Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Tips voor beginners: Palm-woordenlijst

Door Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl) m.m.v. Jean-Paul Horn
Laatste update: 30 mei 2004
 

Deze woordenlijst bevat veelvoorkomende begrippen en afkortingen op het gebied van Palm en PDA's in het algemeen. Mist er een term of kan de uitleg verbeterd worden? Laat het ons weten!

0-9    A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z


  
0-9
 
12-bits kleurenscherm Kleurenscherm waarop 4.096 kleuren kunnen worden afgebeeld. De Handspring Treo 90 en de Treo 270 hebben een standaard 12-bits scherm. De Palm m130 heeft ook een 12-bits scherm, maar door een speciale techniek kunnen daarop ruim 58.000 kleurcombinaties worden afgebeeld.
16-bits kleurenscherm Scherm dat bijna-fotorealistische afbeeldingen kan tonen. Er zijn in totaal 256 x 256 kleuren, oftewel 65.536 kleuren mogelijk.
24-bits kleurenscherm Scherm dat fotorealistische afbeeldingen kan tonen. De intensiteit van elk van de primaire kleuren (rood, groen en blauw) wordt opgeslagen in 8 bits informatie. Dat wil zeggen: elke kleur kan een waarde aannemen tussen 0 en 255. Er zijn daardoor maximaal 256 x 256 x 256 kleuren mogelijk, oftewel 16,7 miljoen kleuren. Dat is meer dan het menselijk oog kan waarnemen.
3Com Voormalig moederbedrijf van Palm, vooral gespecialiseerd in netwerkproducten. Over de geschiedenis van Palm kun je lezen in het boek Piloting Palm.
5-weg navigatietoets Een knop aan de onderzijde van de pda waarmee eenvoudig programma's bediend kunnen worden zonder dat er een stylus nodig is.
8-bits kleurenscherm Kleurenscherm waarop 256 kleuren kunnen worden afgebeeld. Een voorbeeld is de Palm IIIc.
802.11 Serie specificaties voor draadloze netwerken (WLAN), ontwikkeld door de IEEE in 1997. 802.11 geeft specificaties voor dataverkeer tussen een draadloze client en een basisstation (access point) of tussen twee draadloze apparaten. 802.11 gebruikt de 2,4 GHz band met een snelheid van 1 of 2 Mbps, waarbij gebruik wordt gemaakt van frequency hopping spread spectrum (FHSS) of direct sequence spread spectrum (DSSS). Er zijn verschillende uitbreidingen op 802.11:
  • 802.11a: gebruikt de 5GHz band en orthogonal frequency division multiplexing in plaats van FHSS of DSSS. Snelheden tot 54 Mbps zijn mogelijk.
  • 802.11b: gebruikt de 2,4 GHz band en DSSS. Wordt ook Wi-Fi genoemd. Snelheden tot 11 Mbps zijn mogelijk, maar de snelheid kan terugvallen tot 5,5, 2 of 1 Mbps. Dit is de meestgebruikte vorm van WLAN.
  • 802.11g: gebruikt de 2,4 GHz band en kan snelheden boven 20 Mbps leveren.
  
A
 
Access point Basisstation voor een draadloos netwerk, zie WLAN.
Addressbook Adresboek, een van de meest populaire standaardapplicaties van de Palm.
API Application Programming Interface. Een serie programma's die door een softwareontwikkelaar op een simpele manier aan te roepen zijn en die allerlei ingewikkelde mogelijkheden van het besturingssysteem toegankelijk maken.
Applicatie Een programma zoals een tekstverwerker of spreadsheet, die een bepaalde taak uitvoert. Een algemene naam hiervoor is software.
  
B
 
Backlight Achtergrondverlichting. Zorgt voor belichting vanaf de achterzijde van het scherm, waardoor in het donker kan worden gelezen. Komt vooral voor op PDA's met een monochroom scherm. Zie ook sidelight.
Beamen Door Palm geïntroduceerde term voor het versturen van informatie naar een ander apparaat via infrarood. Functie die op vrijwel alle PDA's voorkomt.
Blackberry Handheld, ontwikkeld door het bedrijf Research in Motion (RIM), waarmee always-on toegang tot e-mail en voicemail wordt geboden. Via partners kan ook toegang tot andere internetdiensten worden gekregen. De Blackberry heeft een toetsenbordje en een relatief klein scherm. Draait op een eigen besturingssysteem en maakt voor het verzenden van berichten gebruik van het SMS-protocol. Gebruikers moeten zich abonneren op de draadloze datadiensten. Vergeleken met een Palm, biedt de Blackberry minder functies en minder geheugen. Ook is er weinig extra software voor te krijgen.
Bluetooth Specificatie voor draadloze verbindingen op korte afstand. Ontwikkeld door Ericsson, Intel, Nokia en Toshiba. Zorgt ervoor dat bijvoorbeeld mobiele telefoons, computers, PDA's, printers en digitale camera's draadloos gegevens kunnen uitwisselen. In de apparaten die met elkaar communiceren moet een bluetooth-chip aanwezig zijn; deze kan al in de fabriek zijn ingebouwd of het apparaat kan later worden voorzien van een losse bluetooth-kaart of -module. Elk apparaat krijgt een uniek 48-bits adress volgens de IEEE 802-standaard toegewzen. De beveiliging van gegevens wordt ondersteund door encryptie en frequency hopping. Een apparaat kan gelijktijdig met maximaal acht andere apparaten een verbinding vormen. De maximale afstand tussen de apparaten is 10 meter. Bluetooth werkt via radiogolven op de 2,45 GHz band. Omdat WLAN gebruik maakt van vrijwel dezelfde frequentie kan interferentie optreden. De snelheid van gegevensoverdracht via bluetooth is 1 tot 2 Mbps. De technologie is genoemd naar de Deense koning Harald Blåtand, die Denemarken en Noorwegen verenigde.
  
C
 
Cardreader/writer Extern apparaatje dat meestal via usb aan de desktop of laptop is aan te sluiten, waarmee (meestal meerdere soorten) flash geheugen gelezen en bescheven kan worden. Voordeel: dit gaat meestal op een hogere snelheid dan via HotSync.
Casio ZX-7000 Ook: Zoomer. Eerste PDA die door Palm Computing is ontwikkeld, in samenwerking met Casio, GeOS en Tandy/Radio Shack.
Clamshell Type PDA die uit twee delen bestaat, onderling verbonden met een scharnier. Het toetsenbord is in de PDA geïntegreerd. Voorbeelden zijn de Psion palmtops en de Nokia Communicator.
Cobalt De naam voor versie 6 van Palm OS, zie ook Garnet.
Compact Flash Afkorting: CF. Type geheugenkaartje, op de markt gebracht in 1994 door SanDisk. Er zijn ook CF I/O kaarten, bijvoorbeeld modems, netwerkkaarten, digitale telefoonkaarten, barcodescanners, bluetooth CF kaart, etc.
Cradle Ook: slede. Accessoire dat bij de meeste Palms wordt geleverd. De cradle zorgt voor het opladen van de accu van de Palm en voor uitwisseling van gegevens met de desktop computer. Je plaatst de cradle op je bureau en maakt via een USB- of seriële connector verbinding gemaakt met de desktop PC. Bij sommige PDA's wordt een kabel in plaats van een cradle geleverd.
  
D
 
DIA Dynamic Input Area. Een DIA is dat gedeelte van het scherm waarop geschreven wordt en dat aangepast kan worden met bijvoorbeeld een nieuwe skin. Een DIA kan verder omlaag of omhoog geklapt worden, waardoor je het scherm groter of kleiner kan maken. De DIA-technologie kan als opvolger van het Silkscreen worden beschouwd.
Doc Ook: Palm Doc. Tekstdocument dat in docreaders zoals CSpotRun en PalmReader kan worden gelezen. Zie ook e-book.
Docreader Een Palm-programma waarmee Palm DOC bestanden kunnen worden gelezen.
Donna Dubinsky Mede-oprichter van Palm Computing en Handspring. Zij deed dit samen met Jeff Hawkins.
DragonBall Type processor, gemaakt door Motorola. Aanwezig in de meeste Palm-modellen met het besturingssysteem PalmOS 4.1 of lager. Een Palm met PalmOS 5.0 of hoger heeft een StrongARM-processor.
  
E
 
E-book Ook: electronisch boek. Tekst in electronisch formaat, dat via een docreader kan worden gelezen. Sommige docreaders gebruiken het Palm Doc-formaat, andere hebben een eigen formaat (zoals TomeRaider en MobiPocket).
Emulator Een PC-programma waarmee de werking van een PalmOS pda ge-emuleerd kan worden. Hiervoor is het wel nodig dat de juiste ROM-image aanwezig is op de PC. Een ROM-image van de eigen Palm kan met behulp van de emulator opgehaald worden, voor andere ROM-images dient u zich aan te melden als ontwikkelaar bij PalmSource. De emulator is geschikt voor PalmOS versie 1 tot met 4.1. Voor PalmOS versie 5 en hoger kunt u gebruik maken van de Simulator.
EPOC Voormalige naam van het besturingssysteem dat tegenwoordig door het Symbian-consortium op de markt wordt gebracht. Vooral bekend van de Psion palmtops en de Nokia Communicator.
Expansion slot Uitbreidingsslot. Sleuf in sommige PDA's waarin een geheugenkaartje of uitbreidingsmodule kan worden geschoven, bijvoorbeeld de Springboard modules van Handspring. Op de modules kunnen bijvoorbeeld MP3-spelers, modems, spelletjes, digitale camera's en navigatiesystemen (GPS) aanwezig zijn.
  
F
 
Flash Ook: flash RAM. Speciaal type geheugen, waarin het besturingssysteem en de standaardapplicaties zijn vastgelegd. Sommige PDA's, bijvoorbeeld de Handspring Visor-modellen maken hiervoor gebruik van ROM, dat niet overschreven kan worden. Flash RAM daarentegen, kan wel opnieuw overschreven worden. Dit geeft de mogelijkheid om een upgrade te maken naar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Daarnaast is het mogelijk om een backup van belangrijke gegevens in flash te bewaren. Bij een harde reset of stroomuitval blijven de gegevens in flash RAM bewaard.
Form factor Ook vormfactor. Afmetingen en ontwerpaspecten van een voorwerp, bijvoorbeeld een PDA.
Freeware Gratis software die vrij kan worden uitgewisseld met andere gebruikers.
  
G
 
Garnet De naam voor versie 5.4 van Palm OS, zie ook Cobalt.
GeOS Besturingssyteem van de eerste PDA die door Palm Computing werd ontwikkeld, de Zoomer.
Graffiti Door Palm ontwikkelde technologie, waarbij via een speciaal handschrift tekst kan worden ingevoerd op het aanraakscherm van de Palm. Zie het voorbeeld hieronder.

graffiti

Graffiti 2 Graffiti 2 is de opvolger van Graffiti en heeft als voornaamste verandering dat sommige letters niet meer met n maar met twee bewegingen gemaakt moeten worden. Zie de Graffiti 2 tips-pagina
Graffiti area Onderste deel van het Palm-scherm, waarin Graffiti kan worden geschreven. Sommige Palm-modellen hebben een virtuele (softwarematige) graffiti-area, die naar wens kan worden uitgeschakeld. Zie ook silkscreen.
  
H
 
Hack Software die bepaalde eigenschappen van het besturingssysteem wijzigt. Alleen te gebruiken in combinatie met een Hack Manager, bijvoorbeeld X-Master.
Handheld Deze term wordt op twee manieren gebruikt:
  1. Elke computer die klein genoeg is om in de handpalm te passen, dus inclusief PDA's, smartphones, buzzers en sub-notebooks. Dit is de meest voorkomende betekenis.
  2. Een specifieke clamshell handheld die onder de naam Handheld PC op de markt is gebracht voor zakelijke gebruikers. Het besturingssysteem is Windows CE.
Handspring Bedrijf dat werd opgericht door Jeff Hawkins en Donna Dubinsky nadat zij Palm Inc hadden verlaten. Handspring maakt verschillende PDA's met Palm-besturingssysteem, zoals de Visor- en de Treo-serie. De producten zijn vooral gericht op de consumentenmarkt.
Jeff Hawkins Mede-oprichter van Palm Computing en Handspring. Hij deed dit samen met Donna Dubinsky.
Hotsync Technologie, ontwikkeld door Palm, waarmee informatie met de desktop (Windows PC of Mac) kan worden uitgewisseld. Elke wijziging in gegevens op de PDA wordt ook verwerkt in het bijbehorende desktopprogramma, bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Dit proces heet synchronisatie. Er vindt niet alleen informatie-uitwisseling plaats, maar er wordt ook een backup gemaakt van de bestanden op de Palm.
  
I
 
Icoon Ook: pictogram. Plaatje dat een applicatie weergeeft. Tik op het plaatje om de applicatie te starten.
IR Ook: infrarood of IrDA. Het onzichtbare deel van het spectrum, dat kan worden gebruikt om gegevens draadloos te versturen. Wordt ook gebruikt in de afstandsbediening van de tv. De afstand tussen zender en ontvanger mag maximaal 2 meter zijn. De snelheid van gegevensoverdracht ligt tussen 115 kbps en 4 Mbps.
IR-poort Ook: infrarood oog. Ingebouwde communicatiepoort in bijvoorbeeld een PDA, laptop of printer, waarmee via infrarood gegevens kunnen worden ontvangen en verstuurd.
  
J
 
Jog Dial Draaiwieltje, aan de linker zijkant van de Sony Clié-modellen. Kan worden rondgedraaid om te bladeren (scrollen) en kan worden ingedrukt om een selectie te maken.
  
K
 
Kbps Afkorting van: kilobytes per seconde. Meeteenheid voor bandbreedte, oftewel de snelheid van gegevensoverdracht. Zie ook Mbps.
  
L
 
LCD Afkorting van: Liquid Crystal Display. Optische technologie waarmee kleine, platte schermen kunnen worden gemaakt. Voor elke pixel is een transistor aanwezig. Wordt gebruikt in PDAs en laptops. Omdat er bij een PDA sprake is van een aanraakscherm, dient het scherm zowel voor het afbeelden als voor het invoeren van informatie.
Li-Ion Zie ook accu. Type oplaadbare batterij, dat ingebouwd is in de PDA. Li-Ion wordt vaak gebruikt vanwege de hoge energiedichtheid (grote batterijcapaciteit en toch kleine afmetingen). Een Li-Ion batterij mag, in tegenstelling tot sommige andere oplaadbare batterijen, nooit helemaal ontladen worden. Een nieuwere variant is de lithium-polymeerbatterij, die een langere batterijduur heeft. Het opladen van de batterijen gaat zeer snel: enkele tientallen minuten in plaats van enkele uren bij normale NiMH of NiCAD-batterijen.
Liquid Crystal Display Afkorting: LCD. Optische technologie waarmee kleine, platte schermen kunnen worden gemaakt. Voor elke pixel is een transistor aanwezig. Wordt gebruikt in PDAs en laptops. Omdat er bij een PDA sprake is van een aanraakscherm, dienthet scherm zowel voor het afbeelden als voor het invoeren van informatie.
  
M
 
Mbps Afkorting van: megabytes per seconde. Meeteenheid voor bandbreedte, oftewel de snelheid van gegevensoverdracht. Zie ook kbps.
M-commerce Mobiele variant van e-commerce, het kopen en verkopen van producten via een draagbaar electronisch apparaat, zoals een PDA of mobiele telefoon.
Memo Pad Memoblok op de Palm. Wisselt tijdens Hotsync gegevens uit met Outlook Notes (geldt alleen indien is gekozen voor synchronisatie met Microsoft Outlook). De lengte van een memo is beperkt tot 4096 tekens.
Memory Stick Type geheugenkaartje. Wordt als opslagmedium gebruikt in consumentenelectronica van Sony, bijvoorbeeld de Sony Clié-modellen. Kan worden gebruikt voor het opslaan van plaatjes, muziek, tekstbestanden, videofilmpjes en dergelijke.
MMC Multi Media Card, voorloper van de Secure Digital Card. Iets dunner en geen mogelijkheid de gegevens te beveiligen tegen overschrijven.
Mobiel Eigenschap van voorwerpen die draagbaar en locatie-onafhankelijk zijn. Een PDA is een voorbeeld van een apparaat dat op elke willekeurige plaats gebruikt kan worden.
  
N
 
Newton Handheld die vanaf 1993 op de markt werd gebracht door Apple. Een van de eerste handhelds die gebruik maakten van handschriftherkenning. Draait op een door Apple ontwikkeld besturingssysteem.
  
O
 
Oplaadbare batterij Ook: accu. Ingebouwde energievoorziening in een Palm, die je telkens weer opnieuw kunt opladen. Sommige PDA's hebben geen ingebouwde accu, maar gebruiken losse AAA-batterijen. Ook hiervan zijn oplaadbare varianten te koop, zoals NiMH- en NiCAD-batterijen.
  
P
 
Palm DOC Ook: doc. Tekstdocument dat in docreaders zoals CSpotRun en PalmReader kan worden gelezen. Zie ook e-book.
PDA Personal Digital Assistant. Draagbare computer met PIM-functionaliteit.
PDB Palm DataBase bestand. Wordt gebruikt voor het opslaan van gegevens voor de Palm. Een PDB-bestand kan uit zichzelf niets, je hebt een programma (PRC-bestand) nodig om het PDB-bestand te kunnen raadplegen of te wijzigen. Een PDB-bestand kan bijvoorbeeld een e-book zijn, of een scoretabel van een spelletje.
Pocket Excel Uitgeklede versie van Microsoft Excel, standaard meegeleverd bij Pocket PC's.
Pocket Explorer Browser die standaard meegeleverd wordt bij Pocket PC's. Pocket Explorer lijkt op Internet Explorer, de desktop browser van Microsoft.
Pocket Word Uitgeklede versie van Microsoft Word, standaard meegeleverd bij Pocket PC's.
PQA Palm Query Application. Webclipping-programma, waarmee informatie van internet kan worden geraadpleegd. Zie ook webclipping. Palm Query Application software used on Palms with wireless or dial-up connection modems. This software connects to Web sites and displays selected information on your PDA.
PRC Palm programma dat met een Hotsync op je pda gezet kan worden.
Personal Digital Assistant Afkorting: PDA. Draagbare computer met PIM-functionaliteit.
Personal Information Management Afkorting: PIM. Combinatie van softwaretoepassingen bestaande uit agenda, adresboek, takenlijst, notitieblok en soms ook e-mail.
Pilot Vroegere naam van Palm-modellen, op de markt gebracht als Pilot 1000, Pilot 5000, PalmPilot Personal en PalmPilot Professional. Door een conflict met de gelijknamige pennenfabrikant verdween het woord "Pilot" uit de naam.
PIM Afkorting van Personal Information Manager. Combinatie van softwaretoepassingen bestaande uit agenda, adresboek, takenlijst, notitieblok en soms ook e-mail.
PUG Palm User Group, een Palm-gebruikersgroep zoals de Nederlandse Palmclub. De meeste PUG's zijn lid van de overkoepelende organisatie InterPUG.
  
Q
 
  Nog geen termen bij deze letter.
  
R
 
RAM Random Access Memory. Type geheugen, dat als opslagruimte voor bestanden en (tijdelijke) opslagruimte voor programma-instructies wordt gebruikt. Vanuit RAM worden de instructies doorgestuurd naar de processor om te worden verwerkt. De informatie in RAM kan onbeperkt worden overschreven.
Return on Investment Benodigde tijd om een investering terug te verdienen.
ROI Afkorting van Return On Investment. Benodigde tijd om een investering terug te verdienen.
RIM Afkorting van Research In Motion, het bedrijf dat de Blackberry handheld op de markt brengt.
ROM Read Only Memory. Chip waarop programma's en bestanden zijn vastgelegd. Op een Palm bevinden de standaardapplicaties agenda, adresboek, takenlijst en notitieblok zich in ROM. De bestanden in ROM kunnen onbeperkt worden gelezen, maar kunnen niet worden gewijzigd of overschreven. De meeste PDA's beschikken over een speciaal type ROM, flash-ROM. Dit kan wel worden overschreven.
  
S
 
SDK Software Development Kit. Verzameling software waarmee applicaties gebouwd kunnen worden. Voor het maken van webclipping-applicaties is er bijvoorbeeld een Webclipping SDK.
Secure Digital Card Type geheugenkaartje. Heeft hetzelfde formaat als een MMC-kaartje, maar biedt ook encryptie en de bestanden op het kaartje kunnen (in theorie) sneller worden benaderd. Het gebruik is vergelijkbaar met een diskette: je kunt op een SD-kaartje allerlei gegevens en programma's opslaan. Voor het benaderen van bestanden heeft Palm het Virtal File System (VFS) ontwikkeld. Er zijn ook SD I/O modules, die bepaalde functionaliteit toevoegen aan de PDA, bijvoorbeeld bluetooth, GPS of een digitale camera.
Server-gebaseerde synchronisatie Gegevensuitwisseling tussen een PDA en een centrale server, meestal via internet.
Shareware Software die eerst kan worden uitgeprobeerd, voordat het wordt gekocht. Deze probeerversie kan vrij worden uitgewisseld met andere gebruikers. Nadat de proefperiode verstreken is, kan het programma niet meer worden opgestart, of wordt de gebruiker telkens lastiggevallen met een nag screen, een waarschuwingsscherm met een verzoek om de software alsnog te registreren.
Sidelight Zijwaartse verlichting van het scherm, waardoor het contrast tussen tekst en achtergrond wordt vergroot. Dit verbetert de leesbaarheid van het scherm. Het zorgt er bovendien voor dat het scherm in het donker kan worden gelezen. Komt vooral voor in PDA's met kleurenscherm. Zie ook backlight.
Silkscreen Onderste deel van het Palm-scherm, waarop zich een aantal schermknoppen bevinden (onder andere het "huisje"). Deze knoppen worden silkscreen buttons genoemd. Ook de graffiti area maakt deel uit van het silkscreen.
Silkscreen buttons Knoppen op het onderste deel van het Palm-scherm. Dit zijn geen hardware-knoppen, maar knoppen die met de stylus kunnen worden aangetikt. Er zijn vier silkscreen buttons: startscherm ("huisje"), menu, calculator en zoeken ("vergrootglas").
Simulator Een PC-programma waarmee de werking van een PalmOS pda gesimuleerd kan worden. Hiervoor is het wel nodig dat de juiste ROM-image aanwezig is op de PC. Een ROM-image van de eigen Palm kan met behulp van de simulator opgehaald worden, voor andere ROM-images dient u zich aan te melden als ontwikkelaar bij PalmSource. De simulator is geschikt voor PalmOS versie 5 en hoger. Voor PalmOS versie 1 tot en met 4.1 kunt u gebruik maken van de Emulator.
Slider Schuifmechanisme toegepast in sommige handhelds van Palm, bedoeld om het apparaat compacter te maken. In ingeschoven toestand is het graffiti-invoergebied be(ver)dekt.
Smartphone Een combinatie van mobiele telefoon en PDA, zoals de Handspring Treo, de Tungsten-W of de Sony-Ericsson P800/P900. Stelt gebruikers in staat om te bellen en om gebruik te maken van allerlei datadiensten. Een PDA waarmee je niet kunt bellen maar die wel voorzien is van draadloze internettoegang, zoals de Palm VII en Palm i705, kan ook worden beschouwd als een smartphone.
StrongARM Type RISC-processor, wordt gebruikt in de Palm-modellen met Palm OS 5.0 en hoger. Levert betere prestaties dan de Dragonball-processoren die in eerdere modellen werden toegepast. De StrongARM processor werd ontwikkeld door Digital Equipment Corporation en Advanced RISC Machines (ARM). In 1997 kocht Intel de fabriek en nam de productie van StrongARM processoren over.
Stylus Meervoud: styli. Een pennetje of stift waarmee je het aanraakscherm van de Palm bedient. Het gebruik is vergelijkbaar met de muis van een desktop PC. Daarnaast kun je met een stylus tekst invoeren op het scherm van de Palm.
Symbian Samenwerkingsverband tussen Psion, Motorola, Ericsson en Nokia. Brengt een besturingssysteem op de markt (eveneens onder de naam Symbian) dat een opvolger is van het vroegere EPOC platform.
Synchronisatie Informatieuitwisseling tussen desktop pc en PDA. Bij Palm heet dit Hotsync, bij Microsoft ActiveSync.
  
T
 
TCO Afkorting van Total Cost of Ownership. Berekening waarbij alle kosten die met een investering samenhangen, worden meegenomen.
Total Cost of Ownership Afkorting: TCO. Berekening waarbij alle kosten die met een investering samenhangen, worden meegenomen.
Touchscreen Aanraakscherm. Een Palm wordt bediend met een stylus, waarmee je op het scherm schrijft.
Tungsten Serie Palm-modellen, gericht op de zakelijke gebruiker. Op de markt gebracht door Palm in oktober 2002. Voorbeelden zijn de Tungsten-T en de Tungsten-W.
  
U
 
UTK Ultra Thin Keyboard, lees het review.
Universal Connector Universele aansluiting aan de onderzijde van de Palm, waarop synchronisatiekabels, cradles en accessoires kunnen worden aangesloten. Door toepassing van een universele connector worden eenmaal aangeschafte accessoires niet waardeloos wanneer je een nieuwe Palm aanschaft. De universele connector is toegepast in de Palm m500-serie, de Palm m125, de Palm m130 en de Palm Tungsten-serie.
USB Universal Serial Bus: manier om randapparatuur aan desktops, laptops en tablet-pc's te koppelen. Wordt ook gebruikt om sommige modellen pda's aan een desktop te koppelen voor hotsync en opladen.
US Robotics Voormalig moederbedrijf van Palm. Makers van de Palm Pilot, totdat 3Com het bedrijf in 1996 overnam. De historie van Palm kun je lezen in het boek Piloting Palm.
  
V
 
Voice memo Mogelijkheid om gesproken berichten op te nemen en deze later weer af te spelen.
Vormfactor Afmetingen en ontwerpaspecten van een voorwerp, bijvoorbeeld een PDA.
  
W
 
WAP Wireless Application Protocol, een communicatieprotocol voor draadloze apparaten, zoals mobiele telefoons. Kan worden gebruikt om toegang tot internet (e-mail, www, nieuwsgroepen) te geven. Op een Palm kun je WAP-pagina's bekijken in elke willekeurige browser, bijvoorbeeld Blazer.
Webclipping Een techniek, ontwikkeld door Palm, die Palm-gebruikers in staat stelt om met minimaal dataverkeer informatie van internet te raadplegen. De HTML-pagina's moeten wel speciaal voor webclipping geschikt zijn gemaakt.
Windows CE Besturingssysteem voor PDA's, ontwikkeld door Microsoft. Vanaf versie 3.0 heeft het besturingssysteem Pocket PC. De PDA's worden gemaakt door licentienemers als Casio, HP/Compaq, Siemens-Fujitsu en Toshiba.
Wireless Draadloos. Verbinding tussen apparaten en/of netwerken waarvoor geen kabels en draden nodig zijn voor het ontvangen of versturen van gegevens (bijv. bluetooth, infrarood).
Wireless LAN Zie WLAN.
WLAN Afkorting van WLAN. Ook: draadloos LAN. Netwerkprotocol, waarmee toegang tot andere netwerkbronnen kan worden verkregen. Maakt gebruik van radiofrequentie (2,4 GigaHertz) en werkt op relatief korte afstanden: 30 tot 100 meter (ongeveer vergelijkbaar met het bereik van een DECT-telefoon). Door obstakels zoals muren neemt de verbindingssterkte af, maar met speciale versterkers kan dit weer verhoogd worden. De snelheid van gegevensoverdracht is relatief hoog: 11, 5.5, 2 of 1 Mbps, afhankelijk van de gebruikte specificatie en de afstand. Een WLAN kan een bestaand ethernet-netwerk aanvullen of vervangen. Geschikt voor gebruik in woonhuizen en kleine kantoren. Het grote voordeel is dat geen bedrading hoeft te worden aangelegd; vooral in monumentale panden kan dit een reden zijn om voor WLAN te kiezen. Zie ook 802.11.
  
X
 
X-Master Programma voor het beheer en gebruik van hacks.
  
Y
 
  Nog geen termen bij deze letter.
  
Z
 
Zire Naam van een serie instapmodellen, op de markt gebracht door Palm in oktober 2002.
Zoomer Ook: Casio ZX-7000. Eerste PDA die door Palm Computing is ontwikkeld, in samenwerking met Casio, GeOS en Tandy/Radio Shack.

Discussie/vragen
Discussie en/of vragen over dit onderwerp via de forumsHome | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android