Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Advertorial: PDAshop.nl

Publicatiedatum: 27-03-2004

PDAshop.nl is een naam die vele bezoekers van deze website bekend in de oren zal klinken. Buiten de wereld van PDA-gebruikers en gadgetliefhebbers is de naamsbekendheid heel wat minder groot. Het is daarom een hele prestatie dat PDAshop.nl dit jaar opnieuw meedeed aan de Thuiswinkel Awards. Helaas heeft PDAshop.nl het niet gewonnen, maar voor de tweede keer genomineerd worden zegt wel iets over de positieve uitstraling van deze webwinkel. Nieuwsgierig als de Palmclub is, spraken we af met Pieter Zwart van PDAshop.nl voor een interview.

Coolblue

Pieter startte een aantal jaren geleden samen met Paul de Jong, Bart Kuijpers en een derde persoon (die later uit het bedrijf stapte) met de verkoop van mp3-spelers. De markt daarvoor was nog jong en volop in ontwikkeling. Het idee sloeg aan en al snel ontstonden plannen voor andere digitale apparaten: om te beginnen PDA's en digitale camera's. Een aparte memoryshop voor flash-geheugenkaartjes was een logisch vervolg, want voor vrijwel elk digitaal apparaat - of het nu een PDA, smartphone of digitale camera is - willen vroeg of laat een extra SD-kaart, CF-kaart of Memory Stick kopen. Daarnaast werden winkels in opdracht van anderen opgericht, zoals iPaqshop.nl, waarvan de levering van producten helemaal door PDAshop.nl wordt verzorgd. Om het zakelijk gezien overzichtelijk te houden vallen al die shops onder de BV Coolblue.

Onderscheid

We vroegen Pieter wat nu het onderscheid is tussen PDAshop.nl en de andere webwinkels in Nederland. Wat de website betreft, weet Pieter een flink aantal punten op te sommen: heldere navigatie, uitgebreide productinformatie en bij elk accessoire wordt duidelijk aangegeven waarvoor het geschikt is. Dat vraagt om een proef op de som: ik heb een tweedehands P800 smartphone op het oog en wil weten welk type geheugenkaartje daarin past. Het zou een varant op de Memory Stick moeten zijn, maar is het Select, Duo of Pro? Na drie keer klikken heb ik het antwoord: Memory Stick Duo. Ik zie ook meteen dat ik 'm in drie formaten kan kopen: 32, 64 of 128MB. Mijn keus valt op de 64MB versie, waar ik 47 euro voor moet betalen. Duur? Tweakers.net heeft het antwoord: alleen FotoVideoStore is goedkoper, maar die webwinkel is op het moment dat ik mijn bestelling wil plaatsen op vakantie, is niet aangesloten bij Thuiswinkel en biedt geen tevredenheidsgarantie. Dat laatste is er de oorzaak van dat er zo weinig klachten over PDAshop.nl op het Palmclub-forum te vinden zijn: is een product niet naar verwachting of werkt het niet goed, dan sturen ze zonder gezeur een nieuwe of krijg je je geld terug. Heb je dan nog steeds twijfels over het kopen bij een webwinkel, dan biedt PDAshop.nl ook nog de mogelijkheid om langs te gaan bij de afhaalbalie in Rotterdam.

Veel keus

Nu we het toch over andere webwinkels hebben: er wordt in deze branche nogal geheimzinnig gedaan over exacte verkoopcijfers, maar er is waarschijnlijk geen andere Nederlandse winkel die zoveel PDA's verkoopt als PDAshop.nl. Van grote retailketens als Dixons wint PDAshop.nl met gemak, niet alleen wat betreft de verkoop van PDA's maar ook wat accessoires betreft. Ooit geprobeerd om bij een winkel als Dixons een hoesje of extra stylus voor je PDA te vinden? Dan weet je wat we bedoelen: het assortiment is erg klein en meestal niet erg up-to-date. PDAshop.nl wil een one-stop-shop zijn en bovendien graag de eerste zijn met nieuwe PDA's. Zo bracht het als eerste de Treo 600 in Nederland op de markt.

Prijsverschil

Niet alleen in prijs en assortiment probeert PDAshop.nl zich te onderscheiden van de grote retailketens, dankzij de specialisatie krijgen klanten ook een goed advies. Dat is natuurlijk niet zo gek, want terwijl PDA's voor veel bedrijven een bijzaak zijn, zijn de 35 medewerkers van PDAshop.nl de hele dag met niets anders bezig. Ook dat probeer ik uit: ik probeer me aan de afhaalbalie een Memory Stick PRO Duo te laten aansmeren, maar de medewerker stuurt me naar huis met het juiste kaartje: de Memory Stick Duo. Helaas berekent hij daarbij wel de iets duurdere prijs die bij PDAshop.nl geldt (€53) en niet de prijs van memoryshop.nl (€47) die ik op Tweakers heb gezien. Het loont dus om eerst bij de verschillende shops te gaan kijken voordat je iets online bestelt. Aan de afhaalbalie heb ik geen keuze, omdat daar zowel PDAshop.nl, Digicamshop, MP3man als Memoryshop worden afgehandeld.

Toekomst

Heeft het Palm-platform de strijd tegen Microsoft verloren of gaat de groei de komende jaren gestaag door? PDAshop.nl levert zoveel spullen, dat ze als geen ander weten wat aanslaat bij de consument. Pieter verwacht dat Palm dit voorjaar sterk zal terugkomen, vooral dankzij de Treo 600 en de nieuwe TomTom-navigatiepakketten voor de Palm. GPS is een belangrijke reden waarom de PocketPC zoveel marktaandeel op Palm heeft gewonnen. TomTom voor de Palm kan zich op zoveel punten meten met de PocketPC-versie (en is op een aantal punten de PocketPC-versie zelfs voorbij gestreefd), dat het PalmOS echt een volwaardig alternatief is voor mensen die een GPS-oplossing zoeken. Palm heeft nog steeds een competitief voordeel omdat het een breed platform biedt. Symbian is minder gestandaardiseerd en bij PocketPC is de markt door het grote aantal aanbieders minder doorzichtig voor consumenten. Wat PDAshop.nl betreft is het einde van de Palm nog lang niet in zicht.

Relevante links

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android