Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 750v

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 08 januari 2007


De Palm Treo 750v

De ingebouwde camera is 1,3 megapixel

De functietoetsen van de Palm Treo 750 (iets vergroot)

De achterzijde van de Palm Treo 750v toont het Vodafone-logo, de camera en de speaker

De simkaart plaats je via een schuifmechanisme

Achter de afsluiting voor het mini-sd slot zit ook het resetgat. Het mini-sd-slot is sdio geschikt

Het Today-scherm op de Palm Treo 750v is slim door Palm onder handen genomen

De Speed Dial-knoppen kunnen naar wens ook worden gekoppeld aan een contactfoto

Wi-Fi is niet aanwezig op de Palm Treov; wel Bluetooth 1.2 met A2DP Stereo-mogelijkheid.

Door de kleine schermresolutie van 240x240 pixels past er weinig informatie op het scherm

De opzet van de Messaging-applicatie is voor ons welbekend; voor Windows Mobile gebruikers een vernieuwing van Palm

Vooralsnog is de Palm Treo 750v de enige Europese Treo-smartphone met 3G-mogelijkheden
Nu we de Palm Treo 680 geruime tijd hebben kunnen uitproberen, is het moment gekomen om eens een vergelijkend review te maken met die andere Treo: de Palm Treo 750v. De exclusieve overeenkomst met Vodafone zou intussen bijna afgelopen moeten zijn en bovendien zijn er geruchten dat de Palm Treo 750 vanaf maandag ook in de VS beschikbaar komt. Alle reden om in dit review eens goed naar de Windows-smartphone van Palm te kijken

Een Treo met Windows Mobile is niet bijzonder: in de VS is de Treo 700w al veel langer verkrijgbaar. In landen met een GSM-netwerk is de Treo 750 sinds september 2006 verkrijgbaar: aanvankelijk alleen via Vodafone als Treo 750v, maar wanneer het exclusiviteitscontract met deze provider is afgelopen, kun je de Treo 750 ook bij andere mobiele operators en zonder contract aanschaffen. Overigens is de 750v niet voorzien van een Vodafone-simlock, dus mocht je een tweedehands toestel op Marktplaats of eBay vinden, dan is deze met elk type SIM-kaart te gebruiken.

In de doos

Omdat de Treo 750v in een speciale versie voor Vodafone is uitgebracht, is de verpakking ook uitgevoerd in de rode huisstijl van Vodafone. In de doos is het volgende aanwezig:

  • Palm Treo 750v;
  • Internationale laadstekker;
  • Stereo-headset met dual-mode (bellen en muziekluisteren);
  • 1200 mAh batterij
  • Stylus;
  • USB-kabel;
  • Screenprotector die je zelf op maat moet knippen;
  • CD met ActiveSync, Microsoft Outlook en extra applicaties;
  • Handleiding en snelstartgids.

Uiterlijk

De Treo 750v heeft exact dezelfde afmetingen als de Treo 680. Verschillen zijn er ook: zo is de kleurstelling van het toetsenbord precies andersom. De cijfertoetsen op de 750v zijn lichtgekleurd, terwijl bij de 680 de resterende lettertoetsen lichtgekleurd zijn. De afwerking is ook anders: de Treo 750v is voorzien van een donkerblauwe rubberachtige coating, die een goede grip geeft, terwijl de behuizing van de Treo 680 van 'gewone' gladde kunststof is gemaakt. Aan de achterkant van de 750v vind je een Vodafone-logo en aan de zijkant zit in plaats van een normaal sd-slot een minisd-slot mét resetgaatje (!). Je hoeft dus niet de batterij eruit te halen om de Treo herstarten, zoals bij de 680 het geval is. Bovenop de 750v is alleen een mute-schuifje aanwezig. De infraroodpoort, die zich bij de 680 bovenop bevindt, is op de Treo 750v naar de rechterzijkant verplaatst. De connectoren aan de onderzijde zijn wel hetzelfde. Voor fanatieke Windows Mobile-gebruikers is dat een tegenvaller, want die zijn inmiddels gewend aan een standaard mini-usb-connector. De sim-kaart moet je - net als bij de 680 - binnenin achter de batterij plaatsen. Er is geen uitschuifbare sim-lade, maar een klemmechanisme voor de sim-kaart (zie foto). De 750v heeft dezelfde flexibele stylus als de 680 en is dus voor de helft van metaal en voor de andere helft van plastic.

De afmetingen van beide toestellen zlijn exact hetzelfde en dat betekent dat ook de Treo 750v 24 gram lichter, 1 mm dunner en 2 mm smaller is dan de Treo 650. Helaas heeft ook de batterij meegedaan aan de afslankoperatie, want Palm levert ook hier een batterij met een capaciteit van slechts 1200 mAh mee. De speaker is vergelijkbaar met de Treo 680.  De ingebouwde camera is 1,3 megapixel en kent een maximale resolutie van 1280x1024; een verbetering ten opzichte van de PalmOS Treo's.

Specificaties

Een van de grootste verschillen tussen de Treo 680 en 750v is dat de laatstgenoemde ook geschikt is voor umts en via een firmware-update zelfs geschikt is te maken voor hsdpa. Met een umts-data-abonnement, zoals dat van Vodafone of T-Mobile, kun je internetten met een snelheid van 384 kbps. Dat is sneller dan de maximale snelheid op de Treo 650 en Treo 680, die alleen gprs en edge bieden. Met de firmware-update naar hsdpa zijn straks veel hogere snelheden mogelijk: nu bieden de providers nog een snelheid van 1,8 Mbps, maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd naar 3,6 Mbps, 7,2 Mbps, 14,4 Mbps en mogelijk zelfs nog hoger. Vooropgesteld dat je een hsdpa-abonnement hebt afgesloten, uiteraard. Er is overigens ook al een onofficiële 'aanpassing' verschenen, waarmee de hsdpa-functionaliteit van de Treo 750v vrij te schakelen is. Meerdere gebruikers hebben gemeld dat deze truc inderdaad blijkt te werken.

De volledige lijst met specificaties vind je onderaan dit review. Hoewel de Treo 750v als een luxere, duurdere en meer zakelijke smartphone dan de 680 gepresenteerd wordt, schiet dit toestel op één punt tekort: de schermresolutie is geen 320 x 320 pixels, maar 240 x 240 pixels. Dat is niet verbazingwekkend, want Windows Mobile-apparaten - enkele vga-modellen uitgezonderd - hebben zelden een schermresolutie die groter is dan 320 x 240 pixels (en bij vierkante schermen: 240 x 240 pixels). Wel jammer is dat de Treo 750v niet is voorzien van Wi-Fi, maar dit zou volgens het geruchtencircuit onder druk van de providers zijn gedaan. Toch is het dan vreemd dat HTC - zelfs op de goedkoopste modellen - wel Wi-Fi durft in te bouwen en dat deze in het geval van bijvoorbeeld T-Mobile en Orange zelfs officieel onder eigen label worden uitgebracht. Wat Bluetooth betreft wordt A2DP ondersteund, zodat je met een stereo Bluetooth-headset naar muziek kunt luisteren. Bluetooth 2.0 ontbreekt, simpelweg omdat het nog niet ondersteund wordt door Windows Mobile 5. De aanwezige versie is Bluetooth 1.2, waarmee meerdere, gelijktijdige Bluetooth-verbindingen mogelijk zijn. Microsoft Voice Command wordt standaard meegeleverd, zodat je ook handsfree via spraakcommando's allerlei taken kunt opstarten.

Toetsenbord

Het toetsenbord op de Treo 750v is qua afmetingen gelijk aan die van de Treo 680. Alleen de indeling van de knoppen is anders: de groene en rode telefoonknoppen waarmee je een gesprek kunt aannemen en ophangen, hebben voor Windows Mobile de functie van softkeys gekregen. Dit zijn twee functieknoppen die altijd onderin het scherm zichtbaar zijn en die steeds gekoppeld zijn aan veelvoorkomende menuopdrachten. De vier andere knoppen hebben bij de Treo 680 de functies: telefoon - agenda - e-mail - home. Bij de Treo 750v is dit: groene aanneemknop - Windows-toets - OK-toets - rode ophangknop. De rode ophangknop doet tevens dienst als aan/uitknop en 'Applicatie afsluiten'-knop. Andere knopfuncties werken hetzelfde als onder PalmOS: zo kun je door de rode knop langer ingedrukt houden de telefoonfunctie uitschakelen en kun je met Option-P de helderheid van het scherm wijzigen.

Prestaties

Mijn eerdere ervaringen met een Qtek 9100 waren nogal dramatisch: de 200 MHz-processor is veel te langzaam waardoor je bij de meest simpele handeling tegen een zandloper aankijkt. Op de Treo 750v (met 300 MHz-processor) is dat verbeterd, maar ook op dat toestel moet je regelmatig even wachten. Ook is duidelijk een verschil te merken tussen de snelheid wanneer het toestel nieuw uit de verpakking komt, in vergelijking met een paar dagen later, wanneer er diverse applicaties zijn geinstalleerd. De 66 MB vrij geheugen die je voor bestanden en extra programma's kunt gebruiken, is ruim genoeg als je maar zorgt dat je grote bestanden zoals foto's en muziek naar je geheugenkaartje kopieert. Maar ook dan is duidelijk een afname in performance te merken. Dat komt onder andere omdat in Windows Mobile applicaties op de achtergrond actief blijven, waarover later nog iets meer.

Gebruik

Eén ding waar je rekening mee moet houden bij de Treo 750v is het vierkante scherm. Palm-gebruikers zijn gewend aan applicaties die op een vierkant scherm draaien, maar Windows Mobile-applicaties gaan eigenlijk standaard uit van een 320 x 240 schermresolutie. Sommige applicaties houden geen rekening met het vierkante scherm en zijn daardoor niet te gebruiken (er verschijnt namelijk niet automatisch een scrollbalk). Dit is niet nieuw, want op de HP iPAQ hw6500- en hw6900-serie deed dit probleem zich al langer voor. Een ander nadeel van zo'n kleiner scherm, is dat er minder informatie op het Today-scherm past. Voor Windows Mobile-gebruikers is het Today-scherm hét centrale punt om komende afspraken, de weerssituatie (via een optionele plugin) en andere nuttige informatie in een oogopslag te bekijken. Op het Today-scherm van de Treo moet je al snel gaan scrollen om alle relevante informatie te zien.

Zakelijk 

De umts-ondersteuning van de Treo 750v maakt het opzoeken van informatie via Internet Explorer, het ophalen van e-mail en het updaten van rss-feeds een stuk sneller. Is er geen umts beschikbaar, dan schakelt het toestel zonder haperen over naar gprs. Een pluspunt van de Treo 750v ten opzichte van de Treo 680 is dat deze wél geschikt is voor Wi-Fi sdio-kaartjes (mits in mini-sd-formaat) en meteen vanuit de doos is voorbereid op push-mail. Dat kan ook niet anders bij een toestel dat specifiek is gericht op zakelijke gebruikers.

Op de Treo 750v wordt een eigen Outlook-client - Inbox - meegeleverd, die ondersteuning biedt voor POP, IMAP en Microsoft Exchange Server. Heb je de beschikking over e-mail via een Exchange Server, dan is dankzij de ondersteuning voor Direct Push meteen de push-mailfunctionaliteit beschikbaar. Je kunt ook toegang tot een Exchange Server krijgen via Vodafone's eigen dienst of via hosted Exchange-diensten van derden. Natuurlijk kun je ook BlackBerry Connect gebruiken, voor het geval je werkgever daarvoor heeft gekozen. De aangeboden IMAP-versie ondersteunt standaard overigens geen IMAP IDLE voor push-functionaliteit.

Voor zakelijk gebruik worden Word Mobile, Excel Mobile en PowerPoint Mobile meegeleverd, maar nog steeds is de functionaliteit daarvan beperkt in vergelijking met Documents To Go op de Palm. Wie betere compatibiliteit met de desktopversies van deze Office-producten wil, kan beter uitwijken naar de office-applicatie van Softmaker. Voor het bekijken van pdf-documenten wordt op de Treo 750v de Picsel Viewer (bekend van de Sony CLIE) standaard meegeleverd. 

Batterijduur

We hebben met de Treo 750v geen uitgebreide batterijtest gedaan. In de praktijk blijkt het toestel anderhalve werkdag mee te gaan. Gebruik je de Treo intensief overdag, heb je de push-mailfunctie ingeschakeld en wil je ook 's avonds nog wat muziek luisteren of een filmpje kijken, dan is het raadzaam om de Treo elke nacht op te laden. De Treo 750v is niet een toestel die je zonder lader meeneemt als je een weekendje weg gaat, maar datzelfde geldt eigenlijk ook voor de Treo 650 (in mindere mate) en de Treo 680. Maak je intensief gebruik van umts, dan is de batterij sneller leeg, simpelweg omdat deze technologie meer energie verslindt dan gprs.

Palm-aanpassingen

De verwachtingen over de Treo 750 waren hooggespannen, want Palm had Windows Mobile 5.0 zodanig bijgeschaafd dat het apparaat extreem makkelijk te bedienen zou zijn, zelfs met één hand. Die aanpassingen zijn goed geïmplementeerd en meteen merkbaar. De meeste Windows Mobile-toestellen verschillen nauwelijks van elkaar, tenminste wat de schermen en menu's betreft: heb je één Pocket PC gezien, dan ken je ze bij wijze van spreken allemaal. Palm is bij de Treo 750v rigoreuzer te werk gegaan; ze hebben dieper ingegrepen in het besturingssysteem en hebben daarbij de taken die je als gebruiker op een smartphone wilt verrichten, centraal gesteld.

Zo is het Today-scherm uitgebreid met een zoekfunctie waarmee na het intikken van een paar letters de gezochte contactpersoon al in beeld verschijnt. Ook kun je speed-dialknoppen instellen en foto's van contactpersonen als speed-dial shortcuts gebruiken. Ook is de Messaging-applicatie aangepast: SMS- en MMS-berichten vind je niet meer tussen de e-mailberichten in Inbox (Pocket Outlook), maar in een aparte applicatie. Deze laat de berichten per conversatie zien, net zoals Gmail doet en zoals wij dat al kennen van de Messaging-applicatie onder PalmOS. Een andere handige toevoeging ten opzichte van een doorsnee Windows Mobile-apparaat is de toetsenbordvergrendeling Keyguard, die al op de PalmOS-modellen aanwezig was. Deze is makkelijker in gebruik dan de toetscombinaties van hekjes en sterretjes die veel andere gsm's gebruiken.
 

Word je op een ongewenst moment gebeld, dan kun je met de functie 'Ignore with Text' een bericht via sms sturen. Palm heeft veel moeite gedaan om te zorgen dat deze Windows Mobile Treo net als de PalmOS Treo's goed met één hand te bedienen is. Voorbeelden daarvan zijn de aanpassingen in het Today-scherm en slim gebruik van de softkeys onderaan het scherm. Bellen van contactpersonen kan meteen vanuit het Today-scherm, net als het uitvoeren van een zoekactie op internet en het bellen van je voicemail. Alle veelvoorkomende taken die je als telefoongebruiker wilt uitvoeren, zijn snel bereikbaar en daardoor goed doordacht. Zo herkent het toestel wanneer je cijfers wilt invoeren, bijvoorbeeld bij het intoetsen van een telefoonnummer of pincode, en hoef je in dat geval niet meer de Option-knop ingedrukt te houden. Positief is ook dat je tijdens het gebruik eigenlijk vanzelf vergeet om de - toch al niet zo prettig in de hand liggende stylus - tevoorschijn te pakken.

Er is nog een andere aanpassing, waar ik pas later na enig proberen achter kwam. Zoals gezegd blijven bij Windows Mobile applicaties op de achtergrond actief, ook als je denkt dat je ze hebt afgesloten. Het idee is dat Windows Mobile zelf het geheugen beheert: heeft een actieve applicatie meer resources nodig, dan worden overbodige processen die op de achtergrond draaien dynamisch aangepast en geheel automatisch afgesloten. Wie liever zelf de regie in handen houdt, kan de OK-knop op het toetsenbord enige seconden ingedrukt houden. Dit blijkt een shortcut te zijn naar de lijst met draaiende programma's (Running Programs List), waar je de mogelijkheid hebt om lastige of niet meer benodigde applicaties handmatig af te sluiten. Het is overigens aan te raden om het programma- en geheugenbeheer zoveel mogelijk aan Windows Mobile over te laten. Veel Windows Mobile-gebruikers hebben de neiging om via extra software de 'smart minimize'-functionaliteit te wijzigen naar een 'applicatie afsluiten'-systeem. Hierdoor moeten programma's steeds uit het tragere opslaggeheugen worden opgeroepen in plaats van dat ze rechtstreeks uit het snelle programmageheugen naar voren kunnen worden gehaald. Dit systeem is enigzins vergelijkbaar met de Dynamic Heap van PalmOS, waar de laatste programma's ook in het snelle geheugen aanwezig blijven.

Conclusie

Wordt het de Treo 680 of de Treo 750v? Voor iedereen die twijfelt over deze keuze, zal het besturingssysteem toch de doorslaggevende factor zijn. Als je - zoals ik - met beide overweg kunt, is de Treo 750v aantrekkelijk vanwege de umts- en hsdpa-ondersteuning. Ook de mooiere donkerblauwe behuizing met anti-slip coating vind ik een pluspunt. Voor de rest zijn de productkwaliteit en de gebruiksmogelijkheden vrijwel gelijk. De Treo 750v wint extra punten door de mogelijkheid om out-of-the-box gebruik te maken van push-mail en de mogelijkheid om Wi-Fi-kaarten op minisd-formaat te gebruiken.

Als je bedenkt dat de Treo 750v zonder abonnement €579 moet kosten terwijl je voor €399 een Treo 680 koopt, dan is de laatstgenoemde toch de beste koop. Voor zakelijke gebruikers zou de balans echter naar de Treo 750v kunnen doorslaan en eerlijk is eerlijk: als Windows Mobile-device is de Treo 750v één van de betere toestellen. Palm heeft veel gedaan om de gebruiksvriendelijkheid van het PalmOS ook op een Windows Mobile-toestel door te voeren en heeft daarbij slimme aanpassingen in het OS gedaan. Ook de mute-knop (niets nieuws voor Palm-gebruikers) is een nuttige aanvulling die je - voor zover wij weten - op geen enkel ander Windows Mobile-device vindt.

Pluspunten

  • Compact design
  • Rubberachtige coating, daardoor goede grip
  • Umts- en (binnenkort) hsdpa-snelheid
  • Push e-mail en Exchange-ondersteuning vanuit de doos 

Verbeterbaar

  • Relatief duur
  • Palm-connector, lastig voor huidige Windows Mobiles-gebruikers die mini-usb gewend zijn

Specificaties

  • Besturingssysteem: Windows Mobile 5.1.195 met AKU 2.3;
  • Processor: 300 MHz Samsung SC32442A
  • GSM-functie: Quadband GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900)
  • UMTS-functie: Triband UMTS (850/1900/2100) + HSDPA via firmware-upgrade (nog niet beschikbaar)
  • Gespreksduur: 4,5 uur;
  • Standbyduur: 10 dagen;
  • Batterij: 1200 mAh Lithium-Ion batterij, verwisselbaar;
  • Intern geheugen: 64 MB RAM en 128 MB ROM;
  • Geheugenuitbreiding: minisd;
  • Scherm: 2,6 inch touchscreen met 65.536 kleuren en een resolutie van 240 x 240 pixels;
  • Connector: Palm Universal Connector, USB 2.0;
  • Draadloze verbindingen: Bluetooth 1.2 met A2DP-ondersteuning en infrarood (geen Wi-Fi);
  • Camera: 1,3 megapixel;
  • 2,5 mm audio-aansluiting;
  • Afmeting: 113 x 59 x 21 mm;
  • Gewicht: 154 gram inclusief batterij;
  • Te koop bij: diverse Vodafone-dealers;
  • Prijs: afhankelijk van abonnement, €579 zonder abonnement.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android