Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Hand/RSS

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 juli 2004


Met Hand/RSS onderweg Palminfocenter lezen.

Een kleiner lettertype is ook mogelijk.

De lijst met feeds waarop je geabonneerd bent (subscriptions), waaraan je meteen kunt zien hoeveel berichten je nog moet lezen.

Handmatig een nieuwe feed toevoegen.

Een opml-bestand importeren. Deze kan afkomstig zijn van een webadres, mag op je geheugenkaartje of in een memo staan.

Je kunt de lijst toevoegen aan je bestaande lijst met feeds, of je complete feedslijst vervangen.

Hier beheer je de feeds waarop je geabonneerd bent.

Voorkeuren instellen.
Wie nog een beetje grip wil houden op de eindeloze stroom nieuwtjes, blogs en andere schrijfsels die aan het web worden toevertrouwt, gebruikt tegenwoordig rss. Daarmee kun je 'koppensnellen' zonder de afzonderlijke websites langs te moeten gaan. Je wordt niet gehinderd door reclameblokken rond de tekst, je krijgt geen popups en je ziet ook geen plaatjes. Rss-feeds of nieuwsfeeds, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn daarom ook ideaal om op je handheld te bekijken. Zelfs bij een update via gprs is het dataverbruik minimaal. Dit review gaat over Hand/RSS, een van de populairste rss-readers voor het PalmOS.

Installatie

Hand/RSS biedt niet zoveel opties als rss-programma's voor de desktop, zoals FeedDemon. Maar voor een Palm-applicatie presteert het toch heel redelijk. Er is keuze uit vier downloadbestanden: exe, zip/sit en prc. Installeer je alleen de prc, dan kun je je feeds alleen via een inbelverbinding (gsm/gprs) updaten. Het is handiger en goedkoper om de update via HotSync te doen. In het zip-bestand zit een dll waarmee je de benodigde conduit zou kunnen installeren, maar ik heb geen idee hoe dit werkt. In de directory Program Files\Palm staan al verschillende dll-bestanden en ik vermoed dat je deze er gewoon tussen kan zetten. Uiteindelijk heb ik maar voor de makkelijke weg gekozen door het exe-bestand te downloaden, die beide applicaties (Palm en desktop) automatisch voor je installeert.

Feeds verzamelen

Na de installatie is het een kwestie van lijstjes vullen. Er staan standaard al een aantal feeds in de lijst, waarmee je alvast kunt uitproberen of de update via de telefoon of HotSync werkt. Voor het toevoegen van nieuwe feeds zijn er twee manieren: de webadressen van losse rss-feeds invoeren of in één keer een hele lijst met rss-feeds toevoegen (een zogenaamd opml-bestand). Dat laatste is handig wanneer je al een rss-reader op je desktopcomputer gebruikt. Je kunt daarmee meestal een opml-export maken, die je ergens op het web zet. Vervolgens voer je in Hand/RSS het webadres van het opml-bestand in. Wie het nog makkelijker wil hebben, maakt gebruik van bestaande opml-bestanden van andere gebruikers. Even zoeken in Google levert lijsten op voor mensen die op de hoogte willen blijven van Mozilla, Fok en Gameparty's. Een heel uitgebreide lijst is Xiffy of je kunt gebruik maken van mijn lijsten. Let er wel op dat al die nieuwsfeeds de synchronisatie erg traag maken en kostbare ruimte in beslag nemen: de applicatie en circa 30 feeds kosten in mijn geval ongeveer 800 kB geheugenruimte.

Feeds beheren

Omdat ik geen lijstje kon vinden met geschikte nieuwsfeeds, heb ik ze handmatig ingevoerd met de menukeuze Options, Subscriptions. Op die plaats moet je ook zijn om de nieuwsfeeds te beheren: je kunt bijvoorbeeld zien wanneer de laatste download plaatsvond en aangeven hoe vaak de feed moet worden ververst. Deze waarde moet tussen 30 minuten en 1 maand liggen. Je kunt feeds tijdelijk uitvinken of op het download-icoontje tikken om alleen die ene feed te laten verversen.
Het is jammer dat je in de conduit niets kan instellen. Het zou handiger zijn geweest, als je daar ook je Subscriptions kon beheren. Verder is het jammer, dat je de feeds niet in groepen kan indelen. Als je een nogal brede belangstelling hebt, verlies je daardoor het overzicht. Bovendien is er de kans dat de feeds onderaan de lijst minder aandacht krijgen. Zelf sorteren in volgorde van prioriteit (of liever nog: in groepen) zou prettig zijn geweest.

Tikfouten

Een nadeel van het handmatig invoeren van feeds, is dat je wel eens een schrijffout maakt. De desktop- en Palm-applicatie van Hand/RSS kunnen daar niet goed mee omgaan. Je HotSync raakt in dat geval in een oneindige loop en in je Palm-applicatie krijg je steeds de melding dat het importeren van de feed niet is gelukt. Ook als de syntax niet helemaal klopt, levert dat in Hand/RSS sneller problemen op dan op mijn desktop rss-readers (ik gebruik FeedDemon thuis en FeedReader op mijn werk). Daarna kostte het me heel wat moeite om de feeds aan te passen. Zelfs als ik de naam had verbeterd, bleef de applicatie zeuren over een typfout. Uiteindelijk heb ik de 'lastige' feeds maar verwijderd.

Feeds lezen

Als de eerste synchronisatie is geslaagd, kun je beginnen te lezen. Er zijn twee schermindelingen mogelijk: links de koppen en rechts de tekst van het artikel, of bovenin de koppen en onderin het artikel. In beide gevallen kun je de scheidingsbalk verschuiven om meer tekst in het koppen- of artikelenvak te kunnen zien. Bovendien kun je in beide vakken de lettergrootte wijzigen: er is keuze uit Tiny, Small, Normal en Large. Kleine koppen en iets grotere artikeltekst vind ik persoonlijk het handigst.
Rechtsboven in het scherm navigeer je naar de gewenste nieuwsfeed die je wilt lezen. Je ziet meteen hoeveel nieuwtjes je al gelezen hebt: de aanduiding 13/19 achter de naam geeft aan dat er 19 nieuwtjes zijn, waar van je er nog 13 moet lezen. Open je de feed, dan zie je aan een blauw bolletje vóór een koptekst, dat je deze nog moet lezen.

Gebruik

Hand/RSS bevat een aantal handige extra's die het gebruik nog makkelijker maken. Kopteksten die langer zijn dan het scherm, worden bijvoorbeeld getoond in de vorm van een scrollende lichtkrant. Kom je een interessant berichtje tegen, dan kun je de link naar jezelf of naar iemand anders mailen. Het zou ook mogelijk moeten zijn om vanuit een nieuwsbericht meteen de browser te openen om het volledige artikel te lezen, maar ik ben nog geen nieuwsbericht tegengekomen met een klikbare link. Eenmaal gelezen artikelen kun je, net als in de meeste
e-mailprogramma's, weer ongelezen maken zodat je er later nog eens naar kijkt. De gelezen artikelen kun je verbergen en vervolgens allemaal weggooien. Je kunt zelfs de xml-broncode bekijken, als je dat wilt. Ondanks al die functies is het programma toch goed te bedienen. Een vrij zinloze functie is de item-informatie (te bereiken via Article, Item Info). Hier zou je de publicatiedatum, auteur en commentaar per artikel kunnen bekijken, maar in de praktijk blijkt dat de meeste feeds alleen de publicatiedatum vullen, waardoor deze optie nauwelijks iets te bieden heeft. Verder zou het handig zijn als je automatisch de feeds kunt laten verversen, zoals bij
e-mailprogramma's die met vaste tussenpozen controleren of er nog nieuwe mail is.

Alternatieven

Wie nog nooit van rss-feeds gehoord heeft, zal bij het lezen van dit artikel misschien denken: maar daar heb ik AvantGo toch al voor? Dat klopt: beide oplossingen zijn heel goed vergelijkbaar en AvantGo is nog gratis ook. Maar rss heeft een aantal voordelen:

  • Rss is een universele standaard, terwijl je bij AvantGo afhankelijk bent van een bedrijf.
  • Rss is geschikt voor elk platform: er zijn rss-readers voor Windows, Linux, MacOS, PalmOS, PocketPC, Symbian, etc.
  • Het aantal channels/subscriptions is bij rss onbeperkt (bij AvantGo heb je een maximaal aantal channels en hoeveelheid dataverkeer).
  • Bij AvantGo maak je gebruik van een ingewikkelde server-oplossing, terwijl je bij rss de nieuwtjes rechtstreeks van de originele website haalt.
  • Er zijn veel meer websites met rss-feeds dan met een AvantGo-channel.
  • Er is geen ingewikkelde conversie nodig om de inhoud van de pagina geschikt te maken voor het Palmscherm; de structuur en inhoud van rss-bestanden is zo 'kaal' dat het dataverkeer en de hoeveelheid overhead minimaal is.
  • In rss-feeds komen (voorlopig) weinig advertenties voor, waardoor je minder snel wordt afgeleid.

Nadelen zijn er ook:

  • Je bent volkomen afhankelijk van de websitebeheerder van je favoriete website: stelt die geen feed beschikbaar, dan kun je de nieuwskoppen ook niet in je rss-reader lezen. Bij AvantGo kun je zelf channels definiëren, maar die worden niet altijd even mooi weergegeven.
  • Rss-feeds bevatten alleen de eerste regels van een artikel, terwijl je bij AvantGo vaak het volledige artikel kunt lezen.
  • AvantGo is gratis.
Naast AvantGo zijn er nog een aantal andere alternatieven, zoals het freeware BlogPluck, Ticker en de Palm-versie van FeedBurner (WebSphere Micro Environment nodig). Met browsers als iSilo of Xiino kun je ook offline webpagina's lezen, maar die kunnen - net als AvantGo - geen bestanden in rss-formaat aan. Je kunt de rss-feeds wel converteren naar een leesbare vorm met de conversietool op de Palmclub-channelpagina (kijk linksonder bij 'Conversie tools').

Conclusie

Na een week intensief gebruik ben ik heel tevreden over Hand/RSS. De basisfuncties zijn goed uitgevoerd en daarnaast bevat het een aantal handige extra's die het gebruik makkelijker maken, zoals de mogelijkheid om url's via mail te versturen en het verbergen/wissen van gelezen artikelen. Ook de mogelijkheid om opml-bestanden te importeren was een pluspunt, omdat je die mogelijkheid zelfs bij desktop-rssreaders niet altijd tegenkomt. Wie eenmaal aan rss gewend is, begrijpt hoe zinloos het is om steeds maar weer alle websites langs te struinen om op de hoogte te blijven. Hand/RSS is een uitstekend programma om dat nu ook onderweg te kunnen doen.

Verbeterbaar

  • Wijzigingen in feed-informatie worden niet doorgevoerd, bijvoorbeeld wanneer je typefouten wilt herstellen
  • Het is niet mogelijk om de Subscriptions op je desktop te beheren
  • Geen automatische, periodieke update van feeds

Pluspunten

  • Veel opties, toch niet verwarrend
  • Importeren van complete feedlijsten via opml-bestanden
  • Tekstgrootte van koppen en artikelen apart instelbaar

Gegevens over Hand/RSS

Is rss nieuw voor je?

Op internet vind je overal duidelijke uitleg, bijvoorbeeld hier. Rss-feeds en lijsten van favoriete rss-feeds (beter bekend als opml-files) zijn in feite xml-bestanden met een vaste structuur. De bestandsextensie van een rss-feed kan variëren: dat kan *.xml maar ook *.php zijn.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android