Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Ultrathin keyboard: Hij ruilde zijn vrouw in voor een slankere

Door Sander Roosendaal Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 03 september 2003


De verpakking

Het openen met de knop aan de linkerkant

Het toetsenbord in gebruik

Bovenaanzicht

Aboutscherm

Introductie


Dus ik ga voor Palmclub naar mijn toetsenbord kijken ...

Dát is een ongewone opdracht. Toetsenborden zijn niet om naar te kijken. De beste toetsen- borden zijn vieze, vaalwitte planken. Gevuld met broodkruimels. Zwartgrijze aanslag op de weinig gebruikte toetsen. Onopgemerkte verlengstukken zijn het van de hersens van de schrijver, programmeur, journalist, recensent, columnist, redacteur; het soort lui dat zichzelf opsluit in een hok om daar alle gevoel voor tijd kwijt te raken en later, maakt niet uit hoeveel later, naar buiten te komen met hun verhaal, column, essay, computerprogramma of ander geestesprodukt. Het maakt óns niet uit hoe ze hun woorden in de computer krijgen, als het resultaat maar te lezen of te gebruiken is. En die schrijvers (programmeurs, journalisten etcetera) zelf? Geven die om hun toetsenbord? Nee, het maakt niet uit wat ze gebruiken, als ze de toetsen maar blindelings weten te vinden en ze er met een gerust hart hun frustratie op kunnen afreageren. Maak je produkten dus niet te breekbaar, toetsenbordenfabrikanten, want daar hebben we niets aan. Toetsenborden worden niet liefdevol behandeld. Ze zijn de eersten die de klappen opvangen. Ze krijgen voortdurend tikken, maar worden zelden gestreeld.

"Ah," zegt de oplettende lezer. "Het toetsenbord is dus het stiefkind van de computergebruiker: Ongezien, ongeliefd, en ondergewaardeerd."

Stiefkind? Nee. Echtgenote, dat is een betere vergelijking. Schrijversechtgenoten zijn de verborgen krachten die het gezinsleven draaiende houden, voor inkomen zorgen, het contact met de buitenwereld in stand houden terwijl manlief, hoofd in de wolken en vol van zijn nieuwe roman (die niemand lezen wil) haar niet ziet staan. Ja, de schrijver is met zijn toetsenbord getrouwd. Hij houdt van haar, ook van haar gebreken en is gelukkig met haar ... maar ... hij is, na lange tijd gehuwd te zijn, zich van zijn liefde niet meer bewust, spreekt zijn waardering niet meer uit, ziet zijn vrouw niet meer staan en, erger nog, de meisjes op straat en in het park zijn slanker, lachen verleidelijker en ach, het kan toch geen kwaad het eens één keertje met zo’n meisje te proberen? Maar ik dwaal af. Waarom zit ik hier dan eigenlijk nog, op deze warme zolderkamer? Waarom zit ik deze recensie niet in dat park te schrijven, supermobiel als ik ben met mijn Palm en gloednieuwe draagbare, ultraslanke, borstzaktoetsenbord. Waar wacht ik nog op? Naar buiten, waar de vogeltjes fluiten! (Zie, de dichter in mij wordt al wakker.)

"En laat die recensie nou eindelijk eens beginnen, sukkel!" Ja hoor, oplettende lezer.

Het Palm Ultra Thin Keyboard

Bijna twee jaar ben ik een zeer tevreden gebruiker van de Handspring Visor Neo met een GoType! toetsenbord geweest. Maar ja, een nieuwe lente, een nieuwe Palm. En met de nieuwe Palm moest er ook een nieuw toetsenbord komen. Dus bestelde ik het Palm Ultra Thin Keyboard (PUTK), ook wel bekend als de Stowaway XT van ThinkOutside. Toen ik de PUTK een paar dagen later uit de verpakking haalde, was ik te ongeduldig om de handleiding te lezen en probeerde het ding te openen. Dat lukte dus mooi niet. Het toetsenbord gaat op zeer ingenieuze wijze open, maar je moet wel even weten hoe. Als je dat eenmaal weet is openen en sluiten een genot: het mechanisme zit zo geraffineerd in elkaar dat je ermee blijft spelen. Klik hier voor een demonstratie
Naast een gewoon toetsenbord oogt de PUTK klein, maar de toetsen zijn groot genoeg om met tien vingers blind te typen. Het indrukken van de toetsen voelt "lekker" aan: Met dit toetsenbord valt prima te werken. Voordat je aan de slag kan, moet je de driver installeren. De installatie van de bijgeleverde CD is spartaans maar snel. Palm had wel even op de CD kunnen vermelden dat het raadzaam is de meest recente driver te downloaden van de website. De driver van de installatie-CD had last van allerlei bij-effecten. Zo begon de Zire spontaan te HotSyncen bij het in de cradle of in het toetsenbord plaatsen. De nieuwere versie van de driver had daar geen last meer van. Die driver vind je hier op de Palm support site. Toch blijven er nog genoeg schoonheidsfoutjes over. Bij het in het toetsenbord plaatsen van de Palm is de driver meteen bruikbaar (in tegenstelling tot het GoType toetsenbord, waar je de Palm eerst even uit en aan moet zetten). Echter, één op de drie keren is dat theorie, en geenszins praktijk. Alsnog de Palm in het toetsenbord aan en uit zetten is hier de remedie. Ook storend vind ik dat de driver de system-auto-shift niet uitschakelt. Ik typ voortdurend ongewenste hoofdletters. Tenslotte is er, verstopt in een subdirectory op de installatie-CD, een bestand readme.txt dat je wel even moet lezen. Het was beter geweest deze readme.txt in het automatisch opgestarte installatiescherm te vermelden. Uit dit bestand blijkt namelijk dat er nogal wat known issues zijn, en dat de handleiding een aantal storende fouten bevat.

Wat kun je ermee?
Typen, natuurlijk! Wat dacht je?

Aantekeningen maken tijdens college of vergadering. E-mails schrijven. Werkstukken, scripties, recensies als deze. Het gaat allemaal perfect. Zet het toetsenbord op tafel of neem het op schoot, klik je Palm erop, open de editor en typen maar. Als je de PUTK op schoot gebruikt, is het raadzaam een tijdschrift of boek eronder te leggen. Op zich lukt het 'kaal' op schoot typen heel goed (iets wat met de bekende Palm Portable Keyboard niet mogelijk is) maar ik vrees dat de metalen stangetjes van het Palm-ondersteunings-gedeelte door ongelijke drukverdeling op je schoot krom worden of afbreken: dit onderdeel van het toetsenbord is me iets te fragiel uitgevoerd. Toch liever maar een tijdschrift meenemen. Verder gaat het typen vlekkeloos, zeker als je niet al te vaak cijfers gebruikt, of er een gewoonte van maakt ze voluit te schrijven. Want waar een Palm Portable Keyboard of GoType vijf rijen toetsen hebben, met als bovenste rij de klassieke cijfers, heeft het PUTK maar vier rijen toetsen. Om een '2' te toetsen moet je de bovenste rij toetsen in combinatie met één van de functietoetsen gebruiken. Ik wist van het ontbreken van de cijfertoetsen toen ik het toetsenbord bestelde, maar ik dacht dat het geen probleem zou zijn. Voor het typen van teksten als deze valt het inderdaad wel mee, maar ook na twee weken regelmatig gebruik vergis ik me nog te vaak met de cijfers. Met de 'blauwe Fn-Caps Lock' combinatie kun je het toetsenbord weliswaar in de NumLock-stand zetten, maar dan heb je weer een Fn-toets nodig om de bovenste rij letters te typen. Al met al vind ik het niet ideaal. Als ik eraan denk, haalt het mijn schrijfsnelheid omlaag, wat voor mij behoorlijk storend is, en als ik er niet aan denk komt er onzin in mijn teksten.
Het PUTK heeft twee functietoetsen, namelijk blauwe Fn en groene Fn. De meestgebruikte, blauwe, maakt niet alleen de cijfers, maar verandert de toetsen a, s, d, en f in de vier applicatieknoppen op je Palm en j, k, l en ';' in de SilkScreen Buttons. Dus 'blauwe Fn-j' brengt mij terug naar de applicatie die ik onder de Home-silkscreen-knop heb gedefinieerd (LauncherX in mijn geval). Met de blauwe Fn-toets kun je ook de in applicaties veelgebruikte knoppen als 'OK', 'Done', 'Note' en 'New' besturen. De groene Fn toets gebruik je voor het typen van karakters als $, ¥,%, @, # maar ook voor de veelgebruikte ronde haakjes (deze).

De blauwe en groene toetsen zijn niet de enige bijzondere toetsen. Verder zijn er nog:

  • een Ctrl-toets waarmee je, in combinatie met de pijltjestoetsen, een woord vooruit of terug kan springen. Volgens de handleiding zou de Ctrl-toets ook de geselecteerde tekst moeten knippen, maar dat blijkt niet te werken. Met behulp van deze toets kan ook het Shortcut-symbool gebruikt worden;
  • een Cmd-toets die werkt als de command-stroke (/);
  • natuurlijk de gebruikelijke Alt-toets;
  • twee Shift-toetsen;
  • een Tab-toets;
  • Back Space en Del.
De verschillende combinaties functietoetsen geven heel veel functionaliteit, maar het werkt niet allemaal even intuïtief. Als je deze functionaliteit veel denkt te gebruiken is het raadzaam de handleiding goed door te lezen, veel te experimenteren en een spiekbriefje te maken. De Fn+a,s,d,f en Fn+j,k,l,; toetsen hebben altijd dezelfde functie als de op de Palm zelf gedefinieerde knoppen. De nummer-toetsen zijn te programmeren. Je kunt in het driver-programma aangeven welk programma je wilt opstarten met bijvoorbeeld Blauwe Fn+Cmd+'1'. Op die manier zijn negen functies van te voren te definiëren (tegen achttien op de GoType). Maar we moeten bij al dit gepraat over functietoetsen niet vergeten dat het met de belangrijkste functionaliteit, het eenvoudige typen van gewone letters uit het alfabet, buitengewoon goed zit.

Haperingen

Al met al een heel bruikbaar, en inderdaad zeer draagbaar toetsenbord. Op dit moment echter heeft het toetsenbord nog één groot euvel: de driver hapert regelmatig. Het lijkt of het toetsenbord niet werkt, maar tik je dan aanmoedigend op het schermpje, dan zie je tot je schrik de laatste paar karakters tevoorschijn springen, negen van de tien keer op de verkeerde plek in je tekst. Het gebruik van de handige functietoetsen wordt ook behoorlijk beperkt als er minstens één op de drie keren geen reactie lijkt te zijn. De essentie van het bedienen van en tekst invoeren op een Palm is immers dat je direkte visuele terugkoppeling krijgt van wat je aan het doen bent. Ik hoop dat dit met toekomstige versies wordt opgelost. Kanttekening hierbij is dat gebruikers met andere hardware - ik gebruik een Zire 71 met PalmOS 5.2 - hier geen last van lijken te hebben.

Conclusie


Kortom, dit is een toetsenbord waar de schrijver mee overweg kan. In tijden van inspiratie dansen zijn vingers ongehinderd over het bord. Als het daarentegen allemaal wat minder gaat, als de juiste woorden niet komen, de Goddelijke bougies niet willen vonken, en de gekwelde grote kunstenaar een uitweg zoekt, vindt hij excuus en afleiding in dit toetsenbord: hij kan zijn falen wijten aan slecht materiaal of, als hij positiever is ingesteld, tijdens het wachten op inspiratie iets nuttigs doen: de werking van de functietoetsen memoriseren, bijvoorbeeld.
Inderdaad, mooi en slank en aantrekkelijk als dat leuke buurmeisje, maar ook even fragiel en onvolwassen.

Geschikt voor


Modellen met de Palm Universal Connector. De Palm site meldt: Palm m125, m500, m505, m515, m130, i705, Tungsten|T |T2 |W |C en Zire 71. En volgens de website van Thinkoutside binnenkort ook voor Sony handhelds.

Verbeterbaar

  • Het missen van de cijfertoetsen (NumLock is mogelijk)
  • Haperen van de driver (incident?)
  • Readme.txt niet verstoppen

Pluspunten

  • Zeer compact
  • Typt lekker
  • Veel extra functionaliteit met de twee Fn-toetsen

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android