant PalmOS 5 op komst

 

Door: Smaus


Publicatiedatum: 11 juli 2006


De toekomst van PalmOS zoals wij dat kennen is onzeker. Er is al geruime tijd geen update meer geweest van de huidige versie (OS5 of 'Garnet') en wanneer de nieuwe versie uitkomt en of dit het langverwachte PalmOS 6 ('Cobalt') of het nieuwe ALP (gebaseerd op Linux) wordt weet niemand...

Een gebruiker van Emuboards.com, Mask of Destiny, heeft voor zichzelf besloten dat PalmOS op sterven na dood is en gaat een open-source variant van PalmOS 5 maken, met aanpassingen, zoals een 32bits database-indexes (meer records) en de mogelijkheid om meer dan 64KiB te adresseren.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door EmuBoards
The goal of my little project is to develop a portable OS that is binary and source compatible with Palm OS 5 wherever possible while at the same time moving the system forward. So far I've implemented sizeable chunks of the Memory Manager and Data and Resource Manager. MemHandles are just pointers since between MMUs and better allocation algorithms there are more elegant solutions to the fragmentation problem (though currently I'm using a non-MMU aware and generally lame algorithm). Memory can be allocated in chunks larger than 64KB as can database records. Databases now support 32-bit indexes so you can have more than 65,536 records if you use the new 'extended' versions of the appropriate syscalls. Currently it's more akin to a library than an actual OS, but that should change very soon. I need to write some process management code and some 68K assembly to call the appropriate functions from the TRAP #15 exception and then it should be able to run simple applications (with no UI or user interaction since that's not done yet) on 68K devices.
Het systeem, dat 'Knose ' gaat heten, zal in eerste instantie enkel draaien op 68k Amiga-systemen en de Sega CD, maar zal uiteindelijk ook draaien op echte handhelds met behulp van de Garux-bootloader . Het geheel zal uitgebracht worden onder een BSD-licentie.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door RobB
11-07-2006 13:34:26

RobB
Misschien de redding van palmOs
Door digilb
11-07-2006 13:40:19

digilb
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB
Misschien de redding van palmOs
Lijkt me sterk dat je hiermee een tevreden klantenkring kunt opbouwen: bij PDA's is de verstrengeling van hard- en software enorm nauw. Je hebt bijvoorbeeld niks aan een opensource PalmOS 5 voor de Palm TX zonder drivers voor alle hardware die er in zit. Het is niet voor niets dat een ROM altijd voor een bepaald model is bedoeld. En als het wel gaat lukken, dan denk ik dat je hiermee toch maar een heel kleine markt kunt bedienen. Want wie gaat er voor kiezen om zijn PDA te flashen naar dit OS? Heus geen bedrijven die 100 Palm's hebben uitstaan onder de eigen werknemers.
Door remco
12-07-2006 10:55:29

Een leuk plan, maar het zal in mijn ogen niet de redding zijn van PalmOS (nou ja, van de met PalmOS compatibele operating systemen). De vergelijking met Linux gaat in mijn ogen niet op. Waarom niet?

in de eerste plaats zijn er veel meer PC's dan Palm-doosjes dus Linux is beschikbaar voor een groter publiek. Maar, belangrijker nog, de gemiddelde Palm gebruiker komt niet eens op het *idee* om een operating system upgrade te doen, laat staan een switch naar een Open Source OS. Bij PC's is het installeren van Windows "dagelijkse" praktijk voor de meeste gebruikers, dus de stap om eens iets anders te installeren is stukken kleiner.

Verder is het aangeroerde punt van de hardware steekhoudend. Er is veel diversiteit en niet alle specs zijn beschikbaar. Neem bijvoorbeeld Sony, dat stug alle specs geheim bleef/blijft houden. Een volkomen achterhaald beleid volgens mij, maar goed.

Nee, dit wordt het niet vrees ik. En hoewel ik een bijna onvoorwaardelijke fan van PalmOS was, ziet het er tamelijk somber uit. Want hoe kan het zijn dat er voor mijn intussen 2 jaar oude TH55 Clie nog steeds geen behoorlijk alternatief is?
Namelijk: WiFi, Bluetooth, 480x320 of beter, microfoon, geweldige accuduur (20+ uur MP3!) en zelfs een klein cameraatje...

In de Windows hoek is er keus te over (behoudens die accuduur, want dat blijft lastig).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android