Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm eBook Studio zelf electronische boeken maken

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 08 juni 2002


een Word-document met opmaak is via het klembord in Palm eBook Studio geplakt

hetzelfde document na bewerking in Palm eBook Studio, in de opmaak zoals het bedoeld was

boek-info invoeren

voorbeeld van verschillende opmaakmogelijkheden

Tekst van "Tarzan of the Apes" in Notepad

Dezelfde tekst, nu in Palm eBook Studio

Een paar maanden geleden ben ik voor de lol weer eens begonnen met een studie, cultuurwetenschappen. Omdat ik niet van losse schriften, multomappen en rondslingerende blaadjes houd, leek het me handig om voortaan de samenvattingen op mijn Palm te bewaren. Het komt namelijk zelden voor dat ik thuis uitgebreid achter de boeken kan gaan zitten. Altijd en overal in de gelegenheid zijn om even een "hoe zat dat ook alweer?"-wetenswaardigheid op te zoeken lijkt een ideale oplossing. Maar dan komt het probleem: wil je een schema, tijdbalk of formule in de tekst opnemen, dan kom je niet ver met het Palm Doc-formaat. De mogelijkheden voor tekstopmaak zijn beperkt en plaatjes opnemen in de tekst is al helemaal niet mogelijk. Er is nu een nieuwe document-converter op de markt, Palm eBook Studio, waarmee je gemakkelijk e-books voor Palm Reader en Palm Reader Pro kunt maken.

iSilo


Maar eerst kijken we welke andere mogelijkheden er zijn om zelf documenten met plaatjes te maken. Zelf gebruikte ik tot nu toe vaak iSilox, een desktop-programma voor Windows, Mac, Linux, Solaris en FreeBSD. Je schrijft de teksten in TXT-, RTF- of HTML-formaat en converteert ze met iSilox, waarna je ze in de document-reader iSilo kunt lezen. Het voordeel van het iSilo-formaat is dat je hyperlinks, plaatjes en zelfs tabellen in de tekst kunt opnemen. Ook is het een goed alternatief voor AvantGo: relatief statische websites die in AvantGo niet goed leesbaar zijn, zien er in iSilo soms wel goed uit. Een uitstekende vergelijking van document-readers, waarin ook iSilo wordt besproken, vind je elders op deze site. iSilo kost $17,50; de document-converter iSilox is gratis verkrijgbaar.

DropBook


DropBook is een gratis hulpmiddel voor het maken van Palm Reader-documenten. Je kunt het downloaden op de website van Palm Digital Media. Met DropBook kun je teksten die zijn opgemaakt in Palm Markup Language (PML) converteren naar het Palm Reader-formaat. Het principe van PML komt overeen met HTML, maar de tags zijn verschillend. Een voorbeeld: wil je een tekstblok rechts uitlijnen, dan zet je het commando backslash-r (dus: ) vóór de eerste regel. Je sluit het commando af door nogmaals backslash-r in de tekst op te nemen. Voor mensen die regelmatig HTML-bestanden in Notepad intikken, is het niet zo moeilijk om met tags te werken. Maar... kennis van HTML komt altijd van pas, omdat het een universele standaard is. Bij PML heb ik mijn twijfels of het de moeite loont om een nieuwe opmaaktaal te leren. Nog even afgezien van het feit dat het aanbrengen van de tags een behoorlijk karwei is.
Beide programma's, Palm Reader en DropBook, zijn gratis verkrijgbaar. Beschik je niet over het Windows- of Mac-besturingssysteem, dan kun je gebruik maken van het programma MakeBook, dat niet meer door Palm Digital Media verder wordt ontwikkeld.

Andere mogelijkheden voor het zelf maken van Palm e-books zijn MobiPocket en TomeRaider. Deze zullen hier niet nader worden belicht.

Het is duidelijk, dat het Palm Reader-formaat een aantal voordelen heeft ten aanzien van het standaard Palm Doc-formaat, bijvoorbeeld betere compressie en tekstopmaak. Een vergelijking zou daarom niet eerlijk zijn. Vandaar dat we in dit review de mogelijkheden van de combinatie Palm Reader/Palm eBook Studio vergelijken met de mogelijkheden van iSilo/iSilox. Wat beide oplossingen gemeen hebben, is dat er in één moeite e-books voor zowel het Palm- als het PocketPC-platform kunnen worden gemaakt.

Palm eBook Studio


Palm eBook Studio is vooral bedoeld voor consumenten die niet moeilijk doen over auteursrechten. Voor uitgevers en auteurs die met schrijven hun brood verdienen komt binnenkort het eBook Studio Commerce Pak ($130) beschikbaar. Wil je de e-books beveiligen tegen ongewenst kopiëren, dan moet je wachten op de release van de Palm Retail Encryption Server Software (PRESS). De prijs hiervan is nog niet bekend.

Terug naar de standaarduitvoering van Palm eBook Studio. Er is geen evaluatieversie beschikbaar, dus je zult de los verkrijgbare handleiding (gezipt PDF-bestand) goed moeten bestuderen voordat je $29,95 van je creditcard laat afschrijven.
Na aankoop mag je als Windows-gebruiker een 2MB groot bestand downloaden waarvan het eigenlijke programma na installatie slechts 869kB in beslag neemt. Een voorbeeldtekst, het boek Tarzan of the Apes, wordt in PML-opmaak en voorzien van illustraties meegeleverd, zodat je meteen aan de slag kunt met het maken van je eerste e-book.
Onderstaande afbeeldingen laten het verschil zien tussen een tekst in PML-opmaak in een willekeurige tekst-editor (in dit geval Notepad) en dezelfde tekst zoals deze wordt weergegeven door Palm eBook Studio. In dat laatste geval is er sprake van WYSIWYG: zoals je de tekst nu ziet, zo zal het ook op het scherm van je Palm verschijnen.

Gebruik


Volgens de handleiding kun je elk TXT-bestand (zonder opmaak) of RTF-bestand (met beperkte opmaak) rechtstreeks openen in Palm eBook Studio. Dat geloof ik wel; ik ben veel meer benieuwd wat er overblijft van een Word-document met plaatjes en tekstopmaak, wanneer ik de inhoud via het klembord naar Palm eBook Studio kopieer.
Het lukt maar ten dele: plaatjes, witregels, inspringing van tekstblokken en vetgedrukte tekstopmaak zijn verdwenen. Schuingedrukte, onderstreepte en doorgehaalde tekstopmaak is nog wel aanwezig en ook de opsommingen hebben de kopieerslag overleefd. Van tabellen worden alleen de rijen van de eerste kolom als omkaderde blokken tekst afgebeeld.

Knoppen


In de taakbalk van het programma zie je knoppen voor de meestgebruikte opmaakfuncties: normaal, klein, vet, groot, cursief, onderstreept of doorgehaald. Vervolgens zie je drie knoppen die de uitlijning bepalen: links, gecentreerd of rechts uitgelijnd.
Om de tekst overzichtelijker te maken kun je ook bepaalde delen van de tekst laten inspringen. Hiervoor zijn de vier laatste knoppen bedoeld. Je kunt kiezen voor het laten inspringen van een compleet tekstblok, alleen de eerste regel ingesprongen, of het complete tekstblok met uitzondering van de eerste regel. Uiteraard kun je ook kiezen voor geen inspringing.
De functies van de knoppen zijn ook via het menu-items Font, Style en Paragraph te benaderen.

Plaatjes


Zoals ik al aangaf, ben ik vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om plaatjes in de tekst op te nemen. Terwijl iSilo ook gigantische 16-bits foto's tot 32.000 x 32.000 pixels aankan, hanteert eBook Studio strikte voorwaarden voor de plaatjes die je in de tekst kunt opnemen:
  • 8-bits PNG-formaat (PNG staat voor Portable Network Graphics)
  • maximaal 64kB
  • maximaal 158 pixels breed en 148 pixels hoog
Je kunt een plaatje toevoegen door in het menu Book voor de optie Insert Image te kiezen. Is het plaatje groter dan het maximaal toegestane aantal pixels, dan verschijnt het plaatje als pictogram in de tekst. Wanneer je erop klikt, wordt het plaatje op het scherm afgebeeld.
Voor het converteren van afbeeldingen naar PNG-formaat kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Microsoft Photo Editor of Adobe Photoshop. De handleiding van Palm eBook Studio bevat instructies hoe je de conversie in Photoshop uitvoert.

Conversie


Als de tekst is opgemaakt kun je het bestand opslaan en converteren naar pdb-formaat. Tijdens het opslaan kun je titel, auteur, uitgeverij en copyright-datum invullen (zie onderstaande afbeelding, links). De titel is verplicht, de rest van de informatie kun je achterwege laten.
Het maken van het e-book neemt enkele seconden in beslag en levert twee bestanden op: een PML- en een PDB-bestand. Het PML-bestand kan alleen worden ingelezen in Palm eBook Studio, het PDB-bestand alleen in Palm Reader. Eventueel aanwezige plaatjes worden in een aparte folder opgeslagen.
Terug converteren van PDB- naar PML- of TXT-formaat is niet mogelijk.

Geavanceerde opmaak


Palm eBook Studio biedt een aantal extra opmaakmogelijkheden, waarvan je er in bovenstaande figuur (rechts) een aantal ziet. Zo is het mogelijk om verschillende kopteksten te definiëren, zodat je niet steeds bij elk nieuw hoofdstuk hoeft na te gaan hoe de opmaak er ook alweer uitzag. De kopteksten worden in groen weergegeven en automatisch opgenomen in de inhoudsopgave van het e-book.
Met uitzondering van de groene kopteksten is het niet mogelijk om de tekst in verschillende kleuren weer te geven. Bij iSilo kan dat wel: daar kan zowel de achtergrondkleur als de tekstkleur helemaal door de gebruiker zelf worden gekozen.
Er kan meer structuur in een tekst worden gebracht door het toevoegen van een horizontale lijn (tussen 1 en 100% van de schermbreedte) of een page break (nieuwe pagina).
Verder zijn er 125 vreemde karakters beschikbaar, variërend van letters met accenten tot valutatekens, rekenkundige symbolen en kaartspelsymbolen.

Met een tabstop (instelbaar van 1 tot 100) kan een woord op elke gewenste plaats op het scherm getoond worden. Ook kan op elke gewenste plaats commentaar worden ingevoegd. Er verschijnt een miniscuul driehoekje in beeld (zie linksonder bij de H op bovenstaande afbeelding). Het commentaar is niet zichbaar voor de lezer van het e-book. Hiermee kun je als auteur bijvoorbeeld noteren wanneer een bepaald stuk tekst is toegevoegd of gewijzigd.
Met ankers en links is het mogelijk om naar verschillende plaatsen in het document te springen. Externe links, waarbij een browser op de Palm wordt geopend, zijn niet mogelijk.
Ten slotte is er nog de optie Book Plate. Bij versleutelde boeken verschijnt hierin de naam van degene die het boek met zijn of haar creditcardnummer heeft ontgrendeld. Bij de standaardversie van Palm eBook Studio is dit niet van belang, omdat het niet mogelijk is beveiligde e-books te maken.

Conclusie


Voor mensen die geen PML willen leren en toch Palm Reader e-books willen maken is Palm eBook Studio een prima oplossing. Er zijn veel mogelijkheden om voor tekstopmaak en door het WYSIWYG-principe zijn er geen verrassingen wanneer je het e-book uiteindelijk op het scherm van je Palm ziet. Wel zou het handig zijn als het programma automatisch HTML- en grafische bestanden zou kunnen omzetten naar het juiste formaat. Met name het omzetten en opnieuw invoegen van plaatjes neemt nogal wat tijd in beslag.
Voor mijn beoogde toepassing, het schrijven van samenvattingen van studiemateriaal, is Palm eBook Studio een geschikte, maar ook wel relatief dure oplossing. Als Palm werkelijk zou willen dat er meer lokale content beschikbaar komt, dan zou een prijs van $10 meer op z'n plaats zijn.

Verbeterbaar


  • geen automatische conversie van plaatjes
  • geen 1-op-1 conversie vanuit Word
  • relatief duur, je kunt de investering niet terugverdienen door de boeken commercieel (en liefst ook versleuteld!) aan te bieden

Pluspunten

  • WYSIWYG, geen verschil tussen tekstopmaak op desktop- en Palm-scherm
  • veel mogelijkheden voor tekstopmaak
  • automatische inhoudsopgave
  • e-books ook geschikt voor PocketPC-gebruikers

Gegevens over Palm eBook Studio

  • Producent: Palm Digital Media
  • Prijs: $29,95
  • Geteste versie: onbekend (in het About-scherm is geen versienummer vermeld)
  • Geschikt voor: Windows 98, ME, NT 4.0, 2000 of XP, MacOS 8.6 of hoger, Mac OS X 10.1 of hoger li>Bestandsgrootte: 869 kB

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Verder lezen


Als je dit review interessant vond, ben je wellicht ook geïnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android