Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Uitleg over al het fraais dat Cobalt (Palm OS 6) te bieden heeft

Door Roel van der Vegte Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 mei 2004


De Cobalt architectuur

De Cobalt launcher

Het nieuwe Date Book

Ook ipv6 ondersteuning

Synchroniseren met Secure Databases ondersteuning

Een stukje Palm OS geschiedenis

De eerste Palm (de Pilot 1000) kwam in 1996 op de markt. Tot oktober 2002 is er weinig echte verandering geweest voor wat betreft de gebruikte Dragonball processor en het hierop draaiende besturingssysteem, te weten Palm OS 1.0 tot en met Palm OS 4.1.
Met de Tungsten|T maakte Palm met de Texax Instruments OMAP1510 de overstap van 68k processoren naar een nieuwe processorlijn, de ARM processoren. Het besturingssysteem Palm OS 5.0 is een overgangsversie om de overstap naar volledig ARM native programma's zo rimpelloos mogelijk te maken voor zowel de ontwikkelaars, als de gebruikers.

In de tussentijd is Palm opgesplitst in een hardwarebedrijf (PalmOne) en een softwarebedrijf (PalmSource). PalmSource is afgestapt van de versienummers (al zullen deze 'onder water' nog wel blijven bestaan) en gebruikt nu namen. Palm OS 5.4 blijft doorontwikkeld worden (met de nadruk op gebruik door SmartPhones) en gaat vanaf nu door het leven onder de naam Garnet.

In dit artikel ga ik het hebben over Cobalt, oftewel Palm OS 6.

Algemeen

Cobalt ligt al bij de hard- en softwarebouwers en de eerste apparaten met dit compleet nieuwe besturingssysteem worden najaar 2004 verwacht. Deze nieuwe versie van het Palm OS bestaat voor 80% uit compleet nieuw geschreven code en het is een 32-bits ARM besturingssyteem.

Een paar aardigheidjes:

  • de huidige 16 categorieënlimiet gaat verdwijnen;
  • memo's hebben niet meer als maximum 4 kB;
  • de ingebouwde PIM (Personal Information Management, lees: agenda, adressen, todo en memo) is nu volledig native ARM met veel meer invoervelden die overeenkomen met de Outlookvelden en het is zo opgezet dat een ontwikkelaar hier makkelijk extra functies aan toe kan voegen. Om snel bij alle gegevens te kunnen komen worden het adresboek en de agenda voorzien van tabbladen;
  • de basisversie van Cobalt draait in 16 MB ROM, dus in theorie is het mogelijk om je huidige pda, mits voorzien van voldoende ROM, te upgraden naar Cobalt.
    Of de hardwarefabrikanten deze mogelijkheid gaan bieden blijft afwachten.

Compatibiliteit

Onder PalmOS 5 draaiden programma's in een 68k-emulator, zodat het voor het programma leek alsof de processor nog gewoon een dragonball was. De 68k-emulator blijft aanwezig, dus de huidige programma's draaien ook gewoon onder Cobalt, mits ze netjes geschreven zijn, maar dat geldt nu ook al onder PalmOS 5. Ontwikkelaars kunnen met de Cobalt-simulator simpel testen of hun applicatie ook onder Cobalt zal draaien. Commentaar van verschillende ontwikkelaars: "I was amazed. I ran through the tests, and my application passed the first time, with no changes!"
Met Cobalt krijgen ontwikkelaars nu de mogelijkheid de volle capaciteit van de ARM processor te gaan gebruiken, waardoor programma's veel sneller zullen worden. Programma's moeten dan wel in native ARM code worden geschreven.
David Oakley van Astraware heeft Bejeweled binnen een halve dag geschikt kunnen maken voor Cobalt, de verwachting is dan ook dat er voldoende software gereed zal zijn als de eerste pda's met Cobalt dit najaar op de markt komen.
De nieuwe Palm OS Developer Suite is gebaseerd op Eclipse, een open-source, Integrated Development Environment (IDE), oorspronkelijk ontworpen door IBM. PalmSource en haar partners bieden nu een breed scala aan ontwikkeltools, waaronder Metrowerks CodeWarrior, Eclipse, Borland's tool suite en Microsoft NET compatibele tools van AppForge.

Geheugen

Cobalt ondersteunt 256 MB RAM en 256 MB ROM (dit was 128 MB onder OS 5), maar dit kan makkelijk vergroot worden in volgende versies. Programma's draaien in een eigen beschermd stukje geheugen. Een crash van 1 programma heeft in principe geen gevolgen meer voor andere programma's. Hiervoor maakten programma's gebruik van een dynamic heap, binnen Cobalt hebben programma's een local heap. Een programma hoeft nu ook niet meer alle eventueel benodigd RAM-geheugen te reserveren. RAM-geheugen wordt pas gebruikt als het echt nodig is. Voor programmeurs houdt dit in, dat ze veel minder problemen hebben met het geheugengebruik.

Databases

Cobalt ondersteunt 3 databasetypes: klassiek, uitgebreid en schema. Deze laatste is nieuw, de andere types worden nu al toegepast. Een schema-database heeft veel weg van relationele databases, waarbij de gegevens zijn opgenomen in tabellen bestaande uit rijen en kolommen. Het benaderen van gegevens, ongeacht het type database, wordt aangestuurd door de datamanager. En ontwikkelaar kan de gegevens nu heel anders benaderen, bijvoorbeeld: selecteer alle adressen binnen een postcoderange en dan graag sorteren op het tweede e-mailadres. Wat ook een groot voordeel kan zijn, is de mogelijkheid kolommen (lees: invoervelden) toe te voegen aan bestaande databases. Zo kun je dus de mogelijkheden van het adresboek uitbreiden voor een specifieke toepassing. Uiteraard moet hiervoor wel toestemming gegeven worden door de ontwikkelaar van de uit te breiden database. Nog een mooie nieuwe mogelijkheid: ieder record kan nu aan één of meerdere van de maximaal 255 categorieën worden toegekend.

Multithreading en Multitasking

Cobalt is volledig multithreading en multitasking. Je kan dus je mail ophalen en tegelijkertijd een telefoontje beantwoorden en je agenda bekijken, terwijl op de achtergrond bijvoorbeeld iets ICQ-achtigs draait. Ontwikkelaars kunnen besluiten of een applicatie in de achtergrond moet draaien, of dat meerdere applicaties naast elkaar draaien in hun eigen beschermde geheugengebied. PalmSource biedt hiervoor een serie API's aan. Een taak kan nu op drie manier draaien: in een tijdelijk proces, dat afgesloten moet worden als de gebruiker terugkeerd naar de launcher; in een altijd actief proces, dat af en toe in de achtergrond zal draaien en in een soort zijstraat. Dit laatste is handig voor subtaken die wellicht kunnen crashen, zonder daarmee de hoofdtaak ook onderuit te halen. Gevolg voor de gebruiker: een nog stabieler geheel. Er zal wel eens een programma crashen, maar de rest blijft gewoon doordraaien.

Multimedia

Een groot gedeelte van de multimediamogelijkheden van Cobalt zijn geschreven door voormalige Be programmeurs. Dit bedrijf is overgenomen door PalmSource. Audio en video kan aangeboden worden in bestaande formaten, zoals we deze ook op de PC kennen: ADPCM/PCM wav files, MP3, OGG Vorbis en MPEG1 en MPEG4 video.

Draadloos werken

Cobalt heeft een ingebouwde Bluetooth 1.1 stack. Als een fabrikant besluit een Bluetoothchip in te bouwen zijn alle drivers en API's al aanwezig en dit zijn standaardversies, dus minder compatibiliteitsproblemen. Cobalt wordt een modulair operating systeem, dus wil een fabrikant een smartphone maken, dan kan gekozen worden voor GSM/GPRS ondersteuning. En door de multitaskingmogelijkheden kun je bijvoorbeeld een WiFiverbinding opzetten, terwijl je op hetzelfde moment aan het typen bent op je Bluetooth toetsenbord.
Netfront van ACCESS zal de standaardbrowser worden voor Cobalt.

De grafische mogelijkheden

Cobalt gaat een standaard API gebruiken voor het Virtuele Graffity gebied en ook de Statusbalk, zoals nu al gebruikt wordt op o.a. de Tungsten|T3, wordt standaard ondersteund.
Plaatjes en tekst kunnen nu fraaier weergegeven worden middels schaalbare fonts en een standaard 2D grafisch model.
Cobalt zelf zal geen ondersteuning hebben voor VGA en het switchen tussen Landschap- en Portretstand. Uiteraard zal dit wel in te bouwen zijn door de hardwarefabrikanten. Cobalt's grafische module kan wel grotere schermformaten aan (theoretisch tot 32000 bij 32000 pixels), maar dit wordt niet door het hele OS ondersteund. Gelukkig is het toevoegen van VGA ondersteuning simpeler geworden. Sony heeft veel meer moeite moeten doen toen zij met hun HiRes ondersteuning kwamen.

Beveiliging

Ontwikkelaars kunnen door de modulaire opbouw kiezen of ze gebruik willen maken van 128 bits encryptie.
PalmSource noemt dit CPM (Cryptographic Provider Management) en de volgende algoritmes zijn beschikbaar: RC4, SHA1, FIPS met AES, SHA-1, SHA-2, DES/MD5 met DES-ECB, DES-CBC, 3DES en MD5. Daarnaast kunnen ontwikkelaars zelf nog andere algoritmes toevoegen.
Verder biedt Cobalt SSL/TLS voor van begin tot eind beveiligde verbingingen, Trusted Desktop waarmee je gegevens beveiligd zijn tijdens het synchroniseren via een 'vreemde' PC en het wordt mogelijk om naast wachtwoorden ook andere beveiligingsmethodes toe te passen, zoals vingerafdrukken, smartcards, hardware tokens enzovoort.

Synchroniseren

En tot slot het synchroniseren. Voor Macintoshgebruikers is het nog onduidelijk of en hoe de ondersteuning geregeld gaat worden. HotSync zal versleuteld uitgevoerd kunnen worden via o.a. USB, Bluetooth en serieel. En allerlei standaard bestandsformaten worden automatisch geconverteerd. Je kan dus plaatjes, muziek en office-documenten direct naar je handheld sturen tijdens het synchroniseren.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android