Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Wappen met je Palm
Nokia 7110 Onlangs introduceerde KPN de dienst M-info, waarmee je allerlei internet-achtige informatiediensten kan gebruiken. Deze dienst is gebaseerd op WAP (Wireless Application Protocol), versie 1.1. Er zijn nog niet veel GSM toestellen die de juiste WAP 1.1 compatible browser ingebouwd hebben, maar dat aantal zal waarschijnlijk stijgen. De Nokia 7110 is op dit moment de enige met de juiste WAP-browser. Wij Palm-gebruikers boffen, want er zijn al twee WAP browsers voor de Palm. Enig nadeel is dat de meeste Nederlandse diensten via M-info lopen, maar deze dienst is helaas niet publiekelijk toegankelijk. Vodafone abonnees kunnen binnenkort gebruik maken van de WAP-dienst "Vodafone Wap". (configuratie info)

WAP browsers voor de Palm
Na de WAPman van Virtuacom is er sinds kort ook de WAP browser (AUS-WAP) van AU-systems, een naar de Palm vertaalde versie van Ericssons WAP browser. De vraag rijst natuurlijk of WAP diensten ook zinvol zijn voor de Palm, waarvoor immers ook 'gewone' webbrowsers bestaan. Bovendien heb je met een WAP browser op de Palm altijd een online internet verbinding nodig, bijvoorbeeld via een modem en/of GSM telefoon. Voor langdurig 'Wappen' heb je dus steeds een verbinding open, wat -als je een verbinding via GSM hebt- natuurlijk niet echt goedkoop is. Voordeel van de Palm tov van een GSM telefoon is oa. het (iets) grotere scherm. Palm VII

Het alternatief van Palm: webclipping
Een alternatief van Palm voor WAP is de webclipping technologie die wordt toegepast in de Palm VII. Deze technologie is niet afhankelijk van het toegepaste (mobiele) netwerk, en zou ook via Europese GSM netwerken toegepast kunnen worden. De netwerk service is voorlopig echter alleen in de VS beschikbaar. Webclipping werkt met de Palm.Net service, in combinatie met kleine, specifiek voor deze service geschreven applicaties (PQA's; Palm Query Applications) op de Palm. Deze PQA's blijken ook op de Palm V en IIIx te werken via een gewone online internet verbinding. We kunnen dus de PQA's gewoon gebruiken als we online zijn via bijvoorbeeld onze GSM! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de set Palm VII software en een of meerdere PQA's. PQA's zijn oa. te verkrijgen bij PalmGear.

Een ander alternatief is (volledige) internet toegang via het draadloze modem van OmniSky. Ook deze service is echter alleen in de VS beschikbaar.

Zelf aan de slag
De browser van AU-systems werkt eigenlijk 'out of the box', maar wel alleen met de Palm IIIx, V en Vx en Palm OS 3.3 (of hoger). Het instellen van de preferences werkt (nog) niet helemaal goed (ik kan bijv. de cache size niet vergroten). Het aanmaken van bookmarks kan pas als je eerst handmatig een bookmark gedefinieerd hebt (Menu, Go->Bookmarks, New). Als gateway kan je instellen: 195.58.110.201 (Ericsson Gateway) of 193.64.89.161 (Sonera Gateway). De browser werkt ook prima zonder gateway in te stellen.

WAPman werkt ook redelijk. Wel moet je wat instellingen doen voor hij werkt. (zie prikbord mess. 921, 946 en de readme) De WAPman browser is voor een beperkte duur te gebruiken, daarna moet je weer een nieuwe versie ophalen. Beide browsers zijn ook via ons archief te downloaden.

Beide browsers doen het goed, maar verkeren duidelijk nog in een test-fase. Het ophalen van pagina's gaat een stuk trager als met een gewone webbrowser zoals AvantGo.

Meer informatie

WAP dienst www.mobilemail.nl in browser AU-systems

WAP sites
Een goed startpunt voor het gebruik van WAP is de site wapped.nl. Wapped.nl heeft ook een eigen WAP portaal, van waaruit je een groot aantal WAP sites kan vinden. Voer het adres mmm.wapped.nl/ in in je WAP browser, en je hebt een kant en klaar overzicht van enkele populaire WAP sites in je WAP browser. Helaas is de WAP dienst van KPN (M-info) niet publiek toegankelijk. Let op: deze sites werken niet in een gewone webbrowser, maar alleen met een speciale WAP browser. Geef altijd de "/" aan het eind van het adres. Bij sommige sites krijg je wel eens "General WAP related" errors (browser AU-systems), maar eea. werkt verder wel.

Ook leuk:

  • Teletekst gateway: www.xs4all.nl/~erik/wap/

Meer WAP sites

Configuratie informatie
De "Libertel Open" configuratie gegevens:

Inkiesnummer: +31 654 44544

Verbindingstype: ISDN

Gebruikersnaam: libertel

Password: libertel

IP-adres: 192.168.251.150 (gateway)

IP-aansluiting: 9201 (is al default)

Homepage: http://mmm.libertel.nl/

Lingertijd: 150

KPN M-info configuratie gegevens:

Homepage: http://m-info/

Type verbinding: Doorlopend

Verbinding beveiligen: Uit

Drager: Data

Inbelnummer: +31653111111

IP-adres: 10.96.1.14 (gateway)

Legalisatietype: Beveiligd

Type data-oproep: ISDN

Snelheid Data-oproep: 9600

Gebruikersnaam: uw mobiele telefoonnummer

Wachtwoord: geen (*)

Zie ook de M-info FAQ

Fjodor van Slooten


Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie