Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

FAQ: Welke pda kan ik het beste kopen?

Door fransbr Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 februari 2006


Advies inwinnen bij een winkel
Het begrip pda (Personal Digital Assistant) is inmiddels ook tot jou doorgedrongen. Je hebt je er bijvoorbeeld via onze "Tips voor beginners"-pagina een beetje in verdiept en hebt besloten er een te kopen. En nu?

Allereerst moet je voor jezelf nagaan wat je met een pda wilt gaan doen. Elke pda kent de zogenaamde PIM-functies: agenda, adressenlijst, takenlijst en notities en nagenoeg alle pda's kunnen deze PIM-gegevens synchroniseren met Microsoft Outlook of een alternatief (Palm Desktop). PIM staat overigens voor het Engelse begip Personal Information Management.

Uiteraard heb je op internet (op bijvoorbeeld de Tips-pagina op palmclub.nl) al gezocht naar de verschillende (en vooral veelzijdige) mogelijkheden van pda's (of handhelds, zoals we ze ook wel noemen) en ben je er achter gekomen dat er pda's zijn die kunnen internetten, mp3's en/of films afspelen, foto's maken, bellen en ga zo maar door.
Navigatie is op dit moment een echte hype en zeker een reden om een pda aan te schaffen. Hiervoor zijn diverse oplossingen te koop, waaronder enkele kant-en-klaarpakketten. Bedenk wel dat navigatie duur is. Als je een pda wilt kopen om de illegale versie van TomTom "van je buurman" te installeren gaan we je hier niet bij helpen. Doe zelf ook onderzoek via de websites van de maker van het navigatiepakket of via onze uitstekende zoekfunctie welke pda geschikt is voor welk navigatiepakket. Deze vragen zijn al zeer vaak aan bod gekomen en hoef je dus niet opnieuw te stellen. Alle informatie daarover is gemakkelijk te vinden als je even wat moeite en tijd erin steekt.

Ook weet je inmiddels dat er een aantal soorten pda's zijn: pda's met Windows Mobile (vaak PocketPC's genoemd), pda's met PalmOS (die bespreken we hier op de Palmclub), maar ook smartphones met Symbian of de BlackBerry waarover je misschien al eens hebt gehoord. Smartphones zijn overigens ook pda's, maar dan gecombineerd met telefoonfunctionaliteit. Je kunt met een smartphone dus bellen en gebeld worden, maar ook makkelijk e-mail ontvangen, webpagina's bekijken, enzovoorts. Bekende smartphones met PalmOS zijn de Palm Treo 600 en de nieuwere Palm Treo 650.
Spreekt een PocketPC je erg aan omdat je collega's ook een PocketPC hebben, omdat je een PocketPC er "flitsend" uit vindt zien, omdat deze 'Windows' draait (wat niet helemaal correct is, maar dat is een andere discussie) of omdat er voor PocketPC gewoon een grotere keuze in pda's met telefoonfunctionaliteit is, dan kunnen we je hier niet helpen. Daarvoor kun je beter terecht bij de collega's van Pocketinfo.nl. Bedenk wel dat als je het nog niet zeker weet we je hier proberen naar de Palm-kant te trekken, omdat het Palm-platform gewoon veel stabieler en intuitiever is en er meer software (freeware/shareware) voor te krijgen is.

Als de keuze al (min of meer) op Palm gevallen is, kun je hier om advies vragen. Stel een lijstje met eisen en wensen (naar belangrijkheid) op en geef aan wat voor budget je ter beschikking hebt.
Denk bij het lijstje ook aan zaken als: hoe groot mag de pda zijn, moet de batterijlevensduur langer dan normaal zijn (niet elke dag mogelijkheid tot opladen), is tweedehands een bezwaar? Als je eerst voor jezelf probeert duidelijk te krijgen wat je graag wilt in een pda, dan kunnen we je direct beter helpen om een advies te geven. Anders zouden we vaak dezelfde vragen moeten stellen, wat natuurlijk niet zo opschiet. Laat ook weten welke pda's je zelf al hebt bekeken en wat je wel of niet aanstond. Advies inwinnen doe je in ons Koopadvies-forum. Lees ook de discussies in het forum Shopervaringen en uiteraard de specifieke fora van de modellen die je op het oog hebt. Je vindt die discussies onder het hoofdforum Hardware.

Nog een laatste tip: ga je een "tweedehandsje" aanschaffen (via ons Marktplaats-forum of via Marktplaats.nl), let er dan op dat minstens de lader en vooral ook de software-cd wordt meegeleverd. Deze software-cd bevat namelijk ook de software om te synchroniseren met Microsoft Outlook, maar ook een boel gratis nuttige programma's zoals DocsToGo voor het lezen en bewerken van Microsoft Office-documenten, een fotoweergaveprogramma, enzovoorts. Helaas kunnen wij je hier niet helpen bij het maken van een kopietje van de originele cd-rom. Een aantal basisprogramma's op de cd zijn weliswaar gratis te downloaden, maar voor de extra software moet gewoon worden betaald als je die los aanschaft. Kort gezegd: de software-cd hoort er gewoon bij. Informeer dus vooraf (door bijvoorbeeld te controleren op www.palm.com) wat er in de doos hoort te zitten, zodat je weet wat je koopt!
Je kan ook de bedenking maken dat wanneer adapter (en cd-rom) ontbreken, het misschien over een gestolen toestel kan gaan!

Relevante links

Als je dit een handige FAQ vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Terug naar het FAQ-overzicht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android