Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Hoe kan ik mijn Palm een reset geven of herstarten?

Door Gazpacho Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 februari 2007

Als je systeem vastloopt, dan zal je het een reset ( herstart ) moeten geven. Hiervoor heb je een puntig object nodig om in het 'reset-gaatje' te steken. Het reset -gaatje is meestal ook aangegeven met het woord 'reset' en bevindt zich vaak op de achterkant van je Palm. Vaak is het resetgaatje groot genoeg om het met je stylus / pennetje te bedienen.

Bijna alle gebruikers kunnen volstaan met een van deze vormen van resets:
  1. Soft Reset
  2. Clean Soft Reset
  3. Hard Reset (en extended variant)
  4. Flash Reset

1. Soft Reset
Dit is de meest voorkomende manier van herstarten. Als je Palm vastloopt, dan kun je je Palm hiermee weer aan de gang krijgen. Een soft reset krijg je voor elkaar door alleen het reset-gaatje in te drukken.

2. Clean Soft Reset
Bij een clean soft reset wordt de Palm herstart, zonder dat er achtergrond-programma's worden opgestart, zoals bijvoorbeeld Infrarood Keyboard-drivers. Op deze manier kunnen dit soort programma's in het geheugen veilig worden verwijderd. Voor een clean soft reset dien je het reset-gaatje en de up-button (op de voorkant) tegelijk in te drukken. Laat het reset-gaatje hierna los, maar hou de up-button ingedrukt totdat het ronde Palm-logo (oudere modellen) of het 'PalmOS, powered by Access'-logo (nieuwere modellen) op het scherm verschijnt. Hierna kun je de gewenste programma's verwijderen, en tot slot een gewone softreset uitvoeren om normaal verder te werken.

3. Hard Reset
Soms wil je alle data gewist hebben van je Palm. Dan zul je een hard reset moeten uitvoeren. Bij een hard reset verlies je al je programma's en data, behalve die vanuit de fabriek voorgeïnstalleerd waren. Voor een hard reset dien je de reset-gat tegelijk met de aan/uit-knop in te drukken. Laat de reset-pin hierna los, maar hou de aan/uit-knop ingedrukt, totdat het Palm-logo of het 'PalmOS, powered by Access'-logo verschijnt. Nu mag je de aan/uit-knop loslaten en zal de volgende vraag verschijnen: 'Do you want to erase all data?'. Yes/(Ja) heeft als resultaat dat een harde reset wordt uitgevoerd: al je gegevens en geïnstalleerde programma's worden verwijderd van je handheld. Iedere andere knop die je indrukt heeft als gevolg dat er geen harde reset wordt uitgevoerd.

Let op! Met een hard reset wis je alles van je Palm, inclusief de gebruikersnaam die door Hotsync wordt herkent. Als je na een harde reset weer met je computer Hotsynct, zal de computer je om een gebruikersnaam vragen. Vul je hier echter weer dezelfde naam als eerst in, dan zal er een recovery-hotsync plaatsvinden, waardoor alle gegevens en programma's weer hersteld worden op je Palm! Mocht dit níet je bedoeling zijn, lees dan het artikel over de Grote Schoonmaak door.

Meer weten?
Er is nog een aantal andere exotische vormen van resets die niet op deze pagina genoemd zijn, omdat ze bijna nooit gebruikt worden, of model-specifiek zijn. Wil je toch weten wat ze zijn, kijk dan op deze pagina van de Knowledge Base van Palm.

Extended Hard Reset
Na een harde reset staat je handheld weer in de fabrieksstand, inclusief enkele records in het adresboek (o.a. Accessoires), in je memodatabase een to do (registreren graag!) en op sommige modellen worden default netwerkprofielen aangemaakt. Wil je hier ook vanaf bij een harde reset, dan kun je kiezen voor de Extended Hard Reset. Hoe werkt dit? Simpel: voor een harde reset moet je de up-button indrukken. Deze nog even ingedrukt houden en de vier hardwarebuttons één voor één indrukken, klaar!

Flash Reset
Een flash reset is alleen van belang voor Flash Pro gebruikers. Een flash reset heeft als effect dat het toegankelijke flash-geheugen wordt gereformateerd. Ook hier kan je de oorspronkelijke situatie herstellen door weer te synchroniseren met PC of Mac. Het indrukken van de reset-pin tezamen met de memopad button heeft een flash reset tot gevolg.

Discussie of vragen over herstarten en resets via deze discussie-thread!

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android