Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Nieuws] EU gaat internationale roamingkosten aanpakken

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 28 maart 2006


Goed nieuws voor mensen die vaak in het buitenland zijn: de EU wil iets doen aan internationale roamingkosten. Bellen vanuit het buitenland moet daarmee goedkoper worden. Hoe het EU-voorstel eruit gaat zien, wordt vandaag bekendgemaakt.
EU-commissielid Viviane Reding heeft de mobiele telefoonoperators de afgelopen maanden al regelmatig gewaarschuwd, echter zonder veel resultaat. Reding is verantwoordelijk voor het aandachtsgebied Information Society and Media. Dinsdag gaat ze de operators de wacht aanzeggen en aankondigen dat er wetgeving nodig is om een eind te maken aan de hoge kosten van internationaal bellen. Volgens analisten halen operators momenteel zo'n 15% van hun inkomsten uit roamingkosten. Bovendien verdienen ze bij roaming een hogere marge.

Voor gebruikers betekent de maatregel waarschijnlijk dat een telefoontje naar het buitenland of vanuit het buitenland ongeveer net zoveel gaat kosten als een telefoongesprek binnen Nederland. Waarschijnlijk kan de EU geen tarieven voorschrijven, maar het kan wel zorgen dat de tarieven transparanter en de markt meer open wordt. In hoeverre dataverkeer ook aangepakt gaat worden is onduidelijk. Voorlopig lijkt het initiatief zich voornamelijk op voice te richten.
Vorig jaar oktober gaf Reding al het startschot voor een Europese website, waarop reizigers kunnen opzoeken welke roamingkosten in rekening worden gebracht bij het bellen en gebeld worden.

De mobiele operators beweren dat ze wel degelijk actie hebben ondernomen om de roamingprijzen te drukken, maar daarbij tegen extra kosten aanlopen omdat ze de gesprekken via buitenlandse netwerken moeten sturen. Vodafone heeft aangekondigd dat ze geen roamingkosten in rekening zullen brengen bij Ierse klanten, die een bezoek brengen aan Noord-Ierland en Groot-Brittanië. De GSM Association staat aan de kant van de mobiele operators: roamingwetgeving doet alleen maar de onzekerheid toenemen en brengt investeringen in nieuwe diensten in gevaar.

Een bedrijf dat ongetwijfeld ook in onzekerheid zal verkeren, is het Nederlandse amatus. Zij lanceerden deze maand een nieuw mobiel merk waarmee je flink op roamingkosten kunt besparen.

Bron: BBC News

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Bram
28-03-2006 15:01:00

Bram
Hopen dat de GPRS-kosten ook omlaag gaan. Nu is het zo dat de kosten op een zo ongunstelijk mogelijke manier gefactureerd worden. Bij T-Mobile zijn de kosten €0,09/10kB, waarbij er steeds naar boven wordt afgerond, en de teller bij elke disconnect opnieuw begint te lopen. Ik kan me voorstellen dat de kosten bij KPN zelfs nog hoger liggen.
Door jean-paul
28-03-2006 16:21:51

jean-paul
Inmiddels is ook het persbericht (Engels) geplaatst. Kort gezegd zijn dit de belangrijkste onderdelen uit de verordening:
  • De nieuwe EU-verordening moet ingrijpen in de tarieven die de aanbieders elkaar in rekening brengen (wholesaletarieven). De EU-verordening moet ervoor zorgen dat de aanbieders uit andere landen niet méér aanrekenen dan de feitelijke kosten.
  • Om ervoor te zorgen dat de besparingen in de wholesale-sfeer ook worden doorberekend aan de consument, vindt de Commissie het nodig om in te grijpen op het niveau van de eindgebruikerstarieven.
  • De nieuwe EU-verordening zou een einde moeten maken aan alle roaming-vergoedingen voor inkomende oproepen in een ander EU-land.
  • Bovendien zou de nieuwe EU-verordening voor alle uitgaande gesprekken vanuit een ander EU-land het 'thuistariefbeginsel' kunnen introduceren: iemand die mobiel belt vanuit een ander EU-land, gaat dan evenveel betalen als in eigen land: voor lokale gesprekken betaalt hij het lokale tarief, ongeacht waar in de EU hij zich bevindt (b.v. om een taxi te bellen op vakantie in Madrid), terwijl hij voor gesprekken naar EU-bestemmingen (b.v. om naar de familie thuis te bellen) een gewoon internationaal tarief betaalt, ongeacht waar hij zich bevindt.
Met dank aan Planet.nl
Door DaiJun
28-03-2006 17:07:02

DaiJun
Ik hoop dat ze dan ook de SMS kosten aan gaan pakken. Nu zijn de kosten binnen Nederland voor een smsje bijna niks maar in het buitenland betaal je je scheel. Bij Vodafone betaal je tussen de 55 en 75 cent per smsje als je in het buitenland bent!
Door ghia
28-03-2006 20:22:21

ghia
Hip, Hip, Hoera voor Europa!!!
Door metck
28-03-2006 20:52:45

metck
Laten we niet te hard juichen: het is slechts een voornemen tot wetgeving van een in dit opzicht relatief onmachtige eurocommissaris.
Door ghia
28-03-2006 23:10:41

ghia
Ik probeer het op te volgen en ook enkele MEP's (=leden van het Europees Parlement) mailen dat ik blij ben met dit voorstel.
Door metck
29-03-2006 10:53:49

metck
En een linkje van de, mijns inziens best geinformeerde nieuwssite over de EU, DE EUobserver. Het ziet er naar uit dat de wet in de zomer van 2007 in werking zal treden, ondanks weerstand van de Europese telecombedrijven.
Door ghia
29-03-2006 12:50:34

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck
En een linkje van de, mijns inziens best geinformeerde nieuwssite over de EU, DE EUobserver.
Citaat:
When receiving calls abroad, a four minute talk at peak times ranges from €1.36 a minute for a French citizen located in Luxembourg, to €5 for a Belgian citizen answering a call in Cyprus.

On the other hand, the same type of call costs €2.04 for a Latvian calling from Italy to their home country, while a Belgian calling home from Cyprus pays €10.
Kan je nagaan waarom ik zo blij ben!
Door metck
29-03-2006 13:16:25

metck
Dat begrijp ik goed. In NL is het al duur maar Belgie slaat alles (als het om roaming gaat ).

Off-topic
Overigens zijn de prijzen die hotels rekenen voor gebuik van de telefoon op je kamer helemaal schandalig.

Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android