Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Wat is GPRS, en hoe stel ik het in op mijn smartphone?

Door Bram Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 07 mei 2006


De netwerkinstellingen zijn te vinden in Prefs.
Deze gids is bedoeld voor smartphones. Wil je een verbinding opzetten via je gsm, kijk dan in deze tip.

GPRS is een uitbreiding op het GSM-protocol die het mogelijk maakt om te internetten. Dit heeft handige en leuke toepassingen zoals websites bezoeken, e-mail versturen/ontvangen, chatten en streaming audio beluisteren. Veel telecomaanbieders factureren GPRS op basis van verbruik, en niet op tijd zoals met een inbelverbinding gebruikelijk is. Je betaalt dus voor het opvragen van een pagina, en niet voor de tijd die je erover doet om die pagina te lezen. Je kunt de verbinding dus de hele dag aan laten staan.

Let op: er zijn enkele uitzonderingen waarbij wÚl per tijdseenheid wordt gefactureerd. Kijk dit eerst na voordat je de verbinding dagenlang aan laat staan.

Hoe stel ik GPRS in?

Deze beschrijving is bedoeld voor de Treo 650. Het instellen bij andere smartphones gaat vergelijkbaar. Wanneer je via een andere gsm wilt internetten, kijk dan hier.
Via Prefs->Network zie je vaak al enkele verbindingen staan. Dit zijn veelal verbindingen die de telecomaanbieder heeft voorgeprogrammeerd, die niet gewijzigd kunnen worden. Maak daarom via het menu een nieuwe verbinding aan. Stel vervolgens de volgende instellingen in:
Service: vul hier een duidelijke omschrijving in, bijvoorbeeld 'Orange GPRS'.
Connection: GPRS
De instellingen bij de overige drie velden hangen af van de telecomaanbieder. Hieronder staat een overzicht van de grootste aanbieders. Wanneer jouw aanbieder er niet tussenstaat, zijn de instellingen vaak met Google te vinden.

KPN
Username: KPN
Password: gprs
APN: internet

Vodafone
Username: vodafone
Password: vodafone
APN: live.vodafone.com

T-Mobile
Username: tmobile
Password: tmobile
APN: internet

Telfort
Username: telfort
Password: telfort
APN: internet

Orange
Username: orange
Password: orange
APN: internet

Onder Details hoef je niets in te stellen. De standaardinstellingen voldoen.

Het werkt niet! Deze beschrijving deugt niet!

Wanneer GPRS met bovenstaande instellingen niet goed werkt, kan het zijn dat je geen beschikking hebt over GPRS. In deze post staat hoe je dat kunt controleren. Wanneer het driehoekje bovenin ontbreekt, moet je eerst contact opnemen met de klantenservice van je telecomaanbieder om GPRS te laten activeren.
Als het driehoekje er wel staat, probeer dan eerst een soft reset . Werkt het na de soft reset nog steeds niet, maak dan een nieuwe thread aan op dit forum. Vergeet niet te vermelden welke instellingen je allemaal hebt gedaan, en geef altijd de letterlijke foutmelding (probeer deze niet te vertalen).


Top, het werkt! Wat zijn nou de leukste programma's?

Browsen
Op de Treo650 is standaard al een browser ge´nstalleerd. Mocht je deze niet lekker vinden werken, kijk dan eens naar Opera Mini (gratis) of Xiino (shareware).

Mailen
Trafficstat - De hoeveelheid ontvangen/verstuurde data bijhouden
Snappermail - Geavanceerd e-mailprogramma
Chattermail - Het e-mailprogramma als je gebruik maakt van een IMAP server die IMAP IDLE ondersteunt. Je hebt dan letterlijk pushmail.

Chatten
Verichat (MSN/ICQ/AIM)
Causerie (MSN/ICQ/AIM/Jabber/Google Talk)
/QuickIM (MSN)
Agile (MSN/ICQ/AIM/Yahoo)
PalmMSN (Freeware)
ptpChat (IRC)
UpIRC (IRC)
PalmIRC (IRC)


Ten slotte nog een overzichtje van de kosten
Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Let op: deze lijst komt uit 2006.

KPN
KPN Mobiel: Bij een KPN Mobiel abonnement betaal je de datakosten uit je centrale belbundel; de tarieven zijn aan de hoge kant. De eerste MB is EUR 10, daarna EUR 5 per MB.
KPN Hi: Bij KPN Hi betaal je je standaard helemaal blauw voor eem MB'tje data. Niet nemen dus. Er is een voordeeloptie van 7,50 in de maand, maar die is alleen voor I-Mode.
KPN Flexibel: KPN Flexibel abonnementen zijn uit te breiden met Internet Everywhere abonnementen. De goedkoopste zit rond de 9 euro per maand - je betaalt dan enkele euro's per MB. Voor 15 euro heb je een bundel met 5MB. Meer info kun je vinden op de site van KPN, zoek op Internet Everywhere.

Algemeen: KPN gebruikt GPRS en heeft te maken met overbelasting op het netwerk zo hier en daar. GPRS heeft geen prioriteit. Je verbinding kan dus stilvallen. De kosten worden per KB in rekening gebracht.

Vodafone
Vodafone heeft de Live optie. Als je die afsluit (5 euro per maand) kun je onbeperkt surfen, maar ALLEEN op hun Live portal. Ga je extern betaal je andere tarieven. Je betaalt per 15 minuten (altijd naar boven afgerond). Indien je binnen 15 minuten minder dan 1MB verstookt, kost de sessie EUR 0,75; verstook je meer dan 1MB, betaal je 2,50 per kwartier.

Vodafone heeft ook databundels gehad, maar voor zover ik heb begrepen hebben ze die afgeschaft voor consumenten.

Algemeen: zie KPN.

T-Mobile
T-Mobile heeft een standaard tarief van 2,38 euro per MB, afgerekent per 100KB. Ze ronden je dagelijkse verbruik altijd naar boven af, per 100KB. Dus 22 KB wordt 100, ook al verbruik je het in meerdere sessies. Er is ook een optie waarbij je per minuut wordt afgerekend; dat kost 0,23 per minuut en ook hier wordt het verbruik dagelijks vastgesteld en naar boven afgerond naar hele minuten. T-Mobile heeft ook databundels waarvoor dezelfde regels gelden. De goedkoopste bundel begint rond de 17,50 (wel gelijk voor 10MB).

Daarnaast heeft T-Mobile PIT (Pocket Internet Totaal), waarmee je voor 9,50 per maand onbeperkt kunt internetten (uitgezonderd t-zones). Dit is echter alleen beschikbaar op een beperkt aantal toestellen en de Treo staat niet op de lijst met geschikte toestellen. Je kunt de bundel dus officieel niet krijgen.

Algemeen: T-Mobile werkt met GPRS en heeft nagenoeg geen problemen met de belasting van het netwerk. Het werkt dus allemaal redelijk soepel en snel. Bij een nieuw abo staat standaard de verrekening per 100KB aan; je kunt dit om laten zetten naar verrekening per minuut.

Telfort
Bij Telfort betaal je standaard EUR 5 per MB. Ze hebben echter erg aantrekkelijke databundels: 5 euro voor 5MB, 10 euro voor 20MB. (daarboven zit volgens mij nog wat). Daarnaast hebben ze een Maximaal Online bundel; EUR 35 per maand voor 1GB (oftewel: meer dan je nodig hebt).

Algemeen: Telfort werkt met EDGE, wat aanmerkelijk sneller is dan GPRS. GPRS is maximaal 64Kbit/s, EDGE ongeveer 240. In de praktijk haal je bij GPRS ca 10 tot 20 (KPN en Voda) tot 30 a 40 (T-Mobile) met GPRS; EDGE zit gemiddeld > 100. Let op: dat is kiloBIT per seconde.

Orange
Tot slot Orange. Orange heeft een optie waarbij je voor 6 euro in de maand onbeperkt je gang mag gaan op hun eigen portal en 2MB krijgt voor extern verkeer. Verbruik boven de 2MB kost twee of drie euro per MB, afgerekent per KB.

Algemeen: Orange werkt met GPRS en heeft nauwelijks problemen met de belasting van het netwerk.

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook ge´nteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android