Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Visor Deluxe

Door Peter van der Zanden Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 mei 2000


Achterkant

Verschillende kleuren

De Springboard uitbreiding

De Visor

Sinds 18 april ben ik de eigenaar van een ICE Visor Deluxe. Ongeveer op hetzelfde moment heeft m'n vrouw een Palm IIIe gekocht. In het onderstaande verhaal zal de Visor besproken worden in vergelijking met de Palm IIIe. Zowel mijn vrouw als ik hebben eerder met elektronische organisers gewerkt. De meesten daarvan waren 'gesloten': het was niet mogelijk om er software naar te downloaden. Het enige apparaat dat in de buurt van de Visor of Palm komt is de Philips Velo die we verkocht hebben om plaats te maken voor de Palm IIIe. We hebben beide voor een PalmOS apparaat gekozen vanwege de handzaamheid en de mogelijkheden van grafitti.

Van buiten

De Visor (die sinds 8 mei ook in Europa leverbaar is) verschilt uiterlijk licht van de Palm III modelen. Er zit een beschermkap op die in tegenstelling tot de kap van de Palm IIIe niet vast zit aan de rest van het apparaat. Via een klik-mechanisme kan de kap er af gehaald worden. De kap wordt op zijn plaats gehouden door twee plastic nokjes die in uitsparingen van de Hotsync-connector vallen. Aan de bovenkant van de klep zit een soort handvat met een richeltje. Dit richeltje klik je in een uitsparing net onder het Springboard-slot aan de bovenkant van de Visor. Het is mogelijk om de kap aan de onderkant van de Visor weer vast te klikken. Speciaal voor dat doel zitten er op de kap vier voetjes. Met kap aan de onderkant is de Visor iets hoger dan de Palm IIIe. Zonder kap is de Visor net zo hoog als een Palm IIIe. Pas als de Visor en de Palm IIIe naast elkaar liggen valt op dat de Visor een klein beetje langer is. De ruimte onder de toetsen is bij een Visor wat groter. Waarschijnlijk is dit gedaan om ruimte te maken voor het microfoontje dat aan de linkerkant onder de aan/uit knop zit. Het uiterlijk van de Palm IIIe is door de afgeronde kanten net iets eleganter dan het Visor uiterlijk. Persoonlijk vind ik de half-transparante behuizing van de Visor weer mooier dan het helemaal doorschijnende kastje van de Palm IIIe. Het Springboard-slot, waarin voor de Visor ontworpen uitbreidingsmodules passen, is standaard voorzien van een soort 'dummy-module' in dezelfde kleur als de onderkant van de Visor. Op deze manier kan er geen stof en vuil in het slot terecht komen. Als de dummy weg is, kun je de connector zien zitten. In de buurt van de connector is nog een leuk aardigheidje verborgen: tegen een zwarte achtergrond is in het wit vier maal het Handspring-logo afgedrukt, telkens een beetje gedraaid zodat het geheel lijkt op een poppetje dat een handstand doet.

De vier drukknoppen op de Visor zijn zilverkleurig en, in tegenstelling tot de knoppen op de Palm, hol. Dit maakt ze wat gemakkelijker te bedienen, zeker als je ze met de stylus probeert in te drukken. In plaats van de kanteltoets in het midden (zoals bij de Palm) heeft de Visor twee afzonderlijke knopjes voor de scroll functie. De aan/uit knop is zwart in plaats van groen maar werkt verder het zelfde als op de Palm IIIe: Lang indrukken schakelt de verlichting aan of uit.

Onder aan de zijkant ontbreekt het wieltje dat op de Palm IIIe voor het display contrast zorgt. Vanwege het Springboard slot is de IR interface verhuist. Er is immers geen plaats meer aan de bovenkant van de Visor. In plaats daarvan zit de IR interface linksboven. Het gevolg daar- van is dat het niet altijd handig is om iets te beamen of ontvangen, zeker niet voor rechtshandigen. Alleen als je tegenover elkaar zit (tete a tete) werkt het prettig. De stylus wordt op dezelfde manier en op de zelfde plaats bewaard als bij de Palm IIIe.

De stylus zelf is onder de maat. Hij is dunner dan de stylus van de Palm IIIe. Omdat de stylus van de Visor van kunststof is weegt hij bijna niets. Het lijkt er bovendien op dat er een naad over de punt van de stylus waardoor hij ook minder prettig schrijft. Het is kortom beter om snel om te zien naar een vervangende stylus. De Visor stylus kan wel opgeborgen worden in een Palm IIIe, maar de stylus van een Palm IIIe is te dik voor de Visor.

De Hotsync-connector van een Visor is duidelijk anders dan de connector op een Palm IIIe. De connector van de Visor is niet door een klepje bedekt en oogt wat grover dan de connector van de Palm IIIe. De twee gaten links en rechts van de connector worden behalve voor hetvast maken van de beschermkap ook gebruikt om de Visor te fixeren in de Hotsync cradle. Voor hetzelfde doel is op de achterkant een gat in de omhulling gemaakt. Dit alles heeft tot gevolg dat de Visor steviger in z'n cradle staat dan de Palm IIIe. Beide cradles zijn overigens onderling niet uitwisselbaar omdat de Visor standaard een USB cradle levert en daarom andere aansluitingen heeft.

Het display van de Visor lijkt als twee druppels water op dat van de Palm IIIe, inclusief de 'striping'-effecten. Het zou fijner geweest zijn als scherm verbeterd was (met name het 'striping'). Ook de backlight is identiek: donkere pixels lichten met backlight fraai groen op. Net als de Palm IIIe wil de Visor graag 2 AAA batterijen. Ik heb op 6 mei de bijgeleverde alkaline batterijen vervangen door oplaadbare NiMH cellen.

De software

De Palm OS versie van Handspring is 3.1h en zit in ROM. Bij de Palm IIIe is dat ook zo, maar de Palm IIIx heeft flashrom zodat het OS in zijn geheel vernieuwd kan worden. Ik kan nu nog niet beoordelen of het vervelend is dat het OS in ROM zit. Handspring heeft Palm OS aangepast (vandaar de 'h' achter het versienummer) zodat o.a. het Eurosymbool beschikbaar is, ook als grafitti teken (Extended shift, E). Ten opzichte van de Palm IIIe heb ik geen belangrijke verschillen kunnen ontdekken behalve de stuurbestanden voor IR. Omdat er geen contrast wieltje op de Visor zit kun je het contrast instellen met een 'slider' op het scherm. Deze slider kun je oproepen door op het contrast-symbool te tappen dat linksonder het menu icoon staat (in de linker onderhoek van het display). Vreemd genoeg doet de standaardsoftware niets met de ingebouwde microfoon. Volgens artikelen op het web kan de microfoon alleen gebruikt worden in combinatie met een Springboard-module (denk hierbij aan zoiets als een memo recorder module). Ik denk zelf dat die microfoon ook zonder Springboard module gebruikt moet kunnen worden, al heb je daar weinig aan omdat er geen luidspreker in de Visor zit.

Ten opzichte van de apparaten van Palm Computing wordt de Visor met een paar uitgebreidere applicaties geleverd. Datebook+, een uitgeklede versie van Datebk3 van Pimlico-software, is duidelijk prettiger in het gebruik dan de standaard Datebook. Het installeren van Datebk3 neemt ongeveer 265kb in beslag. Op een Visor is dat eigenlijk niet nodig. Zeker op een 2Mb apparaat (zoals de Visor standaard) scheelt dat heel veel. De calculator lijkt veel op 'Parens', de calculator die Palm gratis als applicatie mee levert. Alleen de mogelijkheid om met haakjes te werken ontbreekt in de calculator van Handspring. De 'City time' applicatie is wel aardig maar voor de meeste mensen volgens mij niet meer dan dat. Zoals voor Datebk3 al is aangehaald is het belangrijkste verschil tussen de Visor en de Palm IIIe dat de applicaties al in ROM zitten en dus geen kostbaar RAM geheugen vragen.

Niet alle software voor Palm OS devices is compatible met de Visor (ik heb hierover waarchuwingen gelezen maar nog geen problemen ondervonden). Als je hier aandacht aan besteed kan er weinig fout met het installeren van nieuwe spullen.

Het werken met de Visor verschilt niet met het werken met de Palm IIIe als je tenminste niet tegen geheugengebrek aan loopt op de Palm IIIe. De 6Mb extra van de Visor Deluxe is ERG aangenaam.

De desktop-software van Palm Computing is niet compatible met de Visor. Ik heb alleen met de Mac-versie van de desktop-software gewerkt omdat ik geen PC met Windows gebruik. Ik kan aanbevelen om meteen de nieuwste desktop software bij Handspring te downloaden omdat je standaard een oude versie van de desktop software op CD krijgt (versie 2.1 voor de Mac op CD, versie 2.6 voor de Mac van de site). De nieuwste software is een behoorlijke vooruitgang en ondersteunt zowel de Palm-cradles als de cradles van Handspring. De Palm IIIe synchroniseert via de IR poort van onze iMac (met de software van IBM voor IR Hotsync op de Palm) en de Visor via de USB bus. De USB Hotsync is aanzienlijk sneller dan de IR Hotsync.

Conclusie

De Visor Deluxe is een aangename Palmkloon die met 8Mb geheugen en voor f740,- te koop is bij Handspring zelf. Het royale geheugen is erg prettig in het gebruik. Je hebt zo bijv. de mogelijkheid om zonder zorgen behoorlijk wat sites via AvantGo te lezen. Zeker in vergelijking met de 2Mb van de Palm IIIe is dit een belangrijk voordeel. De mogelijkheid om (in de toekomst) om het even wat voor uitbreiding toe te voegen via het Springboard-slot is erg veel- belovend en de CCD foto-camera optie waarmee de Visor gebruikt kan worden als digitaal fototoestel is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden. Voor gebruikers van nieuwere Apple Macintosch computers is het prettig dat de Visor van huis uit een USB cradle heeft.

Het verschil tussen een standaard Visor (met 2Mb geheugen, alleen te koop in het grijs) en een Palm IIIe is niet zo groot. Alleen het Springboard slot onderscheidt de Visor dan nog van de Palm.

Zowel mijn vrouw als ik willen het Palm OS apparaat niet meer missen. Voor mensen die nog nooit met een Palm OS apparaat gewerkt hebben is het verschil kennelijk niet direct belangrijk...

Marco Rijkschroeff (mailto:M.F.Rijkschroeff@library.tudelft.nl)
Het bedrijf achter de Visor, Handspring, gaf een presentatie op de Palmclub-bijeenkomst van 27 april 2000. De presentatie werd gegeven door Roy Bedlow, trainer van Technical and Customer support services voor Europa. Handspring was erg blij op onze bijeenkomst aanwezig te kunnen zijn. Pas sinds April is er een kantoor opgericht in Nederland, wat heel Europa bediend.

Roy's mening over de bijeenkomst: "...I enjoyed presenting the Springboard technology to your group. I was very impressed by the content and the strength of your membership. It was easy for me to show our products because they do have the benefit of being innovative and leading the market. If Visor was just a clone, I would have been struggling..." Handspring wil de Visor geen kloon van de Palm noemen en legt de nadruk op 'the springboard', het hardware-uitbreidingsslot van de Visor: "'true' plug and play." De uitbreidbaarheid werd dan ook tijdens de presentatie nadrukkelijk genoemd. Naar mijn mening is the springboard ook het bestaansrecht voor de Visor. Voor het overige is het apparaat identiek aan de Palm, met uitzondering van de processor: het Palm OS op de Visor kan namelijk niet ge-upgrade worden. Hierdoor is de kale aanschafprijs ook lager dan vergelijkbare Palm-modellen.

Het aantal aangekondigde Springboards is nog niet indrukwekkend. Maar daar komt snel verandering in: nieuwsbronnen melden dat een aantal fabrikanten wel bezig met het ontwikkelen van zeer innovatieve boards. Om een paar te noemen:

Kijk voor reeds beschikbare Springboards op de site van Handspring, of bij PalmGear.

Officieel zal de Visor pas eind van dit jaar ook in Nederland geleverd worden, Handspring meldde echter informeel dat de introductiedatum vooruitgeschoven is. Online bestellen is al wel mogelijk. Wanneer de Visor daadwerkelijk in Nederlandse winkels komt te liggen, is nog niet bekend.

Visor versus Palm

Handspring wil de Visor geen kloon noemen en benadrukt dat de Visor veel innovatiever is dan de Palm. De vraag is hoelang het Springboard (de extra feature) de Visor een voorsprong geeft op de Palm. De Visor is op dit moment beter voorbereid op nieuwe technieken zoals Bluetooth en GSM. Palm Computing heeft ervoor gekozen dit binnenkort standaard in te bouwen. De meeste andere uitbreidingen kunnen ook via de seriële poort van een standaard-Palm worden aangesloten.

Het voordeel van de Visor is het gebruiksgemak van de plug & play uitbreidingsslot. Een module inklikken en het werkt. Op een Palm moet je altijd drivers installeren, dit geldt bijvoorbeeld voor de Kodak-kamera die te krijgen is voor de Palm. Hoewel de Visor bij aanschaf iets goedkoper is, betaal je voor ieder Springboard natuurlijk ook weer een aardig bedrag. Als over een paar maanden Palms standaard met Bluetooth worden geleverd, zou het best kunnen zijn dat een 'Bluetooth-Palm' goedkoper is dan een Visor met Bluetooth-springboard.

Bedenk hierbij ook dat Bluetooth pas interessant is als het in een groot aantal apparaten standaard is ingebouwd, dat zal pas over anderhalf tot vijf jaar. Tegen die tijd zijn de Palms en Visors die nu zijn aangeschaft allang financieel afgeschreven en misschien zelfs achterhaald. Zeker als binnenkort andere licentienemers zoals Sony en Nokia met hun specifieke producten op de markt komen. Dat soort grote bedrijven zal zich zeker in eerste instantie gaan richten op een marktsegment, Sony op entertainment en Nokia op mobiel communiceren.

Concurrentie zal er ook zijn van andere Palm-klonen zoals IBM workpad, TRGpro, PDQsmartphone van Kyocera (een 'telefoon-palm') en de Palm van Symbol (met geïntegreerde barcode scanner). Ook 3Com heeft een licentie genomen op het PalmOS en heeft een webpad aangekondigd (een palm met een groot scherm, zodat je thuis zittend op de bank kan internetten).

Al deze ontwikkelingen zijn toe te juichen: de onderlinge concurrentie zet de innovativiteit op scherp zet. Hopelijk houden ze zich wel aan het devies: 'Keep it simple!'

Informatie over Handspring's Visor series Informatie over Handspring's Visor series Palmclub: Informatie over Handspring's Visor series Informatie over Handspring's Visor series

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android