Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Jean-Paul Horn

Jean-Paul Horn

Jean-Paul Horn is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 80 nieuwtjes geschreven.

Jean-Paul Horn gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Jean-Paul Horn

[Nieuws] Mantragroup bezig met VoIP-client voor PalmOS

 

Door: Jean-Paul Horn


Publicatiedatum: 04 februari 2006


VoIP voor het PalmOS leek lange tijd een onbereikbare droom voor Palm-bezitters. Daar is vanaf heden verandering in gekomen met de start van een betatest voor de applicatie MobiVoIP. MobiVoIP is een SIP-client waarmee gesprekken mogelijk zijn met andere VoIP-gebruikers, maar waarmee ook gebeld kan worden naar 'normale' telefoonnummers.

Het VoIP-protocol is verdeeld in twee kampen: aan de ene kant zijn er de Skype-gebruikers - een eigen VoIP-implemenatie die volgens een p2p-principe werkt - en het andere kamp maakt gebruik van de SIP-implementatie (Session Initiation Protocol), wat feitelijk de officiŽle VoIP-standaard is. Om via SIP-VoIP met elkaar te kunnen communiceren moet er gebruik worden gemaakt van een softphone. Onder Windows kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google Talk of VoIPBuster, voor MacOS X zou Gizmo een goede kandidaat kunnen zijn.

MobiVoIP is dus zo'n softphone, maar dan voor het PalmOS. De beta is voorlopig nog erg beperkt: bellen is alleen mogelijk in de Verenigde Staten en Canada en er is een behoorlijke verbinding voor nodig. De relatief langzame gprs-verbinding voldoet niet; er is minimaal een EDGE-, Bluetooth- (via pc) of Wi-Fi-verbinding nodig om de continue stroom aan VoIP-verkeer mogelijk te maken. Mantragroup houdt een minimale bandbreedte van 60KB/s aan met een latency onder de drie seconden, wat je overigens hier kunt testen op je pda.

Veel details over MobiVoIP zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop alsof er een maandelijks abonnement komt om te kunnen bellen naar anderen of naar normale telefoonnummers.

Het deel van de MobiVoIP-applicatie wat ook voor internationale gebruikers werkt is de zogenaamde echo-test, waarbij je kunt testen hoe de verbinding is en wat je aan kwaliteit mag verwachten. Aanmelden voor de beta kan op deze pagina (tip: gebruik een internationaal e-mailadres zoals Gmail of Hotmail en geen .nl-adres), waarna je een klantnummer en wachtwoord ontvangt en instructies waar de applicatie kan worden gedownload.

Of er ooit een Skype-client komt voor PalmOS is dus voorlopig nog afwachten, maar echt VoIP (SIP-gebaseerd) zou binnenkort mogelijk moeten zijn!

Via TreoCentral.com

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door jean-paul
04-02-2006 03:03:29

jean-paul
Zowel Bram als ik hebben MobiVoIP al even getest. Voor Bram was de kwaliteit en de verbindingssnelheid te laag met een T-Mobile GPRS-abonnement. Bij mij (Telfort EDGE) lijkt het vooralsnog aardig te werken, al komt het resultaat van de echo-test (terugluisteren van je eigen opname) nog erg stotterend en soms onverstaanbaar door. Voor een eerste beta-applicatie - en het feit dat ik voor de echo-test verbinding maak met een Amerikaanse server - is het resultaat echter opmerkelijk goed, dus ik hoop dat we binnenkort ook in Nederland van deze dienst gebruik kunnen maken.
Door gast
04-02-2006 12:36:36

Ik heb me aangemeld, krijg activiatie gegevens maar geen download link of zo.
Link gevonden na enig zoeken. Nu nog testen..

EDIT
link weggehaald: is een deeplink die achter een registratiescherm zit en dus tegen de huisregels

Door gast
04-02-2006 13:29:48

er blijken inmiddels twee versies te zijn 0.8 en 0.8.5 ik heb beide getest op de lifedrive. In beide programmas krijg ik de melding dat de registratie niet juist is. Het schermpje voor het invoeren van de gegevens komt iedere keer terug. Met versie 0.8 was ik in staat een echotest te doen en dat gaat best goed. Er zit nog een hinderlijk klikje in maar het is goed te verstaan en helder. Versie 0.8.5 wilde geen echotest doen in verband met een ongeldige registratie. Ik heb al een e-mail gestuurd over de registratie.

De grote tekortkoming in het programma vind ik dat je niet kan registreren op een andere (sip) server. (Bij mij thuis draait asterisk) Dan zou ik nog meer en beter kunnen testen.

Al met al een veelbelovende aanvulling voor het programma arsenaal voor de palm.

Philip
Door bluevoice
05-02-2006 10:30:28

bluevoice
Ik zou dit met de Enfora Wi-Fi adapter willen uitproberen maar er worden geen beta accounts meer toegestaan.
Door fransbr
05-02-2006 18:11:01

fransbr
Ik heb de deeplink weg gehaald omdat het niet het beleid van palmclub is om deeplinks die achter een registratiescherm zitten te geven (ook al is hier wellicht sprake van een beveiligingslek.
Ben je echter geinteresseerd in Mobivoip dan kun je ook terecht op het forum van de Mantragroup. Daar staat alle informatie over betaversies en hoe te downloaden.
Door Mmmm
05-02-2006 19:08:35

Ik heb me er niet in verdiept, maar Microphone 1.0 lijkt me ook een stap in de goede richting; alle techniek voor een skype-functionaliteit lijkt voorhanden te zijn. (zou het ook op een TX met mike-mod werken??).
gr Maarten
Door gast
06-02-2006 10:24:37

Beste Frans het betrof hier geen link die achter een registratiescherm zit. Ik kon erbij zonder ergens te registreren. Inmiddels heb ik contact gehad met de mobivoip en heb mijn bevindingen rechtstreeks gemaild.
Door Bram
06-02-2006 13:42:58

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door pschroth
Beste Frans het betrof hier geen link die achter een registratiescherm zit. Ik kon erbij zonder ergens te registreren. Inmiddels heb ik contact gehad met de mobivoip en heb mijn bevindingen rechtstreeks gemaild.
Dat was ons (moderators) inmiddels ook duidelijk, maar de link was toen al weggehaald (beter het zekere voor het onzekere). Je hoeft het in ieder geval niet (meer) als straf of waarschuwing te zien; excuses voor eventuele onduidelijkheid.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android