Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: GPS toepassingen voor de Palm

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2000


Heineken BarTrek

Heineken BarTrek

Heineken BarTrek

TomTom Routeplanner

Routeplanner Detail

Routeplanner Instructie

Routeplanner kaartopties

Routeplanner Parijs

Routeplanner, plannen

De te volgen route

Zoekscherm




GPS-systemen zijn erg handig voor mensen die er graag op uit trekken. Wandelaars, fietsers, skiërs, vissers en andere beoefenaars van outdoor-sporten kunnen een GPS gebruiken als navigatie-instrument. Je kunt een GPS als kompas gebruiken, maar je kunt ook je snelheid bepalen, een afgelegde route terugzien, controleren hoever je nog te gaan hebt, naar het dichtstbijzijnde benzinestation navigeren of langs de toeristische bezienswaardigheden in een bepaalde regio geleid worden. Heineken heeft een aardige GPS-toepassing met de Heineken Bartrek (hierover later meer). Wanneer je de GPS met je telefoon verbindt, is het zelfs mogelijk dat je vrienden en familieleden via internet je vakantieroute kunnen volgen.

Uiteraard kun je de GPS ook gewoon als routeplanner in de auto gebruiken. Een GPS-systeem is overigens geen autonavigatiesysteem: je kunt de route op de kaart volgen, en je kunt ook kaartjes in beeld krijgen waarop de route is uitgestippeld, of instructies in de vorm van een tekst, maar je wordt niet gewaarschuwd wanneer je moet afslaan. Omdat het schermpje van de Palm vrij klein, en de informatie op het scherm vrij gedetailleerd is, het gebruik van een GPS/Palm-combinatie veel gevaarlijker in het verkeer dan een navigatiesysteem waarbij een stem de rij-instructies geeft.

StreetFinder Deluxe 2000


Routeplanning is de meestgebruikte GPS-toepassing. Bij de RandMcNally GPS wordt standaard de Streetfinder Deluxe 2000 kaartsoftware geleverd. Het betreft hier kaarten van de VS; zolang er nog geen Europese beschikbaar zijn zul je er daarom nog zelf kaartsoftware bij moeten kopen die GPS ondersteund, zoals Route Europa van Palmtop Software.

De Streetfinder software kan zowel op de PC als op de WinCE/Palm handhelds gebruikt worden. Er kan tot op het niveau van huisnummers worden gezocht. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid nuttige informatie over de dichtstbijzijnde hotels, restaurants, theaters, toeristische attracties, boekwinkels, bloemenwinkels en kopieer-shops. De Congierge-functie zoekt binnen een zelf gekozen straal naar de gewenste uitgaansgelegenheid of servicebedrijf. Met de Trip Organizer kunnen uitgaven worden geregistreerd, kunnen online reserveringen voor hotels, autoverhuurbedrijven en dergelijke worden gemaakt en kunnen uiteraard ook routes worden gepland. De zoekschermen hebben op de PC een duidelijk WinCE uiterlijk (zie plaatjes hiernaast). Via de menu-optie Mapshots kun je gedeelten van de kaart naar je Palm exporteren. Uiteraard gaat het daarbij om beperkte gebieden: een gebied ter grootte van Nederland zou al snel 20 tot 30MB in beslag nemen.

Daarnaast heeft Streetfinder een aantal handige eigenschappen. Zo schakelt de kaart, afhankelijk van de zonsopkomst en -ondergang op de betreffende locatie, automatisch over op een aangepast kleurenschema, om verblinding in het schemerdonker te voorkomen. Qua GPS-opties zijn er een aantal mogelijkheden: zo kun je de afgelegde weg simpelweg laten afbeelden op het scherm, maar je kunt het ook opslaan om op een later moment weer te kunnen afspelen. Je kunt zelfs gewaarschuwd worden als je de plaatselijk geldende maximum snelheid overschrijdt. StreetFinder wordt gelever met kaarten van respectievelijk de oostelijke en westelijke helft van de Verenigde Staten.

Route Europa


Helaas moeten Europanen het voorlopig met de veel minder gedetailleerde Route Europa software van Palmtop Software doen. De software wordt geleverd op een CD-Rom ($40) of kan rechtstreeks worden gedownload van de website ($60). De kaarten zijn in drie formaten beschikbaar: small (weinig detail), normal en large (veel detail). De kaarten voor de Benelux zijn alleen in normal en large formaat aanwezig. De meest gedetailleerde kaart van de Benelux neemt op de Palm ruim 1,1 MB in beslag.

De hiernaast afgebeelde kaart van Parijs geeft een indruk van de mate van detail dat kan worden bereikt. Door op de pijltjes bij "Detail" te tappen kun je de mate van detail vergroten of verkleinen. Voor Parijs staat de kaart op het maximum aan detail ingesteld. Door de stylus over de zoombar (rechts) te bewegen kan worden in- of uitgezoomd. Je beweegt over de kaart door met de stylus over het scherm te slepen.

Het GPS kan worden geactiveerd via een menu-optie. Er verschijnt dan een GPS-icoontje in beeld en de positie op de kaart wordt getoond door middel van een cirkeltje. Om een lokatie op te zoeken, klik je op de Find-button onderaan het scherm. Je kiest een plaatsnaam en eventueel een naam van de wijk. Het betreffende gebied wordt vervolgens op de kaart getoond.

De gevonden lokatie kun je als je als begin- of eindpunt instellen of toevoegen aan je favorieten. Bij het plannen van een route kun je kiezen uit de korste, de snelste of een alternatieve route. Vervolgens verschijnt een kaartje in beeld, waaruit je kunt afleiden hoe je moet rijden en hoever je al gevorderd bent. Helaas zijn uit de lijnen geen straatnamen af te leiden. Alleen de officiële (genummerde) wegen zijn voor zien van een naam (A12, N389, etcetera), alle overige wegen hebben het label "unnamed road". Hierdoor is de routeplanner eigenlijk alleen geschikt voor langere afstanden, waarbij je gebruik maakt van de doorgaande wegen. Binnen een stad of dorp zijn de kaarten niet bruikbaar vanwege te weinig detail.

De route-instructies zijn ook als tekstbestand te raadplegen. Hiervoor heb je uiteraard geen GPS nodig. Meer informatie over de Route Europe software is te vinden in ons eerdere review.

Heineken Bartrek


Eén van de leukste GPS-toepassingen is de Heineken Bartrek. De Palmclub heeft dit op 28 september uitgetest door een bartrek in Amsterdam te organiseren. De toepassing bestaat uit kaartsoftware en een database met cafés waar Heineken wordt getapt. Voor Nederland zijn alleen databases en kaarten van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag beschikbaar. Met behulp van een GPS kun je naar de cafés navigeren.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android