Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Tomtom citymaps Review 2

Door Jan Willem van Aalst Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001











Zie ook het review van Roel Jasper over CityMaps

Op www.tomtom.com staan een aantal geografische producten vermeld van TomTom, een onderdeel van Palmtop software. Hun nieuwste spruit heet Citymaps Europe, alle straten in alle westeuropese landen (exclusief Groot-Brittannië). Deze heb ik geïnstalleerd en getest op de gloednieuwe Palm m505. Op eigen risico overigens, want TomTom kon me (toen nog) niet garanderen dat dit product op de m500 series goed zou werken. Wel ik kan ze geruststellen, want Citymaps werkt uitstekend op de m505.

Productbeschrijving

TomTom Citymaps Europe (kosten +/- 175 gulden) komt in de vorm van een CD (een sample demoversie is te downloaden van hun website) met "30.000 westeuropese steden". Nou ja, steden... èlk dorpje en gehuchtje is meegenomen (data geleverd door TeleAtlas).
Bij installatie kun je één plaats per keer installeren. Plaatsen worden echter geïnstalleerd per gebied: als je bijvoorbeeld Rotterdam installeert, krijg je automatisch Spijkenisse, Barendrecht en Capelle a/d IJssel erbij. Als je dus alléén Spijkenisse wilt, krijg je groot-Rotterdam er gedwongen bij. Dat is niet altijd handig, want de kaart van Rotterdam is ruim 1 Mb groot (Rotterdam is wel de grootste kaart van Nederland). De applicatiesoftware zelf vraagt nog eens 245 Kb.

Iedere gebiedskaart (gemiddelde grootte 400 Kb) bevat op het bestreken gebied (vaak zo'n 15 bij 10 km) echt àlle straten, inclusief steegjes, eenrichtingsaanduidingen en promenades. Daarmee lijkt Citymaps waardevoller dan bijvoorbeeld de Shell stratengids, waar vooral in grote steden een hoop straatjes wel in de index staan, maar niet zijn vermeld op de kaart.
Bij TomTom kun je inzoomen tot een gebied van 50 bij 50 meter, waardoor alle straatnamen gegarandeerd vermeld kunnen worden. In- en uitzoomen gebeurt met behulp van een verticaal grafisch 'tandwieltje', dat linkshandigen overigens ook aan de linkerkant van het scherm kunnen plaatsen. Een kaart kun je ook heel eenvoudig met je stylus over het scherm 'slepen'. Daarbij kun je ook nog het detailniveau per kaart instellen: alleen de hoofdwegen tot daadwerkelijk alle details. Dat is handig omdat als je een groot gebied selecteert (ver uitzoomt), de applicatie wel even tijd nodig heeft om de kaart op te bouwen (tot 5 seconden) - de oplossing is dan om alleen de hoofdwegen te laten zien, iets dat de applicatie zelf al goed aanvoelt (dus het getoonde detailniveau hangt samen met de mate van inzoomen).

Naast het tonen van straten biedt Citymaps ook de mogelijkheid om een route in te stellen. Dat begint met de mogelijkheid om favoriete punten in een stad op te slaan in een lijst van favorites. Deze favorites gebruik je vervolgens om het beginpunt en het eindpunt van je route te definiëren. Je kunt daarna kiezen om de kortste of snelste route te laten berekenen, of de kortste route te voet (handig in winkelcentra gebieden). De "snelste" route kan natuurlijk geen rekening houden met spitstijden en files.
Je kunt de berekende route volgen via een lijstje instructies of via een lijn op de kaart. Ook een getoonde routekaart is instelbaar qua zoom en details. TomTom maakt ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid van kleur op de m505 om de belangrijkheid van wegen aan te geven.

Bruikbaarheid

Ik kon eigenlijk zonder handleiding goed aan de slag en had binnen een kwartiertje door waar de belangrijkste functies te vinden waren. De eerste tegenslag kwam toen ik merkte dat de kaarten niet naar een externe geheugenkaart kunnen worden gekopieerd, terwijl ik die juist daarvoor had aangeschaft. Er zijn nu 6Mb van mijn 8Mb intern geheugen opgeslokt door Citymaps. Daarmee heb ik dan wel de vier grote steden (inclusief voorsteden), en Amersfoort, Arnhem, 't Gooi, Dordrecht, Haarlem, Breda en Maastricht.
Het in- en uitzoomen en het slepen van de kaart werkt erg prettig en intuitief, als je de wachttijd per kaart-refresh op de koop toeneemt (2 tot 5 seconden per zoom/schuif, afhankelijk van gewenst detailniveau).

De oriëntatie van waar je op moment x bent moet je eigenlijk aan de hand van snelwegen en hoofdwegen kunnen doen, want zaken als rivieren en oranje bebouwingsvlakken staan er niet op. Het is puur een wegenassenstelsel. Ik vermoed dat mensen die niet gewend zijn regelmatig kaart te lezen, hier moeite mee zullen hebben. Alternatief is dan om een straat op te zoeken door de naam in tekstformaat in te voeren. Typ de eerste letters en er verschijnt een lijstje met kandidaat-straatnamen waaruit je de juiste kunt kiezen. Dat luistert wel tamelijk nauw, want je vindt "Meester Thorbeckestraat" dus niet als je "Mr." als eerste letters invoert.

Je kunt elke gewenste locatie opslaan als favorite spot, dus niet alleen straat, maar ook een bepaalde locatie in een straat. Met favorites bereken je een route. Het berekenen daarvan neemt nogal wat tijd in beslag: een route van Zeist naar Utrecht kostte zo'n 30 seconden.
Je kunt alleen routes binnen één kaart plannen, dus niet in één keer van Amsterdam naar Maastricht (daar heeft TomTom een ander product voor, Route Europa).

De mogelijkheden van het volgen van een berekende route vond ik prettig werken. Je kunt kiezen uit een lijst of de pijl volgen op de kaart. Ook hier kun je goed inzoomen en slepen met de kaart.

Eindoordeel

Al met al geeft het me een tevreden gevoel dat ik in een vreemde stad of dorp niet meer hoef te zoeken naar de straat waar ik zijn moet (natuurlijk alléén voor de kaarten die je hebt geïnstalleerd). Het zoeken op straatnaam werkt in voor de meeste straatnamen goed, en de inzoom en sleepmogelijkheden zijn erg prettig. Het feit dat het opbouwen van een kaart enkele seconden kost, weegt niet op tegen de gedetailleerde informatie die de kaarten je geven. Wel moet je geen moeite hebben met kaartlezen in het algemeen, want je hebt alléén het wegenassenstelsel en spoorwegen.

Voor die mensen, die vaak een stratenboek gebruiken vind ik dit een goed alternatief. En als je bijvoorbeeld een weekendje Antwerpen doet, installeer je gewoon tijdelijk Antwerpen. Voor de 175 piek vind ik de hoeveelheid geboden informatie behoorlijk goed. Natuurlijk heb je wel eens in de zoveel jaar een update nodig, ik weet niet of daar regelingen voor zijn van TomTom.

TomTom Citymaps Europe kun je bestellen op www.tomtom.com.

Rapportcijfer: 7,5

Pluspunten

  • Makkelijk te installeren, intuitief in het gebruik
  • Zelfs de kleinste straatjes, inclusief voetgangersgebieden en eenrichtingsaanduidingen
  • Uitstekende zoom- en verschuifmogelijkheden van kaarten
  • Meerdere detailniveau's instelbaar (van alleen hoofdwegen tot inclusief steegjes)
  • Goede routeplanner waarbij voorgestelde route goed is te volgen
  • Handige lijst van favoriete punten per plaats instelbaar

Minpunten

  • Alleen bruikbaar voor mensen die al goed kaart kunnen lezen
  • Heeft eigenlijk zwaardere processor nodig
  • Ontbreken van indicaties van water en bewoning hindert oriëntatie
  • Zoeken van straatnamen luistert soms erg nauw
  • Kaarten kunnen niet op externe card worden bewaard

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android