Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: palmOne Wi-Fi SDIO card

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 oktober 2004


palmOne WiFi-SDIO kaart

[Stap 1] De PalmOS Wi-Fi wizard

[Stap 2] Een draadloos netwerk gevonden

[Stap 3] En we zijn verbonden!

Snel online met de Web Pro browser en Wi-Fi
Een pda met Wi-Fi is de ultieme samensmelting van mobiliteit en (inter)nettoegang. Het kan aardig wat meters overbruggen en is vaak eenvoudig te configureren. De nieuwe Wi-Fi SD-insteekkaart van PalmOne maakt Wi-Fi voor Palm-gebruikers extra interessant.

Mager aanbod

Dankzij de explosieve groei van Wi-Fi in thuis- en kantooromgevingen is de kans groot dat u ook ver buiten het bereik van uw eigen 'access point' van een draadloos netwerk gebruik kunt maken. Hotspots, publieke draadloze netwerken, komen de pda-bezitter steeds beter tegemoet door geschikte inlogmethoden aan te bieden, al valt er ook op dat front nog wel wat te wensen. Van de vier hotspots die we in Amsterdam uitprobeerden werkten alleen die in Café Wolvenstraat en Hotel De L'Europe probleemloos, al is de laatste niet aangepast voor pda-browsers.

Het huidige aanbod van PalmOS-handcomputers met Wi-Fi aan boord is wat mager: alleen de Tungsten|C wordt nog actief verkocht. Toch zijn er in de loop van de tijd heel wat mogelijkheden geweest om via een PalmOS-handheld via Wi-Fi contact maken met het netwerk of internet. Dit was vooral te danken aan licentienemer Sony, die in een groot aantal van hun modellen Wi-Fi als optionele uitbreiding of als geïntegreerde functionaliteit aanbood. Helaas heeft Sony besloten om geen nieuwe PalmOS-modellen voor Europa en Amerika uit te brengen.

Configuratie en beveiliging

Het PalmOS, de besturingssoftware aan boord van Palm-handhelds, kent momenteel een paar beperkingen in de omgang met Wi-Fi. Zo is er nog geen ondersteuning voor de Wi-Fi beveiligingsstandaard WPA , dus als u om veiligheidsredenen heeft gekozen voor deze sterkere vorm van versleuteling van data, dan is het niet mogelijk om daarvoor een PalmOS-pda voor te gebruiken. Daarnaast kunt u ook nog niet werken met 802.11x, beter bekend als EAP-LEAP, een populaire authenticatiemethode ontwikkeld door Cisco. Hiervoor kunt u wel een extra stuurprogramma kopen van Meetinghouse, maar deze is volgens eigen zeggen momenteel alleen nog geschikt voor de Tungsten|C. Informeer dus van tevoren of deze oplossing ook werkt voor de verderop besproken PalmOne Wi-Fi SD-kaart.
Bent u niet gebonden aan een van deze beperkingen, dan is het relatief eenvoudig om uw Palm aan het draadloze netwerk te koppelen. De Tungsten|C en de Wi-Fi SD-kaart maken beide gebruik van dezelfde onderliggende technologie. De volgende configuratiemethode is dus voor beide producten gelijk.

Installatie

Op de Palm met een (ingestoken danwel ingebouwde) Wi-Fi-adapter starten we het programma Wi-Fi Setup. Als we nu op Next (zie afbeelding 2) klikken, start het zoekproces naar draadloze netwerken. Heeft de applicatie een of meer draadloze netwerken gevonden, dan kunnen we een eigen netwerk selecteren (zie afbeelding 3) en vervolgens nogmaals op Next klikken. Er wordt nu een verbinding gelegd met het netwerk en er zal geprobeerd worden om een geldig ip-adres toe te kennen aan de Palm via DHCP. Is er eenmaal verbinding gemaakt, dan kunnen bij Network zien met welk draadloos netwerk we precies verbonden zijn en bij Signal hoe sterk het signaal is (zie afbeelding 4).
Wordt er in de netwerkomgeving met statisch toegekende ip-adressen gewerkt in plaats van via DHCP, dan dienen we deze eerst op te geven. Dat kan met de optie Wi-Fi in de applicatie Prefs. We zien dan dat bij Network de mogelijkheid om gegevens aan te passen via de optie Edit Networks. Selecteer het draadloze netwerk en kies Edit. Door op Details en vervolgens Advanced te tikken, bereiken we het scherm om ip-adressen aan te passen. In het vorige scherm was tevens de optie WEP Encryption te vinden voor de versleuteling van het draadloze netwerkverkeer. We hebben hier de mogelijkheid om te kiezen voor zowel een hexadecimale-, een ASCII- of een passphrase-sleutel.
Wanneer we als aanvullende beveiligingsmaatregel ook gebruik maken van MAC-adres-authenticatie, dan vinden wij het netwerkadres van de Palm of de SD-kaart terug door in het eerste scherm van het Wi-Fi Prefs-onderdeel de knop Info te kiezen. Hier zien wij ook op welk kanaal de Palm het draadloze signaal ontvangt.

palmOne Wi-Fi SD-kaart

Palm-gebruikers hebben lang op een Wi-Fi SD-insteekkaart moeten wachten. Er was al wel een dergelijke kaart beschikbaar van SanDisk, maar daarvan was alleen de nieuwste uitvoering geschikt voor het PalmOS en dan nog alleen voor Zire 71. De nieuwe Wi-Fi SD-kaart van PalmOne [zie afb 4] is eveneens voor een beperkt aantal pda's geschikt. In dit geval voor de Tungsten|T3 en Zire 72 en eventueel volgende modellen.
Met de SD-module krijgt u toegang tot draadloze 802.11b-netwerken. Maar als u thuis of bij een Wi-Fi-hotspot een 802.11g-netwerk tot uw beschikking hebt werkt het natuurlijk ook, zij het met de lagere 11 Mbit/s-snelheid.
De Wi-Fi-kaart steekt met een lengte van 5,3 cm een behoorlijk stuk uit het SD-slot. Dit maakt de kaart bijzonder kwetsbaar en wat ons betreft zeker niet geschikt om na gebruik in de pda te laten. Na ingebruikname geeft de PalmOne Wi-Fi SD-kaart met een groen lampje aan of er verbinding is.

Bij het installeren van de kaart blijkt al meteen een minpunt: de drivers nemen 4 MB van het interne geheugen in beslag. De T3 en Zire 72 zijn met respectievelijk 64 MB en 32 MB RAM ruim voorzien van intern geheugen, maar het betekent toch dat minimaal een achtste deel van de opslagruimte wordt opgesnoept. We hadden liever een plug & play-oplossing gezien, met nog wat extra geheugenruimte op de sd-module zelf.
Wij probeerden de kaart met een Tungsten|T3 en hadden vrijwel meteen verbinding met het draadloze 802.11g-netwerk thuis. PalmOne belooft binnenshuis een bereik van 37 meter en buitenshuis 122 meter, zonder dat de snelheid van 11Mbps terugvalt. In onze test bleek dat te optimistisch. We hadden in de buurt van het access point een goed signaal, maar kwamen binnenshuis toch niet verder dan ongeveer 20 meter.

WEP-versleuteling

De kaart biedt ondersteuning voor 40- tot 104-bits (gelijk aan 64- en 128-bits) Wireless-LAN WEP-versleuteling, maar niet voor WPA. Jammer, want dat is een beveiligingsprotocol waar u tegenwoordig niet meer omheen kunt. Een ander minpuntje is het toegenomen energieverbruik. We hadden al verwacht dat de Wi-Fi-kaart een flinke aanslag op de batterijduur van de T3 zou betekenen, maar dat dat al na 1 uur en 15 minuten het licht uitging op de T3 was een forse tegenvaller.

Conclusie

De PalmOne Wi-Fi SD-kaart is een welkome aanvulling in het productassortiment van PalmOne, al zien we in de nabije toekomst ook nog graag een opvolger voor de inmiddels wat verouderde PalmOne Tungsten|C (waarbij Wi-Fi al aan boord is). Met andere woorden: een nieuw model met ingebouwde Wi-Fi-mogelijkheden. Hopelijk worden dan ook de problemen met de forse aanslag op het batterijverbruik opgelost.

Gegevens van de palmOne Wi-Fi SDIO-kaart

  • Naam product: palmOne Wi-Fi card
  • Producent: palmOne
  • Prijs: € 119,-
  • Verkrijgbaar bij: PDAshop en palmOne

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android