Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Nieuws] Palm gelooft nog steeds in de PDA

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 30 juli 2005


Om een eind te maken aan de verwarring rond de merknaam Palm, besteedde PalmOne $30 miljoen om de naam Palm terug te kopen. De merknaam Palm is dan ook, net als luxaflex en maggi, een productnaam geworden.
In een review met Paul Blinkhorn, vice-president van Palm Asia-Pacific op ZDNet blijkt dat Palm nog steeds gelooft in PDA's, ondanks het feit dat concurrenten zich steeds meer richting gecombineerde apparaten zoals smartphones bewegen. Blinkhorn legt in het interview uit waarom PalmOne de naam wijzigde, hoe Palm in de toekomst betrokken zal blijven bij de PDA-markt en hoe het bedrijf denkt om de concurrentie van smartphone-aanbieders te kunnen weerstaan.

De belangrijkste punten uit het interview:

Waarom de naamsverandering?
Op het moment dat Palm de overname van Handspring bekendmaakte, speelde ook de splitsing tussen PalmOne (hardware) en PalmSource (besturingssysteem). De twee bedrijven werden aparte eenheden, waarbij PalmSource het recht op de naam 'Palm' kreeg. Na verloop van tijd bedacht PalmOne dat het vanuit marketingperspectief toch gemakkelijker zou zijn om de naam Palm weer te gaan hanteren, omdat de naam wereldwijd zo bekend is. Ze kochten voor $30 miljoen het recht op de naam Palm van PalmSource. Dat bedrijf staat nu voor de uitdaging om een andere naam te verzinnen. PalmOne verlengde intussen de licentie op het PalmOS tot 2009. De reden van de naamsverandering is dus uitsluitend vanwege marketingredenen. Volgens Blinkhorn was die $30 miljoen de moeite waard.

Richt Palm zich steeds meer op smartphones en krijgen PDA's minder aandacht?
Volgens Blinkhorn is dat niet het geval. Ondanks het feit dat analisten tot 2008 weinig groei meer verwachten is de PDA-markt nog steeds erg belangrijk voor Palm. In Europa groeit de markt zelfs nog steeds, wat vooral te danken is aan navigatiesystemen. En er vinden nog steeds innovaties plaats, zoals een nieuwe productcategorie, de Mobile Manager. De nieuwe LifeDrive laat zien dat Palm de PDA niet in de steek laat.
Maar ook op het gebied van smartphones houdt Palm de vinger aan de pols. De reden om Handspring in 2003 aan te kopen was het feit dat zij over de Treo-technologie. De overname maakte voor Palm de instap in deze belangrijke markt mogelijk.

De smartphonemarkt verdubbelt bijna elk jaar, wat de verkoop van PDA's heeft afgeremd. Is dat een markttrend?
Er zijn genoeg mensen die geen zin hebben om twee apparaten mee te nemen. Dat is de reden waarom de gecombineerde apparaten zijn ontstaan. De groei is spectaculair, waardoor de verkoop van PDA's wat lijkt af te nemen. Voor Palm maakt het geen verschil, ze hebben apparaten in het assortiment die heel verschillende gebruikersgroepen aanspreken. Mensen die een kleine telefoon en daarnaast een PDA willen gebruiken zijn er namelijk ook nog steeds.

Wat valt er te zeggen over de concurrentie van de RIM BlackBerry?
Volgens Blinkhorn is RIM geen PDA-aanbieder, maar een aanbieder van een gespecialiseerde e-maildienst. RIM is geen directe concurrent van Palm. De BlackBerry-apparaten zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Treo 650 - een compleet apparaat met telefoon, camera, SDIO, mp3-functie en de mogelijkheid om Microsoft-bestanden te gebruiken. Bovendien zit je niet vast aan een afgeschermde e-mailoplossing, maar kun je kiezen uit verschillende aanbieders, bijvoorbeeld Good Technology. Die biedt ook draadloze push e-mail. Het bedrijfsmodel van Palm is totaal anders dan die van RIM. Blinkhorn geeft wel toe, dat Palm en RIM in dezelfde vijver vissen, maar met een heel verschillend aanbod.

Komen er in de toekomst Palm-apparaten met Linux of Windows Mobile?
Blinkhorn mag geen commentaar geven op toekomstige ontwikkelingen, maar zegt dat Palm gelooft in het beste besturingssysteem: PalmOS. Vergeleken met andere besturingssystemen wint Palm, omdat het intuitief en gemakkelijk in gebruik is. Het is op dit moment het beste. Maar natuurlijk kijkt Palm ook verder. PalmSource heeft aangegeven dat ze de Palm-kernel naar Linux zullen porteren.

Kan een overstap naar Windows zorgen dat Palm meer apparaten verkoopt in de zakelijke markt, waar veel met Microsoft-software wordt gewerkt?
Blinkhorn benadrukt dat PalmOS al erg goed met Microsoft-toepassingen zoals Word, Excel en PowerPoint kan omgaan. Op het gebied van e-mail is het al mogelijk om verbinding te maken met Exchange Server 2003, dankzij de ondersteuning van Exchange ActiveSync.
Natuurlijk zou Palm veel meer klanten kunnen aanspreken als ze apparaten met PalmOS, Windows, Linux en Symbian zouden aanbieden, maar dat zou moeilijkheden opleveren in de ondersteuning. Er is zoveel tijd en moeite gestoken in PalmOS en dat heeft resultaat gehad: het PalmOS heeft de meest intuitieve interface en er zijn tienduizenden applicaties beschikbaar.
Als voorbeeld noemt Blinkhorn een verzekeringsmaatschappij in Maleisie, die duizenden Treo 600's en 650's in gebruik heeft. Een bewijs dat PalmOS ook voor een zakelijke omgeving geschikt is.

Bron: ZDNet

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door digilb
01-08-2005 22:14:34

digilb
Ik had verwacht dat er positiever over Windows Mobile en Linux zou worden gedacht bij Palm. Wellicht een teken dat het toch geen vanzelfsprekendheid is dat er op korte termijn Palm'pjes met Windows Mobile uitgebracht gaan worden? Ik had zelf in mijn achterhoofd dat we deze zomer een tussendoor-introductie van een Treo 650 met WM zouden zien (zelfde hardware, ander OS). Maar misschien dat Palm OS toch succesvoller is dan dat ikzelf denk?

Alleen... waarom is Palm dan nog steeds de enige succesvolle producent van Palm-hardware??
Door fransbr
02-08-2005 08:15:28

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door digilb
Maar misschien dat Palm OS toch succesvoller is dan dat ikzelf denk?
Voor Palm geldt hetzelfde als voor het Macintosh platform. In Europa wordt er nogal lacherig over gedaan (speelgoed, geen echte computer, geen software voor te krijgen etc.), maar onderschat het marktaandeel van Palm en Apple niet in de VS. Daar zijn het beide (nog steeds) serieuze spelers.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android