Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: PocketChess DeLuxe 2.5: Leren schaken op je Palm

Door Martin van der Hidde Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 december 2001


Bord met variant op de tekst

Spellen database

PocketChess

Desktop applicatie

Database selecteren

Op het gebied van schaaksoftware voor de Palm zijn het afgelopen jaar een paar mooie produkten gemaakt. Naast het eerder besproken ChessGenius is PocketChess DeLuxe een van de betere schaakprogramma's.

Schaakpartner?


Alhoewel er een schaakengine ingebouwd is, valt deze qua speelsterkte tegen. Als ik een schatting zou moeten maken, zou deze rond de 1500 à 1600 ELO liggen. Voor de huisschaker nog wel leuk, maar menig clubschaker haalt hier zijn neus voor op, zeker als je nagaat dat ChessGenius of Chess Tiger in dezelfde prijsklasse liggen en een ELO van groter dan 2000 claimen.
De meest gangbare instelmogelijkheden vind je ook bij dit schaakprogramma: het terugnemen van een zet, spelen tegen de Palm en blind schaken. Door het instellen van een tijd per zet, of tijd per partij kun je de speelsterkte beinvloeden. Na gedane arbeid is het mogelijk je schaakpartij op te slaan voor het nageslacht. Kortom, een leuk maar niet al te sterk schaakprogramma.
De kracht van PocketChess DeLuxe ligt echter niet in het zijn van een schaakpartner, maar in de zeer uitgebreide databasefunctionaliteit. PocketChess is dus een perfect programma voor de schaker die veel wil leren van partijen en opstellingen of voor de wat meer gevorderde schaker die zijn speelsterkte wil verbeteren.

Desktopsoftware


PocketChess DeLuxe wordt geleverd met een (Windows) PocketChess Desktop Companion. Met dit desktoppakket kun je .PGN-bestanden omzetten naar een formaat dat PocketChess DeLuxe herkent. Ook kun je schaakbestanden die op de Palm zijn aangemaakt met deze applicatie naar de Desktop Companion verplaatsen. Met het desktopprogramma is het verder mogelijk om .PGN-bestanden te muteren; het verwijderen of toevoegen van partijen is kinderspel. Verder kun je in een database zelf categorieën aanbrengen om het geheel overzichtelijker te bewaren op je Palm.
Bij een synchronisatie tussen Palm en PC worden de databasebestanden door middel van een geinstalleerde conduit overgezet. Mac-gebruikers hebben helaas niets aan de Desktop Companion en de conduit. Voor hen is er echter wel de de optie om via Memo Pad partijen te importeren en te exporteren.
Als laatste heeft de Desktop Companion ook een handige, ingebouwde 'viewer' voor het 'zet-na-zet' afspelen van partijen.

Instellingen op de Palm


PocketChess Deluxe op de Palm is helemaal naar eigen hand te zetten middels de zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden. Uiteraard is er de mogelijkheid om verschillende schaakstukken en -borden kiezen. Ook de kleuren van stukken en velden kunnen naar eigen smaak ingesteld worden. Verder is de console aan de rechterkant van het schaakbord te configureren. Wel of niet af laten beelden van een 'viewer' om partijen na te spelen, .PGN-informatie, genomen stukken, een undo om de laatste zet(ten) terug te nemen en nog een aantal andere - handige - opties. De aanduiding van de stukken staat standaard op Engelstalig (K = knight = paard bijvoorbeeld) ingesteld, maar gelukkig is dit ook aan te passen naar Nederlandse notatie. Verder is de snelheid waarmee een partij wordt afgespeeld, en de bijbehorende animatie van de stukken in te stellen.

Spelen van partijen


Voordat je aan de slag wilt met PocketChess DeLuxe op je Palm is het eerst aan te bevelen om een database in de Desktop Companion te selecteren en te synchroniseren.
Met de menuoptie Game List kom je in de laatst geopende database terecht. Hier kun je in de database van categorie veranderen, of direct een partij kiezen. Aan de merktekens voor de partijnaam kun je zien op deze al afgespeeld is, of dat het om een nieuwe partij gaat. Je kunt hier ook voor een andere database kiezen, met dezelfde mogelijkheden als boven beschreven.     

Zodra je een partij kiest, kom je terecht op het schaakbord. De partij zal nu zelf beginnen te spelen.
Met behulp van de 'viewer' kun je het afspelen onderbreken en zetten terug of vooruit laten zetten. Ook is het mogelijk om commentaar en eventuele varianten toe te voegen. Ideaal voor de analyserende schaker. De partijzetten zijn met een eenvoudige Graffitibeweging onderaan het scherm tevoorschijn te toveren. Uiteraard is het zelf opzetten van een stelling ook geen probleem.

Wat de database wel ontbeert is een zoekfunctie. Bij desktop schaakdatabaseprogramma’s is het mogelijk om te zoeken op stelling of naam schaker. Dit is nog niet aanwezig in PocketChess DeLuxe 2.5, niet op de Palm en niet in de meegevelerde Desktop Companion. De maker, Scott Ludwig, heeft echter aangegeven hier wel aan te werken.

Geheugen


Een beetje schaakdatabase is al snel een paar megabytes groot. Bezitters van een Palm met weinig geheugen zullen dus weinig aan het programma hebben. Met een Handspring Visor met geheugenuitbreiding, de TRG Pro/Handera 330 of een Palm met SD/MMC-uitbreidingsslot is er echter geen probleem. PocketChess Deluxe is namelijk VFS-aware, en ook op mijn Visor met Memplug kon ik met PiDirect zonder problemen de databasebestanden benaderen. De limiet aan mee te nemen partijen wordt dan bepaald door de grootte van het externe geheugen. Een voorbeeld van zo'n grote database is de meegeleverde (optionele) partij- en puzzeldatabase, deze zijn samen een ruimte 1273kb groot.

Springboard


PocketChess DeLuxe wordt ook geleverd als Springboard. Zelf lijkt mij dit niet handig, aangezien het Springboardslot dan niet meer te gebruiken is om je database te benaderen via het externe geheugen. De Springboard-versie is wel 5 dollar goedkoper.

Conclusie


PocketChess DeLuxe 2.5 is een must voor schakers die hun eigen partijen, weg van de PC, willen annoteren (voorzien van commentaar) of partijen of problemen mee willen nemen als studeimateriaal. Met de meegeleverde Desktop Companion is het zeer eenvoudig om reeds gespeelde partijen in het .PGN-formaat te converteren naar de Palm-versie van PocketChess. Met de uitgebreide instelmogelijkheden is het mogelijk om het programma helemaal naar je eigen hand te zetten. Helaas schiet het programma als schaakpartner ernstig tekort, maar gelukkig wordt dat goedgemaakt door andere schaakprogramma's.

Verbeterbaar


  • geen Desktop companion voor Mac-gebruikers
  • programma is redelijk complex in vergelijking met andere programma's voor de Palm
  • zwakke schaakengine.

Voordelen


  • uitstekende databasemogelijkheden met simpel werkende import en export mogelijkheden met behulp van de Desktop Companion
  • door de vele instelmogelijkheden geheel naar je eigen hand te zetten
  • goedkoop, 25 dollar voor zo’n pakket is echt te geef, maar dit is misschien subjectief ;-)

Gegevens van PocketChess Deluxe

  • Producent: Pocket Express
  • Prijs: USD $25 (Euro €28,44) voor Palm met Desktop Companion, USD $19,99 (Euro €22,58) voor Springboard
  • Geteste versie: 2.5
  • Geschikt voor: PalmOS 3.0 en hoger / Windows (voor Desktop Companion)
  • Bestandsgrootte: 263kb, optionele partij- en puzzel database 1273kb extra

Schaaklinks

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android