Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Visor Edge

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 april 2001


connector

leverbare kleuren

de bijgeleverde cradle

flipcover

vergelijking met Palm V

Bovenzijde

Stil alarm

Springport van de Edge

bijgeleverde stylus

Zilverkleurige Visor Edge

De Visor Edge, het nieuwste model van Handspring, lijkt vooral bedoeld om de concurrentie met de Palm Vx en zijn opvolgers hiervan, de Palm m500 en m505, te moeten aangaan. Net als de genoemde Palm-modellen lijkt de Edge gepositioneerd als het model voor de zakelijke gebruiker en voor de gebruiker die bereid is meer te betalen voor strak design.
De Edge werd begin maart geïntroduceerd, is verkrijgbaar in drie kleuren (zilver, blauw en rood) en gaat ongeveer NLG 1150 kosten.
De uitvoering in rood kan alleen bij Handspring zelf besteld worden.

Industrieel design

Qua uiterlijk doet de Edge denken aan een metalen sigaretten- of make-updoosje. In vergelijking met de Palm V/Vx is de Edge een stuk hoekiger. De schroeven aan de zijkant geven het een enigszins 'industrieel' uiterlijk. De meegeleverde flipcover - waarover straks meer - is extreem dun, maar toch voldoende stevig. De Edge - met flipcover - is daardoor een stuk platter dan de Palm V/Vx met de standaard meegeleverde lederen beschermflap.

Het omhulsel van de Visor Edge heeft zoals net vermeld een metallic uiterlijk. Handspring zelf noemt het in de specificaties geanodiseerd aluminium. De zijkanten zijn beschermd door een transparant witte plastic rand.
Het bekende Handspring logo, de buttons en aan de achterkant het logo Palm Powered en het woord "reset" zijn allemaal in reliëf uitgevoerd. Alleen het woord "visor" is rechtsboven zichtbaar in het wit. Zoals we bij Handspring en haar vorige modellen gewend zijn, verschijnt ook bij de Edge de naam van het model niet op het apparaat.
Niet onbelangrijk is de duurzaamheid van de metalen PDA. Een geruststelling, de aluminium behuizing zal, net als bij de Palm V/Vx, niet zo snel krassen gaan vertonen.

Minpunt

Een heel groot minpunt aan het nieuwe design is de aan/uit knop. Deze is in plastic uitgevoerd en geheel geïntegreerd met de witte plastic rand. Daardoor is het echter zeer lastig om de Edge aan en uit te zetten. Er zit erg weinig gevoel in de knop waardoor het vaak niet duidelijk is of je de Edge nu aan of uit hebt gedaan. Ook wil het wel eens voorkomen dat je de knop te lang ingedrukt houdt waardoor het backlight aangaat. Een absolute ontwerpfout van Handspring!!! De aan/uitknop heeft wel een deukje waardoor je de knop met de punt van de stylus kunt indrukken.
Een ander minpunt is de positie van het infraroodoog. Deze is meer naar onderen geplaatst aan de linkerzijde. Als je de Edge op een natuurlijke manier vasthoudt blokkeren je vingers precies de infrarood. Niet echt goed over nagedacht.

Springport = Edge Connector?

Wat uitbreidbaarheid van de Visor Edge betreft, hoef je jezelf geen zorgen te maken. Handspring bood al vanaf het prille begin de mogelijkheid om extra functionaliteit toe te voegen dankzij de SpringPort-technologie. Inmiddels zijn er al ruim veertig Springboard-modules beschikbaar en komen er maandelijks nieuwe bij. Geen enkel ander bedrijf heeft dit kunnen evenaren.
Als Palm binnenkort met het SD slot komt op de 500/505, zal het nog aardig wat tijd kosten voordat er een even groot assortiment aan SD-modules is opgebouwd.

Toegegeven, SD-modules zijn een stuk kleiner dan Springboards, en voor de Palm zijn er ook al diverse accessoires die via de seriële connector aangesloten worden, maar de Springboard technologie heeft zich inmiddels een aardige plek in de markt weten te veroveren. En het is voor een leverancier natuurlijk erg aantrekkelijk om een Springboard module te ontwikkelen waarin SD, Compact Flash, Memory Stick of Smart Media kunnen worden gestoken. Dan worden de uitbreidingsmogelijkheden van de verschillende Visors opeens wel heel erg breed.

Voor het eerst is bij de Visor Edge het principe van de geïntegreerde Springport losgelaten. In plaats daarvan wordt een los hulpstuk meegeleverd, de Edge Connector. Deze kan achter op de Edge geklikt worden, waardoor een volwaardig Springport ontstaat. Door deze maatregel lijkt de Visor Edge vooral bedoeld voor mensen die slechts incidenteel gebruik maken van Springboards. Het voordeel is dat de Edge kon worden teruggebracht tot minimale afmetingen, nadeel is dat het apparaat met Edge Connector er wanstaltig lelijk uitziet. Ook de balans is zoek: bij grote modules zoals een GPS-systeem of camera wordt de totale constructie nogal topzwaar, waardoor het apparaat niet prettig meer in de hand ligt.
In mijn geval is de Edge Connector ook niet echt handig. Ik heb zelf een Visor Deluxe met een bijna permanent aanwezig 8mb Flash Springboard voor applicaties, ebooks en databases. In het geval van de Edge zou dit betekenen dat ik altijd de Edge Connector erop geklikt moet houden.

De afneembare Edge Connector is van donkerblauw plastic gemaakt. De Edge Connector kan alleen worden bevestigd als de flipcover is verwijderd. Wie helemaal geen flipcover of Springboard modules wil gebruiken, kan een bijgeleverd plastic afdekklepje plaatsen, die voorkomt dat stof en vuil het apparaat binnendringt. Wel is het de vraag waar je al die losse en afneembare accessoires moet laten wanneer je ze niet gebruikt.

Flipcover

De flipcover kan in drie standen worden geplaatst: 0, 135 en 270 graden. Alleen het Handspring-logo is zichtbaar. Verder zijn er twee uitsparingen die voorkomen dat de up- en down-buttons per ongeluk worden ingedrukt. De flipcover sluit niet met een klik of iets dergelijks, waardoor het gevaar bestaat dat de klep in je tas opengaat en het scherm beschadigd raakt of dat de flipcover zelf afbreekt. Ook is het erg onhandig dat de flipcover niet helemaal tot achter de Edge (360 graden) kan worden doorgedrukt. Dit kan bijvoorbeeld met de m100 en de m105 van Palm wel. Handspring had hier nog een deugd van kunnen maken door de Edge dan te laten rusten op de flipcover, maar ook dit lukt niet omdat de veer van de flipcover daar weer te zwak voor is.

Verdere bijzonderheden

De stylus heeft de nodige veranderingen ondergaan. Deze heeft geen silo meer in de handheld, maar wordt aan de buitenkant van de behuizing vastgeklikt. Verder is de stylus geheel in metaal uitgevoerd en niet helemaal rond maar een soort van 'halfplat'. Het gebruik van de stylus is behoorlijk wennen. Ook kost het aan het begin behoorlijk wat moeite om de stylus in de nieuwe houder te plaatsen. Opvallendste minpunt is dat de stylus geen reset-pin bevat. Verder niets dan lof, de stylus schrijft opvallend soepel en ziet er door het metalen uiterlijk uit als een absoluut hebbeding!

De Edge beschikt over een ingebouwde lithium-ion batterij. De bijgeleverde prachtig vormgegeven metalen cradle doet tevens dienst als oplader. Deze is trouwens uitgevoerd met een nieuwe 12-pins connector die niet compatible is met vorige modellen. Tijdens het opladen van de batterij knippert de aan/uit knop. Wanneer het opladen gereed is, stopt het knopje met knipperen. Volgens Handspring kun je bij normaal gebruik zo'n vier weken doen met een volle batterij. Volledig opladen kost ongeveer anderhalf uur.

De Edge heeft een monochroom scherm; de Visor Prism is nog steeds het enige model van Handspring met een kleurenscherm. Het scherm van de Edge is overigens een stuk helderder is dan het scherm van zijn voorgangers. Het is niet meer zo groen als de andere monochrome schermen en ook het backlight is behoorlijk verbeterd. Het is nog steeds niet echt geweldig, maar het is eindelijk leesbaar. Als er een vergelijking met een bestaand model gemaakt zou moeten worden, dan is de backlight van hetzelfde niveau als van de PalmVx. Helaas dus nog steeds geen Palm IIIc-kwaliteit.

Verbeterde software

De Visor Edge beschikt over PalmOS 3.5.2h, waarin al een aantal nieuwe eigenschappen zijn verwerkt die we ook in OS 4.0 zullen tegenkomen.
Nieuw is bijvoorbeeld het Silent Alarm, waardoor je met een knipperend lampje in de aan/uit knop kunt worden geattendeerd op een afspraak. Je omgeving hoeft dus niet meer te worden opgeschrikt door biep-geluiden en hinderlijke melodietjes. Het Silent Alarm is ook zichtbaar als de flipcover gesloten is. Niet alleen de aan/uitknop wordt verlicht, maar schijnt ook door naar de halftransparante witte plastic rondom het apparaat.
Ook nieuw op de Visor Edge zijn een wetenschappelijke calculator (Parens Lite) en een verbeterde agenda (Datebook+), met o.a. de mogelijkheid om een jaaroverzicht van afspraken te bekijken.

Het adresboek heeft een handig nieuwigheidje: 'Fast Lookup'. Hiermee kun je met één hand en zonder stylus snel zoeken naar contactgegevens. Fast Lookup werkt met behulp van de vier applicatiebuttons onderaan het scherm. Hiermee worden de contacten steeds in twee helften verdeeld: de knoppen voor Datebook en Contacts voor achternamen A t/m L en M t/m Z, de knoppen voor ToDo en Memo voor voornamen A t/m L en M t/m Z. Naarmate je doorklikt wordt de lijst steeds korter. Zelfs bij een adresboek met honderden namen kun je daarmee snel de juiste persoon opzoeken.

Net als voorgaande Visor-modellen beschikt de Edge niet over flash-geheugen, waardoor een upgrade naar nieuwere versies van het operating system niet tot de mogelijkheden behoort.

Conclusie

De grote veranderingen van de Edge ten opzichte van zijn voorgangers zitten vooral aan de buitenkant. Handspring heeft met de Edge een prachtig model aan de Visorlijn toegevoegd en handheldgebruikers die klasse willen uitstralen zullen absoluut geraakt worden door de Visor Edge. De losse Edge Connector heeft als voordeel dat de Edge ontzettend dun en licht gehouden kon worden, persoonlijk vind ik het erg onhandig als je toch Springboards wilt gebruiken. De geïntegreerde stylus ziet er geweldig uit, maar de aparte vorm zal niet iedereen kunnen bekoren. Probeer deze als het mogelijk is dus van tevoren uit of maak gebruik van de niet-goed-geld-terug garantie als je er echt niet mee kunt schrijven. Fast Lookup, de verbeterde calculator en Silent Alarm zijn meer dan welkome toevoegingen aan de software. Kiezen voor de Visor Edge zal je vooral doen op basis van de uitstraling van dit model.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Prachtig metalen uiterlijk
  • Plat en lichtgewicht
  • Goede toevoegingen in de standaard-software (Fast Lookup, Calculator)
  • Silent Alarm voor bijvoorbeeld vergaderingen
  • Mooie, geïntegreerde metalen stylus
  • Edge Connector (als je niet veel springboards gebruikt)

Nadelen:

  • Edge Connector (als je veel springboards gebruikt)
  • Buiten uiterlijk weinig werkelijke veranderingen
  • Moeizaam werkende aan/uit knop
  • Flipcover kan niet helemaal achterover klappen
  • Onhandig geplaatst infrarood oog
Specificaties en verdere informatie: Handspring: Visor Edge

Dit reviewexemplaar van de Visor Edge is ter beschikking gesteld door en verkrijgbaar bij pdashop.nl voor fl 1149,- inclusief BTW en verzending.

Foto's zijn (c) Handspring, Visorcentral en The Gadgeteer

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android