Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Zire 31 GPS Solution

Door Jaap Fresco Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 december 2004


Het complete pakket

De navigatieset tijdens het gebruik

De meegeleverde gps-ontvanger van Kirrio

Het kaart-selectie-scherm

Het selecteren van - in dit geval - het aankomstpunt

Het vertrekpunt gecentreerd

De route wordt in het groen aangegeven

De 2D-weergave (dag) tijdens navigatie

3D-weergave (nacht) tijdens navigatie
Bijna iedereen kent ondertussen de combinatie Palm met TomTom Navigator. Maar TomTom stelt behoorlijke eisen aan de hardware. Zo draait het officieel alleen op de Tungsten T3, Tungsten C en de Zire 72. Sinds kort zijn er echter een aantal alternatieven: Perfect Passenger (geschikt voor bijna alle huidige modellen) en het onderwerp van deze review: de PalmOne GPS Solution/Zire 31 Edition.

Algemeen

Opmerking: Voor deze review wordt gebruikt gemaakt van de laatste versie van MapSonic (2.5.1). Dit is de versie die meegeleverd wordt (2.5) in de doos plus de laaste update via de website van ViaMichelin (2.5.1).

De installatie van de software is vrij eenvoudig: cd erin, installatie starten en de instructies op het scherm volgen. Na de installatie moet de Zire tot twee keer toe gesynchroniseerd worden. Bij de eerste test-pc werkte dit alleen als de reeds geïnstalleerde niet-standaard conduits werden uitgezet ('Do Nothing'). Bij de tweede test-pc liep alles in één keer vlekkeloos. Het kan dus zijn dat een niet-standaard-conduit bij de installatie van MapSonic in de weg zit.
Tijdens de installatie blijkt ook dat er een extra conduit wordt toegevoegd aan het HotSync-proces om makkelijk voorgedefinieerde kaarten te kunnen installeren op de Zire 31. Hierna kun je MapStore starten om een nieuwe kaart aan te maken. Er zijn twee manieren om een kaart aan te maken: je selecteert met de muis een rechthoekig gebied op de kaart of je selecteert een route tussen twee plaatsen, waarbij MapSonic een kaart aanmaakt met een strook land rondom deze route. Als je het kaartje hebt aangemaakt, kun je het exporteren. Dit kan naar de pc (opslaan op je harddisk voor later gebruik) of direct naar je pda. Doe je dat laatste, dan moet je tijdens de eerstvolgende synchronisatie (waarvoor je van MapStore een melding op je scherm krijgt) kiezen of je de kaart naar het geheugen van de Palm wilt hebben of op de geheugenkaart. Je kunt ook meteen zien hoeveel geheugenruimte er op de Palm nog vrij is. Dit is een hele verbetering ten opzichte van de vorige versie. Het verdient toch de aanbeveling om de kaarten niet te synchroniseren via HotSync maar ze middels een kaartlezer naar een SD-kaartje (directory Mapsonic_Maps) te kopieren . Dit scheelt behoorlijk wat tijd per kaartje, hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van de grootte van het geselecteerde gebied.

Als je nog oude kaarten op je pda hebt geïnstalleerd, die gemaakt zijn met een oudere versie (lager dan versie 2.5), dan kun je die niet meer gebruiken. Overigens wordt er bij de navigatieset geen sd-kaartje meegeleverd, wat vreemd is omdat de kaarten vaak te groot zijn om in het interne geheugen van de Zire 31 te installeren. De kaart van de complete Benelux is ongeveer 140 MB groot.

Na de installatie wordt het tijd om een stuk te gaan rijden. Als test heb ik de route van mijn werk (Centrum Rotterdam) naar huis (Den Haag) gebruikt. Als vergelijking heb ik mijn eigen navigatiesysteem (Tungsten T2 met Emtac Crux II Bluetooth-GPS en MapSonic 2.5.1) ernaast gehouden. Op deze manier kan ik ook gelijk de kwaliteit van de meegeleverde GPS-ontvanger (muis met staartje) testen.

Kirrio GPS-ontvanger

PalmOne levert het navigatiepakket met de een gps-ontvanger van Kirrio. Aansluiten blijkt heel simpel te zijn: je steekt de dubbel uitgevoerde plug aan de linkerkant in de Zire 31, de PS2-plug van de gps in het andere snoer en als laatste de stroomplug in de sigarettenaansteker van de auto. Eenmaal aangesloten blijkt dat de gps-ontvanger alleen werkt als deze stroom krijgt via de sigarettenaansteker van de auto. Dit betekent dat je de gps-ontvanger alleen in de auto of op de motor kunt gebruiken. Dat is jammer, want ook wandelaars en fietser willen misschien gebruikmaken van deze goedkope set. Aangesloten heeft de Kirrio vrij lang nodig om een een fix te verkrijgen: de eerste keer dik zeven minuten, daarna steeds ruim twee/drie minuten, ook bij gebruik op dezelfde plek. Veel vervelender is, dat de fix gedurende de rit ook een aantal keren verloren gaat. Terwijl de Emtac vrolijk door blijft gaan, raakt de Kirrio af en toe zijn fix volledig kwijt. Op de grote weg maakt dat niet zoveel uit, maar in een drukke stad kan dit vervelend zijn. Qua bereik doet de Kirrio niet onder voor de Emtac; het aantal satellieten is altijd gelijk.

Software

Voor wat betreft de mogelijkheden van de software kan ik redelijk kort zijn. Mapsonic doet wat het belooft maar ook niet meer dan dat. Routes zijn vrij simpel uit te stippelen, de manier van opzoeken is even wennen maar steekt vrij logisch in elkaar. Wat vervelender is, is dat het met MapSonic niet mogelijk is om routes via-via te plannen (Rotterdam -> Schipluiden -> Den Haag). Deze route moet opgesplitst worden in twee routes (Rotterdam -> Schipluiden en Schipluiden -> Den Haag). De gesproken aanduidingen zijn redelijk duidelijk, al zijn de aanwijzingen soms wat vreemd ('Draai lichtjes naar rechts' als je zowat haaks de bocht om moet). Ook komen sommige aanwijzingen net te laat ('Blijf op de rechterbaan' als je niet meer van baan kan wisselen). Dit ligt echt aan de software, want ook MapSonic op de Tungsten T2 kent dit probleem. Ook ijlt het beeld op de Zire 31 een beetje na. Als je voor een stoplicht stilstaat, duurt het nog een aantal seconden voordat MapSonic zijn beeld heeft aangepast aan de werkelijkheid. Dit is vreemd als je bedenkt dat de gesproken aanwijzingen wel op tijd komen. Overigens treedt dit probleem vrijwel alleen op in de stad. Op de snelweg is het probleem nog niet voorgekomen. Op de Tungsten T2 die als vergelijkingsmateriaal dient, is dit verschijnsel nog niet voorbijgekomen.

Nieuw ten opzichte van de review van versie 1.1 is de mogelijkheid van 3D-weergave in het navigatiescherm en het toevoegen van grote aantallen Points of Interest (POI) middels het meegeleverde programma POI Manager. Als je dit programma gebruikt in combinatie met de gratis TomTom POI Editor kun je zelfs de .OV2-bestanden van TomTom importeren in MapSonic (zie kader voor uitleg). Een andere nieuwigheid is de instelbaarheid van het zogenaamde 'dashboard', de balk bovenin het navigatiescherm, waarin je naar keuze onder andere de snelheid, richting, af te leggen afstand of tijd tot aankomst kunt laten weergeven.

PalmOne Zire 31

Dan hebben we nog de Zire 31, het lowbudget-model van PalmOne. Ook hier kan ik vrij kort over zijn. De Zire 31 is eigenlijk niet berekend op het gebruik voor navigatie. De berekening van de routes gaat traag (> drie minuten) en ook het herberekenen van de route (op moment dat je van de geplande route afwijkt) gaat veel te traag. Dit is eigenlijk vreemd gezien het feit dat er in de Zire 31 een 200MHz-processor zit. Dit in tegenstelling tot de Tungsten T2 met 'slechts' een 144MHz-processor. De speaker is van lage kwaliteit. Wil je normaal geluid, dan zijn de aanwijzingen niet te verstaan met de radio op de achtergrond en voer je het volume op dan zijn de aanwijzingen niet meer te verstaan vanwege gekraak en ruis. Ook het scherm van 160x160 pixels voldoet niet voor deze taak: er past te weinig informatie op. Wegaanduidingen passen bijvoorbeeld vaak maar half op het scherm.

Conclusie

Is het een afrader? Nee, dat zeker niet. Wie voor weinig geld een navigatiesysteem voor in de auto wil hebben zit met deze set goed. Verwacht er echter niet al te veel van, gezien de beperkte capaciteiten van vooral de Zire 31. MapSonic doet wat je ervan mag verwachten, al zitten er nog steeds een aantal (niet storende) onregelmatigheden in de kaarten. Dit zal echter niet te voorkomen zijn door de veranderlijke aard van ons wegennet. De Kirrio GPS is een goede gps-ontvanger met als enige nadeel het af en toe verliezen van de fix.

Pluspunten

  • MapSonic: Mogelijkheid tot invoeren grote aantallen Points Of Interest (POI) tegelijk
  • MapSonic: Meertalige interface
  • MapSonic: Eenvoudige interface
  • MapSonic: 3D-weergave met instelbaar dashboard

Verbeterbaar

  • Mapsonic: Geen via-routes mogelijk
  • Mapsonic: Onlogische/vreemde Nederlands gesproken aanwijzingen
  • Kirrio: Moet aangesloten zijn op de auto-aansteker
  • Kirrio: Verliest te vaak ineens de fix
  • Zire 31: Scherm is te klein
  • Zire 31: Kwaliteit van de speaker is slecht

Specificaties

  • Verkrijgbaar bij: PDAshop.nl
  • Uitvoeringen: PalmOne
  • Werkt met PalmOne Zire 31
  • Prijs: € 299
  • Producent: PalmOne

Extra testers

Behalve ondergetekende hebben nog twee andere testers meegewerkt: Jeroen Fresco en Minou Rensen, waarvoor aan beiden mijn hartelijke dank. Jeroen en Minou zijn allebei geen Palm-gebruikers. Hun oordeel is verwerkt in deze review. Desgevraagd liet Jeroen weten inmiddels Perfect Passenger met de Sony Clie PEG TJ35 gekocht te hebben, terwijl Minou het liever bij de papieren kaarten en het stratenboek houdt.

POI's importeren

Om grote hoeveelheden interessante plaatsen (POI's) te importeren in MapSonic is vanaf versie 2.5 het programma POI Manager meegeleverd. Met dit programma in combinatie met het gratis TomTom POI Editor is het zelfs mogelijk om de .OV2-bestanden van TomTom Navigator te importeren.
De truc is dat je met de POI-editor de .OV2-bestanden exporteert naar .ASC-formaat. Deze kun je vervolgens met POI Manager importeren in MapSonic. Let erop dat je wel van te voren een categorie (bv. flitspalen) aanmaakt in MapSonic.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android