Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Receptenprogramma

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 februari 2002


Cookbook

Cookbook recept

Cookbook

Cookbook

Cookbook

Cookbook

PDA Cookbook desktop applicatie

PDA Cookbook

PDA Cookbook

PDA Cookbook

Pocketchef

PocketCook desktop applicatie

PocketCook

PocketCook

PocketCook

Pocket Recipes Desktop applicatie

Pocket Recipes

Pocket Recipes

Pocket Recipes

ReciPDA Desktop

ReciPDA

ReciPDA

ReciPDA

Wcookbook

Wcookbook

Wcookbook

Wat zullen we vandaag weer eens eten? Er zullen maar weinig mensen zijn die voorafgaand aan een bezoek aan de supermarkt een kookboek pakken om vervolgens ijverig de benodigde ingrediënten op een lijstje te schrijven. Uit onderzoek dat Albert Heijn ooit liet uitvoeren naar koopgedrag in de supermarkt, bleek dat de meeste Nederlanders pas in de supermarkt besluiten wat ze gaan eten. Maar ja, als je dan iets lekkers ziet liggen, zou het wel handig zijn als je weet hoe je het moet klaarmaken. Voor Palm-bezitters is dat niet zo moeilijk: er zijn allerlei receptenprogramma’s waarmee je onderweg recepten kunt opzoeken en boodschappenlijstjes kunt genereren. In dit review worden een aantal van die receptenprogramma’s besproken.

Eisen en wensen

Welke eisen kun je zoal stellen aan een receptenprogramma? In de eerste plaats moet je eenvoudig je favoriete recepten kunnen invoeren. Dat gaat het makkelijkst als het programma wordt geleverd met een desktop-tool, zodat je snel een recept van bijvoorbeeld Smulweb, Receptenweb of Tijd voor Vis kunt overnemen.
Het zou leuk zijn als je ook een foto kunt toevoegen. Daarnaast is het handig als het programma boodschappenlijstjes kan genereren, met de mogelijkheid om reeds gekochte items weg te strepen. Gemakkelijk zoeken is ook een voorwaarde: op basis van één of meer ingrediënten, de menugang of het type keuken moet het programma snel een aantal suggesties kunnen doen. Een mooie bijkomstigheid is wanneer het programma ook alternatieven kan voorstellen: heeft de vishandelaar geen roodbaars, dan moet het programma aangeven dat ik ook tilapia-filet kan proberen. Maar misschien is dat laatste voor een Palm-programma met beperkte omvang wel wat teveel gevraagd. Tenslotte moeten de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Voor een Indische maaltijd mag best een ommetje naar de toko worden gemaakt, maar als het recept alleen zal lukken met een specifiek buitenlands merkprodukt, heb je er in Nederland niet zoveel aan.

Kandidaten

De variatie in receptenprogramma’s is groot: sommige worden kant en klaar geleverd met (Engelstalige) recepten. Andere zijn volkomen kaal en moeten door de gebruiker worden gevuld. Daarnaast zijn er webclipping-applicaties zoals UCook, waarmee je toegang hebt tot tienduizenden recepten, zonder dat je grote bestanden hoeft te installeren.
Heb je moeite met de Engelse culinaire termen, dan is het vullen van de database met Nederlandse recepten, die je op allerlei websites kunt vinden, wellicht een beter idee dan het gebruiken van de standaard meegeleverde Engelstalige recepten.

Voor dit review heb ik een aantal receptenprogramma’s uitgekozen die onderling heel verschillend zijn:

  • Pocket Recipes
  • Pocket Cook (SE & Deluxe)
  • Cookbook
  • PDA Cookbook (Lite & Plus)
  • ReciPDA
  • WCookbook
  • Cookbook Fish

Om de programma's te vergelijken is in alle receptenprogramma's hetzelfde recept voor het maken van brownies ingevoerd. Aan het eind van dit review vind je bovendien een tabel, waarmee een aantal praktische zaken, zoals prijs en benodigde PalmOS-versie vergeleken kunnen worden.

Pocket Recipes

Pocket Recipes is een van de meest uitgebreide receptenprogramma's die beschikbaar zijn voor het Palm-platform. Er worden ruim 2.500 recepten meegeleverd, waarbij de gebruiker ervoor kan kiezen om, vanwege de geheugenruimte die dit in beslag neemt, ze niet allemaal te installeren. Je kunt kiezen voor 750, 1.500 of ruim 2.500 recepten.
Zelfs met een minimale installatie (750 recepten) is er nog keuze genoeg. Wie zin heeft in een salade kan uit 50 verschillende salades kiezen en wie zin heeft om brood te bakken heeft keuze uit 30 soorten, variërend van bruine-rijst-muffins tot kruiden-focaccia en Arabisch brood. Als je ongeveer weet wat je wilt gaan eten, is er altijd wel iets van je gading bij. Dat wordt anders als je een heel specifiek recept zoekt, bijvoorbeeld het recept voor brownies.
De recepten zijn goed uit te voeren, al moet je af en toe wel rekening houden met Amerikaanse merknamen en maateenheden: voor het maken van een Three-Cheese Twist heb je 2 theelepels Fleischmann's broodmachine-gist nodig, moet je het deeg uitrollen tot een lap van 18 x 12 inch en verhit je de oven tot 350 graden Fahrenheit. Het programma wordt geleverd met een aantal informatieve databases, bijvoorbeeld een conversiedatabase. Hierin kun je aflezen dat 1 ounce gelijk is aan 28,4 gram, maar dit biedt niet in alle gevallen soelaas want de conversie van graden Fahrenheit naar graden Celsius wordt niet genoemd.
Een andere, handige database is die met Substitutes & Equivalents. Hierin kun je lezen dat 1 lb bananen gelijk is aan 3 tot 4 middelgrote bananen, of 1 3/4 kop geprakte bananen, maar ook dat tilefish kan worden vervangen door sole, cod, flounder or other light whitefish. Handig, als je tenminste weet dat flounder bij ons verkocht wordt als bot. Daarnaast is er nog een database met de voedingswaarde van verschillende levensmiddelen.
Veel recepten zijn overigens afkomstig van het internet: de meeste drankjes zijn te vinden op de website NextDrink en de vleesrecepten zijn geleverd door het Texas Beef Council. Voor de exclusiviteit van de recepten hoef je Pocket Recipes dus niet te kopen.
Tijdens het bekijken van een recept kan aangegeven worden dat de benodigde ingrediënten moeten worden toegevoegd aan het boodschappenlijstje. Het boodschappenlijstje is weer een aparte database. Hier kun je vastleggen in welk gangpad in de supermarkt het produkt te vinden is en aanvinken of het een essentieel produkt is en of je het al in huis hebt.
Recepten kunnen naar MemoPad worden gekopieerd. Import en export van recepten is alleen mogelijk van en naar komma- of tab-gescheiden bestanden.
De meegeleverde desktop-tool maakt het invoeren van recepten gemakkelijk, en biedt ook de mogelijkheid om weekmenu's samen te stellen. Overigens is Pocket Recipes ook te koop als losse Visor Springboard module.
Meer informatie is te vinden op de Pocket Express website.

Pocket Cook

Pocket Cook is beschikbaar voor zowel de PocketPC als voor de Palm. Het wordt geleverd in twee Palm-versies: een standaard- en een deluxe-editie. De eerste bevat 2000 recepten, de tweede 4000 recepten en wordt geleverd met een desktop-tool.
Het eerste dat opvalt aan PocketCook zijn de vrolijke kleuren: knoppen en schermen zijn in allerlei tinten uitgevoerd. Wat mij betreft had dit achterwege kunnen blijven, maar echt storend is het ook niet.
Recepten kunnen gezocht worden aan de hand van:
  • categorie: 28 mogelijkheden, van koekjes tot blikvoer en ingemaakte gerechten;
  • stijl: 44 mogelijkheden, van Schots tot Pools en van roerbak- tot magnetronmaaltijd;
  • sleutelwoord: circa 200 mogelijkheden, van sponsdeeg tot bouillonblok en van fazant tot kaviaar.
Jammer genoeg is zoeken naar zelfgekozen termen alleen mogelijk met de globale zoekfunctie van de Palm. Dit legt een aantal beperkingen op: je moet weten welke eigenschappen je aan een recept hebt meegegeven om het terug te kunnen vinden. Het terugvinden van mijn brownie-recept gaat waarschijnlijk sneller als er een alfabetische lijst van alle recepten beschikbaar zou zijn.
Recepten kunnen geïmporteerd worden uit MealMaster of MasterCook. Het handmatig invoeren van nieuwe recepten op de Palm is wel een heel karwei. Het is niet meteen duidelijk wanneer op welke knop moet worden getikt. Ook zijn er geen lijstjes van veelgebruikte maateenheden en ingrediënten aanwezig, waar je snel een keuze uit kunt maken.
Eén van de programma-opties belooft me, dat het boodschappenlijstje in metrische eenheden zal worden weergegeven. Helaas lijkt dit niet te werken: als ik metrische eenheden aanvink, staat er nog steeds 4 1/3 oz flour op mijn boodschappenlijstje. Later kwam ik erachter, dat de standaard-editie van Pocket Cookbook alleen Amerikaanse maateenheden gebruikt.
Een handige programma-eigenschap is de mogelijkheid om menu's samen te stellen. Lees je een recept waarvan je denkt: "Dat zou handig zijn voor vrijdagavond, wanneer we gasten hebben", dan volstaat een tik op de knop "Menu", gevolgd door het kiezen van de juiste datum. In de agenda van verschijnt op deze datum om 18:00 uur 's avonds de naam van het gerecht. Het is dan nog wel een uitdaging om het gerecht in Pocket Cook weer terug te vinden.
Meer informatie op de website van Pocket Cook.

Cookbook

Cookbook is bedoeld voor gebruikers die niet van toeters en bellen houden. Het is een eenvoudige receptendatabase, niets meer en niets minder. Er is geen desktop-tool beschikbaar, waardoor elk recept handmatig op de Palm ingevoerd moet worden. Ook is het niet mogelijk om lijstjes van veelgebruikte ingrediënten en maateenheden aan te leggen. Het maken van boodschappenlijstjes is evenmin mogelijk. Het enige extraatje is de mogelijkheid om de recepten in maximaal 15 zelf te kiezen categorieën in te delen. De naam van een recept mag niet langer zijn dan 25 tekens, waardoor je gebonden bent aan korte omschrijvingen als "preisoep" of "pannenkoeken met spek". Ook dat legt beperkingen op.
Cookbook is een programma voor incidenteel gebruik. Je kunt het gebruiken om een paar favoriete recepten of legendarische familierecepten in te voeren, maar voor het aanleggen van een uitgebreide receptenverzameling die ook in de supermarkt van pas komt, is het programma ongeschikt. Het invoeren van de recepten kost daarvoor veel te veel moeite.
Meer informatie op de website van Dove Software.

PDA Cookbook

PDA Cookbook is verkrijgbaar in twee varianten: een Lite-versie zonder extra's en een Plus-versie met desktop-tool en de mogelijkheid om recepten te importeren en te exporten.
Er worden alvast vijf recepten meegeleverd; de rest kan door de gebruiker worden ingevoerd. Handig hierbij zijn de voorgedefinieerde lijstjes met veelgebruikte maateenheden, ingrediënten, aantallen en categoriëen. Deze zijn in het Engels, maar je kunt de Engelse termen verwijderen en vervangen door het Nederlandse equivalent. Heb je vaak 3/4 theelepel kaneel nodig, dan is dat een kwestie van aantikken. Bij het invoeren van een recept kun je ook ingrediënten invullen, die niet in het standaardlijstje staan.
Een recept kan eenvoudig aangepast worden aan meer of minder personen, door het aantal porties te wijzigen.
Het maken van een boodschappenlijstje gaat erg gemakkelijk: tik op een van de pictogrammen in de vorm van een boodschappentas (rechtsboven in het scherm) en één of alle ingrediënten worden toegevoegd aan de boodschappenlijst. Je kunt de lijstjes exporteren naar HandyShopper 2.0 of het complete recept kopiëren naar MemoPad. Dit laatste maakt het mogelijk om recepten uit te wisselen met andere Palm-gebruikers.
Als extra bevat het programma een lijstje met equivalenten: hieruit kun je bijvoorbeeld aflezen dat 16 eetlepels gelijk zijn aan 1 kop. Handig om te weten als je geen lege kop bij de hand hebt.
Je kunt het programma eerst uitproberen, voordat je tot aanschaf overgaat; in de ongeregistreerde versie kunnen maximaal 20 recepten worden ingevoerd. De geregistreerde versie heeft een maximum van 15.999 recepten. Dat lijkt voorlopig voldoende, zelfs voor de meest fanatieke kok.
Meer informatie op de website van PDA Cookbook.

ReciPDA

ReciPDA krijgt een tien voor de originele naamgeving, maar wat mij betreft een magere zes voor het programma zelf. Sommige gebruikers zullen het speelse scherm in de vorm van een spiraalblokje waarderen, persoonlijk vind ik het overbodige franje. Ook de grote teksten op knoppen en tabbladen nemen onnodig veel ruimte in beslag.
ReciPDA wordt geleverd met twee recepten. Het meeste zal dus zelf ingevoerd moeten worden. Dit wordt gedaan in drie stappen: om te beginnen een scherm waarop het aantal porties, de categorie, datum, bron en bereidingstijd kan worden ingevuld, vervolgens een scherm voor de ingrediënten en tenslotte een scherm voor de bereidingswijze.
Voor geregistreerde gebruikers is bovendien gratis het desktop-tool ReciPDesk beschikbaar. Hiermee kunnen gemakkelijk op de Windows-PC recepten worden ingevoerd. Ook het kopiëren van een recept naar een tekstverwerkingsprogramma of e-mail en conversie van en naar het populaire MealMaster-formaat is mogelijk.
De recepten kunnen in categorieëen worden verdeeld. Ook kan het aantal porties worden aangegeven, maar het is niet mogelijk om de ingrediëntenlijst dynamisch aan te laten passen aan het aantal gewenste porties. Genereren van een boodschappenlijstje is evenmin mogelijk.
ReciPDA kan 30 dagen ongelimiteerd uitgeprobeerd worden.
Meer informatie op de website van Jim*Bits.

WCookbook

WCookbook lijkt een mislukt programmeerexperiment. Op het eerste gezicht ziet het er goed uit: een simpel receptenprogramma, met de mogelijkheid om een lijst van recepten te zien en te zoeken naar recepten met een bepaald ingrediënt. Er zijn zelfs al een paar categorieën ingevuld, die je naar wens kunt wijzigen. Ook de hardnekkige spelfout 'ingridients' die op een aantal schermen voorkomt, is nog wel door de vingers te zien. Maar in de lijst van recepten verschijnen vreemde tekens, en bij het invoeren van een recept moet telkens op de Save-knop worden getikt. Dat laatste komt in Palm-programma's bijna nooit voor.
Ernstiger is het, dat eenmaal ingevoerde recepten niet meer kunnen worden geopend en dat een zoekactie naar het woord 'ei' niets oplevert, terwijl ik zeker weet dat er in mijn recept voor brownies eieren voorkomen.
Kortom: dit is een programma om snel te vergeten. Downloaden kan vanaf Palmgear

Cookbook Fish

Vis is gezond en makkelijk te bereiden, maar veel mensen weten er toch niet zo goed raad mee. Dit speciale viskookboek biedt ongeveer 300 visrecepten. Je kunt zelf geen recepten toevoegen. Daardoor was het niet mogelijk om te laten zien hoe het recept voor brownies in dit programma eruit ziet. Ook het maken van een boodschappenlijstje of het exporteren naar een memo of een ander programma is niet mogelijk.
Meer informatie op de website van Kresimir Dekanic.

Vergelijking

Er zijn een aantal pogramma's die gedeeltelijk voldoen aan de eisen en wensen die aan het begin van dit review zijn genoemd. Helaas is er geen enkel programma waarin ook foto's van de gerechten kunnen worden opgenomen. Ook bieden ze weinig hulp bij het vinden van alternatieven wanneer een ingrediënt niet verkrijgbaar is.
Als samenvatting volgt hier nog een overzicht van de eigenschappen van de verschillende programma's.

Programma

Geteste versie

Prijs

Min.omvang

Kleur

Incl. recepten

Minimale OS-versie

Desktop-tool

Pocket Recipes

1.1

$ 19,99

1400kb

Nee

Ja, ruim 2500

3.0

Ja

Pocket Cook SE

4.0

$ 14,95

290kb

Ja

Ja, 2000

3.0

Nee

Pocket Cook Deluxe

4.0

$ 19,95

290kb

Ja

Ja, 4000

3.0

Ja

Cookbook

1.11

$ 12,00

14kb

Nee

Nee

n.v.t.

Nee

PDA Cookbook Lite

2.20

$ 10,95

150kb

Ja

Ja, 5

2.0

Nee

PDA Cookbook Plus

2.20

$ 14,95

150kb

Ja

Ja, 5

2.0

Ja

ReciPDA

2.0

$ 15,00

63kb

Nee

Ja, 2

n.v.t.

Ja

WCookbook

1.0

$ 10,00

31kb

Nee

Nee

2.0

Nee

Cookbook Fish

1.0

$ 8,00

44kb

Nee

Ja, ca. 300

2.0

Nee

Conclusie

Er is veel keuze in receptenprogramma's voor de Palm. Mijn persoonlijke favoriet is PDA Cookbook. De schermen zien er overzichtelijk uit; er is nauwelijks verwarring mogelijk over de betekenis van icoontjes. Het invoeren van nieuwe recepten verloopt intuïtief en kan desgewenst ook via het desktop-tool worden gedaan. Recepten kunnen alfabetisch worden getoond, of gefilterd aan de hand van sleutelwoorden. Daarbij wordt het zoeken versneld door aan te geven dat alleen moet worden gezocht in titel, categorie, ingrediënten of bereidingsinstructies.
Veel recepten worden er niet meegeleverd, maar die heb ik toch liever in het Nederlands, dus dat is geen probleem. Er zijn genoeg Nederlandstalige recepten-websites waar ik terecht kan.
Tenslotte spreekt de mogelijkheid om boodschappenlijstjes te maken me erg aan. HandyShopper gebruik ik niet, maar het is goed dat zelfs daaraan gedacht is.

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android