Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Smaus

Smaus

Smaus is sinds May 2001 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 103 nieuwtjes geschreven.

Smaus gebruikt in het dagelijks leven een Overig.

Bekijk alle nieuwtjes van Smaus

[Opinie] Heeft de term 'PDA' nog toekomst?

 

Door: Smaus


Publicatiedatum: 15 April 2006


De laatste twee, drie jaar hebben we een verschuiving gezien vanuit de echte Personal Digital Assistant (PDA) via de 'PDA-met-telefoonfunctie' (bv. oudere Treo's en de Tungsten W) naar de 'smartphone' zoals de Treo 650 en de QTek 9100.
Tot op heden waren de echte smartphones het terrein van PalmOS en Windows Mobile, maar nu komt Nokia steeds meer met slimme telefoontjes.

En steeds meer zie je dat mensen gaan kiezen voor een handheld die niet meer voldoet aan de term PDA. Palm is gekomen met de LifeDrive, de eerste handheld met een 4Gigabyte harddisk die omschreven wordt als een 'Mobile Manager'. Ook die voldoet niet meer echt aan de term PDA, aangezien je er veel meer mee kan dan dat. De Treo 650 is een smartphone, een telefoon met PDA-functionaliteit, maar niet meer een hardcore PDA. Ik vraag me dan ook af of de term PDA nog wel toekomst heeft.
Is de term PDA niet achterhaald inmiddels, met al het multimediale geweld wat we tegenwoordig zien in de wereld van de handhelds...

Wat vinden jullie?*

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door ghia
15-04-2006 01:47:11

ghia
Het hangt ervan af welke definitie je gebruikt voor PDA. Normaal betekent het: Personal Digital Assistent: Een digitaal apparaatje dat jou behulpzaam is.
Traditioneel bevatte de PDA enkel de PIM-toepassingen: adresboek, agenda, rekenmachine en todo. Als je vindt dat multimediale toepassingen afbreuk doen aan het PDA-karakter, dan is de TX eigenlijk ook geen PDA.
Terwijl de multimedia juist maakt dat de Treo 'smart' is t.o.v. de Tungsten|W.
Maar is ie daarom minder PDA? Ik denk niet dat er iets is wat de TX kan wat de Treo niet kan.
En als een mobieltje wordt uitgerust met PIM-toepassingen en aanraakscherm, verdient het ook wel de titel van PDA.
Door de voortschrijdende techniek, lukt het om steeds meer funkties in een klein doosje te stoppen, of om grotere dingen zoals PC's te verkleinen. Dus op termijn zullen de PDA's en de UMPC's elkaar ontmoeten.
Alhoewel je dan een aangepaste versie van een uitgebreid OS zoals Windows of Linux hebt draaien, denk ik dat we dit dan nog steeds een PDA zullen noemen.
Door Litje
15-04-2006 08:40:24

Producten ontwikkelen zich steeds sneller. Toe ik mijn eerste PC kocht was dit een apparaat om teksten mee te maken en bewerken. Inmiddels kan ik er ook tv op bekijken. Dezelfde vraag dringt zich ook daar op. Is de PC nog wel een PC waarmee multimediale mogelijkheden op aangebracht zijn, of is de TV van meer mogelijkheden voorzien.
Steeds meer mensen gebruiken hun mobile als agenda en als rekenmachine bijvoorbeeld. De vraag is dus niet hoe je de apparaten gaat noemen, maar wat het apparaat voor jou als toegevoegde waarde heeft. Als je een apparaat in de (nabije) toekomst krijgt waarmee beide toepassingen goed mogelijk zijn wordt het dus een mobiele persoonlijke assistent. Dus eigenlijk een secretaresse die altijd bij je kan zijn. Of ik dit nu wel wil??????
Door gast
15-04-2006 09:48:08

Heh, helemaal mee eens. Mijn meest geliefde NZ90 wordt ook steeds voor een telefoon aangezien. "Kan je daar nou ook mee bellen? " (Dan zet ik hem tegen m'n oor als een telefoon en dan snappen ze het, als je snapt wat ik bedoel )
Door rudyheidenis
15-04-2006 10:36:32

rudyheidenis
Maakt mij helemaal niks uit hoe ze dergelijke apparaten noemen. Het gaat me alleen om het aanbod en de functionaliteit. Ik vind het prettig om te kunnen kiezen tussen draagbaarheid (klein eventueel multifunctioneel telefoonachtig ding) en multimediafunctionaliteit (pda-achtig iets met groter scherm, dus grotere afmetingen).Of de vlag de lading dekt? Je koopt iets toch niet op hoe het geoemd wordt?
Door mailer
15-04-2006 16:39:42

"Mobile Personal Assistant", MPA, dat lijkt me inderdaad een mooie naam. Die dekt behoorlijk de lading.
Vrolijk Pasen!
Door rudyheidenis
15-04-2006 17:51:06

rudyheidenis
Is dat een secretaresse die altijd met je meeloopt? Ook Vrolijk Pasen.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android