Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Mijn Palm crasht te vaak: hoe doe ik een Grote Schoonmaak?

Door Gazpacho Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 februari 2007

Introductie

Dit artikel beschrijft de Grote Schoonmaak: een schoonmaakactie die je kunt volgen wanneer je Palm instabiel is en vaak crasht. Door deze stappen als leidraad te nemen, kun je de problemen op je Palm oplossen.

Soms werkt je PalmOS-handheld niet meer naar behoren door toedoen van een softwareconflict. Geen applicatie is perfect en geen programmeur is perfect. Soms heeft de interactie tussen twee of meer softwarepakketten het gevolg dat je pda ophoudt te functioneren of raar gedrag begint te vertonen. Daarnaast is het zo, dat als je programma's van je Palm verwijdert, er soms kleine bestanden achterblijven die het systeem instabiel kunnen maken.

Ook worden er, telkens als je een applicatie op je Palm start, gegevens weggeschreven in het centrale register van de Palm. Dit centrale register bestaat uit twee bestanden: Saved Preferences en Unsaved Preferences. Deze bestanden zijn zeer essentieel voor een goede werking van je Palm en mag je dus nooit zomaar weggooien! Als je veel programma's test en weer weggooit, zal je Palm snel vol staan met onnodige bestanden en een vervuild centraal register. Deze 'weesbestanden' of -instellingen verspillen niet alleen kostbaar geheugen, maar maken je Palm ook onnodig langzamer. Daarbij zijn ze ook vaak de oorzaak van problemen.

Daarom is het goed om van tijd tot tijd een grote schoonmaak in te plannen. Dat klinkt als een zeer tijdrovende klus, maar dat valt in de praktijk best mee, en is het op een avond te doen.

Stappenplan

Lees alle onderstaande stappen goed door voordat je begint. Zorg dat je de gehele procedure begrijpt, en snapt waar je eigenlijk tijdens elke stap mee bezig bent.

1. Optioneel: maak screenshots van instellingen of schrijf deze op

Na een tijd met je Palm gewerkt te hebben, heb je deze helemaal ingesteld naar je eigen wensen. Omdat de meeste programma's deze instellingen bewaren in de Unsaved of Saved Preferences (een centraal register) op de Palm is het belangrijk dat je voordat je de volgende stap uitvoert van elk programma waar nodig noteert welke instellingen je gedaan hebt. Dit kun je gewoon op papier doen, maar makkelijker is het om een serie screenshots te maken. Een behulpzaam programma hierbij is Screenshot5. Zorg er wel voor dat je de screenshots bewaart op je PC via de apart de downloaden conduit, of op je geheugenkaartje exporteert.

2. Zorg dat je eventuele registratiecodes van software bij de hand houdt

Als je netjes je software registreert is het raadzaam om alle registratiecodes bij de hand te houden, zodat je deze bij stap 8 paraat hebt om waar nodig weer in te voeren. Een handig programma voor zowel je registratiecodes als een overzicht welke software je op je pda hebt staan is SoftTrack. Alternatieven om alleen een overzicht te krijgen van geďnstalleerde software zijn MyPalm en via het gratis bestandsbeheerprogramma Filez (kies eerst voor 'View and Edit Files', daarna in het menu voor 'Send List to Memo'. Een lijst met al je bestanden zal nu in de Memo Pad applicatie verschijnen.

3. Aanbevolen: maak een extra backup van het interne geheugen op een geheugenkaart

Als je een geheugenkaart hebt, kun je bijvoorbeeld NVBackup (freeware, alleen voor NVFS -Palms), Inner Backup of Resco Backup (shareware, 14-dagen volledig uitproberen) gebruiken om een complete backup op een geheugenkaart te maken. Sowieso is het ten zeerste aanbevolen om in het dagelijks leven een backup-programma met geheugenkaart te gebruiken op je Palm.

4. Stel je backup veilig

Voer een Hotsync uit. Tijdens een Hotsync worden alle data, programma's en bestanden van de interne geheugen van de Palm naar een speciale backup-map gekopieerd op de desktop computer.

Voor Windows XP of eerder:
Alle gebackupte data is terug te vinden in:

{pad}/Palm/{username}/Backup

{pad} varieert afhankelijk van welke OS en desktopsoftware je gebruikt, maar is voor Windows meestal 'C:\Program Files\Palm' als je voor een standaardinstallatie van de Palm Desktop hebt gekozen. De {username} is afhankelijk van je HotSyncnaam.

Voor Windows Vista:
Alle gebackupte data is terug te vinden in:

{systeemschijf}/Gebruikers/{Windows username}/documenten/Palm OS Desktop/{Palm username}/backup

Voor MacOS X:
Alle gebackupte data is terug te vinden in:

{systeemschijf}/Users/{usermap}/Documents/Palm/Users/{username}.

{systeemschijf} is altijd de opstartpartitie voor MacOS X, de {usermap} is je persoonlijke map binnen MacOS X en {username} is afhankelijk van je HotSyncnaam.

Verplaats de map Backup of geef deze map een andere naam. Dit is de essentie van deze hele Schoonmaak! Doe je namelijk dit niet, dan zullen al je gebackupte gegevens en bestanden weer teruggezet worden op je Palm bij de eerstvolgende HotSync na stap 5), als je dezelfde Hotsyncnaam weer gebruikt. En dat automatisch terugzetten is iets wat je bij deze procedure juist niet wilt hebben, omdat alle troep die je juist probeert schoon te maken, dan óók wordt teruggezet.

5. Voer een harde reset uit op je Palm, waarmee je alles op je Palm wist

Voor een harde reset , dien je de reset -gat van je Palm tegelijk met de aan/uit-knop in te drukken. Laat de reset-gat hierna los, maar hou de aan/uit-knop ingedrukt, totdat het Palm-logo of het 'PalmOS, powered by Access'-logo verschijnt. Nu mag je de aan/uit-knop loslaten en zal de volgende vraag verschijnen: 'Do you want to erase all data?'. Yes/(Ja) heeft als resultaat dat een harde reset wordt uitgevoerd: al je gegevens en geďnstalleerde programma's worden verwijderd van je handheld. Iedere andere knop die je indrukt heeft als gevolg dat er géén harde reset wordt uitgevoerd.

6. Zet de gewenste programma’s klaar voor installatie

Terug achter je PC kun je de gewenste programma’s weer terug zetten op je Palm door deze op de normale manier te installeren, dus via de desktopapplicatie Palm Install of Quick Install. Installeer niet alle applicaties in één keer: wat je nu wilt is juist dat alleen de gewenste programma’s en databases op je schone Palm terecht komen. Aanbevolen is om maximaal een programma per keer te installeren. Als je een bestand of meerdere bestanden niet meteen herkent, kopieër die dan nog niet meteen naar je Palm. Als je het/de bestand(en) toch nodig blijkt te hebben kom je daar snel genoeg achter, en kun je het alsnog installeren.

7. Voer de herstellende Hotsync uit

Wanneer je alle programma’s en databases die je wilt installeren klaargezet hebt voor installatie, voer dan je herstellende HotSync uit. Zodra je de HotSync start, zal je PC of Apple merken dat er een harde reset is uitgevoerd, en je vragen om de gebruikersnaam te identificeren die bij de Palm hoort. Kies nu gerust je oude gebruikersnaam en klik OK.
Nu zullen alle applicaties en data die je bij de vorige stap geselecteerd hebt, worden teruggeplaatst op je Palm, minus de troep die je links hebt laten liggen.

Herhaal stappen 6 en 7 net zo lang totdat alle gewenste programma's weer op de Palm staan.

8. Controleer programma’s op hun werking

Probeer na de herstellende HotSync verschillende programma’s uit om te controleren of alles nog naar behoren werkt. Als een programma aangeeft een bepaald bestand of bepaalde bestanden te missen, of helemaal niet meer goed meer werkt, controleer dan in je oude backupmap op de PC welk bestand/welke bestanden missen, en zet het terug op de Palm.

9. Instellingen handmatig terugzetten

Als je alle data naar tevredenheid hebt teruggezet is je Palm weer lekker snel. Geen overbodige rotzooi meer van verwijderde programma's en hopelijk geen conflicten meer tussen programma's. Stel nu alle programma's weer in zoals je dat graag zelf wilt hebben. Dit zou weinig tijd moeten kosten als je onze tip bij stap 1 hebt opgevolgd.
Als je de ruimte hebt, maak dan van je Palm in de huidige, schone staat een backup op je harde schijf en op je geheugenkaartje, zoals uitgelegd onder stap 3 en 4. Via die backup kun je altijd snel naar een schone Palm terug en hoef je alleen maar wat extra programma's te installeren die je na de grote schoonmaak hebt geďnstalleerd.

10. Optioneel: Overweeg de aankoop van Uninstall Manager

Een onmisbaar programma voor wie zijn Palm ook na de grote schoonmaak graag schoon houdt is Uninstall Manager.

Uninstall Manager zorgt ervoor dat van alle programma's die na installatie van Uninstall Manager geďnstalleerd worden een lijst wordt bijgehouden welke instellingen er worden veranderd en welke extra's programma's of databases er worden geinstalleerd. Zodoende kan Uninstall Manager alle overbodige resten weer verwijderen als je besluit om het programma weer te installeren. Een voorbeeld: PrintBoy van Bachmann Software installeert naast het originele programma ook nog een groot aantal andere bestanden en databases. Uninstall Manager zal dit registreren en deze databases en extra programma's ook weer verwijderen als je besluit om PrintBoy weer van je Palm af te halen.

Conclusie

Merk op dat na de HotSync de backupmap van stap 4) automatisch opnieuw is aangemaakt, en dat die vol staat met de nieuwe inhoud van je Palm. Deze procedure kan ook erg handig zijn om probleemgevallen onder je palmprogramma’s te identificeren. Beperk dan in dit geval het aantal programma’s dat je tegelijk weer op je Palm zet tot een minimum, zodat je al testend kunt zien welk programma de boosdoener is. Dit kan inderdaad een tijdje duren, maar het kan het verschil zijn tussen frustratie en een stabiele, betrouwbare Palm.

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook geďnteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android