Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Opinie] Brighthand: Palm moet Windows Mobile met PalmOS-schil gaan gebruiken

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 21 september 2007


Ed Hardy heeft een scherp opiniestuk geschreven op Brighthand. Hij zegt dat Palm moet stoppen met de ontwikkeling van een PalmOS II gebaseerd op Linux, maar gewoon datgene moet nemen wat er voor handen is: Windows Mobile.

Voordat de Palm-fanboys hun koffie over hun monitor heenspugen: Ed Hardy zegt dit niet (alleen) om te provoceren, maar er zit ook nog een gedachte achter. Hardy heeft zelf veel PalmOS-devices in het bezit en wenst Palm het allerbeste toe. Daarom was hij ook niet blij toen hij hoorde dat de Foleo geannuleerd werd, omdat het bedrijf wil focussen op één OS, namelijk de opvolger van de huidige PalmOS 5 / Garnet uit 2002.

De beoogde opvolger, een PalmOS II gebaseerd op Linux, komt pas ongeveer over een jaartje of twee uit. Hardy betwijfelt hoeveel PalmOS-liefhebbers er nog over zijn na die periode. Het huidige PalmOS is stokoud en gelimiteerd: het kan geen voice en data tegelijk afhandelen, heeft geen multitasking en is niet in staat UMTS te ondersteunen. Hardy vindt, dat Palm nú smartphones moet leveren die deze beperkingen niet hebben, en niet pas over twee jaar.

De oplossing volgens Hardy? Die heeft Palm al: Windows Mobile. Dit besturingssysteem is in al die jarel wel up-to-date gebleven. Wat moet je doen om de die-hard PalmOS-fanaat te behouden? Zorgen dat Windows Mobile er net zo uit gaat zien als PalmOS, met dezelfde standaard programma's. Ook dit kan in principe al, namelijk met de Windows Mobile emulator programma voor PalmOS: Styletap.

Zolang het de PalmOS look-and-feel heeft, zullen gebruikers weinig merken van wat er onder de motorkap draait. Misschien kan Palm Styletap licenseren en perfectioneren, of zelf een emulator bouwen. Dit kost veel minder tijd dan een compleet besturingssysteem, en Palm moet nu actie ondernemen.

Is het plan van Hardy té radicaal? Misschien is het huidige plan nog veel radicaler: Palm gokt met haar toekomstige Linux-OS straks totaal op een gloednieuw, nog nooit in de praktijk getest besturingssysteem van eigen makelij. Wat als het onverhoopt niet aanslaat? Wat als ontwikkelaars over twee jaar Palm moe zijn en niet voor dit nieuwe besturingssysteem willen ontwikkelen?

Dus: Windows Mobile pakken en een PalmOS gebruikservaring erop gooien, is dat een goed idee?


Bron: Palm, It's Time to Go With a Better Option Than Linux

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door fransbr
21-09-2007 07:54:13

fransbr
[kots]koffie[/kots]
Nee, asjeblieft niet zeg. Heeft de EU net een anti-monopoly rechtzaak tegen MS gewonnen en dan moet MS ook maar monopolist op PDA's worden?

Nee Palm (en Access) moeten juist meer resources gebruiken / investeren voor de ontwikkeling van een op Linux gebaseerd OS.

Het is toch van de zotte dat een groepje oostblok hackers allang Linux op diverse Palms heeft draaien zonder dat ze 100% kennis hebben van de hardware, terwijl de ontwikkelaar van die hardware nog 2 jaar nodig zegt te hebben voor een nieuw OS?
Door bartveld
21-09-2007 08:05:26

Ik vrees dat Ed Hardy gelijk heeft. Ik ben ook geen fan van de dark side, maar ik zie het er wel van komen dat over 2 jaar het Palm OS een minimaal marktaandeel heeft. Je kan je klanten niet blijven binden met een gedeelde aversie tegen Microsoft. Op den duur kiest iedereen toch voor gebruiksgemak, innovatie, verkrijgbaarheid van software. En natuurlijk is de meerderheid van de hardware nu al uitgerust met WM. Ik kijk likkebaardend naar de Blackjack. Voor het moment word ik weerhouden van aanschaf door het feit dat ik dan zou moeten overschakelen naar WM, maar hoe lang nog?
Door ariekanarie
21-09-2007 09:10:05

ariekanarie
Het success van Palm is altijd een combinatie tussen innovatieve hardware en software geweest. In de hardware is de competitie op dit moment enorm. Volgens mij zal Palm dus moeten scoren met de software en het besturings systeem. Een gebruiksvriendelijke "Palm-schil" op WM zou misschien kunnen werken, maar ik hoop toch echt op een nieuw (linux) OS.
Door metck
21-09-2007 09:47:41

metck
Hardy zeurt. [complot]Het innemen van een provocatief standpunt zorgt voor meer bezoekers dus meer inkomsten.[/complot]
Het lijkt mij juist een gigantische kans voor Palm. Wet van de remmende voorsprong en zo. Palm kan zo'n beetje vanaf nul beginnen, WM zal ten onder gaan aan de toeters en bellen (net zoals de Desktop variant op steeds meer (hardware)problemen stuit).
Door Coenox
21-09-2007 10:15:58

Coenox
Ik denk dat Hardy gelijk heeft als hij zegt dat twee jaar te lang is. [schaam] Ik gebruik nu sinds een week een Treo 750v met WM6 [/schaam]. En naar volle tevredenheid. Maar ik mis het gebruiksgemak van Palm. OS5 doet niet meer wat ik wil, maar Windows Mobile is niet de oplossing. Ik zou denk ik alles verkopen, met een paar man in een garage gaan zitten en een knal Palm-Linux OS ontwikkelen. En dan over twee jaar opnieuw beginnen met een goede marketeer (bij Apple vandaan ?)
Door gast
21-09-2007 12:19:23

[zucht]Gebruiksgemak van palm is inderdaad stukken beter dan bij de WM5. Alhoewel een scrollwheel zoals op de tytn en de start en ok buttons toch heel wat goed maken. Ik denk dat er heel wat minder problemen zouden zijn met de hele zogezegde achterstand van palm moest er wifi in zijn treo's zitten.[/zucht]
@ fransbr: gedeeltelijk gelijk over de hackers in het oostblok. Maar het blijft een verschil tussen enkele video's op YouTube en een perfect werkend systeem dat 'alles' ondersteunt, inclusief synchronisatie met zijn nodige perikelen, of zonder dat je 1'30" moet wachten tegen dat het systeem is opgestart.
Door fransbr
21-09-2007 12:33:55

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door huplahoi Bekijk bericht
@ fransbr: gedeeltelijk gelijk over de hackers in het oostblok. Maar het blijft een verschil tussen enkele video's op YouTube en een perfect werkend systeem dat 'alles' ondersteunt, inclusief synchronisatie met zijn nodige perikelen, of zonder dat je 1'30" moet wachten tegen dat het systeem is opgestart.
Nou, het zijn niet aleen video's. Ik heb al een Linux systeem werkend op mijn Treo650.
Ik wou er maar mee aangeven dat hobbyisten al verder zijn zonder dat ze enige kennis hebben van de hardware (veel reverse engineering), terwijl de bouwers van die hardware nog helemaal niets hebben en ook niet verwachten dat binnen een jaar te hebben.

Het is toch ook een blammage dat er geen (SD)Wifi-drivers waren voor de Treo 650 en dat hackers bijna zover waren dat Wifi werkte totdat Palm met een update kwam en (SD)Wifi opeens helemaal niet meer mogelijk was op de Treo. En Palm is nooit met een oplossing gekomen.
Door rudyheidenis
21-09-2007 12:43:43

rudyheidenis
Ik ben het in zoverre met Frans eens dat ik het belachelijke van de tijdlijn m.b.t. een Linux-versie ondersteun. Dat kan echt niet.
Het idee van Hardy om met een soort StyleTap backwards compatibility te garanderen en verder te gaan met WM is ook niet slecht denk ik. Natuurlijk kun je balen van monopolieposities van bepaalde bedrijven maar zolang de kwaliteit verbetert of al goed genoeg is, de prijs in verhouding tot het geleverde, vind ik het best....al ben ik nooit een Microsoft fan geweest (zou nog kunnen komen ).
Door gast
21-09-2007 12:43:47

@ Fransbr:
Ok je hebt gelijk. (als het echt werkbaar is.)

Het is inderdaad een blammage van die wifi-drivers, en het blijft mijn grootste ergernis. Maar blijkbaar hebben ze dat in Amerika niet nodig... (en wij dus ook niet)
Door postbus31
21-09-2007 12:43:58

postbus31
Ik begrijp de hele ophef niet. Ben erg tevreden met de capaciteiten van mijn 650, WiFi gebruik ik niet en mis ik dus ook niet, eigenlijk doet het huidige PalmOS precies dat wat ik wil, gecombineerd met het gebruiksgemak, het puike scherm en de goede accu-duur van mijn Treo. Ik ben ook erg actief op WM gebied (bij de buren) en vind het ook leuk om hiermee te prutsen, echter wil ik stabiel en betrouwbaar kunnen werken, gebruik ik toch mijn 650.
Ter informatie, in de laatste 8 maanden ben ik 4x van WM device gewisseld om diverse bugs en onvolkomendheden, echter nog geen moment gedacht mijn 650 in te ruilen (nou ja, bijna, in een vlaag van verstandsverbijstering)

Als Palm volledig op WM zou gaan inzetten, vraag ik me af of ze zich tussen de concurenten staande kunnen houden, b.v. de nieuwe Treo 500v heeft naar mijn mening niets meer te bieden dan de smartphones van de concurenten, od het moet al de Palm-naam zijn.
Door Gazpacho
21-09-2007 12:53:31

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door postbus31
Als Palm volledig op WM zou gaan inzetten, vraag ik me af of ze zich tussen de concurenten staande kunnen houden, b.v. de nieuwe Treo 500v heeft naar mijn mening niets meer te bieden dan de smartphones van de concurenten, od het moet al de Palm-naam zijn.
Hardy bedoelt niet dat Palm alleen normale WM-devices moet gaan uitbrengen hè, maar juist WM-devices die eruit zien als PalmOS. Jeweetwel, witte launcher, agenda met regeltjes, fatsoenlijke memo-pad met categorie ondersteuning etc. zodat de leek niet van buiten ziet dat hij met Windows Mobile bezig is.

Zeg maar de fundering gebruiken van WM, maar er een PalmOS-jasje overheen gooien, zodat er toch van multitasking en wifi gebruik gemaakt kan worden. En dat zou Palm nog steeds differentiëren van de concurrentie, omdat zij als enige nog die PalmOS-licensie hebben.

Of je wil of niet: WM is de hardste groeier in de zakelijke smartphone-markt en in de prosumer markt, daar waar Palm op mikt. WM6 is een goede upgrade van WM5. Alles wijst erop dat WM nog groter en groter wordt terwijl het marktaandeel van PalmOS wereldwijd al jaren afneemt. Steeds meer bedrijven weigeren met hun ICT-voorzieningen PalmOS te ondersteunen. Door een WM-core te gebruiken met PalmOS-schil kun je zowel bedrijven als PalmOS-gebruikers tevreden houden.

Het probleem is dat PalmOS 5 / Garnet gewoon echt te oud is: geen UMTS, niet tegelijk voice en data, geen multitasking, slechte ondersteuning geheugenkaartjes etc. en dat áls er al voordelen te noemen zijn, het de simpele interface is die de gebruikers fijn vinden. En dat kun je op zich ook om Windows Mobile heenbouwen. Ik vraag me al jaren af waarom niemand op het idee is gekomen om de PalmOS calendar te klonen en voor WM uit te brengen.
Door fransbr
21-09-2007 13:02:21

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door huplahoi Bekijk bericht
Ok je hebt gelijk. (als het echt werkbaar is.)
Nee, het is niet werkbaar, maar het is er wel: een basis Linux OS dus. Allerlei drivers (BT, Wifi, GSM, Internet) zouden voor Palm een peuleschilletje moeten zijn. Maar ook onder "Treo-Garnet" hebben ze die Wifi driver dus ook nooit werkend gekregen ....

En om de vermeende aversie tegen WM wat te nuanceren: Zoals postbus31 zegt is WM niet bepaald stabiel/gebruikersvriendelijk. Het zou dan ook zonde zijn als WM een monopolie zou gaan innemen. Flink wat tegengas is altijd goed. Ook voor WM.
En inderdaad: als Palm alleen WM zou gaan ondersteunen worden ze binnen notime ondergesneeuwd door Qtek, HTC en HP, dus exit Palm.
Als Palm daarentegen met een sterk alternatief OS zou komen (al dan geen Linux) maken ze in ieder geval kans.
Door Gazpacho
21-09-2007 13:10:15

Gazpacho
Jongens, Hardy's punt was niet dat Palm dan maar alleen Windows Mobile-toestellen moet uitgeven, maar Windows Mobile toestellen met PalmOS-schil, zodat het voor de gebruiker net lijkt alsof hij met een PalmOS-toestel aan het werken is, en alle PalmOS-programma's kan draaien. Alle mensen die vinden dat de interface van WM ongebruiksvriendelijk is, kunnen dan hun vertrouwde PalmOS-omgeving terugkrijgen.

Zo onduidelijk heb ik het toch niet opgeschreven?

Persoonlijk zie ik wel wat in het idee, omdat ik denk dat PalmOS over twee jaar NOG minder marktaandeel heeft (zeg maar, verwaarloosbaar weinig ten opzichte van Blackberry, WM, Symbian en Apple) en er een soort iPhone nodig is om met ZO weinig marktaandeel jezelf weer in de markt te prijzen. De overgang van OS 4 --> OS5 was mogelijk omdat de hele wereld OS 4 gebruikte. Als niemand PalmOS Garnet meer gebruikt, waarom zouden oude/nieuwe gebruikers in hemelsnaam willen overstappen? Kom dan niet aan met zweverige dingen als 'Zen of Palm' e.d. want dat heeft ook niet geholpen het wereldwijde marktaandeel te redden van 70% naar de schim van wat het nu us.

Overigens bestaan er ook mensen die alles waar 'Palm' op staat bij voorbaat gebruiksvriendelijk noemen. De nieuwe Treo 500v bijvoorbeeld, waar de software uitsluitend is ontwikkeld tussen Microsoft en Vodafone, wordt door Treonauts als gebruiksvriendelijk en 'des Palms' bestempeld. Terwijl Palm echt 0,0 heeft bijgedragen daaraan.
Door bartveld
21-09-2007 13:14:42

Citaat:
Windows Mobile toestellen met PalmOS-schil
Maar dat hadden ze toch gedaan met de Treo 750? Dat lees ik in elk geval in de reviews.
Door postbus31
21-09-2007 13:20:09

postbus31
Euh, de 750 heeft toch echt een WM uiterlijk. Palm heeft alleen de Treo handgheidjes toegepast, maar niet die van PalmOS
@Gazpacho:Idd UMTS zou een welkome aanvulling zijn op mijn 650, dan zou je een device hebben met een fatsoenlijke accu-duur en UMTS
Door Gazpacho
21-09-2007 13:20:19

Gazpacho


Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bartveld Bekijk bericht
Maar dat hadden ze toch gedaan met de Treo 750? Dat lees ik in elk geval in de reviews.
Nee nee, wat ze met Windows Mobile gedaan hebben is enkele nuttige dingen toegevoegd aan Windows Mobile. Een start-hardbutton. Een OK-hardbutton. Contacten zoeken vanaf de today-scherm. Google zoeken vanaf de today-scherm. Etc. Erg handig, maar op zich niet iets wat je niet met andere 3rd-party software kunt oplossen.

Wat Ed Hardy voorstelt is VEEL radicaler: dat je als gebruiker je WM-Treo aanzet, maar dat ALLES PalmOS-eruit ziet. Dus dezelfde dialpad als de Treo 680, witte launcher met 9 icoontjes, zelfde Calendar applicatie, zelfde Prefs-applicatie etc. *En* dat je alle PalmOS-applicaties er op kunt laden en draaien. Dus Chatteremail, Pocket Tunes etc.

Begrijp je?
Door Bram
21-09-2007 13:23:07

Bram
PalmOS 5 heeft al een schil voor oudere applicaties (PACE). Dit werkt helemaal onzichtbaar, dus misschien lukt hetzelfde wel voor WM.
Door gast
21-09-2007 13:36:22

Als er gewoon een schil rond (of een skin) rond de WM6 komt, dan blijft de fundering (WM) toch instabiel (zoals sommige zeggen).
(mijn persoonlijke ervaringen met mijn hx2790: heel stabiel)
In ieder geval, heb mezelf - naast mijn 680 - een tytn aangeschaft. Zal ze even parallel gebruiken, en we zien dan wel.
Door Gazpacho
21-09-2007 13:43:37

Gazpacho
Dat kan, dat je het instabiel noemt, maar er waren mensen hierboven die het 'ongebruiksvriendelijk' noemden, maar die hadden het punt van het verhaal van Hardy gemist.

En wat Bram zegt: op PalmOS 5 / Garnet draait er al zo'n schil, zodat je je oude OS 4 en ouder applicaties kunt draaien. Zoals SFCave. _O_
Door bartveld
21-09-2007 13:44:36

Citaat:
Begrijp je?
Jazeker! Maar soms denk ik weleens dat we allemaal ongelofelijk conservatief zijn... Zo geweldig bijzonder zijn
Citaat:
dialpad als de Treo 680, witte launcher met 9 icoontjes, zelfde Calendar applicatie, zelfde Prefs-applicatie etc.
nou ook weer niet.
En Palmapplicaties laten draaien onder Windows? Voor heel veel progs is een substituut te vinden. Kost wel weer geld, natuurlijk...
Citaat:
heb mezelf - naast mijn 680 - een tytn aangeschaft.
Ik overweeg ook zoiets te doen, maar dan een Treo 750.
Door Peter Bulthuis
21-09-2007 15:35:31

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr Bekijk bericht
Maar ook onder "Treo-Garnet" hebben ze die Wifi driver dus ook nooit werkend gekregen ....
Da's volgens mij niet helemaal waar, want de Sony TH55 had toch zeker wel wifi aan boord.
Door Gazpacho
21-09-2007 15:39:56

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis Bekijk bericht
Da's volgens mij niet helemaal waar, want de Sony TH55 had toch zeker wel wifi aan boord.
Ja, en de Tungsten|C en de Clie TJ37 etc.

Maar het ging er om dat het OS een GSM-chip en Wifi-chip tegelijk aan boord kon besturen. Daarom zei Frans ook Treo-garnet.
Door gast
21-09-2007 15:44:56

Ze kunnen wifi afzonderlijk doen werken en de gsm radio. Maar niet beiden tegelijk...
er was me iemand voor dus...
Door Gazpacho
21-09-2007 23:13:34

Gazpacho
Deze is leuk, stukje van dezelfde Ed Hardy (maar toen voor PalmInfoCenter) in 2002, die denkt dat Microsoft en Windows Mobile uit de markt wordt gedrukt door de fantastische gloednieuwe PalmOS 5.

Citaat:
Too Little, Too Late
Microsoft has missed the boat. Palm was asleep at the wheel, just coasting along for a couple of years. This was Microsoft's only hope to take over the market. But that time is over. PalmSource is aggressively improving the Palm OS. It already has 87% of retail sales in the United States and sells about twice as many handhelds in the Enterprise market as Microsoft does. Expect PPC's share to drop back to single figures. Especially during the burst of sales caused by Palm users upgrading to the new operating system.

The PPC won't go away. Microsoft has tons of money to pour into it and hates to admit it has failed at anything. But any other company would see the writing on the wall and drop it.

There are still plenty of "experts" who are predicting that the Pocket PC will take over the lead from the Palm OS in a few years. Keep in mind, though, these are the same people who have been predicting the same thing for years. Every year, they move back the year that Microsoft will take over.


Editorial: Why the Palm OS Is the Inevitable Winner
Door gast
22-09-2007 08:24:31

Mooi stukje archiefwerk...
Best wel grappig, maar toch triestig... Misschien verdwijnt dan wel dit forum ook en worden we allemaal één forum... www.pocketpalm.nl (scheelt alaweer een acount om te onthouden)
Door rudyheidenis
22-09-2007 09:39:02

rudyheidenis
Het hele verhaal laat op een indringende manier het gebrek aan toekomstvisie van Palm zien. Hardy schetst in feite hoe een bedrijf vanuit een dominante marktpositie zichzelf in korte tijd om zeep aan het helpen is geweest...en heeft zelf de visie om met mogelijk werkbare oplossingen te komen.
Palm zou zijn voorstel kunnen implementeren en alsnog werken aan iets anders, zoals bv. een nieuw Palmos of Linux gebaseerd os. Waarom niet eigenlijk? Iemand een idee?
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android