Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony Mini Toetsenbord PEGA KB20

Door Patrick Laarhoven Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 februari 2003


In de bijgeleverde case kun je het toetsenbord handig meenemen

Screenshot van de driver

Achterkant van het toetsenbord. Links en rechts zie je de steuntjes zitten die de boel vasthouden

Voorkant van het toetsenbord

Het minitoetsenbord op een CLIÉ PEG-T625C

Het snoertje is verstelbaar in lengte

Zijaanzicht met het toetsenbord op de CLIÉ. Het geheel blijft nog compact

Voor Palm- en Handspring-bezitters waren er al een aantal minitoetsenbordjes of duimtoetsenbordjes, zoals de Snap 'n Type of het Pocket Keyboard van Cirque. Sony heeft voor de CliÉ nu ook een minitoetsenbordje uitgebracht en Patrick Laarhoven schreef er een review over.

Inhoud

Het Mini Keyboard is een schattig klein toetsenbordje met 50 druktoetsen en één schuifknop. De toetsen zijn ingedeeld volgens het QWERTY-principe. Naast de standaard lettertoetsen zit er ook nog een keur aan functietoetsen op: de hardwareknoppen die je ook op de CLIÉ vindt, maar ook knoppen voor het kiezen van hoofdletters en dergelijke. Het toetsenbordje is voorzien van een zilverkleurige metallic lak die overeenkomt met de kleur van de meeste CLIÉ's. Het toetsenbord wordt geleverd in een net doosje dat je ook kunt gebruiken als case.

De summiere papieren handleiding (niet in het Nederlands) geeft voldoende informatie om de boel snel aan de praat te krijgen. Op de bijgeleverde cd-rom staan een pdf-versie van de handleiding en de benodigde drivers.

Er zit ook een drop-prevention strap in de verpakking. Dit is een snoertje waarmee je het minitoetsenbord vastbindt aan de CLIÉ voor het geval deze eraf zou vallen. Het snoertje wordt aan de ene kant bevestigd aan het oogje dat op de CLIÉ zit en met de andere kant aan het minitoetsenbord zelf. De helft die aan de CLIÉ zit, blijft er dan continu aan vastzitten. Daar had ik niet zo'n zin in, dus heb ik dat maar niet gedaan.

Installatie

Voordat je het toetsenbord kunt gebruiken moet je eerst de drivers installeren van de bijgeleverde cd-rom. De drivers zijn er niet in het Nederlands, daarom heb ik gekozen voor de Engelse versie.

Als je de drivers geïnstalleerd hebt moet je ze nog activeren. Hiervoor start je het programma Mini Key en vink je de optie Enable Keyboard aan. Vervolgens schuif je het toetsenbordje op de onderkant van de CLIÉ en steek je de connector in de HotSync-poort. Dan nog het toetsenbordje aanzetten door het hold-schuifje naar links te bewegen en je kunt aan de slag. Door het hold-schuifje weer naar rechts te bewegen schakel je het toetsenbord uit en voorkom je dat de CLIÉ per ongeluk aangezet wordt. Het stroomverbruik is dan uiteraard ook lager.

Je kunt zelf bepalen waar je het minitoetsenbord plaatst op de CLIÉ. De lengte van het snoertje waar de connector aan zit is iets in lengte te verstellen als je een klepje open maakt. Dat geeft je dan wat ruimte om het toetsenbordje omhoog te schuiven.

Aan de onderkant van de CLIÉ T-modellen is ruimte om het minitoetsenbord iets omhoog te schuiven zodat deze niet over de aan/uit-knop valt. Je kunt het ook iets omlaag schuiven, zodat het Graffiti-deel onbedekt blijft. De knoppen op het Graffiti-deel komen ook voor op het toetsenbordje, dus daar kan het in principe wel overheen. Bij de SJ- en SL-modellen zit de aan/uit-knop op een andere plaats, waardoor je er ook geen last van hebt.

Gebruik

De toetsen geven een goed gevoel. Je voelt en hoort echt een duidelijke klik, waardoor je er prima blind mee kunt typen. Eventueel kun je in de drivers ook de Key Click aanzetten, maar dat is mij niet gelukt. Door het formaat is het toetsenbord geschikt voor het invoeren van niet al te grote hoeveelheden tekst. Persoonlijk denk ik meer aan notities tijdens besprekingen of als je bijvoorbeeld in de trein of in het vliegtuig iets wilt schrijven. Als je van plan bent een roman te schrijven, ben je waarschijnlijk toch beter af met een toetsenbord met meer standaardafmetingen. Het grote voordeel van dit opgeklikte toetsenbord is natuurlijk dat je geen ondergrond nodig hebt, zodat je het werkelijk overal kunt gebruiken.

De belangrijkste vraag is uiteraard: schiet je er wat mee op? Werkt het echt sneller of beter dan standaard Graffiti? Ik heb dat getest met het spel FitalyLetris 1.04. Daarmee haalde ik met Graffiti een score van rond de 18 woorden per minuut (WPM) en zo rond de 36 WPM met het minitoetsenbord. In beide gevallen is dat niet denderend snel, maar voor mij werkte het minitoetsenbord in ieder geval een stuk sneller (minder langzaam) dan Graffiti. Belangrijker is misschien nog wel dat ik dat spel met Graffiti niet bijster lang volhield. Mijn hand ging al vrij snel zeer doen. Met het minitoetsenbord hoefde ik niet te stoppen vanwege blessures.

De beperkte ruimte leidt ertoe dat toetsen soms een beetje op vreemde plaatsen terecht zijn gekomen. De spatietoets verwacht je normaal gesproken onderaan in het midden, maar daar zitten nu de cursortoetsen. Als je de layout bekijkt is dat misschien wel de meest logische plaats, maar het is wel even wennen dat de spatietoets iets naar links is verplaatst.

Er is uiteraard ook geen plaats voor een apart numeriek deel. Voor het invoeren van cijfers moet je de Fn-toets ingedrukt houden en tegelijk het cijfer intikken. Met de Num Lock-toets krijg je alleen cijfers totdat je dit weer uitschakelt. Voor hoofdletters heb je de Shift- en Caps-toets tot je beschikking.

Dit vind ik een groot nadeel van de bijgeleverde drivers: dat je twee knoppen tegelijk in moet drukken voor hoofdletters, cijfers en andere vreemde tekens is een punt waar vrijwel elke reviewer over klaagt. Eigenlijk zou je verwachten dat als je bijvoorbeeld de Shift-toets indrukt, deze blijft hangen (Sticky Shift) totdat je weer een normale toets hebt ingedrukt. Net zoals je in Graffiti eerst een streep omhoog geeft en dan de letter schrijft die je als hoofdletter wilt laten weergeven. Met je duimen twee toetsen tegelijk indrukken is nogal lastig, zeker als beide toetsen aan dezelfde kant van het toetsenbord zitten.

Als je het toetsenbordje aangesloten hebt, kun je nog steeds beamen naar andere gebruikers. Ook HotSync en GPS blijven werken als de drivers geactiveerd zijn, maar je moet het toetsenbordje dan wel eraf halen. Ook als je de CLIÉ in een case wilt opbergen zul je het toetsenbord moeten loshalen. De drivers van dit toetsenbord geven geen conflicten met die van de PEGA-GC10 game controller.

Het minitoetsenbord verbruikt wel wat stroom uit je accu, want er zit geen eigen batterij in. De handleiding claimt een verbruik van 7,5mW (op 3V is dat 2,5mA). Met BatteryBench2 gemeten op een CLIÉ T625C kwam ik toch nog op een verlies van circa 10% van de batterijduur door het minitoetsenbord. Op zich valt dat wel mee, maar toch zou ik graag een laadkabel aan willen sluiten, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar zoiets als de standaard stekker van Sony, waarbij je het kabeltje van de adapter achterin kan steken.

Conclusie

Voor mensen die zo nu en dan graag de mogelijkheid willen hebben om wat tekst op hun CLIÉ in te voeren maar die toch zo mobiel mogelijk willen blijven is dit minitoetsenbord een ware uitkomst. Ik heb er zelf in ieder geval meteen één besteld.

Verbeterbaar

  • Invoeren van hoofdletters, cijfers en andere vreemde tekens nodeloos lastig
  • Verbruikt iets meer stroom dan wanneer je Graffiti gebruikt
  • Jammer dat je er geen laadsnoer in kunt steken tijdens het gebruik

Pluspunten

  • Zeer draagbare en elegante oplossing
  • Werkt bijzonder goed voor mobiel gebruik (geen ondergrond nodig)
  • Inclusief handige case

Gegevens Sony Mini Toetsenbord PEGA-KB20

  • Producent: Sony
  • Prijs : € 69,00
  • Te bestellen via SonyStyle.nl
  • Geschikt voor: Sony CLIÉ modellen T, SJ en SL (alhoewel het op de NR ook schijnt te werken)
  • Grootte: 90mm x 41mm x 17mm
  • Gewicht: 31 gram

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android