25 september 2003

Wist u dat?
Er zijn momenteel 15 licentienemers van het Palm OS: ACEECA, Acer, AlphaSmart, Fossil, Garmin, GSL, Handspring, HuneTec, Kyocera, Legend, Palm, Samsung, Sony, Symbol Technologies en Tapewave.

Technisch?
Moet je een doorgewinterde programmeur zijn, om de presentaties tijdens PalmSource te kunnen volgen? Ja en nee. Voor de algemene presentaties is het voldoende als je wat algemene IT-kennis hebt en in het verleden wel eens iets geprogrammeerd hebt. Gaan je oren al klapperen bij de termen API en SDK, dan kun je beter thuisblijven. De algemene presentaties bestaan voor een gedeelte uit de bekende marketing-prietpraat: hoe doet PalmOS het ten opzichte van andere handheld platforms, welke fantastische nieuwe apparaten zijn er ontwikkeld en wat kunnen we nog meer verwachten. Dit alles om de ontwikkelaars een hart onder de riem te steken en de boodschap over te brengen dat je met het PalmOS de juiste keuze hebt gemaakt.
In de presentaties van Handspring en Tapwave werd wat nadrukkelijker op het programmeren zelf ingegaan. Beiden probeerden de ontwikkelaars over te halen om gebruik te maken van de specifieke API's die zij voor hun devices hebben ontwikkeld. En natuurlijk werd iedereen uitgenodigd om zich in te schrijven voor hun Developer Programs. Conclusie na twee dagen PalmSource: er was goed doorheen te komen voor twee niet zo fanatiek programmerende Palmcluppers.
Presentatie 7. Developing Bluetooth and Wifi applications
Patrick Vuichard, Developer Technical Support Engineer van PalmSource

Als we al niet in slaap waren gevallen bij de vorige presentatie, dan toch zeker bij deze. Een zwaarlijvig mannetje met een bijna onverstaanbaar Frans accent legt uit wat de kenmerken van Bluetooth en Wifi zijn. Zo leren we dat Wifi net zoveel stroom gebruikt als Bluetooth klasse 3 (beide 1W), maar dat Bluetooth klasse 1 veel zuiniger is: slechts 1mW. De basiskennis die elke techneut al zou moeten hebben (hoeveel Bluetooth klassen en welke Wifi-standaards zijn er, etc) wordt ook even aangestipt.
Nu duurt het koppelen met Bluetooth-devices nog erg lang, omdat van elk gevonden device de naam moet worden opgehaald. In Palm OS 6 gaat dit verbeteren: je hoeft dan niet meer te wachten op het ophalen van de namen, maar kunt meteen een koppeling maken. We krijgen tips hoe we de BIP en PAN profielen kunnen gebruiken (met BIP kun je plaatjes uploaden en downloaden). Patrick geeft aan dat PAN de bestaande LAN en Dial-up profielen in 2004 zullen vervangen. Helaas worden de SCO-channels (headset profiel en handsfree profiel) in Palm OS 6 nog steeds niet ondersteund.
Wat Wifi betreft: ontwikkelaars kunnen voor de Wifi SDK terecht op de Palm-site. Je moet je registreren bij het Plugged In Program. Met de SDK kun je gebruik maken van de NetServices API, waarmee het vinden, verbinden en verbreken met 802.11 LAN wordt geregeld. Tenslotte volgen nog wat tips over het ontwikkelen van Wifi-oplossingen onder Palm OS 5.
Presentatie 8. Increasing compatibility and performance in Palm OS 5
Owen Emry, DTS engineer, PalmSource

De meeste PalmOS handhelds die momenteel worden verkocht draaien onder Palm OS 5, dus het is voor ontwikkelaars belangrijk om te weten hoe ze moeten omgaan met PACE (Palm Application Compatibility Environment). PACE maakt 68k ‘shadow structures’ voor 68k applicaties. Er zijn twee implementaties: langzaam en snel. We krijgen een aantal veelgemaakte fouten en valkuilen voorgeschoteld, waardoor de compatibiliteit in gevaar komt. PACE is bijvoorbeeld niet beschikbaar wanneer een ARM-applicaties (bijv. HotSync) draaien. Vervolgens wordt verteld hoe je de performance van je applicatie kunt verbeteren door gebruik te maken van PNO (PACE Native Object) code. De nieuwe source-level debugger wordt gedemonstreerd en er wordt verteld over geavanceerde PNO-gerelateerde onderwerpen zoals endianness, ondersteuning voor globale variabelen en het doorbreken van de 64k-grens.

24 september 2003

Druk?
Deze editie van PalmSource trok 250 bezoekers. Dat leverde een aardig gevulde zaal op met voldoende mogelijkheden om steeds weer met andere mensen te netwerken. Toch waren er twee jaar geleden in Amsterdam veel meer bezoekers: meer dan 1000. De lage opkomst had volgens de 'experts' met twee zaken te maken: Munchen is een erg dure stad (even naar het toilet gaan in het Centraal Station kost maar liefst 1,10 euro!) en hotelkamers worden tijdens het Oktoberfest makkelijk twee keer zo duur. Het Ibis hotel (net buiten de stad) waar wij de laatste twee dagen noodgedwongen zaten omdat er niets betaalbaarders te vinden was, kost normaalgesproken 54 euro per nacht maar tijdens het Oktoberfest 119 euro. In de stad zelf waren geen kamers onder de 200 euro meer te krijgen; de hoteliers weten dat ze de kamers toch wel kwijtraken. In het Hilton, waar de conferentie werd gehouden, gold een speciale kamerprijs van € 269,00 per nacht. Voor een doorsnee ontwikkelaar is dat een behoorlijke investering. De toegangsprijs voor PalmSource is namelijk ook niet mis: € 250.
Presentatie 6. Handspring: ontwikkelen en optimaliseren van applicaties voor de Treo 600
Robert Gosselin, Developer Technical Support Manager

Dit was de eerste presentatie waarbij we enigszins afhaakten. De inleiding over de fantastische eigenschappen van de Treo 600 was nog wel doorheen te komen, maar een paar minuten later begon ik - mede dankzij de zeer overvloedige lunch - toch echt te knikkebollen. Ik geloof dat het ging over specifieke API's die voor de Treo beschikbaar zijn, aandachtspunten bij gebruik van de standaard API's voor applicaties die op de Treo 600 moeten draaien en een oproep aan ontwikkelaars om zich massaal in te schrijven voor het developer program van Handzzz...
Op avontuur met... Wireless LAN
Wie onze verslaggeving van de Cebit 2003 heeft gelezen, herinnert zich misschien nog ons geworstel met WLAN. Overal was WLAN beschikbaar, maar de inlogsite was niet geschikt voor pda-gebruikers omdat je browser geen pop-ups aankan. In Munchen gaan we weer op pad, om een antwoord te vinden op de brandende vraag: de gebruiker is er klaar voor, hoe zit het met de aanbieders?
In het Duitse blad PC Professionell heb ik gelezen dat er op het centraal station van Munchen een Wireless LAN beschikbaar is. Voor 5,50 euro koop je een kraskaart waarmee je een uur lang kunt internetten. Je wordt per minuut afgerekend en de kraskaart blijft een jaar lang geldig. Klinkt als een goeie deal.
Bij de infobalie vraag ik waar de kraskaarten verkrijgbaar zijn. Dat gaat al mis: als ik vraag naar Wireless LAN trekt de dame achter de balie een moeilijk gezicht en zegt "Wááás suchen Sie?". Wireless LAN, nooit van gehoord.
“Drahtloses Internet" dan misschien? Ah, nu lijkt ze het te snappen. We worden doorverwezen naar de bistro in het station. Maar daar blijken alleen een aantal internetterminals te staan. Geen Wireless LAN.
OK, dan maar eens proberen of we zelf een signaal kunnen vinden. In de bistro, in de wachtruimtes en op de perrons is niets te vinden. We zien geen access points hangen en we zien evenmin posters of andere aanwijzingen dat er draadloos internet aanwezig zou moeten zijn. De eersteklas lounge dan misschien? Maar die is alleen toegankelijk voor reizigers met een treinkaartje 1e klas. Buiten de ruimte kunnen we geen signaal oppikken, maar als ik 's avonds nog even nakijk, blijkt dat het Wifi-access point zich inderdaad in de 1e klas lounge had moeten bevinden.

Gelukkig heeft het Hilton-hotel waar de PalmSource conferentie wordt gehouden, ook WLAN. Voor de forse prijs van 29 euro koop je een kaartje met een inlogcode die 24 uur geldig blijft vanaf het moment dat je voor de eerste keer inlogt. In de conferentiezaal hangen 4 accesspoints, maar de kwaliteit van de verbinding blijkt nogal afhankelijk van je lokatie. Met de Palm m515 met Xircom WLAN-module kregen we geen verbinding, terwijl het met een Tungsten C in een paar seconden wél lukte. Helaas was die Tungsten C van iemand anders. Met de laptop ging het inloggen op WLAN ook probleemloos. Tenminste, als je een laptop hebt met een batterijduur van een uurtje of tien. Bij onze laptop waren we na 3 uur al uitgetikt en uitgeblogd. Slecht trouwens, dat ze in zo’n conferentiezaal niet een paar stroompunten hebben, voor mensen die continu aantekeningen op hun laptop willen maken. Gelukkig hadden we ook de Dana mee, die het makkelijk tien keer zo lang volhoudt. Maar ja, die heeft weer geen WLAN aan boord. Kortom: thuis kun je alles knap voor elkaar hebben, onderweg is het als digitale nomade nog behelpen.
Presentatie 5. PalmOS in the Enterprise
Rob Hayes, Senior Director of Enterprise Strategy and Business Development

In elke presentatie van Palm komen ze wel weer voorbij: de onderzoekjes waaruit blijkt wat mensen écht nodig hebben op een pda. Het gebruikelijke lijstje met PIM, toegang tot e-mail en andere nuttige toepassingen verschijnt. PDA’s zijn niet langer privé-apparaten, maar bedrijfstools geworden. Dat geeft IT-managers een extra verantwoordelijkheid om draadloze devices te beheren en te beveiligen. Voor hen zijn de twee grootste hoofdbrekens de veiligheid van het apparaat zelf en de veiligheid van de verbinding. Dit zijn zaken waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden, als ze zakelijke toepassingen willen bouwen.
In mei van dit jaar is het PalmOS Business Solutions programma gestart, om ontwikkelaars van zakelijke applicaties te ondersteunen. Met de oplossingen die er nu beschikbaar zijn, kunnen gegevens en netwerken goed beveiligd worden, maar is de informatie tegelijkertijd makkelijk toegankelijk. Je wilt immers niet 5 wachtwoorden invoeren en 3 biometrische scans laten uitvoeren voordat je je e-mail kunt lezen. De meest gangbare security-standaards worden ondersteund. Er is een open, op standaards gebaseerde architectuur voor het leveren van webdiensten aan de pda. Deze architectuur wordt het Sahara-platform genoemd (Sahara is trouwens ook de codenaam van Palm OS 6).
Rob Hayes toont drie voorbeeldapplicaties: ophalen van gegevens van websites (bijv. Google zoekprogramma), beschikbaar stellen van serverfunctionaliteit (bijv. een vertaling laten maken via Babelfish) of integratie van de back-end van de organisatie (bijv. tracking van pakketjes).
Presentatie 4. Java for Tungsten devices
Nathanial Freitas, senior manager Palm Solutions Group

De nieuwste Tungstens worden geleverd met IBM´s WebSphere Micro Environment, een J2ME software runtime. Gebruikers kunnen daardoor, naast de bestaande PalmOS applicaties, ook J2ME-applicaties installeren. De Palm Solutions Group (de handhelddivisie van Palm) heeft voor Java gekozen omdat het een standaard is: 100% van de bedrijven in de Fortune 500 ondersteunt Java. Niet alleen het aantal beschikbare applicaties voor Palm-handhelds breidt daardoor sterk uit, het betekent ook dat het aantal potentiële ontwikkelaars voor Palm-applicaties met 3 miljoen toeneemt. Bovendien stelt het ontwikkelaars in staat om voortaan rijke multimedia, hi-res schermtoepassingen en complexe tabellen en grafieken te tonen.
Er is nu al ondersteuning voor Palm OS 4.1 en 5.2, de Tungsten W, Tungsten C en Tungsten T2. De volgende stap is native ARM.
Het bouwen van applicaties kun je doen met bijvoorbeeld WebSphere Studio. Daarna kun je de gratis WebSphere Micro Environment Toolkit downloaden via www.palm.com/java. De runtime is daar eveneens verkrijgbaar. Kijk ook eens op pluggedin.palm.com en voor workshops op de IBM-site.
Presentatie 3. New technologies, new opportunities
David Fedor, Director of Developer Architecture and Disclosure

David Fedor heeft ook iets over de diversiteit binnen het PalmOS te melden. Hij geeft tips hoe je als ontwikkelaar moet omgaan met de veelheid aan apparaten, die elk hun eigen karakteristieken en gebruikerstype hebben.

In feite zijn er vier strategieën die je als ontwikkelaar kunt kiezen:
- je beperkt je applicatie tot een paar apparaten;
- je biedt standaardfunctionaliteit op elk apparaat;
- je biedt een applicatie die op elk apparaat draait, met optimalisaties voor specifieke apparaten
– je maakt iets, dat 100% afgestemd op elk afzonderlijk apparaat (dat is praktisch natuurlijk vrijwel onmogelijk).

Diversiteit uit zich op verschillende manieren. Schermeigenschappen, fysieke knoppen, geheugen en
communicatie zijn maar een paar voorbeelden:
- Schermen zijn niet meer altijd vierkant, zoals de 160 x 160 schermen van vroeger. Je moet rekening houden met wegklapbare graffitivelden.
- Knoppen: Sony heeft een jog dial SDK, Palm een 5-weg navigatie SDK, Garmin heeft een eigen SDK, het is bijna ondoenlijk om daarmee rekening te houden.
- Verschillende inputmethoden: wij kennen vooral Graffiti en Graffiti 2, maar in Azië zijn allerlei alternatieve inputsystemen populair.
- Niet-technische diversiteit, bijvoorbeeld verschillen in performance en verschillen tussen gebruikers. Sommige pda-bezitters zijn erg technisch ingesteld, terwijl anderen nooit zelf software zullen installeren. Smartphone-gebruikers hebben misschien niet eens een pc.

De beste manier om met diversiteit om te gaan, is om je applicatie aan passen aan een redelijk actuele versie van het PalmOS. Incompatibiliteit hoeft niet erg te zijn; soms is het niet lonend om met veel moeite een bepaalde functie geschikt te maken voor een oudere versie van het OS.
In de toekomst mag je als ontwikkelaar nog meer diversiteit verwachten, maar die diversiteit zal ook beter beheersbaar zijn dankzij platform-API´s, die in de plaats komen van device-specifieke API’s.
2003 European Powered Up Awards
Tijdens PalmSource Europe werden vier aanmoedigingsprijzen voor Palm-ontwikkelaars uitgedeeld. Blijkbaar waren alle winnaars vooraf al op de hoogte dat ze een prijs zouden krijgen, want ze stonden gezamenlijk in een speciaal voor hen ingerichte standruimte. Er waren prijzen in drie cateogrieen. De prijs voor de beste productiviteitssoftware ging naar PiLoc van Paragon, in Nederland vooral bekend van de Nederlandse variant Dutch PiLoc. De beste bedrijfsapplicatie was Agendus Professional van iambic. Het is alleen wat discutabel of dit nu werkelijk een 'enterprise' applicatie is, Agendus had immers net zo goed in de categorie 'productiviteit' kunnen vallen.
Bij de volgende twee prijswinnaar was dat ook het geval: Xavier Martin won met zijn tafeltennisspel Table Tennis 3D de prijs in de categorie 'vrije tijd & vermaak', terwijl het schietspelletje ProjectX van Alexander Mlazev de prijs voor de beste studentensoftware won. Los van het feit dat we het een flutspelletje vonden, snapten we ook niet waarom dit nu juist een applicatie voor studenten is. Desondanks toch een goed initiatief, deze awards. Vooral voor kleine ontwikkelaars zoals Xavier en Alexander is het een mooie kans om hun applicatie onder de aandacht te brengen.
Nederlanders?
Waren er ook Nederlanders op PalmSource? Hoewel de bezoekers voor ca. 50% uit Duitsers en 25% uit Amerikanen bestond, hebben we ook wat Nederlanders aangetroffen. In de eerste plaats onze Amsterdamse plaatsgenoten Christian Vandendorpe van Tiny Stocks (overigens geen Nederlander) en Peter Pauwels, CTO van Tomtom. Ook zagen we Walter Rijk van Sigmax, die een inspectie-applicatie voor schoonmakers heeft ontwikkeld en vooral actief is met synchronisatie-oplossingen voor bedrijven. Een ontwikkelaar van Yukat (sorry, naam vergeten) vertelde over een taxatie-applicatie die zij voor makelaars hebben gemaakt.
En dan was er nog een Nederlander in buitenlandse dienst: Jaap Vermeulen werkt in de VS bij Skyscape, een bedrijf dat medische handboeken in pda-formaat beschikbaar stelt. En natuurlijk het duo met de vele petten: Jean-Paul en Gonny. Als PUG-leden konden we geen gratis kaartje bemachtigen. Maar gelukkig hadden we nog een andere missie, waardoor we dankzij een persoonlijke uitnodiging van Larry Berkin toch aanwezig konden zijn. Wat die missie was, gaan we nu nog niet verklappen. Er moet ook nog wat te raden blijven...
Presentatie 2. Product roadmap and directions
Larry Slotnick, Chief products officer van PalmSource

Larry Slotnick is nieuw bij Palm. Een nogal opvallende persoonlijkheid: een grote bebaarde man, waarvan je eerder zou denken dat hij boswachter, houthakker of andere 'outdoor' bezigheden heeft.
Volgens Larry ontstaat er door de diversiteit in hardware het risico van fragmentatie: elke licentienemer maakt zijn eigen API (application programming interface) en biedt een eigen SDK (software development kit). Hi-res schermen en inschuifbaar invoerveld (virtual graffiti) zijn onderwerpen die al standaard door PalmSource worden ondersteund. Op centraal niveau moeten netwerken, schermrotatie, 1-handbediening en alternatieve invoermethoden (zoals bijv. Decuma) nog worden geregeld.

Voor ontwikkelaars zijn er nieuwe developertools beschikbaar, zoals een Fast ARM Solution Toolkit (FAST) en een nieuwe ARM debugger die o.a. integratie met CodeWarrior van Metrowerks biedt (Metrowerks was trouwens ook niet aanwezig tijdens PalmSource). Er zijn ook nieuwe en verbeterde
ontwikkelomgevingen, zoals de IBM Web Services Toolkit (nieuw), programmeren in Visual Basic met AppForge (nu geschikt voor PalmOS 3.1 t/m 6.0), en programmeren in C/C++ met C++ BuilderX van Borland (nieuw).
Presentatie 1. Palm powered success: today and tomorrow
David Nagel, president en CEO van PalmSource
De keynote presentatie van David Nagel, de grote baas van PalmSource, gaat van start met de waarschuwing dat wireless alles gaat veranderen. Daarbij moeten we niet alleen denken aan mobiele telefoons, maar aan een netwerk van draagbare apparaten, die op verschillende manien met elkaar in contact kunnen staan. We schrikken wakker uit de roes van de voorgaande avond: "Wat?!? Niet alleen mobiele telefoons maar ook pda's?". Echt een sterke opmerking om een PalmOS Developers conferentie op deze manier te openen.
In de wireless markt staat het PalmOS er volgens David sterk voor: er zijn nu 15 licentienemers, die elk een eigen focus hebben gekozen. Geen enkel bedrijf heeft tot nu toe een kloon van een concurrent gemaakt, maar heeft steeds iets nieuws toegevoegd.
De producten van Sony, Fossil, Garmin en Tapwave moeten dat illustreren: ze hebben als focus rescpectievelijk multimedia, draagbaarheid (horloge), locatiegebaseerde diensten (GPS) en games. Sony is trouwens opvallend afwezig tijdens PalmSource: niet als sponsor, niet als standhouder en er zijn zelfs geen congresbezoekers van Sony aanwezig. Wat is er aan de hand? Nieuw voer voor het geruchtencircuit? Misschien is Sony nooit bij dit soort evenementen aanwezig. Wij vonden het echter opvallend.
Volgens David is er een trend zichtbaar van computers voor algemeen gebruik (general purpose) naar computers voor specifieke toepassingen (special purpose). De verschillende PalmOS handhelds vormen daarvoor het bewijs. Er worden bij de Media Markt zelfs navigatiepakketten verkocht, waarbij de klant nergens uit kan afleiden dat de meegeleverde Tungsten T ook als pda kan worden gebuikt.
Diversificatie is een onderwerp dat de komende dagen nog vaak genoemd zal worden: als sterk punt voor het PalmOS omdat er daardoor zoveel keus is, maar ook als zwakte omdat ontwikkelaars daardoor rekening moeten houden met uiteenlopende schermeigenschappen, processoren en dergelijke.
Een voorbeeld van een apparaat voor een heel specifieke doelgroep is de Xplore G18 van Group Sense PDA uit China, een zeer kleine PalmOS smartphone met o.a. Bluetooth, ingebouwde camera en Java-ondersteuning. Nu al aangekondigd in Hong Kong, binnenkort ook in Europa. Ontwikkeltijd slechts 7 maanden! We hopen maar dat dit niet zijn weerslag heeft gehad op de kwaliteit van het apparaat. De telefoon zelf kon op het evenement helaas nog niet bekeken worden.

Achtereenvolgens klimmen een aantal 'special guests' op het podium om over hun producten te vertellen. Handspring toont de Treo 600 die in de meeste Europese landen door Orange op de markt zal worden gebracht. Bijzonder aan dit apparaat: Over-The-Air backup en synchronisatie.
PalmSource 2003 - het verslag
Wat heb je gemist als je niet in de gelegenheid was om naar PalmSource te gaan? Hieronder volgt van elke presentatie een samenvatting, te beginnen bij dag 1, waar presentaties werden gegeven door David Nagel, Larry Slotnick, David Fedor, Natanial Freitag (Palm Solutions Group), Rob Hayes, Robert Gosselin (Handspring), Patrick Vuichard en Owen Emry (allen van PalmSource, tenzij anders aangegeven).

22 september 2003

Oktoberfest
En wij maar denken dat het Oktoberfest alleen een bierfestijn is, waarbij op een grasvlakte wat feesttenten zijn neergezet. Het terrein waarop het allemaal plaatsvindt wordt immers "Wies'n" genoemd. Het blijkt echter een geasfalteerd terrein ter grootte van zo'n twintig voetbalvelden, waar je in eerste instantie overdonderd wordt door het aantal kermisattracties. Niet één achtbaan met loopings en kurkentrekkerbochten, maar drie verschillende. Niet één reuzenrad of spookhuis maar drie of vier. En dan heb ik nog niet de tientallen andere attracties genoemd, van zweefmolens en stuntmannenshows ("Teufelskerle!") tot misselijkmakende attracties waarbij je doorelkaar geslingerd wordt, over de kop gaat en een vrije val van 50 meter hoogte maakt. Geen aanrader als je al een paar biertjes op hebt.
Bier wordt alleen in pullen van 1 liter verkocht, voor de standaardprijs van 6,80 euro. Ook al zien de meeste biertenten er aan de buitenkant eerder onopvallend uit, als je eenmaal binnen bent zijn ze immens groot en luidruchtig. Duizenden mensen, meestal in traditionele kleding, zitten rij aan rij in houten tafels en deinen mee op de muziek van een blaaskapel. Of liever nog: ze staan op de banken en brullen mee met de bekende drinkliederen: "Ein Prosit" of "In München steht ein Hofbräuhaus, hela hola", dat soort werk.

Morgen meer over de eigenlijke reden waarvoor we hier zijn: Palmsource 2003, met nieuwtjes en veel foto's.
Voor het verhaal achter de foto: laat je cursor even op de foto rusten en lees de bijbehorende beschrijving.


Voorbereiding

De laptoptas die deze reis dienstdoet als megacase om alle gadgets te vervoeren

De voorlopig provisorische methode om de Garmin iQUE in de auto te gebruiken. Er verschijnt binnenkort een 'normale' autocradle. Deze methode met een Kirrio Multifunction Charger, een carholder en een elastiek werkt ook Gratis T-shirt: een van de vele die we deze dagen uitgedeeld krijgen


De PUG-meeting

De openingsslide van de PUG-meeting Het uitdelen van de T-shirts bij de opening van de PUG-meeting

De presentatie van de Aceeca Meazura (betere foto's later) De presentator namens Aceeca die de presentatie in een supervet Nieuw-Zeelands accent deed

Een van Jean-Paul's grote helden en LauncherX-ontwikkelaar: Bozidar Benc JP en Larry Berkin, baas over Developer Marketing PalmSource

David Nagel, net wakker David Nagel, CEO Palmsource

Twee ontwikkelaars van het Zweedse bedrijf Decuma, de nieuwe handschriftherkenningstechnologie op de Sony's Daniel Morais en Christian Robert van Kickoo, de ontwikkelaars van BreakOut, Taktik en Kickoo's Patience

Wat weetjes over het PalmOS Kenny West, de oprichter van Palmgear en tegenwoordig Chief Strategic Officer. Kenny is een van de eersten die het PalmOS actief ondersteunde door de toenmalige website pilotgear.com te starten. Tegenwoordig staan er ruim 19000 applicaties op Palmgear.

Xavier Martin, de ontwikkelaar van Table Tennis 3D en een van de winnaars van een Palmsource Powered Up Award. Xavier deed via Bluetooth een live spelletje tafeltennis met Larry Berkin.


Oktoberfest 2003

Foto vanuit het reuzenrad, een van de grootste in de wereld. Hier is goed te zien hoe groot het terrein van Oktoberfest eigenlijk is en hoeveel immense biertenten er verspreid over het terrein staan. Een bierhal van binnen. Warm, vochtig en stinkend naar bier en zweet. Wel HEEL gezellig met zingende mensen en schlagermuziek.

Gonny geniet van een bekende Duitse lekkernij Het bier wordt rondgedeeld in pullen van een liter. Deze dame had nu even een makkie, maar ze dragen er met gemak acht tegelijk

En zo word het over het algemeen genuttigd. Samen met de boys van Borland (slechts een op de foto) en Bozidar Benc op Oktoberfest 2003

Lebkuchen, een soort taai-taai in de vorm van een hart met een 'lieve' spreuk, bijvoorbeeld 'Ich mag dich' En Gonny misbruikt haar Zire71 zeer regelmatig voor het maken van foto's van de andere fotograaf, Jean-Paul

Op de avond voorafgaand aan Palmsource is er een Europese PUG-meeting in het Hilton. Zo'n 70 mensen zijn erop afgekomen om Palm-corifeeen David Nagel en Larry Berkin te ontmoeten. Veel van de aanwezigen zijn tevens ontwikkelaar; zo ontmoeten we twee jongens van het Zweedse Decuma (briljante handschrifherkenning, nu al op de SOny NX73 en UX50), de mannen van Kickoo en HET idool van Jean-Paul: de Kroaat Bozidar Benc, maker van LauncherX.

De avond verloopt in een vrolijke, chaotische sfeer. Gastheer Larry Berkin komt er na het doorworstelen van een aantal standaardsheets over de populariteit van het PalmOS achter, dat zijn collega David Nagel zoek is. Later blijkt die in zijn hotelkamer in slaap te zijn gevallen, maar kan nog net op tijd wakker worden geschud om een praatje te houden over de licentienemers van het PalmOS, zoals Tapwave en Garmin.

Toevallig blijkt Jean-Paul de enige met een Garmin iQue 3600 te zijn, waardoor David vol trots de Palmclub-Garmin (waarover jullie binnenkort een review zullen lezen) aan het publiek demonstreert. Er zijn dan al korte presentaties geweest van de softwaresites Palmgear, Handango en Pdassi. Het is even vreemd om plotseling oog in oog te staan met bekende Palm-persoonlijkheden als Kenny West, de oprichter van Palmgear. Echt veel nieuws hebben ze niet te melden, want in de 5 minuten die ze tot nun geschikking hebben, omen de meest niet veel verder dan het bedanken van de Palm-ontwikkelaars en Palm-gebruikersgroepen. Inhoudelijk valt er dan ook weinig nieuws op te steken, de kracht van de avond is vooral dat je bekende Palm-mensen van dichtbij kunt zien en zomaar een praatje met ze kunt maken. Zo horen we van Kenny West dat hij ooit in Scheveningen is gestrand, terwijl anderen zich beperken tot zakelijke mededelingen. Zoals James Lowe van Handango, die aankondigt dat er binnenkort een Duitse, Engelse, Franse en Spaanse versie van de site zullen verschijnen. Na afloop wordt besloten om in de taxi te stappen om het Oktoberfest onveilig te maken. De afspraak om elkaar in "tent 2" te ontmoeten, blijkt echter niet zo handig. Ter plaatse zijn de tenten helemaal niet genummerd en wordt het zoeken in een hooiberg om de rest van de groep terug te vinden. Desondanks hebben we een gezellige avond, met Bozidar Benc en twee mannen van Borland. Borland is aanwezig omdat zij morgen aankondigen dat je met C++ BuilderX met elke gewenste compiler een PalmOS applicatie kunt programmeren.

Overmorgen is er trouwens opnieuw een kans om de Palmsource-mensen onder de tafel te drinke, want aan het eind van het evenement is het officiele bezoek aan het Oktoberfest gepland. In de verloting hebben we helaas niets gewonnen. We waren graag naar huis gegaan met een Zire 71, Tungsten T3, of industriele Aceeca handheld, maar het allerliefst nog met een Handspring Treo 600.

20 september 2003

Sorry, maar ik heb de popbox weer verwijderd. Ik neem aan dat jullie prima in staat zijn om elkaar op de hoogte te houden.

Afijn, het is onze eerste echte dag in Munchen. Gisteren zijn we door files, wegwerkzaamheden en andere tegenslagen ruim tien uur onderweg geweest in plaats van de zeven uur die het normaal had moeten duren.

Het Oktoberfest is inmiddels (12.00 uur) losgebarsten en echt bijna iedereen loopt hier in klederdracht. Dat betekent dus lederhosen en dirndl-kostuums :D

Morgen begint Palmsource onofficieel met een zeer grote PUG-meeting (Palm User Group) waar we uiteraard heen gaan. De PUG-meeting zal ingeleid worden door Dave Nagel en Larry Berkin.

Overigens is het hele programma van Palmsource 2003 hier te vinden.

Grüße aus München!
Jean-Paul & Gonny

19 september 2003

Eerste post!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?