Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: 9292 PalmWijzer: Eindelijk een OV Reisplanner voor de Palm

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 februari 2002


Het beginscherm

Instellingen

Reisdetails

Reisplanning

Stations info

Reisschema

Tussenstations

Wijziging 27-12-2002: Palmwijzer 2003

De nieuwe versie van de Palmwijzer, versie 2003, heeft naast een compleet nieuwe dienstregeling (geldig tot 16 maart 2003) nog een aantal andere updates ondergaan, waarbij grotendeels tegemoet is gekomen aan de punten die in onderstaand review als verbeterbaar waren opgenomen. Zo is het in de nieuwe 2003 versie mogelijk om de complete treinreis naar Memo Pad te exporteren. Ook kan de treinreis in Date Book worden gezet, zodat je tijdig wordt herinnerd aan de reis per openbaar vervoer. De treinreis zelf verschijnt dan als notitie aan de afspraak.
Favoriete haltes zijn nu ook in te stellen. Je kunt een bepaald station of halte instellen als standaard vertrekpunt, maar ook de plaatsen waar je vaak naar toe reist zijn als favorieten in te stellen.

Behalve deze wijzigingen heeft T2 Creative Intelligence, het bedrijf achter de Palmwijzer, gekozen voor twee aparte versies van de Palmwijzer. Een versie bevat de basisdienstregeling van de trein (NS, Noordned en Syntus). De andere versie is Palmwijzer Plus gedoopt. Extra's hierin zijn naast de treintijden ook de volledige dienstregeling voor tram en metro.

Omdat het programma zelf en de dienstregelingen regelmatig kunnen veranderen is het met ingang van de 2003 versie ook mogelijk om je te abonneren op updates van de Palmwijzer en de dienstregeling(en). De Palmwijzer wordt namelijk aangeboden in drie verschillende betaalversies. De Palmwijzer Basis voor $5,95, de Palmwijzer Basis met een jaar lang updates voor $19,95 en de Palmwijzer Plus voor $24,95. Bij deze laatste zijn de updates in de prijs inbegrepen.

De Palmwijzer Basis is door het vervallen van de busdienstregelingen iets kleiner geworden, en heeft een totale grootte van 690kB. De Palmwijzer Plus is door de zeer uitgebreide dienstregelingen van tram, metro en de trein uitgegroeid tot een zeer forse applicatie, met een totale bestandsgrootte van 2,38MB. Gelukkig kan met PowerRun het geheel op het geheugenkaartje worden geplaatst. Let er echter dan wel op dat voor het uitvoeren van de Palmwijzer Plus er nog steeds minimaal 2,5MB aan vrij geheugen in de Palm moet zijn. De Plusversie is dus ongeschikt voor de PalmOS-handhelds met beperkt geheugen, zoals de Palm Zire.

De NS Reisplanner is ondanks vele initiatieven in het Palmclub-forum nooit van de grond gekomen. Het ontbreken van de benodigde gegevens bleek een te groot obstakel en het overtikken van het spoorboek wil je niemand aandoen.
Nu is het spoorboekje eindelijk verkrijgbaar voor de Palm-computer: T² Creative Intelligence, het bedrijf achter de 9292 Reiswijzer en de gelijknamige zoekmachine op internet (http://www.9292ov.nl), heeft een OV Reiswijzer voor de Palm ontwikkeld.
De 9292 PalmWijzer bevat de dienstregelingen van alle treinen die rijden in Nederland; behalve de spoorregeling van de NS bevat de 9292 PalmWijzer ook aankomst- en vertrektijden van Syntus en NoordNed. Bovendien zijn ook de dienstregelingen van de belangrijkste Interliner-verbindingen en enkele bussen in de 9292 PalmWijzer te vinden. Uitgebreide streekbusregelingen zul je in de 9292 PalmWijzer niet kunnen vinden, desondanks is de database uiterst volledig. Elk treinstation in Nederland is in de lijst van mogelijke vertrek- en aankomstplaatsen aanwezig, evenals een aantal internationale stations.

De database


De 9292 PalmWijzer bestaat uit twee bestanden, het daadwerkelijke programma (OVR.prc) en de database met dienstregelingen (PalmOVR.pdb). Na installatie van het programma en de database is er 662kb van het geheugen afgesnoept, waarvan 79.7k voor het programma en 583.4k voor de dienstregelingen. De database is ietwat aan de forse kant, maar je hebt nu wel permanent de beschikking over het hele spoorboekje! Informatie over de kosten van de reis en de aanwezige faciliteiten op vertrek- of aankomstpunt zijn niet aanwezig in de 9292 PalmWijzer; deze informatie is weggelaten om de applicatie niet nog groter te maken.
Navraag bij T² Creative Intelligence leert overigens dat alle dienstregelingen zoals die bekend zijn bij 0900-9292 (inclusief metro, tram en bussen) zo'n 14mb aan data vertegenwoordigen. Nog eens 14mb is nodig als daar ook nog geografische informatie bij zou komen. Deze geografische informatie wordt op internet door de OV Reiswijzer gebruikt om van deur tot deur de reis te plannen. 

Het plannen van de trein- of busreis


De interface is sober gehouden en daardoor erg overzichtelijk. Diegenen die eerder met de NS Reisplanner voor DOS of Windows hebben gewerkt zullen meteen vertrouwd zijn met de 9292 PalmWijzer.
Het programma kent niet veel instellingsmogelijkheden. Het is alleen mogelijk om op te geven of Interliners en de aanwezige andere busverbindingen wel of niet in de zoekopdracht moeten worden meegenomen. Bij het uitschakelen van deze twee zal een verbinding als Eindhoven Airport naar Abcoude niet worden gevonden; Eindhoven Airport is namelijk alleen een busstation. De naam Eindhoven Airport is na het uitschakelen van de busverbindingen overigens nog steeds in de lijst van vertrek- en aankomstpunten aanwezig, alleen bij het zoeken wordt deze genegeerd. Het zou netter zijn als uitgeschakelde verbindingen ook niet meer in de lijst werden getoond.

Het plannen van een trein- of busreis is met drie tikken van de stylus gedaan. De enige informatie die je opgeeft is het station waar je de reis wilt beginnen, de plaats waar je naar toe wilt en een eventueel tijdstip waarop je wilt vertrekken of arriveren. Na de OK-knop aangetikt te hebben, verschijnen de mogelijke reistijden binnen enkele seconden in beeld.
Handig is de automatische aanvulling: al na enkele karakters doet de PalmWijzer een suggestie voor een station. Dit werkt ook bij het opgeven van de vertrek- of aankomsttijd. Na het invoeren van het cijfer 9 voor de vertrektijd geeft het programma als mogelijke tijden: 9:00, 9:15, 9:30 en 9:45. Het invoeren wordt zo behoorlijk vergemakkelijkt!
Het opgeven van de gewenste dag is mogelijk met de weekdag-kiezer – bekend van Datebook – bovenin het scherm, of door met pijl omhoog of omlaag door de dagen te bladeren. Overigens is een reis die over een maand gepland moet worden ook mogelijk door te klikken op de datum. Een keuze voor een dag is dan te maken met behulp van de systeemkalender.

De reis in detail


Het reisschema toont of er eventuele eerdere of latere verbindingen mogelijk zijn en informatie over de reis zelf; vertrek- en aankomsttijd, hoeveel keer moet er worden overgestapt en wat is de totale reisduur. Om meer gegevens van de reis te zien kan kun je met de stylus de reisbeschrijving aantikken.
In het dan volgende scherm worden het station van vertrek, het vertrekspoor en de begin- en aankomsttijd getoond.
Omdat de 9292 PalmWijzer naast de informatie van de Nederlandse Spoorwegen ook de dienstregelingen van Syntus, NoordNed, bus en Interliner bevat, wordt er in het overzicht aangegeven met welke vervoerder men reist. En of dat niet al informatie genoeg is kunnen ook hier weer details over de reis worden opgevraagd. Na een klik op de soort verbinding wordt er informatie gegeven over de te passeren stations en een klik op een vetgedrukte stationsnaam geeft informatie over alle treinen en/of bussen die vanaf dat station vertrekken. 

In de schermen ‘Reisoverzicht’ en ‘Reisdetails’ kan er een nieuwe reis worden gepland (‘Opnieuw’), een vraag worden gesteld over de terugreis (‘Terug’), of de vraag kan worden herhaald (Herhaal-knop). De laatste optie is handig als je dezelfde reis op een andere dag wilt plannen. Ook kun je met de knop ‘Overzicht’ weer terug naar het ‘Reisoverzicht’.

Wensenlijstje


Helaas is het vanuit de 9292 PalmWijzer (nog) niet mogelijk om vertrekdatum en –tijd in je Datebook te zetten. Dit kan handig zijn om je tijdig aan de reis te herinneren. Exporteren van het reisschema naar Memopad is ook niet mogelijk. Alhoewel T² Creative Intelligence geen uitspraak doet over een eventueel volgende versie staan ze open voor enige suggestie ter verbetering. Een mogelijkheid om realtime vertragingen en/of werkzaamheden op te vragen vanuit het programma zou een handig extra feature kunnen zijn.

Updates


De dienstregeling is geldig tot en met 14 december 2002. Bij grote wijzigingen in de dienstregeling zal T² Creative Intelligence serieus overwegen om de gebruikers van nieuwe gegevens te voorzien. Deze zouden dan eventueel ter beschikking worden gesteld op een downloadpagina. Dit is echter wel afhankelijk van het aantal te verkopen 9292 PalmWijzers.
Voor de nieuwe dienstregeling van 2003 moet er weer een nieuwe 9292 PalmWijzer gekocht worden. Over de prijsstelling van die versie en of er kortingen komen is door T² Creative Intelligence nog niets besloten. Ook is er geen toezegging gedaan dat deze versie er überhaupt komt.

Conclusie


Eindelijk een reisplanner voor de Palm! Het lange wachten van vele Palmgebruikers wordt met de 9292 PalmWijzer meer dan beloond. Het programma is ondanks zijn soberheid uiterst volledig en elk detail van de geplande reis kan snel en gemakkelijk worden opgevraagd. De trein- of busreis is meestal binnen een seconde gevonden.
Is er dan niets te wensen? Prijsinformatie is een nuttige aanvulling, maar dit zal de toch al niet echt kleine database nog groter maken. De al eerder genoemde exportmogelijkheden naar Datebook en Memopad staan ook nog op mijn wensenlijstje.
Desalniettemin een absolute aanrader voor de Palm-bezitter die frequent met de trein- en/of de bus reist.

Verbeterbaar


  • export naar Datebook en Memopad
  • geen mogelijkheid voor ‘Via’ – opgeven van tussenstation
  • Lijst van stations wordt niet aangepast aan instellingen

Pluspunten

  • duidelijke interface
  • automatisch aanvullen van stationsnamen en vertrek- of aankomsttijden
  • veel details van de trein- of busreis op te vragen
  • geplande reis is zeer snel gevonden
  • applicatie en database kunnen op geheugenkaartje gezet worden

Verder lezen:

  • OV Reisinformatie op internet
  • OV Reisinformatie via WAP
  • NS Reisplanner voor Windows
  • NS Reisplanner op internet
  • Spoorboekje
  • Metro voor Palm (inclusief tramlijnen!)

    Gegevens van 9292 PalmWijzer

    • Producent: T² Creative Intelligence
    • Geschikt voor: PalmOS 3.0 en hoger
    • Prijs: € 12,50 (€ 10,95 tot en met 1 maart 2002)
    • Bestandsgrootte: 622kb
    • Verkrijgbaar: http://www.9292ov.nl/palmwijzer

    Vragen of opmerkingen?


    Via deze thread in het forum

    De 9292 PalmWijzer bevat de dienstregelingen van alle treinen die rijden in Nederland (dus behalve NS ook Syntus en NoordNed) en daarnaast de dienstregelingen van de belangrijkste Interliner verbindingen. In het bijzonder de volgende Interliners:
    • Groningen - Emmen
    • Drachten - Heerenveen - Sneek - Bolsward
    • Groningen - Drachten
    • Lelystad - Heerenveen - Groningen
    • Zwolle - Lelystad
    • Apeldoorn - Arnhem
    • Drachten - Leeuwarden - Bolsward - Den Oever - Alkmaar
    • Den Helder bussen - Den Helder luchthaven - Den Oever - Hoorn
    • Utrecht - Vianen - Gorinchem
    • Utrecht - Vianen - Sliedrecht - Dordrecht
    • Utrecht - Vianen - Sleeuwijk - Raamsdonkveer - Oosterhout
    • Utrecht - Vianen - Sleeuwijk - Breda
    • Sittard - Maastricht Aachen Airport - Maastricht - Aachen
    • Sittard - Geleen - Maastricht Aachen Airport - Maastricht - Aachen
    Daarnaast zijn de (stads)bussen tussen Rotterdam CS en Rotterdam Airport en tussen Eindhoven en Eindhoven Airport opgenomen.
  • Relevante links

    Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

    Vragen, opmerkingen of discussie?

    Via deze thread in het forum

    Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

    © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

    iCulture | Alles over Google Android