Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Stowaway Bluetooth Keyboard

Door Roel van der Vegte Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 februari 2005


Het juiste type verbinding selectereren

Het Bluetooth toetsenbord zoeken

De batterijen plaatsen

Klaar voor gebruik

Aan het werk, handig: de pda-steun kan losgekoppeld worden

Klik voor een animatie
Kort na elkaar zijn de Bluetooth toetsenborden voor PalmOS aan het verschijnen. Kort geleden heb ik een review geschreven van het Bluetooth toetsenbord van Brando.
Deze keer is het de beurt aan het Stowaway Bluetooth Keyboard van Think Outside. Het review exemplaar dat ik ontving van Mobile Point bestaat uit het toetsenbord, twee AAA batterijen, en een beschermhoes. Bij mijn reviewversie zat geen CD, maar ik neem aan dat die er normaal wel bij zit. De driver voor dit toetsenbord is zonder problemen te downloaden, waarbij je een ruime keuze hebt uit ondersteunde apparaten. Van de palmOne modellen worden in ieder geval de Tungsten|T2, T3 en T5 en de Treo 650 ondersteund.

Het installeren

De batterijen zijn simpel te plaatsen door het klepje op de onderkant/achterkant te verwijderen. Nu is het tijd om de driver te laden. Deze driver is geschikt voor het Ultra Thin Keyboard met de Universele Connector, het Infrarode toetsenbord en nu dus ook voor het Bluetooth toetsenbord. Het programma neemt 77 kB in beslag.
Het toetsenbord wordt geopend met een drukknop aan de linkerkant en het klikt lekker stabiel vast. De hele constructie is gelijk aan het Ultra Thin Keyboard. Aanzetten van het toetsenbord gaat door de Ctrl-toets en de beide Fn-toetsen (blauw en groen) een seconde ingedrukt te houden. Boven de T gaat een klein groen lampje knipperen en de driver gaat op zoek naar een verbinding. De verbinding moet bevestigd worden door '123' in te tikken op het toetsenbord. Omdat dit model maar vier rijen toetsen heeft, moet je de linker Fn-toets ingedrukt houden om de cijfers te kunnen typen. Bij een volgende keer hoef je alleen maar even op connect te klikken om weer te kunnen gaan typen op het toetsenbord. Uiteraard kun je nu ook nog instellen hoe snel de toetsen moeten reageren en welke programma's je aan de functietoetsen wilt koppelen.

Het gebruik

Als het toetsenbord is opengeklapt is het direct goed vergrendelt. Het is geen probleem om met het toetsenbord op schoot te kunnen werken, alhoewel een vlakke ondergrond aan te raden is. Ik had wel een probleem met het afdekklepje van het batterijvak bij gebruik op schoot, want de steun voor mijn pda kan verder doordraaien en drukt dan dat klepje los, waarna de batterijen er vandoor gaan. Dit probleem is ondertussen verholpen.
De reden dat de pda-steun zoveel bewegingsruimte heeft is dat deze te verwijderen is met als voordeel dat je de pda in de steun op een andere plek neer kan zetten. Over de werkafstand hoef je je niet druk te maken voor wat betreft de Bluetoothverbinding, want die blijft werken op een afstand waarbij je het scherm zelf niet meer kunt lezen.

Het typen zelf

Ik gebruik al een tijd het Ultra Thin Keyboard, en dit toetsenbord typt even lekker. Je moet even wennen aan het ontbreken van een vijfde rij toetsen met de cijfers, maar er zit een NumLock-functie op, wat bijvoorbeeld handig is bij het invoeren van telefoonnummers. Ook de samenwerking met mijn pda werkt goed.

Echter: op het moment dat ik even stopte met typen bleek dat het toetsenbord zichzelf na een minuut uitschakeld en toen ook mijn pda zichzelf na twee minuten uitschakelde kwam ik in de problemen bij het weer starten. Een soft reset is soms nodig om de boel aan de praat te krijgen en mijn pda was op een gegeven moment bijna leeg toen bleek dat deze al een tijd naar een niet meer bestaande Bluetoothverbinding aan het zoeken was, en dat kost veel stroom. Oftewel: verbinding opzetten, typen en dan weer afsluiten lijkt de beste manier van werken. Herstarten gaat dan erg makkelijk.

Speciale tekens

De hele tekenset wordt ondersteund, maar je moet goed weten welk teken onder welke toets zit. Een blik op het on-screen toetsenbord met de speciale tekens geeft een goede template.

Duurzaamheid

Daarover kan ik nog niets zeggen, want ik gebruik dit toetsenbord pas een paar dagen. Daar de constructie gelijk is aan die van mijn Ultra Thin Keyboard denk ik dat er hooguit problemen kunnen ontstaan door een breuk in de datakabel en dat merk je aan uitvallende toetsen.
Het batterijverbruik kun je ook onder duurzaamheid laten vallen: hoe lang de twee AAA batterijen van het toetsenbord meegaan weet ik niet, maar de accu van de pda wordt door het constante Bluetooth gebruik tijdens het typen wel zwaarder belast. Een hele dag werken gaat zeker niet lukken, maar twee uur onafgebroken typen moet mogelijk zijn.

Conclusie

Nu palmOne alweer met een afwijkende connector is gekomen is het fijn om met randapparatuur niet afhankelijk te zijn van het type connector. Gelukkig wordt Bluetooth steeds meer ondersteund, dus een Bluetooth toetsenbord is geen slechte keuze. De drivers voor PalmOS werken prima en je kan dezelfde driver ook gebruiken met het standaard Ultra Thin Keyboard en voor de infrarood-versie. Een aardig detail is het kunnen loskoppelen van de pda-steun en dit model heeft een prima vergrendeling, wat handig is bij het gebruik op schoot.

Verbeterbaar

  • het batterijvak schiet te makkelijk open, maar dit moet nu verbeterd zijn;
  • herstarten als de pda en het toetsenbord zichzelf hebben uitgeschakeld geeft problemen,
    het is beter om zelf de verbinding te verbreken bij een pauze;
  • soms wordt een toetsaanslag niet goed herkend.

Pluspunten

  • connector onafhankelijk, mits de pda Bluetooth heeft;
  • ook te gebruiken met Windows CE en Symbian apparatuur;
  • de driver werkt ook met de connector- en infrarood-uitvoering van dit toetsenbord.

Specificaties


Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android