Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Tips voor beginners: Palm-toepassingen

Door Gonny van der Zwaag (tekst, mail Gonny) en Peter Robbemond (foto's, mail Peter)
Publicatiedatum: 06-12-2004

Een Palm-handheld is meer dan een electronische agenda. Het is een camera, een mp3-speler, een afstandsbediening voor de televisie, een electronisch boek, een wijngids of een routeplanner. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of er is wel software te vinden die aan je wensen tegemoet komt. Op deze pagina vind je een aantal veelgebruikte toepassingen van Palm-handhelds.

Als je erover denkt een pda te kopen, is het belangrijk om te weten waarvoor je het apparaat wilt gebruiken. Alleen dan kun je een goede keuze maken uit het enorme aanbod. Daarom ons advies: lees de toepassingen op deze pagina door, noteer wat je met de pda wilt gaan doen en ga gewapend met deze informatie naar de winkel.

wekker
 

Wekker


Een pda kan je waarschuwen voor een belangrijke afspraak. Zo kom je nooit te laat op een sollicitatiegesprek en vergeet je nooit meer wanneer je vrienden jarig zijn. Maar een pda kan ook dienst doen als wekker. Elke dag kan op hetzelfde moment (of op een steeds wisselend moment) het alarm afgaan. Standaard kun je kiezen uit een vogelgeluidje, een klassieke melodie en nog vijf andere alarmgeluiden, maar je kunt dit uitbreiden met extra melodietjes. Er zijn ook speciale klok-applicaties, zoals PalmaryClock of MegaClock. Zoek je iets wat meer op de vertrouwde wekker lijkt, dan kun je Alarm@Hand of Wecker@Go proberen. Wakker worden met je favoriete muziek kan trouwens ook: er zijn wekkers die elk willekeurig mp3-bestand kunnen afspelen.
telefoon
 

Telefoneren


Sommige Palm-handheld zoals de Treo 600 hebben een ingebouwde gsm zodat je er ook mee kunt bellen. Maar daar houdt het niet op: als je een gprs-abonnement hebt, kun je ook heel voordeling online bereikbaar blijven in MSN Messenger en onderweg chatten met je vrienden. Omdat je alleen korte tekstberichtjes uitwisselt ben je veel goedkoper uit dan met sms. Ook kun je automatisch e-mail ophalen (bijvoorbeeld elke twee uur) en aandelenkoersen, het weerbericht of andere informatie ophalen via gsm of gprs. Op andere pda's kan dat ook, maar dan moet de pda wel via infrarood of Bluetooth in verbinding staan met de telefoon. Behalve palmOne maken ook Samsung (zie ook persbericht, GSpda en Qool smartphones met het Palm-besturingssysteem.
e-books
 

E-books lezen


Tien verschillende boeken mee op vakantie en toch geen zware koffers meezeulen? Met een ebook kan het. Het voordeel van een ebook is dat je ook in het donker kunt lezen en dat je altijd iets te lezen hebt als je onverwacht ergens moet wachten.
Er zijn duizenden actuele titels verkrijgbaar, die je met een docreader zoals eReader of MobiPocket kunt lezen. Ook is het mogelijk om met de gratis Adobe Reader boeken in pdf-formaat op je Palm te lezen. Er zijn gespecialiseerde winkels waar je ebooks kunt kopen en websites waar je ze gratis kunt downloaden. Klassiekers zoals Max Havelaar en de werken van Shakespeare kun je overal vinden, maar het aanbod van hedendaagse Nederlandse auteurs is nog beperkt.
muziek luisteren
 

Muziek luisteren


Elke recente Palm-handheld met minimaal versie 5.0 van het Palm-besturingssysteem kan muziek afspelen. Je kunt muziek afspelen in het bekende mp3-formaat, of desnoods in WAV-formaat of in het nieuwere Ogg Vorbis-formaat. Je moet hiervoor wel speciale software installeren. Bij sommige Palm-handhelds krijg je de RealOne Player meegeleverd, maar je kunt ook kiezen voor Pocket Tunes of AeroPlayer, die meer instellingen bieden en mogelijkheden hebben om bijvoorbeeld afspeellijsten te maken. Als je de Palm echt als mp3-speler wilt gebruiken, is het verstandig om oordopjes te gebruiken en een geheugenkaartje van minimaal 128MB aan te schaffen. Zo'n geheugenkaartje kost een paar tientjes en daarmee ben je goedkoper uit dat met een losse mp3-speler.
e-books
 

Internet


Met je pda kun je op elk moment informatie op internet raadplegen. Alles wat je nodig hebt is een Palm en verbinding met internet (via je telefoon of WiFi). Inbellen gaat heel gemakkelijk en ook wat browsers betreft zijn er heel wat mogelijkheden, zoals Xiino en Blazer, die je gratis bij Treo-smartphones krijgt. Met AvantGo (vaak gratis bij je Palm) of Plucker kun je webpagina's offline bekijken, zodat het geen dataverkeer kost.
Een nieuwe trend zijn rss-readers voor de Palm, zoals Hand/RSS. Ook wat e-mail betreft is er veel keuze: bekende mailprogramma's zijn VersaMail (vaak gratis bij je Palm), Snappermail en OneMail. De laatste is geschikt voor het lezen van webmail.
wijn
 

Wijngids


De Palm is ideaal voor het meenemen van informatie. Er zijn wijngidsen zoals Wine Vintage of Amy Reiley's Pocket Vineyard waarmee je snel de juiste wijn bij een gerecht vindt. Natuurlijk zijn er ook restaurantgidsen zoals de IENS-restaurantgids, die behalve in het Engels ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Kook je liever zelf, dan zijn er diverse receptenprogramma's waarin je je favoriete recepten kunt noteren. Bijkomend voordeel is dat je de Palm altijd bij de hand hebt en dus in de supermarkt snel alle ingrediënten bij elkaar kunt zoeken. Ben je zo iemand die altijd de helft van de boodschappen vergeet, dan is een boodschappenprogramma als Handy Shopper je op het lijf geschreven. Daarmee kun je precies aangeven welke spullen je nodig hebt, waar bepaalde artikelen het goedkoopst zijn en afvinken welke spullen je al hebt gekocht.
remote
 

Afstandsbediening


Alle losse afstandsbedieningen voor televisie, videorecorder en dvd-speler kunnen de deur uit. De Palm kan namelijk dienst doen als universele afstandsbediening. Met programma's als NoviiRemote of OmniRemote maak je de Palm hiervoor geschikt. De programma's bevatten de gegevens van de meest populaire audio- en video-apparatuur. Staat jouw merk of model niet in de lijst, dan kun je met de zelflerende functie met paar knopdrukken zorgen dat de afstandsbediening wťl werkt. Verder bieden de meeste programma's de mogelijkheid om macro's te maken, zodat je met ťťn druk op de knop een reeks van functies kunt laten uitvoeren. Natuurlijk kun je de pda nog steeds voor allerlei andere functies blijven gebruiken.
film
 

Film


De schermresoluties van Palm-handhelds worden steeds hoger, waardoor ze prima geschikt zijn om films te kijken. Als je erover denkt om een Archos of een draagbaar Media Center te kopen, dan is een Palm misschien een betere en goedkopere keuze, omdat je met de Palm nog zoveel meer kunt. Met programma's als Ashampoo Shrink & Burn kun je de films geschikt maken voor het kleinere scherm van de Palm. Daarna kun je met MMPlayer de films bekijken. Een alles-in-een-oplossing met desktopcomponent biedt TealMovie. Complete dvd's omzetten zodat ze op een 128 of 256 MB geheugenkaartje passen kan ook, bijvoorbeeld met Pocket DVD Studio. Met Palm Movie Maker kun je zelfs zelfgemaakte filmpjes bewerken op je Palm.
encyclopedie
 

Encyclopedie


Zoek op de website Memoware.com op de zoekterm 'encyclopedia' en je vindt tientallen encyclopedieŽn, van sport en recreatie tot planten, mixdrankjes en theatertermen. En dat zijn dan alleen nog de encyclopedieŽn die gratis verkrijgbaar zijn. Wie langer doorzoekt vindt de meest handige naslagwerken, zoals een Humanities Encyclopedia voor studenten in alfavakken.
Van een heel andere orde zijn woordenboeken. Ze worden gemaakt door UltraLingua, Ectaco en SlovoEd. De laatstgenoemde biedt ook de Van Dale-woordenboeken op de Palm aan, bijvoorbeeld de Van Dale Hedendaags Nederlands.
schieten
 

Spelletjes


Voor de echte spelletjesfanaat is er een speciaal type Palm-handheld, de Tapwave Zodiac. Maar ook op alle andere Palm-modellen kun je schietspelletjes spelen. Een bekend voorbeeld is Zap!2016. Of kijk eens naar Hellfire als je een spel zoekt waarin je niet alleen moet knallen, maar ook allerlei missies uitvoeren.
Naast schietspelletjes zijn er nog tienduizenden andere spelletjes verkrijgbaar. Klassiekers als Tetris, Solitaire en BreakOut zijn natuurlijk in allerlei varianten op de Palm te spelen. Bejeweled is een spelletje dat ongelooflijk populair is onder Palm-liefhebbers. Race-fanaten kunnen met GTS Racing of het grappige MicroQuad over een circuit scheuren.
ziek
 

Ziek


Je wordt getroffen door een hevige buikpijn, je krijgt overal uitslag of je hebt al dagenlang koorts. Tijd om je Palm erbij te pakken, want daarmee kun je een medisch naslagwerk zoals de Pocket Medical Encyclopedia raadplegen of in een eerstehulp-boek als The Little First Aid Book opzoeken wat er aan de hand is. Mocht je in echt penibele omstandigheden terechtkomen, dan kun je altijd nog in de US Army Survival Manual opzoeken hoe je in leven moet blijven. Professionals in de gezondheidszorg hebben ook iets aan een Palm: in plaats van het meeslepen van zware naslagwerken kunnen ze complete medische naslagwerken meenemen in apparaatje dat maar 100 gram weegt. Kijk eens naar dit medische naslagwerk of medicijnen-lexicon.

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit onderwerp via de forums

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android