Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Channel Navigator en AvantGo FAQ
AvantGo Browser De Channel Navigator geeft je snel en eenvoudig toegang tot websites die geschikt zijn voor de Palm.

Index

Wat is AvantGo?
AvantGo is een gratis webbrowser, geschreven voor oa. PalmOS en PocketPC handhelds. De browser werkt ook offline: je hebt voor het gebruik van AvantGo geen modem of andere actieve internet verbinding nodig. Je handheld en een computers met internet-verbinding zijn voldoende. De AvantGo browser zet tijdens de synchronisatie jouw selectie van webpagina's (channels) op je handheld. Je vertelt AvantGo welke websites je op je handheld wilt door in de Channel Navigator op het subscribe-icon (Subscribe icon) te klikken.
Deze browser heeft een aantal beperkingen, met name door het kleine scherm van de meeste handhelds. De meest in het oog springende beperking is het niet kunnen omgaan met frames. Ook plugin's en andere extra's zoals Java en Javascript, Flash en multimedia uitbreidingen worden niet allemaal ondersteund.

"Custom Channels" in AvantGo
Tot voor kort was AvantGo de beste en meest populaire browser, mede omdat website beheerders zonder kosten hun eigen channel konden aanbieden. Hierin is echter verandering gekomen. Website beheerders moeten nu betalen voor het aanbieden van hun site via AvantGO. Omdat veel beheerders dat niet willen of kunnen, zijn veel van deze sites door AvantGo "afgesloten". Door deze verandering in de strategie van AvantGo zijn er nu meerdere alternatieven. (Kijk onder "Browser kiezen" op de Channel Navigator)

AvantGo installeren
Voordat je dmv de Channel Navigator websites op je handheld kan zetten, moet je AvantGo eerst installeren. De AvantGo site heeft een handige setup-wizard die je door het hele proces leidt (download, installatie, aanmelden bij AvantGo, subscriben channels).

Wat is een Channel?
Een voor de AvantoGo browser geschikte website met de bijbehorende configuratie informatie. De configuratie informatie wordt automatisch aan de AvantGo server aangeboden op het moment dat je je abonneert op een channel door in de Channel Navigator op het subscribe-icon (Subscribe icon) te klikken.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Channel Navigator?

 1. Mensen hoeven niet zelf te proberen welke websites geschikt zijn om met AvantGo te bekijken, er zijn een aantal populaire sites direct voorhanden.
 2. De site is gericht op Nederlandse gebruikers, en verwijst voor internationale channels naar AvantGo.
 3. Mensen kunnen automatisch een channel op hun handheld installeren door het gewenste channel te selecteren en op het subscribe-icon (Subscribe icon) te klikken. Hierdoor kost het minder moeite om een channel te configureren.
 4. Websites die niet direct geschikt zijn, kunnen geschikt gemaakt worden door de redaktie van de Palmclub, en verschijnen dan ook op de Channel Navigator.
 5. Nadelen... wie weet er één?


Kan ik ook handmatig een Channel configureren?
Uiteraard. Lees hier hoe:

(Een aantal links opent in een nieuw window, om zo makkelijk te kunnen wisselen tussen deze pagina en de pagina's op de AvantGo server. De termen zijn gebaseerd op engelstalige software)

 1. Login op de AvantGo.com server.
 2. Klik op de link "Create Custom Channel".
 3. Je kunt hier de benodigde parameters instellen. De "Location" is het internetadres (URL) van een channel. Tip: Voor pagina's met frames kan je vaak 1 van de frames als start-URL gebruiken. Je kan de URL van een pagina binnen frames opvragen door met de rechter muisknop op de pagina te klikken, en Properties te kiezen (IE, in Netscape: "View Frame Info").
 4. BeŽindig de definitie van een channel door op de knop "Save Channel" te drukken.

Tip: Nadat je een channel hebt gemaakt, kan je gedetailleerd aangeven hoe vaak/wanneer het channels ververst dient te worden. Klik daarvoor op een channel (onder "My Device") en kijk onder "Channel Refresh".


AutoChannel: een willekeurige website als AvantGo channel instellen
Gebruik hiervoor AvantGo AutoChannel. Hiermee kan je naar een willekeurige website gaan, en de pagina die je als AvantGo channel wilt met ťťn muisklik als channel definiŽren:

 1. Activeer AvantGo AutoChannel
 2. Ga naar de pagina op de website die je als start-pagina voor je AvantGo channel wilt.
 3. Klik op AvantGo AutoChannel in de links-toolbar van je browser (IE) of kies 'm uit de favorieten van je browser (afhankelijk van wat je bij het activeren van AutoChannel hebt gekozen in stap 1)
LET OP: Deze manier van websites toevoegen werkt bij sites zonder 'zware' opmaak en frames. Dit soort channels vergen wel extra veel geheugenruimte (channel size) omdat ze niet specifiek voor AvantGo gemaakt zijn. Ga daarom uit van bijv. 500k, en stel dit eventueel later bij. Vergeet ook niet de parameters als linkdepth (meestal 1), images etc. in te stellen!

Wat als een pagina/site frames gebruikt?
De hier beschreven methode van AutoChannels werkt dan niet. Wel kan je een onderdeel van de frames (een frame) als start-pagina voor je channel definieren: surf naar de gewenste pagina, klik met de rechter muisknop op een lege plek in het gewenste frame, en kies properties uit het popup-menu. Selecteer het Address (URL) en kopieer dit (druk op CTRL-C of gebruik rechter muisknop-menu). Maak vervolgens een "Custom Channel" en vul de gegevens in. Plak (CTRL-V of gebruik rechter muisknop-menu) het adres in het Location veld.


Tips voor online/mobiel gebruik van AvantGo (bijv. via mobiele telefoon)
Een aantal 'handigheidjes' voor het gebruik van AvantGo via een mobiele verbinding.

 • Mobiel browsen? Gebruik palmclub.nl/mobiel als startpagina.
 • Gebruik om 'online te gaan' altijd de optie Channels->Connect of Channels->Modem Sync van AvantGo. Soms 'weet' AvantGo niet dat je online bent als je via een ander programma (bijv. mail of Palm Prefs->Network->Connect) online gaat.
 • Zorg dat je de meeste channels al van te voren via je PC gesynchroniseerd hebt, zodat je alleen kleine hoeveelheden online via de mobiele verbinding hoeft te updaten. Of je kan slechts heel weinig of heel compacte channels definieren.
 • Een andere optie is: een aparte account op de AvantGo.com server aanmaken speciaal voor mobiel gebruik. Zet in deze accounts alleen compacte channels met zo veel mogelijke tekst. Plaatjes binnenhalen via een mobiele verbinding vergt veel tijd. Via Options->Server Preferences in AvantGo kan je dan switchen tussen accounts.
 • AvantGo heeft geen mogelijkheid tot het maken van bookmarks. Erg vervelend, maar er is een work-a-round: Plaats je bookmark-file online (de meeste providers bieden de mogelijkheid tot het maken van een eigen homepage, en dus het online plaatsen van files...). Ik heb voor AvantGo een speciale bookmark file gemaakt, die handig is voor online gebruik (LinkDepth=1). Misschien kan je 'm als voorbeeld gebruiken. Je kan ook je Netscape bookmarks (bookmark.htm) of favorieten van Internet Explorer als channel gebruiken door deze op de homepage-ruimte bij je provider te zetten. Je favorieten van Internet Explorer opslaan als een web-pagina kan via de optie 'Importeren en Exporteren' uit het menu Bestand.


Foutmeldingen & problemen
Problemen met niet werkende channels kun je in deze thread op het forum melden.
Oplossingen voor foutmeldingen of problemen met installeren, configureren of instellen van de channels kun je via de zoekfunctie vinden.

Probeeer bij problemen met channels altijd eerst om het betreffende channel te verwijderen van de "My Channels" lijst op AvantGo.com/mydevice en daarna opnieuw het channel toe te voegen, bijvoorbeeld via onze Channel Navigator.

- Je krijgt de melding: "This page is not available on the device" bij het aanklikken van een link in AvantGo.
Mogelijke oorzaken:

 • Problemen met de verbinding (bijv. te traag): 1 of meerdere keren opnieuw proberen helpt vaak.
 • De link-depth staat niet goed: druk op het home-icon in AvantGo, ga naar het betreffende channel, en tel vervolgens het aantal keer dat je op een link moet klikken om de gewenste pagina te bereiken. Is dit meer dan de bij de AvantGo settings aangegeven LinkDepth? Pas deze dan eventueel aan. Let op: verhogen van de LinkDepth verhoogt het aantal pagina's wat wordt opgehaald (dramatisch) en kan lange HotSync tijden geven!
 • De size-limit is te klein; het channel past niet in de maximale toegestane geheugen ruimte.
  Je kan dat op 2 manieren controleren:
  1. Ga naar avantgo.com en kijk onder "Account" in het menu links staat een optie "Sync log". Als je daar "Size limit exceeded for channel ..." meldingen krijgt is dat het geval.
  2. Andere manier: Ga in de AvantGo browser op je Palm naar de "Channel Manager" (menu, Channels->Channel Manager). Noteer de grootte van het betreffende channel. Ga naar avantgo.com en kijk onder "Account", en klik op het betreffende channel (onder "Your Channels"). Wat is de "Maximum Channel Size"? Als dit in de buurt is van de zojuist genoteerde size van de Channel Manager, dan is dus de size-limit te klein.
  Size-limit aanpassen: zie onder 2. Vergroot de Maximum Channel Size en druk op "Save Channel".

- Plaatjes verschijnen niet.

 • Zet in AvantGo de optie "Show Images" en/of "Online Images" aan.
 • Zet bij de channel properties op de AvantGo server (avantgo.com/mydevice/, klik op het betreffende channel) de optie "Include Images" op Yes.
 • Ook kan het zijn dat je channel-size te klein staat. Check je Synclog (avantgo.com/mydevice/sync.html) op errors. (Zie ook bij voorgaande probleem)

- Je moet veel horizontaal scrollen (pagina's zijn erg breed).
Dit kan voorkomen als je de optie "Show Tables" aan hebt staan. Je kan deze optie aanpassen via Menu, Options, Preferences in de AvantGo browser (op de Palm).

- De synchronisatie van AvantGo duurt erg lang.
Mogelijke oorzaken:

 • Je hebt een langzame internet verbinding (bijv. via een modem). Hier is weinig aan te doen, behalve investeren in een snellere verbindig (56k modem, isdn, kabel)
 • Je hebt erg veel/erg grote channels gedefinieerd. De eerste regel bij de AvantGo settings geeft de totale grootte van je channels weer. Ook wordt per channel de groote weergegeven. Een aanzienlijke reductie kan worden behaald door de optie "Include Images" bij de Channel Properties op "No" te zetten. Ook heeft uiteraard de Link Depth invloed op de grootte.

- Je krijgt de melding: "Document too large" of "Size limit exceeded" bij het aanklikken van een link in AvantGo.

Waarschijnlijk is de betreffende pagina te groot. AvantGo heeft een maximale grootte per pagina van 32Kb. Dit heeft dus niets te maken met de Maximum Channel Size in de Channel Properties, die de maximale grootte van een compleet channel aangeeft. Hier kan je zelf niets aan doen, tenzij je zelf de maker van de pagina bent. Wel kan je de pagina omzetten naar DOC formaat en lezen met een DOC-reader. Op de Channel Navigator staat een formulier waarmee je dat automatisch kan doen. Meer hierover in de forums.

- Problemen bij het 'mobiel instellen' van AvantGo channels
"Zelfs na de tip om http://avantgo.com/mydevice/ als channel in te stellen lukt het me niet mobiel in te loggen. Steeds als ik mobiel inlog op avantgo kom ik weer terug op de inlogpagina. Alsof het mijn password niet oppakt."

Misschien moet je je online cache leeg maken. Heb je de laatste versie van AvantGo (3.3 build 403)? Zet bij "Server Preferences" de optie "Use Secure Connection" aan. Als je daarna met "Open Page" https://avantgo.com/mydevice/ invoert, moet het lukken. Vervolgens kan je met "Open Page" http://www.palmclub.nl/channels/ openen, en op de "Aanmelden als AvantGo channel" links klikken om een channel te definiëren (als je de optie "Online Images" aan hebt staan, zie je het subscribe icon, omwille van de snelheid is het echter beter die optie uit te laten).

Meer problemen en bijbehorende oplossingen zijn te vinden in de forums!.


Web-pagina's 'handheld vriendelijk' maken
Op de site van Avantgo vindt je een style-guide om webpagina's 'handheld vriendelijk' te maken. Het komt in het kort hierop neer:

 • Gebruik geen: frames, Java of Javascript, backgrounds, gekleurde fonts en imagemaps
 • Beperk het aantal links:
  verwijs alleen naar noodzakelijke/gewenste content (dus niet naar pagina's verwijzen die geen onderdeel hoeven te zijn van de handheld-versie)
 • Plaatjes: maak ze niet te groot, gebruik altijd ALT-tags, geen kleur (max. 16 grijstinten)
Voorbeelden van voor Palm en/of mobiel gebruik geoptimaliseerde pagina's zijn te vinden via de Channel Navigator.


Meer tips, pagina's elders, hacks


Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie