Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Data Becker Protector

Door Carel Elferink Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 april 2002















Iedere PDA-gebruiker kent dat gevoel...je gebruikt je Palm intensief en door de jaren heen heb je er heel wat persoonlijke informatie op verzameld. Het is per slot van rekening je tweede geheugen. Er zal dan ook zeker informatie op staan die niet voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Nu kun je natuurlijk de standaard wachtwoordbeveiliging van het Palm-besturingssysteem gebruiken, maar er zijn ook programma’s die, althans op papier, iets extra’s beloven. Eén van die programma’s is Protector van Data Becker. In dit review nemen we dit programma stap voor stap door, te beginnen met de verpakking en de installatie.

Verpakking en installatie

De software wordt geleverd op een CD, in een doos zonder handleiding op papier. Het is dan ook raadzaam om vooraf de gebruiksaanwijzing op de CD-Rom te lezen (een PDF-document).
De installatie verloopt aanvankelijk automatisch. Aan de hand van de HotSync-naam wordt een wachtwoord bepaald, vervolgens stelt het programma voor om X-Master te installeren. Dit is nodig voor de goede werking van het programma, maar omdat ik X-Master al op mijn Clié heb staan, heb ik deze optie uitgevinkt. De installatie gaat vervolgens door met een foutmelding: er is geen toepassing gevonden voor het installeren van de Palm-toepassing (?) en of ik de installatie maar even handmatig wil doen vanaf de CD-Rom. Nu ben ik in dit opzicht nergens te beroerd voor en heb ik het maar even gedaan. Je vraagt je dan wel af wat het programma dan WEL op je harde schijf geïnstalleerd heeft. Een “startbaar” programma is nergens te vinden, alleen een de-installatie-link.

Werking

Hier volgt een passage uit het PDF-handboek dat op de CD-Rom staat:

"Protector codeert de gegevens van de standaardtoepassingen op de Palm: Date Book, Adress, To Do List, Memo Pad en Mail, mits deze op de Palm voorhanden zijn. De versleutelde gegevens worden via een wachtwoord tegen ongeautoriseerde toegang beschermd. Het Palm OS biedt standaard een functie waarmee bepaalde items als ‘privé’ gemarkeerd kunnen worden en waarmee deze ook met een wachtwoord beveiligd kunnen worden. Protector biedt drie belangrijke voordelen boven deze functie:

  • Alle gegevens kunnen in een keer beveiligd worden. Het is niet nodig elk item afzonderlijk te markeren.
  • Een HotSync is alleen mogelijk door een wachtwoord in te voeren. Iemand die daar niet toe geautoriseerd is kan de gegevens dus niet op een pc synchroniseren, waarop deze dan als gewone tekst te lezen zou zijn. De gegevens worden automatisch ontsleutelt voor de HotSync en daarna weer geheel versleuteld. Daardoor worden ook items beveiligd die op de pc gewijzigd zijn en via Hot- Sync naar de Palm zijn overgedragen.
  • De Palm kan zodanig geblokkeerd worden dat er meteen na het inschakelen een wachtwoord ingevoerd moet worden."

De eerste indruk

Na een succesvolle handmatige installatie en registratie voer je het persoonlijke wachtwoord in en wordt de boel versleuteld. Je krijgt vervolgens een recovery code voor het geval je je password kwijt bent geraakt en toch bij je gegevens wilt. Deze code moet je ergens bewaren (niet op de Palm), is 40 (veertig!) karakters lang en bestaat uit cijfers en letters, waarbij het op voorhand niet duidelijk is of je met de hoofdletter O of met de nul te maken hebt. Niet bepaald een geruststellende gedachte! Even proefdraaien kan dan ook geen kwaad.

Alleen standaardapplicaties

Wat meteen opvalt is het feit dat alleen de standaardapplicaties hun databases nog kunnen benaderen. Gebruik je programma’s van derden, zoals bijvoorbeeld WordSmith, Action Names, Datebk4, ToDo Plus of iets dergelijks, dan worden deze nutteloos omdat ze niet met de door Protector versleutelde databases om kunnen gaan… Het scherm blijft leeg! De gebruiksaanwijzing maakt hiervan overigens wel melding.
Bij een HotSync worden eerste alle gegevens op je Palm gedecodeerd, vervolgens vindt de HotSync plaats en worden de gegevens weer gecodeerd. Dat is eigenlijk best goed geregeld.
De gegevens zijn uiteraard wel gewoon leesbaar in Outlook. Hou daar rekening mee wanneer je je Palm ook synchroniseert met een PC op het werk. Het zou typisch zo’n geval kunnen zijn van een voordeur met een goed slot terwijl de achterdeur open staat.

Dagelijks gebruik

Ik vond het gebruik van dit programma niet echt prettig. Je gebruikt je Palm veelal om snel informatie op te zoeken. Het is dan storend om elke keer het wachtwoord in te moeten tikken en (afhankelijk van de grootte van de databases) tot enkele seconden naar het ontsleutelproces te kijken. Wanneer je per ongeluk de verkeerde applicatie opstart moet je eerst tot driemaal toe op annuleren klikken alvorens de juiste applicatie op te kunnen starten.

Wachtwoorden

De opties “wachtwoord onthouden”en “wachtwoord bij inschakelen” zijn zeer verwarrend en in mijn ogen niet gebruiksvriendelijk omdat met name de eerstgenoemde alleen geldig is voor de betreffende sessie.
Wanneer ik naast het “wachtwoord bij inschakelen” niet tevens de optie “wachtwoord onthouden” aanvink moet ik naast het opgeven van het wachtwoord bij het aanzetten van mijn Palm ook nog een keer het wachtwoord ingeven bij het opstarten van bijvoorbeeld de agenda. In alle situaties is het aanvinken van de optie “wachtwoord onthouden” alleen geldig voor de sessie waarin je deze optie aangevinkt hebt. Het uitzetten van de Palm reset deze optie weer. Kortom... je blijft maar wachtwoorden intikken, tot vervelens toe.
Uiteraard bereik je met deze werkwijze een maximale veiligheid van je gegevens en als dat je doel is, is dit een goed programma. Bij mij had het telkenmale invoeren van wachtwoorden maximale irritatie tot gevolg.

Bug!

Tijdens het gebruik van Protector ontdekte ik een vervelende bug. Stel, je hebt geen enkele van bovenstaande opties aangevinkt. Je opent je agenda en moet daartoe eerst het wachtwoord intikken. Als je dit gedaan hebt blader je door je agenda en zet de machine uit. Zet je ‘m daarna weer aan dan wordt er geen wachtwoord gevraagd. Je agenda is voor iedereen toegankelijk! Wil je echter een memo of iets dergelijks openen, dan wordt wel weer je wachtwoord gevraagd. Terugschakelen naar de agenda levert vervolgens dan toch nog het verzoek om een wachtwoord. Mijns inziens is dit een bug met een hoofdletter B.

Conclusie

Samengevat vind ik bij dit produkt het middel erger dan de kwaal. De software is niet foutloos en ook de bediening is omslachtig en ondoordacht, waardoor fouten snel zijn gemaakt. De beveiliging is dan niet optimaal. Bovendien wekt het telkens intikken van wachtwoorden irritatie op.
De Duitse site van Data Becker heeft Protector en Compressor inmiddels verbannen naar de Schnappchenmarkt (koopjeshoek) en beide produkten afgeprijsd naar €2,53. Je kunt je dan ook afvragen of er nog wel updates komen.

Verbeterbaar

  • Het produkt zijn prijs van €15 (Nederlandse prijs) niet waard
  • Werkt alleen met standaardapplicaties en beperkt dus de gebruiksmogelijkheden
  • De software is niet foutloos (in ieder geval één belangrijke bug)
  • De gebruiksvriendelijkste instelling is ook al standaard in Palm OS te vinden
  • De bediening is omslachtig en ondoordacht
  • Proberen kan alleen door de software te kopen

Voordelen

  • Goede beveiliging van je gegevens op je Palm (indien bug-vrij)
  • Programma gebruikt weinig intern geheugen
  • Redelijk snelle encryptie en decryptie (maar te langzaam als je vaak snel gegevens wilt opzoeken)

Gegevens over Data Becker Protector

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android