Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Gebruikers ervaringen: Remco Bruijne
Voor de startende Palm-gebruiker

Door Remco Bruijne (rmb@xs4all.nl)

Als je dit leest heb je waarschijnlijk (gelukkig!) voor een Palm PDA (personal digital assistant - red) gekozen. Goede keus!

Je leest in dit artikel:

  • Hoe je je scherm kunt onderhouden, zodat het prettig schrijft en er minder gauw krassen op komen.
  • Hoe je in een Palm IIIx (of III) met accu´s kunt werken.
  • Welke applicaties ik de moeite waard vind.
Ik ben niet aansprakelijk voor gevolgen van het opvolgen van mijn suggesties ;-)

Je zou mij veel plezier doen als je mij (rmb@xs4all.nl) een reactie stuurt op dit artikel. Dat motiveert mij om dit soort teksten vaker uit te brengen.

Het onderhoud van het scherm
Er zijn diverse gebruikers die klagen over krassen op het schrijfvlak (het grafiti-gedeelte) bij intensief gebruik. Velen raden aan om plakband te gebruiken, bijvoorbeeld 3M tape, de tape heeft precies de goede hoogte en plakt niet sterk, bovendien schrijft het prettig als papier. Ook Scotch removable tape (blauw doosje) #811 wordt veel gebruikt. Deze is verkrijgbaar in de betere kantoorboekhandel.
Ik vind persoonlijk het hele scherm volplakken niet zo prettig. De volgende oplossing werkt bij mij tot volle tevredenheid. Ik gebruik siliconenvet. Als je het materiaal in huis hebt, kost een 'onderhoudsbeurt' maximaal tien minuten om de twee weken.

Hier volgt het stappenplan van zo'n onderhoudsbeurt:

  1. Scherm goed schoonmaken (ik heb een speciale schuimspray voor beeldschermen, Rolith Glass fix: echt superspul!).
  2. Tape op het schrijfvlakje plakken
  3. Heel dun (en dan bedoel ik *heel* dun) siliconenvet uitsmeren over gehele scherm, inclusief schrijfvlak. Gebruik zo weinig vet dat je het nauwelijks op het scherm kan zien.
  4. Iedere dag met je vinger over het scherm wrijven om het vet weer goed te verdelen en klaar. Siliconenvet kun je bij een Doe-Het-Zelf zaak krijgen (in tubetje, onder meer bij Praxis, meen ik).
  5. Zo eens in de week of twee weken een heel klein beetje nieuw vet erop.
De tape hoef je pas na langere tijd te vervangen, bijvoorbeeld als hij los gaat of versleten is. Dan wel even weer het scherm goed schoonmaken, want op siliconenvet plakt die tape natuurlijk in het geheel niet.

Ik wil niet zonder siliconenvet meer; een 'droog' scherm gaat me nu door merg en been :-). En o ja, harde deeltjes vuil (zand!?!) moet je niet op je scherm laten komen. Vertroetel je doosje een beetje!

Accu's in de Palm III(x)
Als je een Palm III(x) hebt en geen V, merk je dat de batterijen na twee weken misschien al leeg zijn. Dit hangt natuurlijk af van hoe intensief je je 'doosje' gebruikt. Koop dan accu's. Werkt uitstekend. Ik gebruik NiMH accu's (Nikkel Metaal Hydride). Deze hebben ongeveer de dubbele capaciteit van NiCads. Ze zijn wel bijna tweemaal zo duur. Er bestaan ook oplaadbare Alkaline-batterijen, maar daar heb ik geen ervaring mee. Koop vier accu's: twee voor in je Palm, en twee opgeladen als reserve. Als je eerste set leeg is wissel je direct om en kun je de lege accu's gelijk weer opladen. Gebruik accu's van een (1) merk. Ongelijke accu's tegelijk gebruiken: dat is vragen om problemen. Ik heb Philips NiMH accu's; die mag je volgens het voorschrift in een goede NiCad-lader opladen. Werkt al geruime tijd probleemloos. NiMH accu's zijn niet overal te krijgen. Ik heb ze bij V&D in de Haagse binnenstad gevonden, maar ze zijn ook te verkrijgen bij Conrad.

Let op: je moet je Palm wel even laten weten dat er accu's in zitten. Dit in verband met de waarschuwingen die je krijgt dat de batterijen leeg zijn. Dit doe je als volgt: ga in het memo-programma en geef de 'shortcut stroke', gevolgd door '.7'. Door dit herhaald te doen stap je door de verschillende batterijsoorten. NiMH kan je helaas niet selecteren, dat wordt niet ondersteund in mijn PalmOS. In dat geval kun je NiCad selecteren, dat werkt prima. (NiMH kan je in Palm OS 3.3 wel selekteren, zie ook onze pagina met tips over oplaadbare baterijen- red)

Overigens kun je de batterijsoort ook instellen met de applicatie BatteryInfo (zie de paragraaf 'mijn favoriete programma's op mijn Palm' hieronder).

Als het doosje klaagt dat de batterij (accu) leeg is: niet te lang wachten met omwisselen, want accu's hebben raken sneller leeg dan batterijen. Je wilt toch niet al je gegevens kwijtraken?

Mijn favoriete programma's op mijn Palm
Ik behandel hier een paar programma's waar ik erg enthousiast over ben. Alle hier genoemde applicaties zijn gratis te gebruiken (freeware of GNU). Voor alle functionaliteiten die ik nodig denk te hebben is een goed freeware programma beschikbaar. Alleen heb ik tot nu toe nog geen goed freeware spreadsheet-programma gevonden. (Abacus vind ik nog niet goed genoeg)

Je kunt de applicaties in het algemeen krijgen op de site van Palm Gear. Zie ook op de Palmclub homepage.

  • Runtime
    Applicatie om grafisch de batterijspanning over de tijd te zien. Hiermee kun je goed voorspellen hoe lang de batterijen nog mee kunnen. Tevens kun je de bijhouden wanneer de batterijen zijn gewisseld. Handig, klein programmaatje.
  • BatteryInfo
    Simpel programmaatje om de batterijspanning digitaal te bekijken. Staat je trouwens toe om de waarschuwingsniveaus voor de batterijspanning te manipuleren.
  • LauncherIII
    Onmisbaar. Uitermate stabiel. File manager om je applicaties in rubrieken te plaatsen. Je kunt vervolgens de rubrieken selecteren met tabbladen bovenaan het scherm. Het programma geeft tevens allerlei statusinfo op het scherm, zoals: tijd en datum, batterijspanning en geheugengebruik. Tevens zijn er kleine plugins verkrijgbaar die het makkelijk maken om bijvoorbeeld het backlight aan of uit te schakelen, programmaatjes makkelijk te verwijderen (gewoon icoon naar het prullenbakje slepen) en om de Palm uit te schakelen. Veel instellingen mogelijk.
  • Ram Hog
    Geeft een gesorteerde lijst van geheugengebuik van alle applicaties en databases in het systeem. Heel simpel maar doeltreffend en daarbij erg klein (11KB).
  • AvantGo
    Off-line internetbrowser. Je kunt je abonneren op een groot aantal 'channels'. Zie ook de site van palmclub. Bij een HotSync worden de channels waarop je hebt ingeschreven, bijgewerkt op je doosje. Je kunt die channels dan op een later tijdstip lezen. Voorbeelden van channels: CNN, Telegraaf, Volkskrant (en heel veel andere kranten), Teletekst, Computable, KNMI, beurskoersen, enzovoorts, enzovoorts. Kost wel veel geheugen. Het minimum is volgens mij zoiets als een halve MB . Installatie is wel even piekeren, zeker als je, zoals ik, via infrarood met een notebook synchroniseert en dan vervolgens via een bedrijfsnetwerk aan het internet hangt. Niettemin is het de moeite waard. Sensatie, hoor: als je het weer uit je doosje kunt oplezen als iemand vraagt wat voor weer het morgen wordt...
  • BigClock
    Viervoudige wekker, timer (up en down), wereldtijden. Ruim configureerbaar en je kunt zelfs de alarmmelodieën definiëren. Mooi uitgevoerd!
  • Convert
    Converteert eenheden. Ongeveer alles wat je kunt bedenken zit er in: vierkante yard naar acres, gallon per minuut naar kubieke voet per uur, inch waterdruk naar bar, cm naar nautische mijlen en verzin het maar. Je kunt bovendien zelf nog conversies toevoegen. Misschien is gulden naar euro een idee?
  • Diddle
    Dit programma gebruik ik eigenlijk maar sporadisch. Het is een krachtig bitmap-tekenprogramma; ik heb het nog steeds geïnstalleerd omdat het zo mooi is. (Wie zei dat ik rationeel ben?) Je kunt meerdere plaatjes maken en opslaan. Je kunt verschillende pennen en tinten kiezen, cirkels tekenen, lijnen (al dan niet met een smooth-functie), rechthoeken, enzovoorts. Knap gedaan en ook deze is freeware!
  • Easy Calc
    Wetenschappelijke calculator, inclusief hex/oct/bin/dec, inclusief eenvoudige financiële calculaties, inclusief zelf te definiëren functies en inclusief grafieken van functies. Niet genoeg? Je kunt variabelen definiëren; hoef je geen geheugennummers meer te onthouden. Bewaart de laatste tien ingevoerde expressies en die kun je ook nog eens editen. Wie verzint er nog een gewenste functie?
  • Strip
    Programma om PIN codes en passwords encrypted te bewaren. Zo hoef je nog maar een password te onthouden. Wel onthouden hè? Simpel maar doeltreffend.
  • HandyShopper
    Boodschappenlijst. Geen zinnig denkend mens gebruikt zijn doosje voor een boodschappenlijst. Dit programma is echter zo handig in elkaar gezet dat ik het echt ben gaan gebruiken. Je kunt namelijk (per winkel) een lijst maken van dingen die je ooit wil kopen. Als je nu gaat winkelen selecteer je melk, boter en kaas. Je schakelt vervolgens naar 'need'. Je ziet nu alleen de producten die je had geselecteerd om te gaan kopen. Als je nu de boter koopt, vink je deze aan. De boter verdwijnt nu van de kooplijst. Echter *niet* van de referentielijst dus de volgende keer hoef je alleen de boter maar weer aan te vinken. De referentielijst ga ja natuurlijk niet in één keer maken, maar elke keer als je iets wil gaan kopen dat niet op de lijst staat, voeg je dat artikel toe. Oh ja, als je twee pakken boter kopen wilt, kun je dat ook aangeven. Smart...
  • CSpotRun
    Programma om documenten in het veelgebruikte (Palm)doc-formaat te lezen. Prima programma met heel veel mogelijkheden en met uitstekende preferences. Echt een aanrader.
Spelletjes
Ik ben geen ervaren gamer op de Palm, maar hier mijn favoriete spelletjes.
  • iRogue
    Een heel bijzonder spel, en eigenlijk alleen leuk voor Unix die-hards. Is een port van het in die kringen populaire spel Rogue. Werkt verbluffend goed. Slecht voor je vrije tijd, dat wel. Het mag duidelijk zijn dat ik een Unix die hard ben. Trouwens, er schijnt al Linux Palm te bestaan. Kan natuurlijk gemakkelijk, want ik draaide al Unix op een 8 MHz 68000 met 1MB geheugen. Zucht, waar gaat de wereld naartoe?
  • Minehunt
    Flauw. Minehunt precies zoals de MS Windows-versie. Werkt goed.
  • PocketChess
    Schaakprogramma in 29KB. Hoe doen ze het? Ziet er zeer mooi uit en veegt mij volledig van het bord. Nou kan ik heel slecht schaken. Aangezien dan niemand met je wil spelen kun je altijd je doosje nog pakken :-)
  • SolFree
    Patience. Precies zoals de MS Windows-versie (de kleur moet je erbij denken, maar dat went). Leuk voor de kinderen?
  • Traffic
    Heel aardig puzzelspelletje. Je moet met balkjes schuiven om dat ene witte balkje vrij te maken. De aard van het spel is wel vergelijkbaar met het meer bekende Sokoban (verkrijgbaar als shareware voor de Palm). Mooi uitgevoerd. Wel hinderlijk dat het programma onthoudt hoe goed je bent (of juist niet, dus).

Flauwe programma's

  • AsciiChart
    De titel van dit programma zegt alles.
  • ChaCha
    Chat programma voor Palmgebruikers. Wissel via de infrarood-poort berichtjes uit. Handig voor stiekum overleg in een vergadering.
  • CityZen
    Toch wel aardig. Wereldatlas met heel wat steden, meren, zeeën, landen. Vroeg je je af waar Malawi ligt? Het programma weet het. Vektorkaart, dus inzoomen is mogelijk. Wel tamelijk grof. Nederland is bijvoorbeeld erg bonkig, maar Nederland is dan ook wel erg klein. Je kunt ook multiple choice quizjes doen. Je kunt aan het programma zien dat het schipperen is met de schermruimte. Als je je even verdiept in de werking van het programma, is het best de moeite waard.
  • IrMonitor
    Geeft sterkte van inkomende infrarood signalen aan. Test zo je afstandsbediening. Grappig en best handig, maar ook niet meer dan dat.
  • Mirror
    Het toppunt van flauw. Produceert een zwart scherm, waarna je je Palm redelijk als spiegeltje kunt gebruiken (zorg dat er licht op je gezicht valt en niet teveel op je Palm). Kost maar 3KB. Hoewel: maar? toch wel veel voor alleen een zwart scherm. Typisch een grapje. Ik bewaar hem toch :-)
Tot slot
Er zijn (oa. voor CSpotRun) heel wat electronische boeken en naslagwerken te krijgen.
Zie hiervoor de eBooks pagina op de Palmclub site.

Dit zijn mijn tips. Ik hoop dat je hiervan veel plezier hebt!


Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie