Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 650

Door Bram Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 april 2007


De Palm Treo 650 in vol ornaat

Aan de onderzijde zit de multconnector en de 2,5mm koptelefoon-/headsetingang.

Linksboven de volumeknoppen en een extra Action-knop die vrij toegewezen kan worden.

Een betere blik op het toetsenbord van de Palm Treo 650

Aan de bovenkant vind je de antenne, de infraroodpoort, het sd-slot en de mute-schakelaar.

De 0,8 megapixel camera aan de achterzijde is helaas niet van geweldige kwaliteit.

De phone-applicatie met enkele snelkoppelingen onderin.

SMS inbox, het bovenste bericht maakt deel uit van een chatgesprek.

Het SMS-chatgesprek met alle berichten achter elkaar weergegeven.

Blazer die de Palmclubsite weergeeft.

De Media-applicatie toont alle gemaakte foto's.
De Treo 650 is nog slechts tweedehands te koop, maar een review van een van de meest populaire smartphones mag niet ontbreken.

Smartphone

Wat is een smartphone nou precies? Tegenwoordig heeft vrijwel iedere gsm de mogelijkheid om een agenda bij te houden. Die mogelijkheid is vaak vrij beperkt, en door de moeizame invoer of slechte overzichtelijkheid laten veel mensen die mogelijkheid links liggen. Voor die gsm's zullen we de term 'feature-phone' hanteren. Een smartphone heeft, anders dan een feature-phone, een groot scherm en is voorzien van een touchscreen en/of toetsenbord. Naast smartphone wordt ook wel eens met de term 'converged device' gegooid, omdat het zowel een gsm als een pda is. De Treo 650 is een echte smartphone: het PalmOS is naadloos geïntegreerd met de telefoon. Elk van de contacts kan eenvoudig gebeld worden, en elke afspraak of notitie is makkelijk door te mailen. Daarnaast beschikt hij over een groot scherm en een qwerty-toetsenbord.

5-way navigator

Als opvolger van de Treo 600 heeft de Treo 650 een zeer functionele 5-way navigator. Middels deze knop zijn veel programma's met één duim te bedienen. Samen met het toetsenbord dat Graffiti vervangt, is de stylus bijna overbodig. In praktijk gebruik je de stylus alleen nog maar bij oude en slecht geschreven programma's of programma's die zich niet lenen voor gebruik van een 5-way navigator zoals een schaakprogramma.

GPRS

Wie de Treo 650 optimaal wil benutten, zal ook van internet gebruik willen maken. Hiervoor is GPRS erg handig, omdat er (op een enkele uitzondering na) niet per tijdseenheid maar per werkelijk verstuurde data gefactureerd wordt. Het is dus geen probleem om de de hele dag online te zijn. Het instellen van een verbinding gaat via Prefs, en wordt in deze FAQ duidelijk uitgelegd. Als grootverbruikers kun je het beste naar een onbeperkt data-abonnement kijken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten wanneer je wat opzoekt. Forumgebruiker bluevoice heeft een overzicht gemaakt van de huidige aanbieders. Een snelheidslimiet voor het data-abonnement is niet van belang voor de Treo 650 omdat die limiet niet gehaald wordt. In praktijk is 5kB/s (40kbps) haalbaar over GPRS. Theoretisch kan via EDGE een hogere snelheid gehaald worden, maar EDGE wordt in Nederland niet meer aangeboden. Het nog snellere UMTS of HSDPA wordt niet ondersteund.

Software 

Standaard biedt de Treo 650 genoeg applicaties om meteen aan de slag te kunnen: een browser (Blazer) en een e-mailclient (Versamail) zijn voorgeïnstalleerd naast de applicaties die het PalmOS standaard al aan boord heeft (Calendar, Contacts, Memos, Tasks). De standaardbrowser heeft de eigenschap na verloop van tijd cookies te vergeten, maar afgezien daarvan is de meegeleverde software heel behoorlijk. Wie meer wil, heeft onder andere keus uit de browsers Xiino (shareware) en Opera Mini (freeware) of de mailprogramma's Chattermail of Snappermail (shareware). Chattermail heeft als groot voordeel dat het pushmail ondersteunt. Hiermee komt mail direct op je Treo wanneer je mailprovider dat ondersteunt. XS4ALL is de enige grote Nederlandse provider die pushmail standaard ondersteunt, maar je kunt uitwijken naar het betaalde fastmail of fusemail. Wil je met de meegeleverde software niet te lang op je mails wachten, dan biedt Versamail de mogelijkheid op zijn hoogst om de vijf minuten mail op te halen.
Andere nuttige meegeleverde programma's zijn de phone- en de sms-applicatie. Met de phone-applicatie kun je niet alleen bellen, maar ook je belhistorie bekijken of andere programma's starten. In de belhistorie kun je de datum, het tijdstip en de duur van ieder gesprek bekijken. Betreft het een gesprek van iemand die nog niet in je contactenlijst staat, kun je met een klik een nieuw contactpersoon aanmaken. Ook wanneer je na een gesprek ophangt krijg je de vraag of je iemand als contactpersoon wilt toevoegen wanneer het nummer onbekend is. De integratie tussen de phone- en contactsapplicatie werkt ook de andere kant op: vanuit je lijst met contactpersonen kun je direct iemand bellen. De sms-applicatie biedt de mogelijkheid om alle sms-berichten van en naar dezelfde persoon achter elkaar weer te geven zodat je kunt zien op welke berichten je reageert. In de screenshots bij dit review kun je zien hoe dit uitwerkt.
Extra software kan net als op iedere andere PalmOS handheld van internet geplukt worden. De keus is extra groot omdat je ook kunt kiezen uit programma's die van internet gebruik maken. Denk hierbij aan RSS readers, FTP programma's, remote control applicaties en blog-software. Sommige software heeft ook extra functionaliteit wanneer het over een internetverbinding beschikt. Zo kan bijvoorbeeld Pocket Tunes (helaas niet meegeleverd) ook streamen van internetradiostations. Hoewel de kwaliteit met 24kbps AAC-codering acceptabel is, houdt de pret na 2 à 3 uur op omdat zowel het afspelen als het tegelijkertijd downloaden van de muziek een flinke aanslag pleegt op de accu. Muziek afspelen van een SD-kaartje kan makkelijk tweemaal zo lang.

Connectiviteit

Naast een gsm-module kan de Treo 650 ook communiceren via infrarood, bluetooth 1.1 of de universal connector. Voor de universal connector heeft Palm nog nooit een cradle meegeleverd, en ook hier wordt slechts een usb-synchronisatie- en een oplaadkabeltje meegeleverd. Deze kabeltjes kunnen los van elkaar gebruikt worden, waarbij het synchronisatiekabeltje ook zonder oplaadkabeltje de Treo langzaam kan opladen.
Aan de onderkant zit naast de universal connector een 2,5 mm koptelefoon- en headsetaansluiting. Aangezien koptelefoons vaak over een 3,5 mm aansluiting beschikken, heb je een verloopstukje nodig dat bij vrijwel iedere audiozaak te koop is.
Het SD/SDIO/MMC-slot aan de bovenkant is beter weggewerkt dan bij de Treo 600. Waar het bij de 600 nog wel eens voorkwam dat een SD-kaart eruit floepte, is dat mij bij de 650 na twee jaar nog niet overkomen.

Uiterlijk

Aan de bovenkant bevinden zich naast het infraroodoog, het SD/SDIO/MMC-slot en de antenne de simkaarthouder en de geluidsschakelaar. Met deze schakelaar kun je switchen naar de stille modus, waar zowel ringtones als geluiden van programma's onderdrukt worden. Wel kan de Treo dan nog trillen, met zijn led knipperen of via de koptelefoonaansluiting geluiden laten horen om je aandacht te trekken.
Op de achterzijde zitten de camera met het spiegeltje, de speaker, en het klepje naar het batterijcompartiment waar ook het resetknopje zit. Deze positie van het resetknopje lijkt onhandig, maar daarover later meer.
De zijkanten zijn vrij leeg. Alleen aan de linkerkant bevinden zich drie knoppen om het volume in te stellen. Er zijn programma's die deze knoppen omtoveren tot scrollknoppen, maar het dpad bevalt mij daarvoor al prima.

Resets

Toen de Treo 650 werd uitgebracht, hadden voornamelijk powerusers veel last van crashes op de meest onvoorspelbare momenten. Met de 1.20 update zijn die problemen grotendeels verholpen, maar een crash zo nu en dan bljift onvermijdelijk. De boosdoener hiervan is het NVFS-geheugen, zodat niet alleen de Treo 650 maar ook de andere recente modellen van Palm hier last van hebben. Een bekend voorbeeld hiervan is TomTom: soms is een soft-reset nodig voordat het programma opstart. De nieuwere Palms hebben extra geheugen meegekregen om het probleem op te vangen, paar een permanente oplossing is er nog niet.
De Treo vangt resets vrijwel altijd zelf af en voert dan een automatische reset uit. Het indrukken van het resetknopje, dat zich naast de batterij achter een klepje bevindt, is dan niet meer nodig. Door na de reset te bellen naar #*377 wordt de reden van de laatste reset getoond.

Antenne 

Aan de antenne is te zien dat de Treo 650 ook als telefoon bruikbaar is. Dit is een belangrijke reden geweest om de antenne aan te brengen, ondanks het feit dat andere gsm's al jaren met een ingebouwde antenne werkten. Op deze beslissing van Palm is veel kritiek gekomen vanuit de Palm-community, want zonder antenne zou de Treo veel mooier en minder kwetsbaar zijn. Een enkele fabrikant is inmiddels in dit gat gestapt, en biedt ingekorte antennes aan. Ook bij de recentelijk uitgebrachte Palm Treo 750v (Windows Mobile) en Palm Treo 680 is de antenne wel ingebouwd.

Batterijduur

De Treo 650 is voorzien van een 1800 mAh accu die goed is voor een stand-by tijd van 300 uur (ruim 12 dagen). Veelvuldig gebruik van GPRS, het hebben van slechte ontvangst, muziek luisteren of langduring internetten hebben hierop de grootste impact. Met continu gebruik van pushmail over GPRS en veelvuldig gebruik moet ik de Treo in praktijk om de dag een paar uur opladen. Mocht je voor langere tijd zonder stopcontact zitten, is het verstandig een extra accu aan te schaffen. De accu is namelijk makkelijk te verwisselen. Naast de standaardaccu van Palm zijn er ook namaakaccu's te koop met een hogere capaciteit, zoals de 2400 mAh Seidio accu. Op eBay zijn inmiddels originele accu's te vinden die voor minder dan 10 euro op je deurmat vallen.

Camera

Op de achterkant van de Treo zit een 0,3mp (640x480) camera om snel een foto (640x480) of video (320x240) te maken. De fotokwaliteit doet onder voor die van een digitale camera of van een goede mobiele telefoon, maar is goed genoeg om leuke momenten vast te leggen. Sommige gebruikers houden een fotoblog bij, wat met de software van Vox erg makkelijk is. Naast de camera zit een klein spiegeltje zodat je ook foto's van jezelf kunt maken. Gemaakte foto's en video's kun je terugzien via de Media-applicatie.

Conclusie

De Treo 650 stond bekend onder de codenaam Ace. Toen hij in oktober 2004 in Amerika beschikbaar kwam, was het toestel inderdaad de aas onder de smartphones. Nu, bijna drie jaar later, kan het toestel nog steeds meekomen al zal dat wellicht veranderen wanneer de concurrentie reageert op de iPhone. Na twee jaar gebruik bevalt het toestel mij nog steeds prima. En hoewel ik als poweruser wel gebonden ben aan het geheugen van 32MB, zie ik voorlopig nog geen aanleiding over te stappen op een ander toestel.

Pluspunten

  • Goede batterijduur
  • Verwisselbare accu
  • Software werkt goed samen
  • Knop bovenop om snel alle geluiden uit te zetten

Verbeterbaar

  • Formfactor (met name de antenne)
  • 32MB geheugen krap naar moderne maatstaven
  • Geen cradle meegeleverd
  • Resets zo nu en dan

Specificaties

  • Te koop op sites als Marktplaats en eBay
  • Afmetingen: 11,3x2,3x5,8 cm
  • Gewicht: 178 g
  • Processor: Intel PXA270 312 MHz
  • Intern geheugen: 32 MB (22,2 MB beschikbaar)
  • Uitbreidingsmogelijkheden: SD/MMC/SDIO (allemaal zelfde slot)
  • Accu: Li-ion 1800 mAh
  • GSM-frequenties: 1800/1900/850/900 MHz (quadband)
  • Scherm: 320x320 pixels, 16 bits kleuren, 6,2 cm diagonaal
  • PalmOS: Garnet 5.4.8
  • Prijs: €599 (introductie), €100-200 (tweedehands, augustus 2007)

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android