Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Preview: Resco Neeews 1.0 beta

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 december 2006


Door de iconen ziet Neeews! er gelikt en zeer overzichtelijk uit. Elk icoon staat voor een krant. Er worden 19 iconen meegeleverd, maar je kunt geen eigen iconen toevoegen.

Een nieuwsbericht in Neeews! Alleen aan het Palmclub-logo is te zien dat dit nieuwtje van de Palmclub afkomstig is. Het nieuwsbericht heeft ook een stermarkering gekregen.

Om nieuwe feeds toe te voegen hoef je alleen de url van de website in te vullen, waarna het programma zelf de juiste rss-feed achterhaalt.

Als je een opml-bestand hebt toegevoegd kun je daaruit feeds selecteren die je in een krant wilt gebruiken.

Het programma onthoudt het nieuws van de vorige update.

Je kunt op twee manieren aangeven welke nieuwsartikelen moeten worden opgehaald.

De updatefrequentie geef je op dit scherm aan. Je kunt bepaalde weekdagen selecteren en het interval of een vast tijdstip invoeren.

Alle menu-opties van Neeews!

Bij het aanmaken van een nieuwe krant kies je de naam en het icoon. Je kunt ook afbeeldingen en podcasts ophalen en de krant als zelfstandige applicatie in de launcher opnemen.

Liefhebbers van rss-feeds kunnen binnenkort terecht bij Resco. Deze ontwikkelaar heeft een eerste betaversie van Resco Neeews! uitgebracht, geschikt voor PalmOS 5.0 en hoger. De applicatie is nog niet helemaal af, vandaar dat dit geen review maar eerder een preview zal zijn.

Dat er elke dag nieuws op de homepage van de Palmclub verschijnt, is vooral te danken aan QuickNews (het voormalige Hand/RSS [review]). Deze nieuwslezer voor rss-feeds gaat al behoorlijke tijd mee, maar biedt eigenlijk alles wat ik als nieuwsredacteur nodig heb: je kunt interessante artikelen markeren, doorsturen per mail en feeds indelen in categorieën. Het voordeel van zo'n rss-lezer is meteen duidelijk: je kunt op elk moment nieuwtjes verzamelen, zonder dat je de individuele websites langs hoeft te gaan. Tot nu toe was er weinig concurrentie voor QuickNews, maar Resco brengt met Neeews! een alternatief dat er veelbelovend uitziet. De opzet van Neeews! is totaal anders dan QuickNews, dus misschien is dit de rss-lezer waar sommige mensen al lang op zaten te wachten. Hou er bij het lezen van deze preview rekening mee dat nog niet alle functies aanwezig zijn en/of werken. Resco spreekt zelf van "a ready product that excels in many aspects", maar bij sommige activiteiten zoals het doormailen van een artikellink liet het programma mijn Treo regelmatig crashen. En het aanpassen van de fontgrootte is bijvoorbeeld wel aanwezig in het menu, maar werkt nog niet. 

Rss

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die nog nooit van rss hebben gehoord, maar voor de volledigheid volgt hier een korte uitleg. Rss is een manier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op websites en weblogs. Door je te abonneren op de zogenaamde rss-feed van een website kun je de nieuwskoppen en een samenvatting van een nieuwsbericht naar de pc of handheld downloaden. Wil je het complete nieuwtje doorlezen, dan word je via de browser doorgestuurd naar het originele nieuwsbericht. Om rss-feeds te kunnen lezen heb je een zogenaamde rss-reader (rss-lezer) nodig. Dit kan een programma op de desktop of op de handheld zijn, maar er bestaan ook online rss-lezers zoals Google Reader, Newsgator of Bloglines. Als je jezelf in één keer op meerdere rss-feeds wilt abonneren, kun je daarvoor een opml-bestand gebruiken. Dit is een tekstbestand met een vaste opmaak, waarin de rss-feeds achter elkaar staan opgesomd. 

Installatie

Resco biedt Neeews! aan als los prc-bestand van 373,5 kB. Het is geschikt voor PalmOS 5.0 en hoger en voor schermresoluties van 160 x 160 en 320 x 320 pixels. Heb je een groter scherm van bijvoorbeeld 480 x 320 pixels, dan wordt alleen het gedeelte van 320 x 320 pixels gebruikt. Je hebt minimaal 450 kB vrije geheugenruimte op je Palm of op je geheugenkaartje nodig, waarbij je voor elke nieuwsfeed op nog zo'n 1 MB aan extra opslagruimte moet rekenen, vooral als je ook afbeeldingen wilt zien. Neeews! ondersteunt afbeeldingen in jpg-, gif-, bmp- en png-formaat. Je kunt met dit programma ook podcasts downloaden, bijvoorbeeld de 1SRC-podcast. In dat geval heb je nog meer geheugenruimte nodig; zo'n 10 tot 20 MB per podcastbestand. De podcasts kun je afspelen via Pocket Tunes of Kinoma. Alle gangbare rss-formaten worden ondersteund; RSS vanaf versie 0.91 en Atom-feeds.

Feeds toevoegen

Neeews! bevat al een aantal vooraf gedefinieerde nieuwsfeeds, bijvoorbeeld die van Palminfocenter. Als je al rss gebruikt is het handiger om alle rss-feeds uit je huidige software te exporteren naar opml-formaat. Je kunt ze daarna importeren in Neeews!, maar ze worden daarbij niet automatisch actief: je zult ze daarna nog handmatig aan een zogenaamde newspaper toevoegen. Je kunt het opml-bestand op je geheugenkaartje installeren, maar ook toegestuurd krijgen via e-mail, infrarood of Bluetooth. De opml-bestanden worden bij het toesturen via Bluetooth of infrarood meteen herkend door Neeews! en toegevoegd aan  het programma.

Daarnaast kun je handmatig losse rss-feeds toevoegen. Voor de Palmclub is dat bijvoorbeeld http://www.palmclub.nl/feeds/nieuws.rss, maar Neeews! heeft nog een handige extra functie voor minder ervaren gebruikers: je hoeft alleen maar www.palmclub.nl in te vullen en het programma zoekt zelf de juiste rss-feed op.

Kranten

Eén van de punten waarop Neeews! verschilt van andere rss-lezers, is dat het werkt volgens een krantenprincipe (newspaper). Een krant kan bestaan uit berichten van één rss-feed, maar kan ook zijn samengesteld uit meerdere rss-feeds. Het is daarbij jammer dat je in deze 'gemengde' kranten de berichten niet op chronologische volgorde kunt zien. De nieuwtjes worden per rss-feed, achterelkaar getoond. Je kunt daarbij niet meer zien uit welke bron het nieuws afkomstig is; alleen als de rss-feed een opvallend icoontje gebruikt kun je nog enigszins herkennen welke website het nieuws heeft geleverd. Je kunt de volgorde van de feeds in een krant ook niet wijzigen; je zult de complete krant moeten weggooien en opnieuw moeten samenstellen. Later toegevoegde feeds verschijnen altijd onderaan de lijst.

Bij elke krant kun je een mix maken van voorgedefinieerde feeds, feeds uit je eerder geïmporteerde feeds en handmatig toegevoegde feeds. Je kunt een krant ook exporteren naar de Palm-launcher. Het wordt dan een zelfstandige applicatie met een eigen icoon op je startscherm, zodat je snel toegang hebt.

Praktijkvoorbeeld 

Om een indruk te geven hoe je de verschillende kranten zou kunnen indelen, geef ik een voobeeld hoe ik het zelf heb gedaan. Voor het zoeken naar nieuwtjes voor de Palmclub heb ik de krant PDA Palm aangemaakt. De nieuwtjes voor Pocketinfo haal ik uit de kranten PDA WM, PDA BlackBerry en PDA Symbian. Websites die over meerdere mobiele platformen gaan, zijn te vinden in PDA Mixed. Omdat deze krant veel te lang werd, heb ik daarnaast aparte kranten PDA Games en GPS gemaakt. Als ik nieuws voor de podcast ICT Roddels nodig heb, kijk ik daarvoor in de kranten Computer en PC-geklets. De eerste bevat puur nieuws, de andere bestaat voornamelijk uit weblogs waar meningen worden verkondigd. Ik ben in het dagelijks leven ook redacteur bij PCM en ben daarvoor altijd op zoek naar artikelideeën. Om te weten wat andere pc-bladen hebben besproken en getest, kijk ik in de krant PC-review. Op de hoogte blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen doe ik via de kranten Technology en Wireless. Voor privégebruik heb ik ook nog een aantal algemene kranten toegevoegd. Deze indeling gebruikte ik overigens al in QuickNews, maar daar waren het categorieën.

Updates

Neeews! kan net als QuickNews de feeds automatisch updaten. Daarbij heb je de keuze uit twee mogelijkheden:

  • Op een vast tijdstip, waarbij alleen hele uren worden ondersteund (dus wel 17:00 uur, maar geen 17:12 of 17:30 uur).
  • Op een vast interval, waarbij je hele uren kunt opgeven (standaard staat dit op elke 12 uur ingesteld).

Je kunt daarnaast aangeven op welke dagen de update moet plaatsvinden, bijvoorbeeld alleen op werkdagen, of alleen op maandag en donderdag. Jammer is dat je dit niet nauwkeuriger kunt specificeren, bijvoorbeeld wanneer je op werkdagen elke 3 uur en in het weekend elke 6 uur een update wilt hebben. Natuurlijk kun je op elk moment ook handmatig updaten. Alle berichten worden automatisch bewaard op je geheugenkaartje. Je kunt updaten via gprs, maar (nog) niet via HotSync. Vervelend daarbij is dat je niet wachten tot de update helemaal klaar is, voordat je kunt beginnen te lezen. Na een automatische update waarschuwt Neeews! dat er nieuwe berichten zijn. Minpuntje: de functie Background Update wekt qua naamgeving de indruk dat het om een achtergrondproces gaat, maar dat blijkt niet het geval. Tijdens de automatische update kun je de Palm niet gebruiken. Komt de update op een gegeven moment ongelegen, dan kun je het uitstellen of afbreken.

Bij elke krant kun je aangeven hoeveel berichten je wilt zien. Ook daarbij heb je twee mogelijkheden:

  • Het aantal berichten per feed, bijvoorbeeld de nieuwste 3, 5 of 20 (dit moet een geheel getal tussen en 1 en 9999 zijn).
  • De maximale ouderdom van de berichten: bijvoorbeeld alleen berichten van de laatste 24 uur (dit moet worden aangegeven in minuten, uren en dagen, waarbij je een getal tussen 1 en 9999 kunt kiezen).

Gelezen berichten 

Het handige van veel rss-lezers is dat ze onthouden welke nieuwsberichten je al hebt gelezen. Bij Neeews! is dat niet het geval: het programma haalt gewoon alle nieuwsberichten op die aan de voorwaarden voldoen: dus berichten die niet ouder zijn dan x minuten/uren/dagen of de laatste x berichten. Bij het lezen van een krant onthoudt het programma ook niet waar je bent gebleven. In QuickNews staat een blauw bolletje voor elk bericht, dat verdwijnt zodra je het bericht hebt gelezen. Neeews! biedt hiervoor geen hulpmiddelen. Je kunt ook reeds gelezen of oude berichten niet weggooien, zoals in QuickNews. 

Wil je geen dubbel nieuws lezen, dan zul je dus heel gedisciplineerd te werk moeten gaan. Bijvoorbeeld door een verversingsgraad van 24 uur in te stellen, waarbij je elke dag je krantje(s) volledig uitleest. Daar staat wel een andere functie tegenover: het programma onthoudt de historie. Je kunt dus ook terug naar de krant van gisteren. 

Berichten markeren

Het markeren van berichten is handig als je er later nog iets mee wilt doen, zoals het schrijven van een nieuwtje voor de Palmclub. In Neeews! kun je berichten markeren met een ster, net zoals je e-mailberichten in Gmail kunt markeren. Je kunt de lijst met favoriete artikelen daarna via de menuoptie Article, Favorites bekijken. Helaas kun je daarna niet de lijst met gemarkeerde artikelen per e-mail versturen, zoals in QuickNews mogelijk is. Wel kun je losse artikelen e-mailen, maar daarbij bleek het programma de Treo nogal eens te laten crashen. Ook het openen van de browser (Blazer) vanuit Neeews! verliep niet altijd zonder crash.

Bediening

Om nieuws te lezen moet je steeds een krant lezen. Er zijn twee weergavemogelijkheden: Expanded Mode (artikelen uitgeklapt) of Collapsed Mode (artikelen ingeklapt). Door in het midden van de navigatieknop te drukken kun je artikelen in- en uitklappen. Met de knop naar rechts spring je naar het volgende artikel (links gaat naar het vorige). Met de knop op en neer blader je door de lijst met artikelen. Om naar een andere krant te gaan, moet je terug naar het hoofdscherm, via het home-icoon bovenin het scherm. Omdat sommige kranten nogal lang kunnen worden, zou een zoekfunctie welkom zijn ("waar las ik gisteren ook alweer dat nieuwtje over Propel?").

Wensen

Resco zegt op de website dat ze nog een aantal zaken willen verbeteren, namelijk de ondersteuning voor podcasts, het omgaan met geheugen en het toevoegen van een aantal webdiensten. Gebruikers kunnen ook commentaar insturen, wat dan hopelijk in de toekomstige definitieve versie wordt verwerkt. De behoeften van gebruikers kunnen nogal eens verschillen: de ene gebruiker wil alleen maar passief kijken of er nog interessants is gebeurd, terwijl een gebruiker zoals ik de berichten nog wil verwerken in nieuwtjes voor de Palmclub, in een podcast en in artikelideeën voor een pc-tijdschrift. Vandaar dat ik veel meer mogelijkheden bij het markeren en rubriceren van nieuwtjes zou willen zien. Ook een Update All-functie zou handig zijn, zodat je vlak voordat je naar het buitenland gaat nog even alle feeds kunt updaten. Nu moet je elke krant handmatig openen en de updatefunctie starten. 

Een grote wens van mijzelf is ook de mogelijkheid om met een online rss-dienst zoals Bloglines of Newsgator te synchroniseren. Neeews! kan wel rss-feeds van Bloglines importeren, maar kan deze niet synchroniseren. Voorzover ik weet is er slechts één programma dat zoiets kan, namelijk Newsgator Mobile, maar die is alleen geschikt voor Windows Mobile.

Conclusie 

Voor doorsnee gebruikers is Resco Neeews! nu al een uitstekend programma: je stelt een paar persoonlijke kranten samen, geeft de update-frequentie aan en bent klaar. In een paar seconden is je nieuwsprogramma gevuld, zonder dat je technische kennis van url's, rss of opml nodig hebt. Het automatisch herkennen van rss-feeds is daarbij erg handig. Toch ontbreken voor power-users zoals ik nog wel een aantal nuttige functies: met name het markeren en doorsturen van nieuwtjes naar de desktop zou naar mijn mening veel beter kunnen. Voorlopig is QuickNews nog mijn favoriete nieuwslezer.

Pluspunten

  • Automatische feed-detectie op websites.
  • Automatische updates.

Verbeterbaar

  • Crash bij openen browser of e-mailprogramma moet worden voorkomen.
  • Beter onthouden welke berichten al zijn gelezen.
  • Mogelijkheid om alle feeds gelijktijdig te updaten.
  • Mogelijkheid om de feeds in kranten naar eigen inzicht te sorteren.
  • Betere mogelijkheden om door feeds te navigeren.
  • Meer instellingsmogelijkheden, o.a. bij het specificeren van updatefrequentie.
  • Zoekfunctie toevoegen.

Specificaties

Let op: omdat de prijs nog niet bekend is, is de puntenbeoordeling hieronder alleen gebaseerd op gebruik en uiterlijk.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android