Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Gerucht] Palm Centro: PalmOS en Windows Mobile?

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 06 september 2007


Na alle verhalen over PalmOS Centro's rijst logischerwijs de vraag: komt hier ook een Windows Mobile-versie van uit? Misschien ligt het antwoord dichterbij dan menigeen denkt.

Dieter Bohn van Treocentral heeft een stukje geschreven waarom hij denkt dat de Centro in Europa op Windows Mobile gaat draaien. De meest geschikte kandidaat om de Centro te gaan lanceren in Europa is natuurlijk Vodafone. Deze operator heeft de alleenrechten op de Treo 750v gehad, en heeft veel gedaan om dit model te promoten bij zakelijke partners.

Vodafone heeft echter ook de strategie om slechts enkele mobiele platformen te ondersteunen, om service naar de klanten toe gecentraliseerd te houden. Helaas behoort het PalmOS niet tot een van deze platformen, waardoor het een ongeschikte keuze zou zijn als OS voor de nieuwe Centro.

Daarnaast zouden we bijna vergeten dat een van de allereerste gelekte foto van een Palm Gandolf, die grote gelijkenis vertoont met de Palm Centro van Sprint, duidelijk weergeeft dat het om een Windows Mobile Standard Edition Vodafone-toestel gaat, zonder touchscreen.

Wat komt er dus de 12e van deze maand uit in Nederland? Nog even wachten, dan zullen we het weten.


Bron: What's Coming Sept. 12th?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Jozz
06-09-2007 10:49:50

Er staat ook al weer een update waarin de schrijver aangeeft dat hij het in onderstaande stuk waarschijnlijk mis heeft:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TreoCentral.com
Update: The speculation below, it's most likely wrong. Mea Culpa. PDAFrance has photos of what's clearly a PalmOS Centro. The mistake in my so-called logic below was assuming that Europe meant Vodaphone and therefore meant Windows Mobile. Europe also has other carriers, including Orange - which is clearly the carrier as you can see in the photos below.


Also notable:

* The "Treo" branding *is* on this device. I wonder if it will stay.
* The Treo 680's phone app is on this device.
* It *is* a GSM version of the Centro, congrats to Palm for developing the CDMA and the GSM versions at the same time.
Meer foto's: Exclusivité : Photos du Palm Centro / PDAfrance.com : Votre magazine sur toutes les technologies mobiles
Door eric40
07-09-2007 00:01:00

Als Palm slim is, brengen ze een dual (Palm/WM6) OS smartphone uit. Nu dat WM6 ook 320x320 schermen ondersteund is er volgens mij geen hardware verschil meer tussen beide systemen.

Voordeel is volgens mij dat het laagdrempeliger wordt voor veel mensen, die niet met PalmOS bekend zijn, om eens een Palm smartphone te kopen. Misschien hebben ze wel van de PalmOS Treo's gehoord maar zijn ze bang dat als het niet bevalt met een dure investering opgezadeld te zitten. Bij een dual OS kunnen ze, als het niet bevalt, altijd terugvallen op WM6.
Betekent ook dat PalmOS gebruikers nu ook WM6 kunnen uitproberen en misschien hier wel voor kiezen. Het grote voordeel blijft dat Palm dan toch smartphones verkoopt!
Wifi zou dan ook standaard ingebouwd kunnen worden waarbij het voorlopig alleen onder WM6 functioneert.
Door Jozz
07-09-2007 09:26:50

Een foto die ik tegenkwam op TreoCentral:
Door Mwfadebeer
07-09-2007 13:23:17

Lijkt me stug dat dual os een haalbare kaart is. ik zie alle ondersteunings perikelen al voor me.
Laat staan dat je het de gemiddelde consument kunt uitleggen,

michel
Door gast
07-09-2007 22:20:28

Op 12 september gaat het in ieder geval niet over de Centro
Op de officiële palmblog:
The Official Palm Blog
staat er heel duidelijk dat het NIET gaat over de Centro... dus we zijn in blije verwachting. (of is het gewoon de Gandolf.)
Door Gazpacho
07-09-2007 22:37:16

Gazpacho
Ik ga voor de Gandolf

(wat zetten we in? Kratje bier?)
Door metck
07-09-2007 22:42:20

metck
Ik ga voor de her-re-introductie van de Foleo...
Door gast
07-09-2007 22:57:54

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Ik ga voor de Gandolf

(wat zetten we in? Kratje bier?)
Wist niet dat ze bij jullie bier verkopen
Door bluevoice
08-09-2007 13:40:24

bluevoice
Ik heb begrepen dat de smartphone die op de 12e wordt gelanceerd een Treo is (waarschijnlijk in de 500 serie, maar ik kan het wel mis hebben). Verwacht, net als bij de lancering van de 750v gevolgt door 680 dat er eerst een WM6 toestel wordt uitgebracht en dat PalmOS later volgt.

De Centro... en nou komt het goede nieuws ... is een geheel nieuwe smartphone (naam is recentelijk pas vastgelegd), zal pas eind dit jaar, begin volgend jaar uitkomen en is de eerste smartphone met PalmOS on Linux.


Ed Colligan gaf eerder, in het bericht waarin werd gezegd dat de Foleo is gecancelld, een aantal hints over het nieuwe besturingsysteem:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ed Colligan
In the course of the past several months, it has become clear that the right path for Palm is to offer a single, consistent user experience around this new platform design and a single focus for our platform development efforts. To that end, and after careful deliberation, I have decided to cancel the Foleo mobile companion product in its current configuration and focus all of our energies on delivering our next generation platform and the first smartphones that will bring this platform to market. We will, of course, continue to develop products in partnership with Microsoft on the Windows Mobile platform, but from our internal platform development perspective, we will focus on only one.
Colligan geeft aan dat Palm op dit moment volop bezig is met PalmOS II, dat wordt hun core business, daarnaast zal Palm WM toestellen blijven uitbrengen.

Zoals ik het zie is het besturingsysteem van de Foleo een soort van tryout geweest om na te gaan of PalmOS op Linux realiseerbaar is. De versie van het OS dat voor de Foleo werd gebruikt wijkt af van de "bewerkte" versie die op de nieuwere smartphones zal worden meegeleverd. In dat licht is het inderdaad handig dat als de Foleo 2 uitkomt (over ongeveer 1 jaar) deze op hetzelfde besturingsysteem zal draaien (POS on Linux). Zo wordt het toch nog een spannend Q4!
Door Gazpacho
08-09-2007 15:40:03

Gazpacho
Ik denk dat het simpeler ligt: de Centro is gewoon een PalmOS versie van de Gandolf, die voor Sprint uitkomt in Amerika. De Gandolf zal wel een WM Treo 5xx worden hier in Nederland.

Die geheel nieuwe smartphone van volgend jaar zal wel iets geheel anders genoemd worden. En zoals ik het zie is het besturingssysteem van de Foleo een hele mislukking geweest omdat het product gediscontinueerd is, voordat het uitgebracht werd. Om toch wat aan het hele proces te hebben, zijn de engineers van de Foleo nu op het nieuwe besturingssysteem gezet, waar ze de ervaring kunnen gebruiken. Maar het zijn dus twee hele aparte systemen die weliswaar allebei op een LInux kernel draaien.

Een Foleo II zie ik de eerstkomende 2 jaar niet uitkomen. Het zou debiel zijn om volgend jaar alweer een Foleo aan te kondigen, aangezien de markt nog niet zo veranderd zal zijn; dan had je net zo goed de Foleo I nu al uit kunnen brengen.

Lekker prutsen met Palm.
Door bluevoice
08-09-2007 16:03:41

bluevoice
Volgens mij ligt de oorsprong van de beslissing niet in het feit dat de Foleo qua concept niet goed in de markt lag maar meer in de uitvoering. Er waren best wat geinteresseerden het probleem zat in de beperkte (uitbreidings) mogelijkheden van het apparaat. Lees net een post van Astraware waarin zij aangeven dat de Foleo het meest gebruiksvriendelijke Linux apparaat is waarmee zij hebben gewerkt. Een pluimpje voor Palm, een bedrijf gespecialiseerd in palmtops om zoiets neer te zetten. Ook geven zij aan dat de SDK zeer goed in elkaar zat, zo goed zelfs dat ondersteuning vanuut het Palm Foleo ontwikkelings team niet nodig was. Hierdoor hebben zij binnen een zeer korte termijn twee apps kunnen porten (Sudoku en Sollitaire).

Astraware's mening dat het jammer is dat de Foleo gecancelld is, maar dat het een dappere move is, onderschrijf ik volledig. Het laatste waar Palm op dit moment nodig heeft is nog een apparaat vol kinderzikten.

Samengevat, ik zie de mislukking van de Foleo niet in het concept of besturingsysteem maar in de uitvoering en met name: 1) de grote gelijkenis met een laptop, waardoor uitleg nodig is om het verschil duidelijk te maken 2) het beperkte programma geheugen, slechts 128 MB en 3) het niet ondersteuen van Flash Video (YouTube) mede door keuze processor.

Ik zie een opvolger van de Foleo echt als een succes product als het beter wordt uitgevoerd. De tijd zal het ons leren.
Door Gazpacho
08-09-2007 16:34:07

Gazpacho
Je leest verkeerd. Je zegt eerst:

Citaat:
Zoals ik het zie is het besturingsysteem van de Foleo een soort van tryout geweest om na te gaan of PalmOS op Linux realiseerbaar is.
daarop zeg ik:

Citaat:
En zoals ik het zie is het besturingssysteem van de Foleo een hele mislukking geweest omdat het product gediscontinueerd is, voordat het uitgebracht werd.
Wat wil zeggen dat je het als een mislukking kunt beschouwen omdat het nooit op de markt is gekomen: net als PalmOS Cobalt.

Je gaat geen 'tryout' doen op een geheel nieuwe productlijn. Je doet 'tryouts' intern op prototypes. Daarna ga je beslissen of PalmOS op Linux haalbaar is en zo ja, hoe. De Linux op de Foleo staat daar helemaal los van, en dát is ook de reden waarom het gediscontinueerd is: Palm kan geen twee aparte Linux-platformen ondersteunen.

Citaat:
Lees net een post van Astraware waarin zij aangeven dat de Foleo het meest gebruiksvriendelijke Linux apparaat is waarmee zij hebben gewerkt. Een pluimpje voor Palm, een bedrijf gespecialiseerd in palmtops om zoiets neer te zetten.
Als ik Astraware was had ik hetzelfde gezegd: je gaat toch geen product afkraken waar je straks software voor moet gaan verkopen? En Palm zei zelf dat ze bij evaluaties met potentiele klanten nog teveel tekortkomingen aan de Foleo bemerkten, wat maakt het dan nog uit wat Astraware zegt? Zij zijn de markt niet.

Citaat:
Samengevat, ik zie de mislukking van de Foleo niet in het concept of besturingsysteem maar in de uitvoering en met name: 1) de grote gelijkenis met een laptop, waardoor uitleg nodig is om het verschil duidelijk te maken 2) het beperkte programma geheugen, slechts 128 MB en 3) het niet ondersteuen van Flash Video (YouTube) mede door keuze processor.
Mja, dus alleen het idee van een thin-client is goed, maar dat er bij de uitvoering alleen maar slechte keuzes zijn gemaakt? Het idee is prima hoor, maar het zal niet de eerste keer zijn dat Palm *te weinig* functies in hun producten stopt en het qua marketing verder ook niet aan de man weet te brengen.

Wi-Fi op je Treo? Welnee joh, dat heb je toch niet nodig.

FoleoCentral: Palm is cancelling the Foleo Mobile Companion
Door bluevoice
08-09-2007 16:56:08

bluevoice
Citaat:
Wat wil zeggen dat je het als een mislukking kunt beschouwen omdat het nooit op de markt is gekomen: net als PalmOS Cobalt.
Ik heb wel begrepen wat je duidelijk probeerde te maken, echter vind ik het geen mislukking aangezien ze bepaalde delen kunnen hergebruiken en voornamelijk veel ervaring hebben opgedaan met het porten van PalmOS apps naar Linux.

Citaat:
Als ik Astraware was had ik hetzelfde gezegd: je gaat toch geen product afkraken waar je straks software voor moet gaan verkopen? En Palm zei zelf dat ze bij evaluaties met potentiele klanten nog teveel tekortkomingen aan de Foleo bemerkten, wat maakt het dan nog uit wat Astraware zegt? Zij zijn de markt niet.
Het kan, maar in het verleden heeft Astraware ook uitspraken gedaan over Palm die niet altijd positief is geweest. Achteraf heb je alle vrijheid om je echte mening naar buiten te brengen (nu dat ze hun software voor de Foleo toch niet meer zullen kunnen verkopen). Mijn voorbeeld en de verwijzing naar Astraware was meer een voorbeeld van een mening van een club die daadwerkelijk met de Foleo lang genoeg gewerkt heeft (8 a 9 maanden) om er een gebalanceerd oordeel over te kunnen vellen.

Citaat:
Mja, dus alleen het idee van een thin-client is goed, maar dat er bij de uitvoering alleen maar slechte keuzes zijn gemaakt?
Nee, dat zeg ik niet, dat is te kort door de bocht. Dit vereist de nodige nuancering vandaar mijn volgende (onbevooroordeelde) overzicht van plus- en minpunten Foleo:

Pluspunten:

- Concept : synchroniseerbaar met elke smartphone op de markt zelfs met de iPhone, hierdoor telecomprovider onafhankelijk
- Instant aan/uit met een druk op de knop
- Gewicht (iets meer dan 1 Kg) en formaat (past op een vliegtuigtafel)
- Gebruiksvriendelijke interface
- Scrollwieltje op het toetsenbord
- Dedicated sneltoetsen voor mail app etc
- Instant BT DUN
- Stay in sync all day (smartphone onafhankelijk) gecombineerd met one-touch sync
- Goede Internetbrowser (Opera 9)
- Uitbreidbaarheid via CF en SD/MMC
- Geribbelde vormgeving voor het gemakkelijk vastpakken

Minpunten:

- Vormgeving: lijkt te veel op een laptop, er is wat uitleg nodig om het concept duidelijk te maken
- Beperkt intern geheugen voor programma's (op een gegeven moment zijn die 128 MB toch vol)
- Geen ondersteuning voor Flash Video (YouTube) en geen Video Out (handig voor presentaties enz.)
- Beperkte processor - niet handig voor zware apps

Bottom line: naar mijn mening waren er meer plus dan minpunten geweest aan de Foleo, maar een wereldproduct was het in deze configuratie zeker niet. Palm moet producten uitbrengen die geen enkel minpunt hebben, dan zijn ze weer goed bezig.
Door Gazpacho
08-09-2007 17:05:13

Gazpacho
Oh ik heb nog een minpunt:

- Asus EEE

Zelfde concept, anders gepositioneerd, andere specificaties.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android