Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is sinds december 2002 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 681 nieuwtjes geschreven.

Gazpacho gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gazpacho

[Opinie] Palm Foleo: gemengde reacties in de media en bij gebruikers

 

Door: Gazpacho


Publicatiedatum: 01 juni 2007


Nadat iedereen een nachtje erover geslapen heeft, blijkt toch nog steeds dat de Foleo vaak slechts gefronste wenkbrauwen veroorzaakt bij de meeste mensen. Hoe kijken journalisten, analisten en Palm-fanaten buiten de Palmclub eigenlijk tegen de Foleo aan?

Het antwoord moet zijn: eigenlijk niet heel veel anders. De meest gehoorde 'klacht' is, dat de Foleo eigenlijk een low-end laptop is, en dat je voor het geld beter een 'normale' laptop kunt kopen. Veel mensen zijn 'underwhelmed', ofwel niet onder de indruk, van de Foleo. De gemakken die het volgens Palm schijnt te leveren, wegen niet op tegen de vertrouwde kenmerken van een normale laptop. Op de blog van Crunchgear vinden we een foto van een Treo 650 in een Palm Infrarood Keyboard, met als opschrift "Ongeveer zo, maar dan niet stom", wat op de Foleo moet slaan.

Op algemene nieuwswebsites die vaak standaard nieuwsberichten van een algemeen nieuwsagentschap letterlijk publiceren, vindt men onder andere een artikel waarin analist Neil Strother van Jupiter Research de Foleo bekritiseert: "Het lijkt wel op een extra gadget in de zoektocht naar mobile companions. Geen idee wie dit wil kopen. Misschien een paar Treo-fanboys. Misschien wordt het nog wat in de tweede of derde versie. Ik wil niet als mijn concullega's klinken, maar het valt me allemaal wat tegen. Ik zie er geen 'wow' in."

Een andere analist, Rubin van NPD, ziet het iets beter zitten. "Het is relatief goedkoop vergeleken met andere ultra-portable laptops, en de batterijlevensduur ziet er best goed uit, wat je niet altijd kunt zeggen van ultra-kleine laptops. De ergonomie ziet er ook goed uit, inclusief het toetsenbord op volledige grootte." Daarna maakt dezelfde analist een boute vergelijking alsof het de normaalste zaak van de wereld is: "[..] maar aan de andere kant, de Foleo is ongeveer hetzelfde geprijsd als de Apple iPhone. En als de iPhone even goed is in het invoeren van tekst en browsen als Steve Jobs belooft of impliceert, dan zou dat de Foleo een stuk minder aantrekkelijk maken."

Een Appel vergelijken met een peer, zullen we maar zeggen.

Op andere, Engelstalige Palm-fora is de verwachtingsvolle stemming omgeslagen in vooral ongeloof. Op Treocentral lopen threads met als onderwerp:

  • The Fooleo, handmade by Cornholio
  • Top Ten List - Reasons that the Foleo Presentation Foreshadows Disaster
  • Foleo: The Death of Palm
Het is nu slechts afwachten totdat de eerste Foleo's verkocht worden deze zomer. Pas na echte gebruikervaringen gehoord te hebben, valt er een definitief oordeel over te vellen.

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Gazpacho
01-06-2007 15:04:16

Gazpacho
Citaat:
- "The Fooleo, handmade by Cornholio"
:')
Door rudyheidenis
01-06-2007 15:33:53

rudyheidenis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht

Een Appel vergelijken met een peer, zullen we maar zeggen.
Appel met een kokosnoot bedoel je toch?
Door Gazpacho
01-06-2007 15:34:26

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis Bekijk bericht
Appel met een kokosnoot bedoel je toch?
Oh ja
Door rudyheidenis
01-06-2007 15:36:27

rudyheidenis
@Gaz:

By the way, zou jij zelf voor die Foleo gaan? Ben ik best benieuwd naar, volgens mij val jij best een beetje in de doelgroep....
Door Gazpacho
01-06-2007 15:49:09

Gazpacho
Nee, ik heb een PC nodig ivm technische/wiskundige applicaties zoals Matlab en Mathematica die ik moet draaien.

Als ik ooit afgestudeerd ben ( ) en ik kom in een niet-technische functie terecht, dan zie ik mezelf wel een Foleo-achtig-iets gebruiken ipv een zware laptop. De vader van mijn vriendin (zo'n business exec. waar Hawkins het over had als doelgroep) heeft nu een Samsung UMPC als hij op stap gaat, maar de invoer van tekst op zo'n ding is ruk, en ook het scherm is te klein voor XP. Precies datgene wat de Foleo oplost.

Wat ik zelf echt mis aan de Foleo is een soort online storage space voor bestanden die je tussen je Treo, desktop en Foleo kunt delen. Met een laptop heb je 'de zekerheid dat je alles bij je hebt' , en met een online opslagplaats heb je dat ook. Of je moet een Avvenu achtige service gebruiken, ook een oplossing.

Jaja, ik kan wel iets zien in producten die ik zelf niet zal gebruiken!
Door jean-paul
01-06-2007 15:59:26

jean-paul
Wat ik me ineens af zit te vragen of het apparaat ook zo was afgekraakt als niet Palm maar Apple de aankondiging had gedaan (met een subset van MacOS X) en misschien een ander kleurtje, maar verder met EXACT dezelfde mogelijkheden en voor EXACT dezelfde doelgroep. Had dan iedereen G-E-N-I-A-A-L geroepen? Wat denken jullie?
Door Gazpacho
01-06-2007 16:07:03

Gazpacho
Apple

Op deze pagina nog een leuk stuk over Apple. (niet lezen als je niet tegen grof taalgebruik kan)

Maar het zal veel beter ontvangen zijn, dat klopt wel. Het merk Apple is heilig en gebruikers en niet-gebruikers geloven heilig in de producten. Dat is al lang echt niet meer zo bij het merk Palm. (En nee, er is geen reden om dat NIET nogmaals eens te zeggen, aangezien het beargumenteerbaar de waarheid is. Kijk maar in de algemene pers en op andere Palm-fora).

Ik las dat Michael Mace de marketing van Palm tekort vind schieten. Niet dat ik het altijd eens ben met Mace (okee, wel vaak) maar daarin heeft hij gelijk. Palm wil eigenlijk met de Foleo/Treo combi de PC gaan vervangen. *Durf dat dan ook duidelijker te zeggen*! Het marketingverhaal vind ik nu echt te slap.
Door rudyheidenis
01-06-2007 16:19:24

rudyheidenis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul Bekijk bericht
Wat ik me ineens af zit te vragen of het apparaat ook zo was afgekraakt als niet Palm maar Apple de aankondiging had gedaan (met een subset van MacOS X) en misschien een ander kleurtje, maar verder met EXACT dezelfde mogelijkheden en voor EXACT dezelfde doelgroep. Had dan iedereen G-E-N-I-A-A-L geroepen? Wat denken jullie?
@JP:
Zeker niet iedereen, dan doe je mensen in het algemeen tekort...generalisaties, je weet wel.
Ik ben tevreden met mijn overstap van een Windows laptop naar een Macbook, de iPod stelt me ook niet teleur in wat ik ervan wil. Toch zou een Foleo-achtig iets van Apple aan mij dezelfde reactie ontlokken, zeker als het als iets innovatiefs gepresenteerd zou worden...
@Gaz:
Treo en Foleo pc-vervanger? Dat gaat niet lukken voor zover ik kan bekijken. Of bedoelen ze gedeeltelijk vervangen en on-the-move zijnd?

Verder kunnen wel meer mensen iets niet willen gebruiken en toch het nut ervan zien: denk aan het openbaar vervoer....
Door Gazpacho
01-06-2007 16:25:23

Gazpacho
Nouja, in het filmpje met de marketing-man van Palm roept hij een paar keer als een robot: the Foleo is not a laptop. It's not meant to replace it. Het probleem is dat het JUIST je laptop moet vervangen, maar dan alleen op bepaalde momenten wanneer je licht moet reizen en alleen web, e-mail en office gebruikt.

Mensen die zich vertwijfeld afvragen waarom ze en een laptop en een Foleo moeten kopen pareren met alleen de marketingkreet: "De Foleo is een geheel nieuw categorie product" werkt niet.

En nog ff over Apple: die iPhone mag dan wel venieuwend zijn, maar de mensen dichten het ding goddelijke krachten toe. Da's niet normaal meer. Typen zou bijna even makkelijk gaan als op een laptop, browsen zou even makkelijk gaan als op een normale Desktop, etc. Da's krankzinnig. Je kunt de iPhone niet eens normaal gebruiken als je over straat loopt en in je ene hand de iPhone houdt en met je andere hand een Appel aan het eten bent, tenzij je een Chinese circusartiest bent die met één hand, multitouch met 1 duim kan doen.
Door rudyheidenis
01-06-2007 16:25:30

rudyheidenis
Net even een stukje van Keast zitten kijken, gedeeltelijk en on-the-move inderdaad. Nou ja, dat moet kunnen. Als alles goed werkt, stabiel en betrouwbaar, always-on geen probleem is, heeft dit apparaat potentie.
Door rudyheidenis
01-06-2007 16:35:33

rudyheidenis
Laten we het even niet over de iPhone hebben, dat vind ik ook niks, we zien wel als ie er is. Die goddelijke krachten worden eraan toegedicht door wat men soms sarcastisch "Apple Fanboys (en Girls neem ik aan)" noemt, en mensen misschien die nog geen realistisch beeld van het apparaat hebben en zich "bezondigen" aan wishful thinking.
Die Foleo echter, Colligan geeft een goed pr-praatje, alleen in Europa 700 euro is niet goedkoop. $499, okee. 700 euri no way.
Door Gazpacho
01-06-2007 16:40:18

Gazpacho
700 EUR is niet niks. Maar het moet net even de juiste snaar raken bij de mensen die het kunnen betalen en het aandurven om zonder Windows op stap te gaan, en het bij E-mail, internet en office houden.
Door RoelvdV
01-06-2007 16:45:35

RoelvdV
Een foto van de Foleo met een Treo ernaast mag nu even wallpaper spelen op mijn werk-pc. Kan ik een beetje wennen

Ik hoopte zelf ook op iets heel revolutonairs, maar dat was al tegen beter weten in met wat er zo af en toe bekend raakte.

Is het idee aardig? Jazeker. Is het commercieel een handig produkt? Ik ben bang van niet, daarvoor is dit gewoon te duur.

Ga ik zoiets aanschaffen? Nee, want niet nodig.

Mijn 2 eurocentjes, groeten, Roel.
Door gast
01-06-2007 18:01:01

Het product zal alleen goed aanslaan als er goede 3rd party software op kan draaien: VPN mogelijkheid, naslagwerken etc...
Door rudyheidenis
01-06-2007 18:15:28

rudyheidenis
Dat zal wel gaan lukken met die Linux-basis.
Door Gazpacho
01-06-2007 18:22:50

Gazpacho
Korrel zout: Linux-community zal *alleen* aan de slag gaan als het ding *voor hen* ook interessant zal zijn. Mensen gaan alleen iets ontwikkelen als:

1) ze er geld voor kunnen vangen (professionelere applicaties)

of

2) Als ze het zelf kunnen gebruiken (hobby-applicaties)
Door rudyheidenis
01-06-2007 20:31:09

rudyheidenis
Hobby-applicaties ontwikkeld door mensen die het zelf kunnen gebruiken kunnen professioneel inzetbaar zijn.
Door gast
01-06-2007 20:33:45

Over apple en pr. Laat Steve Jobs dit product verkopen en ze willen het allemaal. Ik vond Hawkins zijn uitleg niet zo bijster flashie... (niet dat ik Steve Jobs stijl graag lust.) Maar voor zo'n mega product (zoals ze zelf zeggen), moet je echt een fantastische wauw-indruk nalaten. En dat had hij niet. (Bij de iPhone zaten er massa's mensen woo, wha, oe te roepen in de zaal - al dan niet betaald.)
You can never make a second good first impression....
Door Gazpacho
01-06-2007 22:00:21

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis Bekijk bericht
Hobby-applicaties ontwikkeld door mensen die het zelf kunnen gebruiken kunnen professioneel inzetbaar zijn.
Het punt is dat mensen niet voor nop gaan ontwikkelen. Hawkins heeft het de hele tijd over Linux community dit, Linux community dat, maar als de Foleo NIET aanslaat aldaar wegens wat voor reden dan ook, zodat niemand daar potentie in ziet en het wil kopen, gaan ze er ook niet voor ontwikkelen.

*Tenzij* je dus professionele ontwikkelaar bent, en voor geld wil ontwikkelen terwijl je de Foleo zelf nooit zal gebruiken.
Door Ce
01-06-2007 22:31:49

Ce
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door huplahoi Bekijk bericht
Over apple en pr. Laat Steve Jobs dit product verkopen en ze willen het allemaal.
Ik denk dat het Jobs ook niet zal lukken. Als je iets wilt verkopen moet je ook iets te VERKOPEN hebben...iets te demonstreren.... en met de Foleo heb je in mijn ogen absoluut NIETS te demonstreren. Ja, je kunt de mail makkelijker lezen, en wellicht iets makkelijker surfen qua schermformaat (om over surfen middels een GPRS Treo maar te zwijgen) of een office document inzien en da's alles.....!!! meer is er niet. Het "first impression" filmpje op treocentral sprak eigenlijk boekdelen, men was snel klaar met de mogelijkheden en ging toen maar verder over de behuizing en dat de menu's echte snelkoppelingen hadden.....wowwww.

Dit is\wordt in zijn huidige opzet een apparaat voor enkele zakelijke gebruikers. De "gewone" markt zal er niet naar omkijken tenzij het toestel in de toekomst allerlei dingen gaat kunnen die het eigenlijk nu al had moeten kunnen, een Foleo II dus.
Door Peter Bulthuis
01-06-2007 22:45:32

Peter Bulthuis
Ik zie voor mij wel mogelijkheden in het apparaat. Maar die prijs van 700 euro staat me vies tegen.
Onder de 400 euro, lijkt me een reëel bedrag. Gezien wat de mogelijkheden van dit apparaat zijn.
Door rudyheidenis
01-06-2007 22:47:58

rudyheidenis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Het punt is dat mensen niet voor nop gaan ontwikkelen. Hawkins heeft het de hele tijd over Linux community dit, Linux community dat, maar als de Foleo NIET aanslaat aldaar wegens wat voor reden dan ook, zodat niemand daar potentie in ziet en het wil kopen, gaan ze er ook niet voor ontwikkelen.

*Tenzij* je dus professionele ontwikkelaar bent, en voor geld wil ontwikkelen terwijl je de Foleo zelf nooit zal gebruiken.
Da's waar. Dus als het aanslaan afhangt van die ontwikkelaars? Fat chance dus, denk ik echt.
Door Peter Bulthuis
01-06-2007 22:50:42

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis Bekijk bericht
Da's waar. Dus als het aanslaan afhangt van die ontwikkelaars? Fat chance dus, denk ik echt.
Waarom? Als dat linux straks ook op de nieuwste Treos komt, dan zie ik er wel markt in.
Door Gazpacho
01-06-2007 23:02:31

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis Bekijk bericht
Waarom? Als dat linux straks ook op de nieuwste Treos komt, dan zie ik er wel markt in.
De ene linux is de andere niet. Je zal alleen met de interface al twee zeer uiteenlopende versies moeten ontwikkelen. Vraag is om men als ontwikkelaar voor het PalmOS Linux er ook tijd in wil steken voor de Foleo.
Door rudyheidenis
01-06-2007 23:05:15

rudyheidenis
Bob Russell ziet er wel brood in onder bepaalde voorwaarden: doorontwikkelen (net als met de originele Palm Pilot is gebeurd) en prijs omlaag. Hier: MobileRead Networks - Judging the future of the Foleo
Door Gazpacho
01-06-2007 23:27:12

Gazpacho
Bob was de eerste na de onthulling die de Foleo niet gelijk afserveerde, dat was wel ok. Ik deel die visie wel: veel applicaties gaan webbased zijn (denk aan Google Maps, Google Docs etc.). Of denk aan het nieuwe Google Gears, waarmee je webapplicaties offline kunt draaien. Maar die zin is ook weer in de toekomstige tijd geschreven: een stormachtige ontwikkeling staat op komst. De eerste generatie Foleo's gaat het nog best moeilijk krijgen, maar als productfamilie die vrij weinig lokaal kan, maar het van connectiviteit (Wifi, Treo in je binnenzak met supersnelle onbeperkte UMTS/EVDO verbinding) moet hebben en daardoor enorm krachtig wordt, *dat* is heel interessant.

Ik zie overigens hier en daar al wat meer positievere kritieken uit de kast komen:

Could Foleo, Based on Linux, Coupled with Google Gears, Become the Future of the PC? - Rob Enderle
PDAStreet: Features: iPhone, Foleo - Both Canvases for 3rd Party Development?
PC World's Techlog Hey, Give Palm's Foleo a Chance!

Ondertussen gaat het bashen ook nog door (ook een beetje terecht, Palm heeft de boodschap duidelijk niet geheel over weten te brengen):

Seven Sexy Alternatives For Those Unimpressed by the Foleo (zeven sublaptops/UMPC's die 4x zoveel kosten als de Foleo )
Foleo is to Fubar as rant is to this post | Gadgetell
Palm's Foleo apes Ericsson from an age ago
Wrapup of D day, plus bonus top nicknames for the Palm Foleo - Engadget (wel humor )

en tenslotte:

The Official Palm Blog: The Palm Foleo (Behalve dat de positieve comments op 1 hand te tellen zijn, ook nog eens een grote horde ontevreden Treo 700p gebruikers die om hun update zeuren)

We zullen zien. Het kan nog alle kanten opgaan, alhoewel de eerste 48 uur wel zuur geweest moet zijn voor Palm.
Door gast
02-06-2007 01:43:09

Hier zie ik wel iets in.

Was de Foleo uit voor de komst van de Nokia N800 had ik vermoedelijk voor de Foleo gekozen. Maar dan zal de prijs van de Foleo ook niet boven de 400 euro mogen komen...
Anders kies ik wel de laptop.

Hopelijk is er ook een betere ontwikkeling voor de Foleo via de Linux community dan voor de N800.

Wat een Foleo wel nog nodig heeft om grotere ogen te laten trekken is:

Een deftige video player (ik denk aan een VLC)
Pocket Tunes (of waarom geen soort itunes)
UPnP player
Skype / msn

Laat ze dan dit toestel maar op de markt brengen!
Door george
03-06-2007 07:42:51

george
@JP
Beetje loze kreet hoor; lang niet alles dat Apple lanceert, wordt als
geniaal gezien.
Er zijn genoeg producten geweest, die weer geruisloos
de markt af gehaald werden.
Wel is het zo dat vooral sinds de terug keer van Steve Jobs,
Apple een aantal producten lanceerde, waar we kwa vorm, gebruik en techniek niet om heen kunnen.
En marketing en vormgeving, ja......daar zijn ze heel sterk in.
Geo
Door gast
03-06-2007 11:07:16

Ik zie er ook wel wat in.

Bij ons bedrijf gebruiken verkopers als ze naar klanten gaan geen laptop. De voornaamste reden: Je moet zo'n zware tas mee sjouwen en het duurt lang voor het ding opgestart is. Een hoop gedoe dus.
Nu nemen ze gewoon een zakagenda en een notitie-blok mee. Dit ding kan dat wel vervangen denk ik. Je neemt het gewoon mee in je notitie mapje (dus geen zware tas) en je kunt direct notities maken, foto's laten zien en als je onderweg bent ook nog even emailen. Ik vind het alleen wel jammer dat er geen agenda op zit, maar dat zal vast nog wel komen.

Scherm en toetsenbord en toch mobiliteit in combinatie met direct aan/uit is het enige dat wij nodig hebben.
Door gast
03-06-2007 11:14:24

Dat in de plaats van een iReader (of zoiets) in het onderwijs...
Ja, het zou kunnen.
Leerlingen met een foleo in de klas.... lijkt met niet slecht. Huiswerk maken, in de klas via wifi of BT doorsturen (alleen naar de leerkracht liefst).
Ja, ik zou wel zo'n pilootprojectje willen starten...
Door Mattijzz
03-06-2007 11:28:59

Nou ik ben redelijk positief over de gedachte achter de Foleo. Ikzelf heb een laptop, maar neem hem weining mee omdat hij te groot en te zwaar is. En wat doe ik er mee? Als ik onderweg ben, en overnachten moet in een hotel is Internet prettig, email checken, office en het kijken van een filmpje. Wat mij enorm stoort aan mijn laptop (ibm) is de zwaarte, batterijduur (elke keer weer die voeding meenemen). Waar kies ik dan voor? Ik gebruik mijn Treo 650 om mijn mail binnen te halen, films te kijken en zelfs office documenten te bekijken (bewerken gaat minder prettig). De laptop blijft thuis ondanks de traagheid van de treo mbt mail binnen halen (alleen via web helaas rrr...).


Die Foleo, (mits multimedia aanwezig en echt goed internet ervaring) lijkt mij prima voor een hele grote groep mensen. En ik kan mij voorstellen een vervanging in vele gevallen voor de huidige computer.

Ik verwacht ook mooie programma's uit het Linux wereldje, die hebben nu een mooi consumentenplatform, daar zitten ze op te wachten denk ik. Na verloop van tijd wordt het dan een mooie Light-Laptop. Niet onaardig toch....?
Door metck
04-06-2007 10:25:18

metck
Ik ben het eens met wat Mace zegt: "alles staat of valt met de software die er voor wordt ontwikkeld". Ik zie, als er goede software voor komt, de Foleo namelijk best een goede toekomst hebben. Denk dan met name aan servicemonteurs, vrachtwagenchauffeurs, vertegenwoordigers en andere road warriors. Dit zijn veelal beroepen waarin vaak data ingevoerd / opgezocht moet worden en waarvoor een pda met klein scherm en met on screen / board toetsenbord niet fijn werkt. Maar goed voor dit soort gebruikerssegmenten en hun speciale wensen en eisen moet dan wel software gemaakt worden...(Maar misschien is dat er al, ik ken de Linux softwarewereld niet zo goed)

En de Foleo, dat heb ik elders al gezegd, is mijns inziens ook uitermate geschikt voor (wetenschappelijke) onderzoekers / journalisten tijdens conferenties en voor archiefonderzoek en ander veldwerk. Als ik in de wetenschap blijf, maar die kans is klein, dan zou ik een Foleo zeker overwegen; maar dan wel pas nadat mijn ibook is overleden.

Ik blijf de basisgedachte achter de Foleo trouwens wel goed vinden. Pda's lopen tegen twee beperkingen op: het scherm en de manier van gegevens invoeren en de Foleo als companion compenseert dat. Maar eigenlijk kunnen de twee zwakheden van huidige pda's maar op een manier aangepakt worden en en dat is met nieuwe technologieen als een lcd (of welke techniek dan ook)-scherm dat je als een zonneluifel uit je pda kunt trekken/rollen en waar dan ook een toetsenbord op zit. Het scherm heeft dan, om fijner te kunnen typen, een wat ruwer oppervlak dan de schermen zoals we ze nu kennen. Tuurlijk de Foleo biedt ook een oplossing voor de twee genoemde zwakheden maar dan door terug te grijpen op 'oude', bestaande, technologie. Het is niet voor niets dat velen de Foleo vergelijken met apparaten uit de jaren '90 vdve.


En wat Apple betreft. Ik denk dat Jobs, hoe briljant (want het verkoopt) hij ook is in productpresentaties, van het aanwezige publiek bij de Foleo-presentatie ook geen wow's had kunnen ontlokken. Al moet ik wel zeggen dat die Hawkins weinig tot geen indruk maakt; charisma heeft hij niet echt en hij blijft overkomen als het slimste jongetje van de klas... Bij veel mensen roept dat laatste eerder een negatieve dan een positieve reactie op.
Hoe kun je trouwens de Foleo "het beste idee ooit" noemen? Onbegrijpelijk... (maar daar hebben het in een andere thread over).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android