Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Media Studio 1.2: Films op de Palm

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 september 2006


Het openingsscherm

Instellingen scherm

aanpassingen doen in video, geluid of ondertiteling

resterende tijd tot de conversie afgerond is

de bijgeleverde speler voor de Palm: TCPMP
Agenda bijhouden. Muziek luisteren. Spelletjes spelen. Het kan allemaal op de tegenwoordige modellen van Palm. Ben je in bezit van een Treo, dan komt daar ook nog telefoneren bij. Wat is er dan mooier om al deze functionaliteiten uit te breiden met de mogelijkheid om video te kijken?

Alternatieven

Voor het converteren en afspelen van videobeelden op Palm-devices zijn er in het verleden al enkele programma’s op de markt gebracht. Een veelgebruikt hulpmiddel hiervoor was bijvoorbeeld Kinoma Studio. Ook zijn er initiatieven gedaan door gebruikers zelf, die met behulp van freeware en/of shareware een handleiding in elkaar hebben gezet over het converteren van video's naar de Palm. Op ons eigen Palmclub-forum is bijvoorbeeld een tutorial te vinden van JeroenB. Voor beginnende gebruikers is dit niet altijd de meest aangewezen weg, omdat er toch wel enig inzicht van benodigde software, instellingen en audio- en videoformaten bij komt kijken. Makayama heeft nu een pakket op de markt gebracht waarmee met een paar zeer simpele handelingen een film of complete DVD in zeer compact formaat op een geheugenkaart gezet kan worden, wat dan bijvoorbeeld weer afgespeeld kan worden met de freeware TCPMP-speler voor PalmOS.

Makayama maakt deze software overigens niet alleen voor PalmOS, maar ook voor bezitters van bijvoorbeeld een TomTom Go, voor Nokia-telefoons of voor Windows Mobile-devices is er conversiesoftware van Makayama leverbaar. Het verschil tussen deze versies zit enerzijds in het uitvoerformaat – voor Windows Mobile-devices kun je bijvoorbeeld ook voor het eigen .WMV-formaat kiezen – maar anderzijds ook met de opties en instellingen. Een Nokia heeft immers een kleiner scherm met een andere resolutie dan bijvoorbeeld een Palm T|X. Vrijwel alle versies ondersteunen ook 3gp-videoformaat. Dit videoformaat kan op zeer veel mobiele devices worden afgespeeld en is bijvoorbeeld ook het opnameformaat van de Media-applicatie in de Palm Treo 650.

(Demo-) Installatie

Makayama levert twee versies van de Palm Media Desktop: een demoversie en een volledige versie. De demoversie is vrij te downloaden van de site, de volledige versie wordt verstrekt na betaling. Op het eerste gezicht zijn beide versies gelijk: de installatie verloopt identiek en zeer eenvoudig. Een paar keer op Next klikken en de software staat op de pc, inclusief een snelkoppeling op het bureaublad. Waar je bij het opstarten van de volledige versie meteen in het werkscherm terecht komt, moet je bij de demoversie eerst nog een vraag beantwoorden of je toch niet misschien al de volledige versie wilt kopen. Hierna is de software identiek: dezelfde instellingen en mogelijkheden. Waarom dan de volledige versie à $29,95 kopen? Een heel eenvoudige reden: de demosoftware maakt wel films, maar kapt deze na drie minuten af. Korte filmpjes omzetten voor gebruik op de Palm kan dus prima met de demoversie, maar een volledige DVD wordt wat problematisch.

In gebruik

Palm Media Studio zal voornamelijk worden aangeschaft om op een eenvoudige manier DVD's om te zetten naar een formaat wat leesbaar en klein genoeg is voor gebruik op een Palm. Maar er kunnen ook andere films mee geconverteerd worden, bijvoorbeeld in DivX- of XviD-formaat. Na het opstarten van Palm Media Studio kan er een keuze gemaakt worden uit drie bestandslocaties voor het bronbestand; rechtstreeks van DVD, van de harde schijf of van een andere locatie, bijvoorbeeld een geheugenkaartje. Na het selecteren van (in dit geval) de DVD kan er meteen met het omzetten van de film worden begonnen, of gekozen worden voor geavanceerde opties. Bij deze opties kunnen onder andere de instellingen worden veranderd worden voor het wel of niet toevoegen van ondertitels en of de film bijvoorbeeld ingezoomd of volledig in beeld moet worden weergegeven. Let wel; bij de instelling ingezoomd kan het zo zijn dat er beeld informatie aan de zijkanten van het scherm verloren gaat. Na het instellen van de opties klik je op de grote rode Action-knop, waarna Palm Media Studio de film zal gaan converteren. Via het hoofdscherm van Palm Media Studio word je op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Er is wel een minpuntje aan het gebruik van Palm Media Studio, maar of dit storend is zal ieder voor zich moeten bepalen. Zodra er een film of DVD gekozen is voor conversie, zal deze afgespeeld worden in een soort voorvertoningvenster; afgebeeld door een foto van het eerder gekozen Palm-model. Leuk gedaan, maar waarom kan het afspelen van die voorvertoning niet gestopt worden? Het heeft daarnaast ook nog eens weinig toegevoegde waarde, want eventuele aanpassingen aan de conversieinstellingen zorgen er niet voor dat de film in het voorvertoningsvenster veranderd. Wat dus het uiteindelijke resultaat van je film is, blijft afwachten tot het op de Palm zelf bekeken wordt.Om de geconverteerde films op de Palm af te spelen heeft Makayama zelf geen programma ontwikkeld, maar leveren zij als extra de veelgebruikte en gratis te verkrijgen TCPMP-speler mee. Het is overigens geen verplichting om van deze software gebruik te maken, elke software die overweg kan met videobestanden in het mpeg4-formaat zou hiervoor kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Kinoma Player 3 EX. Bij de installatie van TCPMP worden twee extra plugins geïïnstalleerd: de AAC-plugin (voor audio) en MPEG4-plugin (voor beeld).

Snelheid

Om de snelheid van de applicatie te kunnen testen, heb ik een tweetal video's geconverteerd naar het 3gp-formaat. Deze zullen uiteindelijk worden bekeken met de TCPMP-speler. De eerste film is de videoclip van Basshunter - Boten Anna. Dit is een videoclip in AVI-formaat, gecodeerd met de DivX-codec en 30 MB groot. Na conversie van de Palm Media Studio levert dit een .3gp-bestand op van 13,4 Mb, waarbij gekozen is voor instelling beste beeldkwaliteit. Het filmpje zelf was in iets minder dan 3 minuten geconverteerd. Voor de tweede test heb ik de DVD Black Jack geconverteerd. Deze DVD-film duurt 108 minuten. Een DVD converteren gaat in twee (aaneengesloten) stappen. De eerste stap is het converteren van DVD naar een mpg-bestand. Deze eerste stap was na 2 uur en 5 minuten klaar. Vervolgens wordt dit mpg-bestand geconverteerd naar een .3gp-formaat. Deze tweede stap is korter: na exact 25 minuten staat het bestand voor je klaar en is dan 217 Mb groot! Dit valt natuurlijk prima mee: 217 Mb voor een film is niet bepaald groot te noemen. De snelheid van converteren is natuurlijk wel afhankelijk van de rekenkracht van het gebruikte systeem, maar een conversie in tweeënhalf uur op een laptop waar ondertussen gewoon op wordt gewerkt, mag best goed genoemd worden. Beide tests zijn utgevoerd op een Intel Centrino 1.73GHz-laptop met 1GB aan werkgeheugen.

Conclusie

Als je veel met het openbaar vervoer reist of vaak op plekken komt waar geen tv voorhanden is en je toch van een film of tv-aflevering wilt kunnen genieten, is Palm Media Studio een uitkomst. Goed: voor een complete DVD heb je wat tijd nodig, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Ook over de uiteindelijk grootte van het geconverteerde filmbestand zijn we erg tevreden. Er zijn uiteraard wel goedkopere (en zelfs gratis) alternatieven voorhanden, maar qua gemak en eenvoud is Palm Media Studio absoluut een van de betere!

Pluspunten

  • Zeer eenvoudige gebruikersinterface
  • Compressie is aanzienlijk
  • Conversiesnelheid is goed

Verbeterbaar

  • Afspelen van een video in de voorvertoning is niet te stoppen
  • Wijzigingen in videoinstellingen niet in de preview te zien

Specificaties

  • Leverancier: Makayama
  • Programma: Palm Media Studio 1.2
  • Gechikt voor: Specififieke modellen, kijk op de website van Makayama, Windows XP
  • Programmagrootte: 916 kB (TCPMP op de Palm) en 7,72 MB (Media Desktop op de PC)
  • Prijs: € 29,95
  • Te koop bij Makayama en pdassi.nl

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android