Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Nieuws] Palm: Flash Player is essentieel voor succes

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 12 maart 2010


Wie de discussie tussen Adobe en Apple de afgelopen tijd heeft gevolgd, weet dat beide bedrijven in een felle strijd zijn verwikkeld. Adobe wil Flash zoveel mogelijk pushen en Apple wil het liefst Flash buiten de deur houden omdat het een aanslag op processor en batterij betekent. Palm heeft zich nu ook in de discussie gemengd.

In een gesprek op de Game Developer Conference 2010 in San Francisco heeft Macitynet gesproken met een manager van Palm. Hij staat pal achter het Flash-platform en zegt dat ondersteuning voor Flash essentieel is om uberhaupt succes te kunnen hebben. De Palm Pre kan al games als The Sims, Guitar Hero, Hero of Sparta, Avatar, Let's Golf en Assassin's Creed aan. De Flash Player op de Palm Pre is daarbij een uitkomst voor ontwikkelaars, die in recordtijd een passende game kunnen maken. De iPhone kan dus wel inpakken: geen Flash Player en die komt er voorlopig ook niet als het aan Apple ligt.

Bron: http://www.macitynet.it/macity/aA42699/gdc_2010_larma_segreta_di_palm_e_il_player_flash.shtml

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Palmcool
12-03-2010 14:08:30

En als ze nu es eerst die smartphone uitbrengen in de Benelux... dan wil ik nog wel es discussies volgen tussen beiden
Maar eeersst die Phone !
Door domo
12-03-2010 15:15:57

domo
Ik vond en vind Flash overrated. Sterker nog, in mijn ogen zou Flash helemaal niet meer gebruikt moeten worden als het ook met 'native' middelen kan. Dat wil zeggen HTML, CSS en JavaScript voor browsers (dus ook video!) en de reguliere SDK's voor bijvoorbeeld smartphones. Flash is onnodig zwaar voor de hardware en dus batterijlevensduur. Tevens zou je de gebruikservaring zo consistent mogelijk moeten houden, d.m.v. de gebruikelijke middelen. Flash is alles behalve consistent.

Flash heeft z'n waarde, maar die is heel, heel wat beperkter dan wat sommigen het toedichten of beter toeschreeuwen. Er is nog niemand die me een overtuigend argument heeft kunnen geven vóór Flash op smartphones. Zeker Palm heeft een goed alternatief met hun SDK en PDK (de laatste maakt het immers mogelijk om eenvoudiger geavanceerde toepassingen te maken zoals games) en juist daarom heeft Palm geen Flash nodig. Maar dat is puur vanuit het oogpunt van de gebruikservaring en de techniek bekeken. Palm denkt een puntje te kunnen scoren t.o.v. Apple door wel Flash te ondersteunen. En omdat ze markttechnisch zo zielig zijn in vergelijking tot Apple zullen ze alles aanpakken.
Door ishpuini
12-03-2010 16:43:23

Wie trekt zich nu iets aan van consistente gebruikservaring? Zijn internetsites allemaal consistent vormgegeven? Neen toch. En is Flash-ondersteuning niet vooral belangrijk om Flash-content op het internet beschikbaar te maken? Voor mij is Flash gewoon een essentieel onderdeel van de internetervaring. Hopelijk komt dat er echt bij Palm, en als Apple niet mee doet dan missen iPhone gebruikers gewoon heel wat content.

Dit mag geen technische discussie zijn. Flash-content is overal op het net en je moet die gewoon kunnen bekijken. Het doet er echt niet toe of dit technisch de beste oplossing is voor betrokken content.

Wim
Door domo
12-03-2010 20:17:13

domo
Binnen nu en een paar jaar zal Flash niet langer gebruikt worden voor online video. Daarmee vervalt een groot deel van de noodzaak voor de internetervaring. Helaas is het nog niet zover dat browsers zonder Flash gemakkelijk video kunnen afspelen. In mijn (wellicht arrogante) opinie is het overige gebruik van Flash op websites vooral gericht op de show-factor en minder op heldere of interactievere presentatie van content, al zijn er natuurlijk genoeg positieve uitzonderingen.

En een consistente gebruikservaring is één van de allerbelangrijkste zaken voor een besturingssysteem. Dat weet Palm als geen ander. Dit geldt in principe ook voor internetpagina's. Linkjes en dergelijke moeten als zodanig herkenbaar zijn en wat er gebeurt als je ergens op klikt wil je eveneens voorspelbaar houden. Die voorspelbaarheid pleit voor consistentie. Ik neem aan dat iedereen wel eens een website tegenkomt waar je geen wijs uit kan en je nodeloos zoekt naar de info die je wilt hebben. Dat heeft vaak te maken met presentatie van informatie die inconsistent is met het beeld van de gebruiker.

Bij games wil je juist weg uit het normale vanwege de onstpanning (of escapisme, maar dat verandert het argument niet). Daarom gebruiken de meeste games hun eigen interfaces, ook omdat die dan helemaal toegespitst zijn op het spel. Daar maakt het niet zoveel uit of je Flash gebruikt of niet (behoudens wellicht technische details zoals levensduur van de batterij door extra overhead).

Mijn belangrijkste punt is dat Flash niet noodzakelijk is en Palm dat vooral beweert om qua marketing een (broodnodig) puntje te scoren. Afgezien van Flash en de PDK (die 3d games etc. mogelijk maakt) heeft Palm namelijk vrij weinig te tonen gehad op OS-gebied sinds de webOS lancering in januari 2009. Ze hopen zo natuurlijk ontwikkelaars over de streep te trekken. Maar persoonlijk zou ik liever zien dat ze als 'klein' bedrijf zijnde focussen op minder zaken en daarin stappen zetten.
Door ishpuini
15-03-2010 16:09:13

Flash is noodzakelijk omdat de Pre het internet zoals het er nu uitziet moet kunnen ondersteunen. Een eindgebruiker heeft er geen boodschap aan welke technologie er wordt gebruikt, enkel of hij een site kan bekijken of niet.

Ik ben het met je eens dat een consistente gebruikservaring essentieel is, maar dat werkt op niveau van het OS en de applicaties die op het OS draaien. Wat betreft consistente gebruikservaring op het internet mag je vergeten dat die er ooit zal komen. Iedereen doet z'n zin en is overtuigt dat hun manier van werken de beste is. Dat zit nu eenmaal ingebakken in het net vrees ik.

't Is geen kwestie van idealen, 't is een kwestie van hier en nu al het bestaande toegankelijk te maken.

Wim

PS: overigens: zonder Flash is de consistentie van de gebruikservaring bij sommige WebOS games nu al ver te zoeken. Ondanks het feit dat Palm m.i. een goed bruikbare basis voorziet, zijn er toch nog steeds ontwikkelaars die zelf hun ding willen doen met bitmapjes in alle denkbare kleuren. Heeft echt niets met technologie te maken, maar met opvoeding van de ontwikkelaars...
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android