Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Palmrepair/Palm Tech Center; een interview

Door Susan Krieger (susan@palmclub.nl)

Is je scherm gebroken, of zijn je knopjes kapot gegaan, grote kans dat je dan uiteindelijk bij Richard Rosenberger terecht komt. Richard Rosenberger meer bekend op het forum als PalmRepair en met zijn PDA Tech Center, heeft heel veel Palm-computers onder handen genomen. Hij is een goede bekende van het lokale postkantoor. Pakketjes met 'gewonde; handhelds worden hem van overal van het Europese vasteland opgestuurd. Palmclub heeft 'm opgezocht in zijn 'atelier'...

Update 19-03-2003: de ontwikkelingen gaan erg snel, dus werd het tijd om Richard weer eens kritisch naar dit verhaal te laten kijken. Zijn opmerkingen zijn verwerkt. Nieuw is in ieder geval dat binnenkort 32 MB beschikbaar komt voor PalmOS PDA's en 128 MB voor de Pocket PC's en dat het verkrijgen van onderdelen ondertussen geen probleem meer is.

Richard, van huis uit elektrotechnicus, nu werkzaam bij Strukton Railinfra Technische Automatisering, is er bij toeval ingerold. Jaren geleden kon hij via-via voor weinig geld aan enkele Pilot 5000's komen (zie ook het modellen overzicht), alsook wat losse touch screens en geheugenmodulen, en zo is het begonnen. Inmiddels heeft hij heel veel schermpjes vervangen en ook heel wat geheugenuitbreidingen in Palms (en compatibelen) geplaatst. Hij kan er prat op gaan dat hij vrijwel alle PDA-modellen in zijn handen heeft gehad. "Het is alleen zo moeilijk om aan onderdelen voor deze populaire PocketPC te komen". Touch screen zijn inmiddels geen probleem meer.

Onderdelen

Richard is vast erg goed in dat oude spelletje 'Dokter Bibber': de onderdelen die verplaatst en vervangen moeten worden meten soms niet meer dan een broodkruimel, zo heb ik met eigen ogen kunnen zien. Probeer dat maar eens beet te pakken en met de juiste eindjes vast te solderen. Als je dan ook nog handig bent in het verkrijgen van losse onderdelen, dan is zoiets als een reparatiecentrum snel geboren. Richard vertelde mij hoe hij aan de schermen komt: "Zodra een Palm bij Palm Inc. binnenkomt die gerepareerd dient te worden, wordt deze standaard gelijk voorzien van een nieuw touch screen, zelfs als het oude niets mankeert." Officieel mogen deze natuurlijk niet verkocht worden. "Maar op een of andere wijze komen deze zo-goed-als-nieuw-schermpjes op de markt terecht. Ik heb goede contacten met iemand in Amerika die niets anders doet dan oude Palms op te kopen, en de onderdelen apart verkoopt. Hij weet ook vaak aan LCD-schermpjes en touch screens te komen, die neem ik dan van hem af". Weer wat geleerd...
Inmiddels zijn alle touch screens NIEUW, Richard laat ze in sommige gevallen produceren. Hij kan ze plaatsen in Sony Clié's, Handspring Visor's, Compaq iPaq's en Palm handhelds.

De originele knopjes zijn moeilijker om aan te komen. Vaak zit er niets anders op dan ze te slopen uit oude, kapotte Palms of ze te vervangen door de kleurrijke knopjes van Brando. Richard heeft deze ook in zijn werkkamer op voorraad. Ook kan hij een gebroken knopje lijmen, hiertoe heeft hij een speciale methode ontwikkeld. Tevens kan hij een Palm III of Palm V(x) behuizing vervangen, zij het dat hij hier niet al te veel van heeft. Voor de Palm V(x) heeft Richard inmiddels 6000 button bars laten maken.

Ongelukjes zitten in een klein hoekje...Diverse chips en andere onderdelen...
Hier zijn onder meer de kleurige Brando-knopjes zichtbaarEn nog meer onderdelen...

LCD-schermen en touch screens

Een scherm bestaat uit twee delen: het aanraakscherm (touch screen) en het LCD-scherm (dat de pixels op het scherm tovert). Het gebeurt helaas maar al te vaak dat een touch screen of LCD-scherm breekt. Klassiek zijn de gevallen die de Palm in de borstzak dragen, even voorover bukken... en de Palm laten vallen. Palm heeft dit ook ingezien en de aanraakschermen van de m100 en m105-modellen zijn van plastic, dus niet zo makkelijk breekbaar. Het LCD-scherm van deze modellen is echter nog steeds van glas, dus voorzichtigheid blijft geboden; bovendien is moeilijk te komen aan vervangende schermpjes. Aanraakschermpjes voor de Palm IIIc en m500-modellen waren een tijdje niet te krijgen, maar deze zijn inmiddels weer volop leverbaar.

Palm Inc. reparatie

Natuurlijk kan je ook je Palm door Palm Inc. zelf laten repareren. Als de garantieperiode verstreken is zul je hiervoor diep in je buidel moeten tasten, de prijzen zijn zelfs onlangs verhoogd. Was voorheen een reparatie standaard zo'n US$ 100,-, tegenwoordig betaal je zo'n US$ 125,- voor reparatie van de goedkopere modellen (3(e) en m10x), voor de overige modellen ben je US$ 145,- kwijt...
Ondertussen is PDA Tech Center zo bekend, dat Palm (Breda) vrijwel alle technische problemen naar Richard stuurt.

Upgrades

Hiernaast is Richard ook erg actief met het uitvoeren van upgrades. Als je Palm net iets te strak in het jasje zit, kan hij de geheugenchip vervangen, zodat je de beschikking krijgt over meer Megs op je Palm. Dit doet hij voor vrijwel alle modellen, zelfs voor het oude werkpaardje de Pilot 1000. Daar de prijzen van de chips zijn gedaald, zijn de upgrades steeds goedkoper geworden. Zo kan Richard je m100 naar een m105 omtoveren voor € 49,-. Voorheen was dat twee keer zo duur. Op de site van PDA Tech Center staat de volledige prijslijst.

In de toekomst

Richard zit niet stil, zo liet hij mij weten. In de toekomst kan je verwachten dat hij de Palm m5xx-modellen en enkele Sony's kan voorzien van 32 MB RAM, 16 MB is al een tijdje mogelijk. Het geheugen van de Tungsten T kan technisch gezien ook uitgebreid worden, maar dit is op dit moment gewoon te duur. De iPAQ, HP en O2 XDA kunnen nu al voorzien worden van 64 MB, een 128 MB uitbreiding voor deze modellen is in ontwikkeling.
Tel hierbij op dat je op vrijdagavond van 19 tot 21 uur op afspraak langs kan komen, om je gewonde minimaatje ter plekke te laten repareren, en het is duidelijk dat we blij mogen zijn met de diensten die Richard levert...

Vragen of opmerkingen? Graag via het Palmclub-forum!

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android