Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Hoe kan ik software ontwikkelen voor PalmOS?

Door Bram Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 26 juli 2007


PDA Toolbox

Satellite Forms

Handheld Basic++

NS Basic

Garnet OS Development Suite
Heb je een leuk idee voor een nieuw programma, en wil je dat verder uitwerken? Er zijn veel mogelijkheden om voor PalmOS te ontwikkelen. Hieronder worden enkele mogelijkheden besproken. Omdat de beste keus afhangt van eerdere programmeerervaring, complexiteit van het programma dat je wilt ontwikkelen en je budget, valt niet zomaar te zeggen welke keus de beste is.

PDA Toolbox (€19,20 / 30 dagen probeerversie)
Met PDA Toolbox is het vrij eenvoudig om een programma te bouwen met behulp van de tutorials die op de website te vinden zijn. Je hoeft zelf geen regel code te schrijven, wat er tevens voor zorgt dat je snel tegen de grenzen van dit programma aanloopt. Een programma is na even oefenen binnen een uur te maken.

Satellite Forms ($795 / probeerversie beschikbaar)
Met Satellite Forms kun je net als met PDA Toolbox in een paar klikken een programma in elkaar zetten. Het is iets uitgebreider dan PDA Toolbox omdat je gegevens uit kunt wisselen met de computer en wat BASIC code toe kunt voegen. Je loopt niet zo snel tegen beperkingen op, maar gelet op de prijs zal Satellite Forms niet voor velen een goede keus zal zijn.

Handheld Basic++ (€149-€1690 / gratis probeerversie)
Handheld Basic++ is een volwaardige ontwikkelomgeving voor PalmOS. Programma's schrijf je in een variant op de taal BASIC. Het ontwikkelen van een programma duurt langer dan bij PDA Toolbox, maar de mogelijkheden zijn een stuk groter. De programma's zijn bovendien erg snel (voor de kenners: het verschil met C is te verwaarlozen). Wanneer je erg veel wilt ontwikkelen, is dit programma een goede keus. Wel hangt er een groot prijskaartje aan, maar de probeerversie is onbeperkt te gebruiken. Wel verschijnt iedere keer dat iemand jouw programma opstart dan een melding dat het ontwikkeld is met een trialversie van HB++. Op de site van HB++ is een levendig forum te vinden waar erg veel informatie beschikbaar is. Daarnaast heb je de beschikking over heel veel voorbeeldprogramma's om van te leren. Op de Palmclub is een review van een oude versie te vinden.

NS Basic ($149 / probeerversie beschikbaar)
Net als bij HB++ kun je in NS Basic in de taal BASIC schrijven. NS Basic bestaat al vrij lang, en is voorbijgestreefd door HB++ omdat programma's die in HB++ geschreven zijn, sneller werken. Toch is NS Basic gezien de prijs best het overwegen waard. Een (erg oud) Palmclub review staat hier.

CASL ($299 / probeerversie beschikbaar)
Ook met CASL schrijf je je programma's in BASIC. Het programma onderscheidt zich van de andere genoemde programma's omdat je gemaakte programma's ook onder Windows Mobile werken. Concurrent AppForge kon dit vroeger ook, maar die is overgenomen door Oracle en de software is niet meer beschikbaar. Het nadeel van CASL is dat mensen die jouw programma willen gebruiken, eerst een runtime moeten installeren van 100kB.

Garnet OS Development Suite (gratis)
De Garnet OS Development Suite maakt gebruik van de gratis editor Eclipse in combinatie met een samenraapsel van programma's. De suite is gratis, maar je dient programma's wel in C te schrijven. Qua mogelijkheden kun je hetzelfde als met Handheld Basic++, maar ontwikkelen van programma's duurt wel langer. Voor codevoorbeeldjes is deze site erg handig.

Er zijn teveel ontwikkelprogramma's om allemaal te bespreken. Bovenstaande programma's vormen een selectie waar het gros van de ontwikkelaars mee uit de voeten kan. Mocht je verderzoeken, houd er dan rekening mee dat de twee bekende namen AppForge en Falch.Net niet meer verkrijgbaar zijn.
Een zeer uitgebreid overzicht van ontwikkelprogramma's en hun snelheid is hier te vinden.

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android